Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Asa Torell

Asa Torell

20-01-2010 om 20:36

Zoon werkt zichzelf in boze bui

Zoals de titel al zegt: zoon kan zichzelf echt een boze bui in werken. Dan mag er iets niet, bijvoorbeeld computeren, en dan kan hij daar niet over ophouden en maakt zichzelf steeds bozer. Vooral op mij, met veel gedreig, getrek aan mij en soms gegooi met spullen. Ik blijf er wel rustig onder maar dat lijkt niet te helpen, integendeel bijna lijkt het wel.
Ik ben op zoek naar een wat grotere trucendoos om hem te helpen daar weer uit te komen, want ik kom er dan echt 'niet doorheen' bij hem met gewoon rustig praten. Zelf boos worden helpt uiteraard ook niet ;-).

Asa Torell

Asa Torell

20-01-2010 om 20:54

Aanvulling

Het probleem is echt niet dat hij extreem boos is en we daar last van hebben. Maar meer dat hij echt zichzelf zo erin lijkt te praten.

liora

liora

20-01-2010 om 23:37

Lastig

Hoi Asa,

Lastig is dat! Ik heb weleens geprobeerd met zoon om de boze bui weg te sturen. Dan deden we het raam open en zeiden we: ga maar naar de buren boze bui, we willen je niet, doei, ga maar lekker boos doen bij de buren.

Maar dat kan je natuurlijk alleen maar doen als de boosheid nog heel mild is. Misschien toch goed want je leert je zoon dat hij een keuze heeft om uit een emotie te gaan.

Ook is er een heel leuk boekje over een boze bui, maar ben vergeten hoe het heet. Iets over een kindje dat heel boos wordt en dan allemaal hele erge dingen doet maar ze zegt steeds dat een monster dat doet, maar dat monster is haar bui. Zeg maar. Misschien weet iemand anders de titel van dat boek.

Liora

Asa Torell

Asa Torell

21-01-2010 om 21:10

Liora

Dank je wel voor de tips. De bieb weet misschien wel welk boek dat is, ik ga eens op zoek! Ik vrees inderdaad dat de boze bui het raam uit gooien niet werkt, maar ik ga het evengoed wel proberen.
Ik probeer ook actief te luisteren en zijn gevoel te benoemen maar dat lijkt hij juist onprettig te vinden, die aandacht voor zijn gevoel. Hij wil gewoon zijn zin krijgen en wel NU, en ziet andere gespreksonderwerpen alleen als pogingen hem daarvan af te leiden. (Of ik voer die gesprekken niet op de goede manier, dat zou ook kunnen).

dc

dc

21-01-2010 om 21:21

een kalme gesprekspartner is voor een driftkikker echt een rode lap voor een stier!

Ik zou er juist niet meer over praten als hij boos is. Gewoon duidelijk herhalen wat je hebt gezegd (drift komt vaak voort uit onzekerheid, niet duidelijke regels). Hij moet zelf ermee om leren gaan. Hij moet de rest van zijn leven nog met zichzelf doen.

Heb je hem weleens gevraagd, in een niet boze bui, wat hij ervan vindt? En hoe hij denkt dat je hem het beste aan kunt pakken?

Gaia*

Gaia*

21-01-2010 om 21:26

Wekker

Op het voorbeeld van de computer en stoppen hielpen wij onze zoon (ook heel boze buien op die momenten) om goed duidelijk van te voren aan te geven wanneer hij moest stoppen.
De kookwekker werd er dan bij gepakt. Bij een uur spelen ging de wekker op 55 minuten. Daarna mocht hij nog heel kort, dus 5 minuten. Zo kon hij goed aan zien komen dat datgene waar hij mee bezig was, eindigde. Dan is het niet zo plotseling.
Zoon drukte op de knop van de wekker.

Leuk is dan dat je ook nog een beetje mee kan doen. "he wat jammer he, nu al de tijd voorbij! balen".

Nou ja, duidelijkheid van te voren helpt hier wel meer op die manier. Juist het maken van afspraken van te voren geeft je kind wel meer grip later, als het echt zover is. Je kan terug komen op de afspraak.

Asa Torell

Asa Torell

21-01-2010 om 22:55

Gaia, dc

Goeie tip, die wekker. Die gaan we zeker uitproberen! Inderdaad kan zoon ook boos worden als zijn computertijd oid om is. Daarbij helpt het al enorm als hij nog even zijn dingetje wat hij dan net aan het doen is, mag afmaken en daarna zet hij m dan netjes uit. Dus afspraken maken gaat best goed met hem.
Maar de laatste tijd is het probleem vooral dat hij 'vanuit het niets' ineens bedenkt iets te willen, bijvoorbeeld snoep uit een automaat op het station, s ochtends op de computer na het ontbijt,... en hij wordt dan dus boos als je nee zegt en werkt zichzelf helemaal het drama in.
Dc, ik zal het inderdaad eens met hem erover gaan hebben - we 'vergaderen' regelmatig over hardnekkige kwesties en dat helpt vaak goed.

Gaia*

Gaia*

22-01-2010 om 20:58

Ook afspraken

Hoi Asa
Ook over die boze buien kan je afspraken maken. Dat maakt dat hij ook weer tot zichzelf kan komen. Je kan hem dan op die afspraken aanspreken. Dat is, zeg maar, zijn grote ik. Anders blijf je tegen dat boze praten/roepen weet ik veel wat.

Vantevoren overleg je dan wanneer hij zich zo voelt, hoe hij dat voelt, wat hij dan nodig heeft van zichzelf en als hij daar dan niet meer bij kan wat jullie voor hem kunnen doen. Zo heb ik met zoon afgesproken dat hij alleen gelaten wordt om tot zich zelf te komen. Niet dat het altijd makkelijk gaat, maar er is 'iets' om over en tegen te praten. Best lastig hoor als je in zo'n boze bui zit. Ik weet er alles van (schaam)

Asa Torell

Asa Torell

23-01-2010 om 20:38

Gaia

Dat klinkt goed, ik ga het proberen!

Asa Torell

Asa Torell

28-01-2010 om 21:51

Het is toch wat met die oo-kinderen

die altijd meelezen met hun draadjes ;-)... zoon gedraagt zich sinds ik deze draad gestart ben voorbeeldig. Dus de geplande actie bij woedebui 'even kalmeren door op de bank te knuffelen met mama' die ik met hem heb afgesproken, hebben we nog niet kunnen uitproberen. Ik hoop maar dat het zo blijft... al is knuffelen natuurlijk nooit verkeerd ;-).

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.