Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Zoontje (4) kan "r" en "k" niet uitspreken

Mijn zoontje is in januari begonnen met de lagere school. Gisteren tijdens het 10-minuten gesprek kregen we te horen dat we beter met hem naar de logopedist kunnen.

In plaats van de "r" zegt hij namelijk nog steeds de "l" en in plaats van de "k" zegt hij de "t".

Ik heb gehoord dat er een wachtlijst van enige maanden is voor de logopedist, dus vroeg me af of er hier mensen ervaring hebben.

Tango

Tango

26-05-2009 om 13:58

Ook precies dezelfde letters, alleen had tangozoon veel meer medeklinkers die hij niet goed uitsprak (o.a. 't' i.p.v. 'p', 's' i.p.v. 'g')
Van onze logopediste begreep ik dat de r nog geen probleem is op deze leeftijd. Dat pakken ze vaak pas met 6 jaar aan voordat de kinderen naar groep 3 gaan. Meestal leren ze het dan best snel. Voor de k zou je misschien gewoon een keer kunnen bellen met een logopediste. Misschien kan ze hem een keer zien en dan wat oefeningen geven o.i.d. omdat het dan maar om 1 letter gaat. Kan hij dubbele medeklinkers wel goed uitspreken? Zoals 'pl', 'kl' etc. aan het begin van een woord. Mijn zoon kan dat dus ook niet goed, dus met hem zitten we nog wel een tijdje bij de logopediste. Gelukkig vindt hij het zelf erg leuk.

liora

liora

26-05-2009 om 14:52

De r

Hoi,

Mijn zoon is bijna zes en kan sinds een maand of drie de r goed uitspreken, hij zei altijd meer een soort harde r die klonk als g. Maar ik heb er nooit over gedacht hem naar de logopedist te sturen, omdat ik aanvoelde dat het een kwestie van tijd was. Sowieso kan tot vijf jaar heel goed, en ik vind 2 letters niet zo'n punt.

Maar leuk om te lezen dat Tango schrijft dat je sowieso tot zes jaar kan wachten, mijn zoon bevestigt dat.

Liora

Vic

Vic

26-05-2009 om 19:19

De r

De r is de meestvoorkomende letter die door kleuters niet goed uitgesproken kan worden. Over het algemeen zijn alle spraakgebreken rond 5-jarige leeftijd verdwenen. Daarom komt in groep 2 een schoollogopediste alle kinderen screenen. Mijn dochter (ook in januari 4 geworden) spreekt ook niet alles goed uit (r, g, sch, lange woorden), maar dat wordt al langer in de gaten gehouden. De schoollogopediste heeft haar ook al gezien (op mijn verzoek en na een brief van het cb).
Je zou kunnen vragen wanneer de logopediste op school komt en of jouw zoon dan ook even gezien kan worden.

Sigrid70

Sigrid70

26-05-2009 om 21:59

De k

Mijn oudste sprak ook de k uit als t. Ik kreeg de tip van een vriendin, die tevens logopediste is, om het volgende te proberen en dat werkte als een speer (bij haar).

Bij het oefenen van woordjes met een k erin, leg je een stokje (bijv. een plat houten ijsstokje) op zijn tong, en die duw je een klein beetje naar beneden, zodat een t lastig wordt om uit te spreken. Hij kan het ook met zijn vinger doen. Mijn dochter vond het grappig om te doen. Na een paar dagen hoorde ik al veel meer een k (volgens mij als eerste in woorden waar de k aan het eind of in het midden stond, weet ik niet meer precies). Daarna zat de k er zo in.

Mijn jongste sprak de r uit als l, dit ging bij haar vanzelf over net voor ze vier werd, maar ik hoor het idd veel vaker bij kleuters (maar goed, geen tip dus hiervoor).

Groeten
Sigrid

De k en de l

werden door mijn zoontje niet goed uitgesproken. Hij heeft wél logopedie vanaf zijn 4e, omdat hij echt heel slecht verstaanbaar was (behalve vooor mij ;-))
De k heeft hij onderhand onder de knie, de l nog niet.
groetjes, Sonja

Jesse_1

Jesse_1

27-05-2009 om 10:27

De r

Zoon van 5 spreekt zijn broer meestal aan als Kwis ipv Chris ;-). Grappig is dat als hij leest, dat hij de R dan wel uitspreekt en net als Liora zegt een hele harde (rollende) R. "Rrrrraam" leest hij dan.
Jesse

ishtar

ishtar

27-05-2009 om 11:09

Sonja, vraag over de 'l'

hoe probeert jouw logopedist de 'l' aan te leren.
Puur uit nieuwsgierigheid. Hier ook een kind dat de 'l' niet kan zeggen. Logo probeert het hem aan te leren door hem te laten voelen dat hij door de mond moet, en niet door de neus (hij maakt er een 'n' van, en die zit qua tong op dezelfde plek, maar gaat door de neus ipv door de mond) maar zelfs met neus dicht maakt zoon er nog een 'n' van (en da's knap!:-) )

Vic

Vic

27-05-2009 om 13:50

De l

Mijn oudste kon de L ook niet zeggen. Ze probeert hem 'los' in haar mond te maken i.p.v. door haar tong tegen het gehemelte te leggen. Inmiddels is ze 10 en gaat het nog steeds niet automatisch goed. Als ze eraan denkt lukt die tongpuntheffing wel, maar meestal wordt het een soort van 'w'.

Tango

Tango

27-05-2009 om 20:13

De l

Tangozoon heeft ook pas de l geoefend. De logopediste liet hem voor de spiegel oefenen om de tong op de goede plek te houden (achter de tanden). Toen had hij het heel snel door. Ze vertelde dat kinderen die een kort tongriempje hebben en daardoor hun tong niet zo soepel kunnen bewegen vaak meer moeite hebben met de l. Misschien bij jouw kind het geval, Ishtar?

Ik...

kan nog steeds de L niet goed zeggen, en ik ben 41. De L aan het begin van een woord wel, maar aan het eind, of voor een medeklinker niet. Die zijn namelijk verschillend! Ik maak en een kruising tussen L en NG van.
Onze jongste dochter (nu 3) kon de L ook een tijdje niet zeggen, wel een prachtige R maar van de L maakte ze een J, een R of een W, of ze liet hem gewoon weg. Zo zong ze: twee viowen en een fruit en een tromme!

Mathilde

Mathilde

29-05-2009 om 10:58

En ik...

kan de R niet goed en ik ben 40 :-). Als ik niet goed oplet, zeg ik 'wosteboodjes' haha. Toen ik als vrijwilliger bij een lokale radio-omroep werkte en vaak achter de microfoon zat, heb ik mezelf onder andere de R aangeleerd (schaamde me helemaal dood, de eerste keren dat ik mezelf terug hoorde). De Spaanse tong-R vind ik het makkelijkste en die rolt er dus meestal uit, naast de rollende huig-R (geen idee of dat officiele benamingen zijn hoor).

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.