Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Zoontje van 8 plast nog in bed...

Mijn jongste zoon van net 8 plast nog in bed. Soms wel 2 keer per nacht. We maken hem wakker als wij naar bed gaan, maar dan is het al een natte boel. Hij trekt slaapdronken een nieuwe pyamabroek aan, wacht knikkebollend op een schoon bed en slaapt weer verder. Hij slaapt wel heel vast.
Wij maken er verder geen probleem van, hebben wel aan hem gevraagd of er iets is waar hij mee zit en of hij daarover wil praten. Hij komt dan met een verhaaltje over iets heel kleins op school, maar bij verder doorvragen blijkt dat niets te zijn, in ieder geval niet iets wat een bijna dagelijks nat bed veroorzaakt.
Het beloningssysteem werkt niet, haalt hij zijn schouders voor op, want het mannetje vertoont een wat onverschillig, haast ontwijkend gedrag. Het lijkt net of hij denkt ´Als ik nou net doe of er niets gebeurd is, dan is er niets gebeurd´. Lekker belangrijk...
Wij zouden zo graag het natte patroon willen doorbreken, ook omdat we de indruk hebben dat hij dat - ondanks zijn onverschillige gedrag - zelf maar al te graag wil, maar weten niet goed waar te beginnen.
Heeft iemand hier ervaring mee en hoe heb je dat opgelost? Alle tips zijn welkom!

Mamasas

Amati

Amati

26-10-2008 om 11:04

Huisarts

Ga naar de huisarts, eerst uitsluiten dat het niet iets medisch is. Mijn neefje van 8 werd maar 's nachts niet zindelijk. Ouders gooide het op van alles, een jongetje dus later zindelijk, geen zin, onverschillig gedrag enz. Ik heb een jaar lopen zeuren dat het niet normaal was en dat ze toch echt naar de huisarts moesten. Neefje is doorverwezen naar de uroloog, blijkt een kleine blaas te hebben en voelt de prikkels onvoldoende.
Je zoon toont misschien onverschillig gedrag omdat hij er echt niets aan kan doen.

San

San

26-10-2008 om 11:35

Plaswekker

het zou het verhaal van onze bijna 7-jarige kunnen zijn. Ook heel vast slapen, soms wel twee keer per nacht nat. Verschil was wellicht dat hij e rniet heel onverschillig in was, maar juist wat gefrustreerd. Hij wilde wel graag droogblijven, maar hij werd gewoon niet wakker.
Bij de thuiszorgwinkel hebben we een plaswekker gekocht (deze bleken we later ook nog van onze zorgverzekeraar vergoed te krijgen, wel een briefje van huisarts nodig, maar die krijg je naturlijk). En die werkte boven verwachting goed. In de speciale bijgeleverde onderbroekjes zit een sensor. Zodra de onderbroek nat wordt, gaat het alarm (de wekker) af. De eerste nachten werd iedereen wakker, behalve hij... Maar zodra ik wakker werd, liep ik snel naar hem toe en hielp hem met wakker worden. Dat is ook prima. Belangrijk is dat het patroon van de diepe slaap wordt doorbroken, en dat hij eraan went wakker te worden. Iedere week ging het beter en na drie maanden hebben we de wekker 'officieel' in de kast gelegd. Boven verwachting moet ik zeggen, ik had er van te voren weinig vertrouwen in.
Ik denk dat de huisarts je zal adviseren om eerst met een plaswekker te beginnen. Werkt dat niet, dan kun je alsnog het medische circuit in.

Succes!

Nasha the first

Nasha the first

26-10-2008 om 15:29

Hier ook met wekker

gelukt, maar wel langer dan de gestelde 3 maanden.....dus geef het niet op als het na 3 maanden nog niet is gelukt, het komt vanzelf.....Zoon was ook bijna 7, maar begon zich een beetje te schamen.....Hij droeg overigens nog wel luierbroekjes 's nachts....

Zoon = 10

Ik heb ook een plaswekker gehuurd (gewoon plaswekker gegoogled) en binnen een maand was het klaar, over uit!! Hij plaste echt elke nacht in zijn bed en baalde er zelf erg van. Dus... plaswekker proberen!! Suus

moeder

moeder

26-10-2008 om 17:24

Tips op

drynites.nl

Dit zijn broekjes voor de nacht voor kids die nog bedplassen maar er staan ook veel tips!
Groetjes.

Zelfde

Dag Mamasas,

Ik heb de andere reacties niet gelezen maar ook wij hadden met onze dochter hetzelfde. Via de huisarts zijn we uiteindelijk bij het kinderziekenhuis bij de uroloog terecht gekomen. Heeeel veel kinderen van haar leeftijd bleken met hetzelfde probleem te lopen, en meestal door een late rijping van de blaas, dus iets wat zich vanzelf oplost en op een latere leeftijd dan de meeste kinderen.
Uiteindelijk heeft een gespecialiseerd verpleegkundige door een speciale training (waarbij ze veel moest drinken!)haar (vermoedelijk) versneld van het probleem afgeholpen. Ze is nu ruim een maand helemaal droog!

Heb je meer vragen stel ze gerust!

Mamasas

Mamasas

26-10-2008 om 20:36 Topicstarter

Bedankt!

Ik wil iedereen die gereageerd heeft bedanken voor de reactie. Ik ga morgen de huisarts bellen voor een afspraak en vooral onze zoon heeft er zin in!!

Hoe dat zo komt? De oudste was vandaag bij een vriendje en tijdens de middagboterham hebben we het heel rustig aangekaart. We hebben hem heel duidelijk verteld, dat hij er niets aan kan doen, dat wij het niet erg vinden dat het gebeurt, dat we er nog nooit boos om zijn geworden en dat we hem zoveel mogelijk willen helpen. We hebben hem gevraagd, of hij zelf een oplossing wist. Hij wil zelf heel graag van het bedplassen af. Hij begon over een wekker en toen kopten wij de plaswekker voor open doel. Hij begrijpt dat de dokter hem kan helpen en vindt het zelf heel vervelend dat hij niet wakker wordt. Hij is zelfs opgelucht dat er een oplossing lijkt te zijn. We waren ook wel trots op de manier waarop hij erover praatte en ook dat hebben we hem verteld.
Nogmaals bedankt en wie weet hebben we over een tijdje een droge blije basispieper :-))!

Puck2

Puck2

27-10-2008 om 09:24

Amati, niet normaal?

Amati: "heb een jaar lopen zeuren dat het niet normaal was en dat ze toch echt naar de huisarts moesten."
Ik weet niet waar je het vandaan haalt maar het is ook helemaal niet abnormaal dat kinderen van een jaar of 8 nog in bed plassen. In de meeste gevallen is er ook helemaal niets lichamelijks aan de hand en is het helemaal niet nodig om met een kind van 8 jaar dat nog in bed plast naar de huisarts te gaan. Wat een onzin om te verkondigen dat ze naar de huisarts MOESTEN. En ook zonder lichamelijke oorzaak kan een kind er helemaal niets aan doen dat het nog in bed plast, het gaat niet met opzet. Je hebt kennelijk weinig kaas gegeten van het fenomeen bedplassen en erg jammer dat je een kind van 8 jaar dat nog in bed plast abnormaal vind en dat ook zo ventileert. Juist door dat soort opvattingen blijft het in een verdomhoekje zitten.

greetje tijink

greetje tijink

27-10-2008 om 14:22

Wakker maken

'Hij trekt slaapdronken een nieuwe pyamabroek aan, wacht knikkebollend op een schoon bed en slaapt weer verder. Hij slaapt wel heel vast'

Je schrijft dat hij slaapdronken er naast staat?
Het is wel belangerijk dat je hem goed wakker maakt.
Door bijvoorbeeld een wachtwoord af te spreken.
als het kind niet hellemaal wakker is dan word het er niet beter van om hem dan te laten plassen.
Dus hij moet wel echt wakker zijn.

Wat pelle schrijft klopt wel deels. ik denk alleen dat het verkeerd over komt. als een kind 8 is, en je bent nog nooit bij de dokter geweest met het probleem dan is het zeker wel de tijd er voor.
dat wil niet altijd zeggen dat er dan wat aan de hand is, er zijn inderdaad kinderen die later zindelijk zijn, maar je kan het beter uitsluiten

Dropke

Dropke

27-10-2008 om 18:58

Vraagje

Ook hier is zoonlief van bijna 7 nog niet zindelijk 's nachts. Huisarts adviseerde ook extra nog een keer goed wakker maken en geen luier(broekje) aantrekken. Alleen dan kan ik net zo goed niet naar bed gaan, omdat onze zoon niet 1 of 2 keer per nacht zijn bed nat plast maar wel een keer of 7 a 8. Hoe wil je dat dan laten werken ? Ik kan hem moeilijk om het uur gaan wakker maken (is het vaak ook al te laat) en werkt dan die plaswekker ook ? Wij werden eigenlijk vrij makkelijk weer naar huis gestuurd, want jongens waren er toch vaak laat mee en ach 7 vond ze nog niet schokkend. Nee, ik ook niet, maar hij vindt het inmiddels heel vervelend (schaamte).

gr Dropke

Puck2

Puck2

28-10-2008 om 08:20

Dropke

Als je zoontje zelf gemotiveerd is (en daar ga ik vanuit omdat hij het zelf heel vervelend vindt) dan zou je kunnen gaan proberen of een plaswekker helpt. Maar ook ik vind 7/8 x per nacht plassen erg veel (en ik vroeg me af: hoe weet je dat, je zit er toch niet de hele nacht naast hoop ik). Ik zou teruggaan naar de dokter en een verwijzing vragen voor de (kinder)uroloog om een lichamelijke oorzaak uit te sluiten. En als droog worden nog niet wil lukken zou je ook kunnen overwegen om desmopressine neusspray of tabletten te vragen. Daarmee "leer" je het bedplassen niet af maar het is de synthetische variant van het menselijk antidiuretisch hormoon dat de urineproductie 's nachts vermindert. Hierdoor heb je kans (werkt niet bij alle kinderen) dat hij 's nachts wel droog blijft en dan zou hij het bijv. bij logeerpartijtjes e.d. kunnen gebruiken. Of gewoon thuis om zijn zelfvertrouwen een oppepper te geven. Maar: het is dus een hulpmiddel, het helpt je niet direct van je bedplassen af.

Dropke

Dropke

28-10-2008 om 11:51

Puck2

hahaha, nee ik zit er dan niet de hele nacht naast, ik lig dan ook. Hij ligt dus wel eens (vaak) bij ons in bed. Ook 24 uur urine sparen voor onderzoek was daardoor niet te doen. En natuurlijk hebben we het advies van de huisarts wel een paar weken uitgeprobeerd. Dus zonder luier naar zijn bed. Nou, dat heb ik geweten. Als hij eenmaal nat is wordt hij dus wel wakker !

gr Dropke

Mamasas

Mamasas

28-10-2008 om 13:50 Topicstarter

De afspraak staat + feestje

Morgenmiddag ga ik met mijn zoon naar de dokter, kon niet eerder terecht. Hij wilde liever dat ik alleen ga, hij voelde zich er even zichtbaar ongemakkelijk bij. Hij begrijpt inmiddels heel goed, dat de dokter hem misschien even moet onderzoeken om te kijken of zijn lijfje ok is. Het is een binnenvetterje en praat niet makkelijk over wat hem bezig houdt, dus wij zijn zeer bedreven in het betere 'viswerk', zoals wij het noemen. Hij wil absoluut niet dat zijn oudere broer het weet en dat respecteren wij helemaal. Niet dat oudere broer er ook maar iets mee doet, maar het is aan de jongste om te vertellen hoe en wat.

Het tweede deel van de titel slaat op de 2 droge nachten die we hebben gehad! Hij is zo gemotiveerd, dat hij wakker naast zijn bed staat, naar de wc loopt, plast en weer gaat liggen. Vannacht hoorde ik gescharrel op de overloop en daar liep hij met verwilderde haren. Hij moest plassen... GROTE HELD!!! Ik was zo trots op hem en heb hem uitgebreid geprezen voor die knappe prestatie. Hij straalde helemaal en vond het ook knap van zichzelf. Het gevoel dat hij het ook zelf kan, dat maakt dat hij veranderd is. Hij is er duidelijk rustiger onder en beretrots op zichzelf, met recht. Als hij iets wil, dan doet hij dat ook, hij is vasthoudend.

We zijn natuurlijk realistisch genoeg om te zien dat dit een momentopname kan zijn en dat het vannacht hozen kan worden, maar het begin is er en het belangrijkste is: onze man wil zelf!

Groetjes, Mamasas

Puck2

Puck2

28-10-2008 om 14:18

Klinkt goed mamasas

Super dat hij al 2 nachten droog is. Je hoort wel vaker dat kinderen zo gemotiveerd zijn dat ze met zichzelf afspreken om droog te blijven en dat het dan ook daadwerkelijk lukt. Kennelijk is het net het zetje dat zijn onderbewustzijn nodig heeft om hem 's nachts wakker te laten worden van een volle blaas. Klinkt in ieder geval hoopgevend.

myra

myra

03-11-2008 om 07:28

Van zelf

Mijn oudste dochter is inmiddels 17, maar die heeft tot haar 10de in bed geplast. Ook ben ik destijds met haar naar de huisarts geweest. Over plaswekkers wist ik het bestaan wel, maar ik wist toen niet of je ze kon huren.
Ik heb haar altijd wel een luier omgedaan en kort naar haar 10de verjaardag was ze droog.

Mamasas

Mamasas

06-11-2008 om 14:02 Topicstarter

Hij is aan de pil :-)

Mijn zoontje is inmiddels naar de dokter geweest en heeft pilletjes gekregen. De huisarts wil dat eerst een maandje of 2 proberen en mocht het niets opleveren, dan gaan we over op de wekker. Hij is dus nu een week droog en is daar met recht heel trots op. Wij ook op hem. Ik heb alleen geen idee wat er straks gebeurt als we stoppen met de pilletjes. Heeft iemand daar ervaring mee?

Groetjes,
Mamasas

Puck2

Puck2

07-11-2008 om 13:15

Ja, ervaring

Oudste heeft hier ook desmopressine gepbruikt (ik neem tenminste aan dat je die bedoelt) en het maakt je kind niet 's nachts zindelijk. (bij oudste hielp het überhaupt niet, was net zo nat als zonder neusspray) Het is een hulpmiddel om een kind droog te houden doordat het 's nachts minder urine produceert. Het gevolg is dat je kind wel droog is (en dat is goed voor zijn zelfvertrouwen) maar zindelijk worden ze er niet mee. Maar het kan soms net wel het steuntje in de rug zijn om het proces van zindelijk worden te ondersteunen. Maar er bestaat dus wel degelijk een kans dat hij bij stoppen terug valt in het oude patroon omdat door de verminderde urineproductie je lijf nog steeds niet "leert" om bij een seintje van een volle blaas wakker te worden.
Maarre... (heb nu niet het hele draadje meer gelezen) je zoontje was toch ineens ook een aantal nachten zomaar ineens droog. Of was dat maar een tijdelijk iets?

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.