Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Zoooo vaak plassen

Hallo,
sinds een paar maanden plast mijn dochter van nu net 4 heel vaak.
Ze drinkt niet extreem veel. Het viel het kdv al op, nu haar nieuwe juf. Thuis ook.
Snachts plast ze zeker een keer, soms twee.

Ik ben bij de huisarts geweest. urine is nagekeken, niets. geen suikerziekte.
huisarts vindt het niet verontrustend, we moeten het aankijken.

doordat ze snachts niet in bed plast en overdag ook niet in haar broek, denkt hij niet dat het aan haar bekkenbodem ligt.

Juf geeft aan dat ze wel heel vaak gaat. thuis ga ik regelmatig met haar mee en er komt toch een echte plas.

wie heeft hier ervaring mee?

Yvie

Yvie

08-09-2010 om 17:21

Spanningen

Hallo,

Bij mijn zoontje (5) slaan spanningen/zenuwen op zijn blaas blijkbaar. Het begon toen hij op het KDV van groep wisselde en toen hij naar school ging gebeurde het weer. Ook rondom Sinterklaas en verjaardag kun je erop wachten.. Zijn plas is ook onderzocht en er was niks aan de hand.
Pas na een tijdje zag ik het patroon en sindsdien bedenk ik me maar dat de één extreem druk wordt rond Sinterklaas en de ander wat vaker gaat plassen ;-)

Ik weet natuurlijk niet of er bij jouw dochtertje zoiets aan de hand is, omdat ze het al een behoorlijk tijdje heeft. Maar dit is in ieder geval mijn ervaring!

groet,
Yvie

annemir

annemir

09-09-2010 om 09:33 Topicstarter

Mmmm

Hoi,
nou daar dacht ik eerst ook aan. Het is begonnen toen ze aangaf niet naar de basisschool te willen, 2 maanden voor de zomervakantie.
Ze kreeg toen ook een tic dat ze constant natte doekjes wilde voor haar handen en mondje, daar heb ik toen ook een posting over gezet.

WE dachten dat ze zo vaak naar de wc ging om haar handen stiekum te kunnen wassen. dat was misschien eerst ook zo,maar later niet meer.

Voor de zomervakantie had ze er ineens zin in, ze ging wennen op school en wilde graag.
Nu gaat ze met veel plezier naar school.

Ze wil geen middag thuisblijven, ze wil overblijven en naar de opvang.

Het lijkt me dat de grootste spanning dan weg is.
maar wie weet ligt het daaraan...ik hoop dat het idd tijdelijk is dan.

guera

guera

09-09-2010 om 10:03

Herkenbaar

hier een dochter van bijna 5 die bij vlagen vaak moet plassen en inderdaad er komt altijd een plas.Ze drinkt niet extreem veel, gewoon voldoende. S Nachts hoeft ze overigens niet. Maar soms gaat ze wel 2 keer per uur. In de vakantie kon ze het niet eens ophouden en dacht: man man je bent echt NET geweest een uurtje geleden.
OOk bij haar niks lichamelijks te vinden.
Ik dacht dat het wellicht de 'koude pies' is (zo noemden we dat vroeger thuis). Als je het wat koud hebt (wat is de vakantie wel voorkwam) dan moet je vaker, net zoals in het zwembad, dan gaat ze wel 5 keer als we 2 uur gaan zwemmen.

Ik hou het er maar op dat het ook deels gewoonte is of psychisch. Toen ik op vakantie ging met een tentje lag ik altijd: o jee als ik maar niet moet plassen. Moet ik plassen? o ja volgens mij wel....en daar ging ik weer naar het toilethuisje. Wel 4 keer in 2 uur :). Na de vakantie moest ik dan echt 'afkicken'.

Kun je hier iets mee? waarsch niet...sorry. Alleen herkenning dus en ik doe er niks mee.....eigenlijk... (omdat ze inderdaad niet in haar broek plast en s nachts ook droog is)

Mamvantwee

Mamvantwee

09-09-2010 om 10:06

Zoon ook gehad

Toen onze zoon overdag net zindelijk was, moest hij ook heel vaak plassen. Net wat guera zegt: hij wilde niet in zijn broek plassen (want daar waren wij niet echt blij mee) en checkte dus heel vaak of hij niet hoefde, en ja dan moest hij dus vaak wel. Soms wel 2 keer per uur, gek werden we er van.

Maar dat is over, hij is nu bijna 5.

Dus geen paniek, zou ik zeggen.

groet, Mamvantwee

annemir

annemir

09-09-2010 om 10:18 Topicstarter

Ik denk niet

Hoi,
ik denk niet dat het is omdat ze niet in haar broek wil plassen. ze is al zindelijk sinds ze 2 is. sinds ze bijna 3 was al snachts.
dus die periode is denk ik voorbij.

mij maakt het niet zo heel veel uit,maar eerst kdv en nu juf heeft er veel last van. ze moet echt vaak tijdens schooltijd.

ze is altijd vroeg wakker, rond 6 uur. in het weekend laten we haar dan een uurtje alleen tv kijken. ze gaat dan steeds naar de wc waardoor we toch wakker worden.
doordeweeks gaat mijn man er met haar uit. ook dan wil ze steeds,maar dan worden de andere kinderen en ik dus wakker;-)

ik vind het wel lastig,maar als het iets is wat "normaal"is maak ik me er maar niet druk meer om.

Hier ook zoiets...

overdag ging het wel, maar als ze in bed lag moest ze echt elke minuut plassen. Er kwam dan een klein beetje. We hebben haar "verboden" te gaan. Voor ze gaat slapen mag ze nu 1x, dan gaat ze haar bed in en komen wij na 10 minuten zeggen dat ze weer mag plassen als ze dat wil. Maar meestal slaapt ze dan al. Ze is trouwens ook net 4.

annemir

annemir

09-09-2010 om 11:41 Topicstarter

Snachts

hoi,
savonds gaat ze gewoon naar bed, snachts altijd een keertje wakker rond 11-12 uur. daarna 6 uur. alleen soms komt ze nog 2-3 keer snachts en dan moet ik idd ook heel boos worden. na zo'n nacht gaat het weer nachten goed.

overdag is het lastig voro juf, snachts voor mij;-)

Guinevere

Guinevere

09-09-2010 om 12:36

Iets anders

Ik heb een zoon (ietsje ouder, 8) bij wie dat plassen ook zo erg was. En dan bedoel ik elke 5 minuten!!!! En er was nooit iets van een blaasontsteking te vinden. De situatie verbeterde zich nauwelijks in 2! jaar tijd. En toen was hij dus echt al jaaaaaaaaaaaaaaren zindelijk, had geen last van spanningen etc.
Dus wij voor de zoveelste keer naar de huisarts met de mededeling dat we een urologisch onderzoek wilden, omdat het zo écht niet langer ging. Huisarts wilde wel een verwijzing maken, maar ging eerst nogmaals eens op de buik van zoon kloppen en duwen etc. En informeerde naar de stoelgang. Die was heeel moeizaam bij hem, hij zat soms wel een uur te persen. Op school ging hij maar helemaal niet meer poepen omdat hij dan op een ander moment zijn werk moest inhalen. Dat had alles alleen maar verergerd. Dus: verstopte darmen. Die schijnen ook invloed te kunnen hebben op de blaas, iets met druk uitoefenen of weet ik het. In elk geval, zoon zit nu sinds enkele maanden aan een lichte dosis laxeermiddel. En het plasprobleem is over! En het poepen kost hem nog maar een kwartier en veel minder pijn.
Wie weet speelt iets dergelijks ook bij je dochter?

joos

joos

09-09-2010 om 13:06

Hier te kleine blaas

mijn dochter moest ook heel vaak plassen en als ze moest, moest ze ook meteen heel nodig. Ze is bij de plaspoli onderzocht en ze blijkt voor haar leeftijd een te kleine blaascapaciteit te hebben. Een ´normaal´ kind plast zo´n 180 - 200 per keer, zij slechts 50 - 70 ml. Misschien kan je het eens een keer opmeten hoeveel er geplast wordt?

annemir

annemir

09-09-2010 om 13:57 Topicstarter

Oke

guinevere, haar poepen gaat zeer soepel, heel snel en elke dag. dus dat is het niet.

joos, kunnen ze daar iets aan doen?

joos

joos

09-09-2010 om 16:14

Medicatie

Annemir, de kinderarts vertelde mij dat ze medicatie kon voorschrijven waardoor de blaas opgerekt kon worden. Die medicijnen hebben echter nogal wat bijwerkingen: darmproblemen, effect op de ogen en huidproblemen. Zij raadde ons aan om te wachten met deze medicatie en kijken of bij dochter de blaas spontaan wat groter zou worden. Dochter is nu 6, wij hebben dit een half jaar geleden ongeveer gehoord. De reden dat we met haar naar de dokter gingen was trouwens dat dochter 's nachts nog in bed plaste. Toen ze naar de plaspoli ging kwam dit er uit. Had ik niet verwacht, al viel er al wel een kwartje toen ik bij moest houden hoe vaak en hoe veel ze plaste. Toen zag ik wel dat het vaker was dan mijn andere dochter. Het nachtplassen is een combinatie van niet wakker worden van het seintje van de volle blaas en het feit dat ze een kleine blaas heeft, zodat ze wel 3 a 4 keer per nacht moet plassen. Een plaswekker wilde de kinderarts dan ook niet proberen, dochter zou te vaak wakker moeten worden en dat was volgens de arts te belastend en te vermoeiend op deze leeftijd.

annemir

annemir

11-09-2010 om 07:57 Topicstarter

Joos

Hallo,
joos bedankt voor je antwoord! zoveel bijwerkingen? laat maar! We gaan gewoon hopen dat het minder wordt.
vannacht was het half 11, 4 uur en 6 uur wakker, eruit en plassen.
Het is wel teveel vind ik, maar medicatie lijkt me ook niet alles.
Zij plast dus niet in haar bed.

juf gaf aan dat ze steeds vaker vraagt of ze het nog eventjes kan ophouden en dat lukt haar goed, dus misschien gaat het snel over.

Tango

Tango

14-09-2010 om 16:50

Laten nakijken

Ik zou het toch even laten nakijken dan weet je in ieder geval waar het vandaan komt. Het kan een te kleine blaas zijn, maar het kan ook een gewoonte zijn geworden dat ze zo vaak plast. Als je de oorzaak weet, weet je in ieder geval hoe je moet handelen. Vraag aan de huisarts een doorverwijzing naar een uroloog o.i.d. Er bestaan ook speciale plaspoli's o.a. in het AMC.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.