Home » Forum » Drummen zonder les

drummen zonder les?

Is een reisverzekering ook nodig in Nederland?

En kun je geld terugkrijgen bij annuleren door corona? Lees het hier!

15 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Angela67
drummen zonder les?

Jongste (13) wil drumstel, maar in zijn 'levensschema' is er voorlopig even geen ruimte voor drumles.

Hij heeft op school twee uur per week muziekles, o.a .regelmatig percussie, en hij vindt het echt leuk en heeft ook zeker aanleg voor. Hij is afgelopen 2 maanden op het keyboard gaan spelen zonder pianoles (gewoon m.b.v. youtube en oefenen) en heeft op keyboard ook al de drum-sectie ontdekt.

Nu zou huren van een elektronisch drumstel (met mogelijkheid tot huurkoop) mij geen fout idee lijken, want het wil nog wel eens gebeuren dat zoon afhaakt (einde van de zaak etc.). En zelfs als hij wat langer wil blijven spelen, weet ik zelf nog niet of het allemaal 'past' in huis.

Zou hij zonder drumles te volgen, toch zelf aan de slag kunnen? Is het de investering waard?

Ik ben benieuwd of iemand ervaringen wil delen.

Groet,
Angela

AnneJ
Natuurlijk wel

Sommige bandleden van de beroemdste bands uit Engeland zijn begonnen met zelf spelen zonder les. Ze gaan vaak samen spelen. Leuk dat ze op school een paar uur les krijgen! Ze leren van elkaar of van momenten met andere musici. Lijkt me prima als het hem interesseert.

Emmawee
Zeker!

Als je de kans (ruimte / budget) hebt: doen. Als het serieuzer wordt, is het wel aan te raden om les te nemen (juist om persoonlijke feedback te krijgen en te voorkomen dat hij het zichzelf verkeerd aanleert), maar dat kan altijd nog.
Volgens mij zijn er heel wat tutorials te vinden op YouTube en als hij er op school ook nog les in krijgt dan komt hij zeker een heel eind.

Angela67
dat klinkt al positief

leuk om te horen, mocht nog iemand suggesties/ervaringen hebben, graag!
Groet,
Angela

Aagje Helderder
Kan wel, maar alleen

als hij discipline kan opbrengen om er dan ook daadwerkelijk achter te gaan zitten en te oefenen nav de tutorials. Anders wordt het niets. Jij kunt vast inschatten of hij daarvoor discipline heeft.

Aagje

Thursday Next
enkele lessen

Natuurlijk kan dat wel, zoals ook hierboven staat. Maar "les nemen" hoeft natuurlijk niet meteen te betekenen dat hij wekelijks een half uur les heeft. Hier bij de muziekschool is het ook mogelijk om een leskaart te kopen waarmee je bv. 10 uur les koopt die zelf, in overleg met de leraar, ingevuld kan worden. Er er zijn ook vast wel leraren die 1 of 2 lessen willen geven. Het lijkt met wel handig als hij de basis wel goed heeft.

Mijntje
wel les

Ik zou bij elk muziekinstrument les nemen. Dat kan ook om de week een half uurtje.
Natuurlijk zijn er tutorials, maar wat je jezelf verkeerd aanleert krijg je heel erg moeilijk weer afgeleerd. Een muziekinstrument leren (en ook drummen) is een serieuze business :-)

Marjoleine64
Wel een paar lessen doen!

Zoals al door anderen gezegd, het is niet nodig, maar wel aan te raden om een paar lessen te nemen. Vooral om een correcte stokvoering aan te leren. Als je dat (jezelf) fout aanleert in het begin, dan loop je op een gegeven moment echt vast in je verdere ontwikkeling. En iets afleren is veel moeilijker dan het in één keer goed aanleren. Dus gewoon een paar lessen, individueel af te spreken. Zo heeft mijn zoon naast het drummen ook basgitaar geleerd. De ander is nu zelf piano aan het leren, en ook die heb ik sterk aangeraden om toch een paar lessen te nemen. Zoek een conservatoriumstudent en spreek iets af!

Angela67
Ok, ik denk

Dat het dan een goed idee is om een aantal start-lessen te volgen, misschien kan hij via schoolmuziek naar iemand informeren. En ik kan hier in de buurt rondvragen.
Dank wederom,
Groet,
Angela

IngridT
Als je geen tijd voor les hebt.....

.....heb je dan wel tijd om te oefenen?

Ingrid ( normaal gesproken kost oefenen meer tijd dan les. Mijn ervaring met bv .piano...half uur les per week, maar als beginner zeker kwartier-20 min oefenen per dag)

AnneJ
Motivatie

Muziek kan je meenemen. Elk moment dat je even wil ontspannen of je huiswerk even wil uitstellen ga je dan aan je muziek.:-)
Dat is wat anders dan het kwartiertje of langer per dag oefenen dat je met een jong kind in routine doet. Het kan net als gamen soms urenlang duren. Is hier mijn ervaring met zoon. Nog steeds is zijn gitaar elk moment beschikbaar voor een riedeltje of iets nieuws even proberen.

Angela67
inderdaad

Het gaat er nu om, dat hij elk moment kan spelen als hij er zin in heeft. Eigenlijk wil hij het al heel lang, maar het is een kind dat er dan zelf niet achteraan gaat (en er spelen nog wel andere issues). Ik heb hem ooit wel eens lessen voorgesteld (zonder drumstel thuis de eerste tijd) maar daar trok hij niet aan. Nu heeft hij vorig jaar én dit jaar voor muziek-via school-buiten-school gekozen; het is vooral percussie en hij mag ook regelmatig drummen. Het is een soort 'orkest zonder noten', heel bijzonder en heel 'vrij' maar wel 'samenspelen'. Hij heeft nu ook spontaan dat keyboard ontdekt en het is een verrassing hoe vaak hij 'even' erachter kruipt, even 'afreageren' of iets moois uitproberen. Het lijkt er op dat het voor hem niet alleen leuk is om te doen, maar ook een soort spanning kan weghalen. Hij voelt zich echt happier als hij een kwartiertje gespeeld heeft. Maar ik weet dus niet hoe lang het leuk blijft en of het in zijn kamer past en ik wil hem ook niet 'opzadelen' met verplichte lessen. Als hij zelf graag wil lessen na aantal start-lessen, prima, maar dan moeten er qua tijd andere dingen gaan sneuvelen en het wordt dan iets meer verplichting - daar reageert hij niet goed op over het algemeen. . .
Dank wederom voor inzichten, ik wil veel bij hem laten (dat werkt het beste weet ik) maar hem ook niet te lang ermee laten lopen want juist nú zou het heel fijn zijn als het er zou zijn.

Hij mag een dezer dagen bij iemand in de buurt komen oefenen op hhun lektrische drumstel dus dan kan hij het ervaren en kunnen we zien hoe groot/welke dingen moet je wel of niet hebben. Vandaaruit weer verder.

Groet en dank voor tips,
Angela

zebra
af en toe les

onze zoon heeft sinds vorig jaar een gitaar. De lessen die de muziekwinkel aanbiedt, sloten niet aan bij zijn school. Er is geen muziekschool in de buurt maar nu gaat hij af en toe naar een vriend die hem dan les geeft. En thuis oefent hij wanneer het hem uitkomt, soms ook met wat vrienden erbij. Ik had eerst namelijk ook zo mijn twijfels, heb toen ook een draadje gestart hier) maar tot nu toe vindt hij het nog steeds leuk.

Bernard
Electronisch drumstel

Een electronisch drumstel is wel een idee, hier kan je zoon ook de koptelefoon op aansloten ;) heb je er ook geen last van. Wat betreft huur / koop, hier ben ik persoonlijk altijd wat voorzichtiger mee aangezien de producten niet eens zo heel duur zijn.

Ons neefje bezit namelijk een electronisch drumstel van Maxiaxi en volgens mij bevalt deze super goed.

Mantra123
Ik

Ik ben zelf op mijn 12e begonnen met een workshop muziek op school. Ik zat in een bandje en leerde wat basisdingen van het drummen.
Ik zat op mijn slaapkamer altijd met een paar stokken op mijn kussens mee te rammen op de muziek. Zo heb ik redelijk wat dingen zelf geleerd. Ik ben uiteindelijk op mijn 17e gaan lessen en op mijn 19e had ik mijn eerste echte bandje. De lessen hebben mij zeer zeker nieuwe dingen gebracht.

Wanneer een elektronisch drumstel nog geen optie is, kun je ook een oefenpad en stokken aanschaffen. Wanneer je daar een boek bij aanschaft, kun je oefeningen doen zoals rudiments. De rudiments staan overal op het internet in de vorm van bladmuziek. Deze rudiments zijn zeer belangrijk! Er zijn ook Youtube filmpjes waarop mensen het voor spelen. Als je er ook nog een metronoom bij koopt, kun je de rudiments strak leren spelen op verschillende tempo's. Overigens heb je voor de bassdrum (die je met je voet bespeelt) ook oefenpads.

Eventueel kun je ook sporadisch een les pakken, wanneer tijd en geld een probleem zijn. Veel drumleraren staan daar wel voor open. Wellicht is het handig eerst een lesje techniek te volgen voordat je met de rudiments aan de slag gaat. Zodat je goed vanuit de polsen leert spelen en geen blessures oploopt.

En vooral spelen, spelen, spelen. Jamavondjes, een bandje. Lekker veel ervaring opdoen.

Leerachterstand wegwerken, hoe doe je dat?!

Lees hier of je kind een achterstand heeft en wat je kunt doen.