Home » Forum » Feestje van zoon 16

Feestje van zoon (16)

9 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Mariola
Feestje van zoon (16)

Volgende week geeft mijn zoon een uitgesteld feestje voor zijn 16e verjaardag. Het is voor ons het eerste puberfeest wat wij thuis meemaken als ouders. Zoon heeft ongeveer 20 vrienden uitgenodigd. Hij is al wekenlang aan het zeuren over alcohol. Van ons mag het niet: hij is pas zestien en zijn vrienden zijn ongeveer even oud (16 of 17). Het kan zijn dat er misschien een of twee achttienjarigen mee komen lopen maar die zullen ver in de minderheid zijn. Ik neig dus naar nee, wil best wat alcoholvrije biertjes in de ijskast leggen, maar daar blijft het wat mij betreft wel bij. Ik bel wel wel benieuwd hoe andere ouders dit aanpakken.

Verder worden wij als ouders geacht om vooral niet aanwezig te zijn op zijn feestje. Ik vind het prima om 's avonds een bioscoopje te pakken, maar ik wil rond 23.00 uur toch echt wel weer naar huis. Zoon stelde voor dat wij een hotelletje zouden nemen voor de nacht :-) maar daar voel ik ook niets voor.

Hebben jullie verder nog tips of ideeën om het feestje goed te laten verlopen? Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen met puberfeestjes thuis

Jasmijn
voet bij stuk

Heel duidelijk voet bij stuk houden v.w.b. de alcohol, dat scheelt al heel veel gedoe ;-)
Bij mijn vriendin haar zoon hadden ze tijdens het feestje flessen drank in de voortuin verstopt en iedere keer als ze even 'gingen roken' dronken ze uit die fles. Dus uiteindelijk toch een paar dronken jongens en voor eentje hebben we toen zijn ouders moeten bellen omdat hij stomdronken was (ik was bij het feestje om mijn vriendin een beetje te ondersteunen en voor de gezelligheid)
Bij ons thuis ook een keer een puberfeestje gehad. Pubers in de tuin en ik met vrienden in de woonkamer, zo ben je er toch bij maar heb je zelf ook wat te kletsen, en de tieners hebben het gevoel niet zo dat jullie alleen maar op ze aan het letten zijn.
Hier gingen ze om 0.00 uur allemaal weg op de fiets om uit te gaan, ook mijn eigen jarige, dus konden we daarna het huis weer een beetje aan kant brengen en de jarige kwam rond 2.00 weer thuis met haar logee.
We hadden muziek in de tuin, briefje in de bus voor alle buren en wat versieringen opgehangen (lichtketting) en glaasjes met waxinelichtjes. Heleboel chips en borrelnootjes (gewone hapjes wilde mijn dochter niet, en ik vond het allang makkelijk zo)

Veer
Mijn puberzoons

Willen geen feestje geven als wij niet thuis zijn. Ze hebben bij anderen gezien hoe vervelend dat kan verlopen. De eigen echt goede vrienden zullen zich wel gedragen, maar als er wat onbekende aanhang meekomt, kan het heel vervelend uitpakken. Denk aan: bier over de boxen, cola tegen het behang, kots (sorry) in je eigen bed, urineren in je tuin.....

Dus, ik ging zeker niet in n hotelletje als ik jullie was.

De kwestie van alcohol in huis halen hebben wij dus ook niet gehad. Sommige ouders van vrienden sloegen ruim bier, wijn en sterke drank voor hun pubers in😯.
Misschien zou ik m een beetje tegemoet komen met 2 biertjes pp? Of toch alleen alcohol vrij bier. Dat is wel het duidelijkst. Ze zijn dan wel 16, maar toch ook nog maar jongetjes ....Nog even doorbijten, hij is bijna 18..

Klavertje 4
als je echt geen alcohol in huis wil

Zou ik niet weg gaan. Ik heb een zoon van 15 en we hebben hier al best wat discussies rond alcohol gebruik gehad. Hij heeft een grote vriendenkring en heel wat feestjes. Op vrijwel alle feestjes wordt er sterke drank gedronken, meestal zonder dat ouders dit merken. Ze zijn zeer inventief in het naar binnen brengen van drank en het regelen van drank.
Toen ik hem een paar weken ergens ging ophalen kwam ik uit bij een jongen die zich in coma had gedronken. Ouders van degene die het feest gaf waren niet thuis. Ik heb daar ter plekke 112 gebeld. Het feestje afgeblazen en de ouders van deze jongen gebeld. Van de ambulance begreep ik dat ze dit meerdere keren per week mee maken.
Mijn zoon was nuchter omdat hij wist dat ik hem zou komen halen, en wij geen alcoholgebruik tolereren tot 18 jaar.
Hier geen feestjes tot 18 jaar. Ik heb liever ook niet meer dat hij naar feestjes gaat waar ouders niet thuis zijn. Ik denk dat jongeren de gevolgen van alcohol gebruik niet zien. Het gaat vaak niet om 1 of 2 biertjes maar over grote glazen sterke drank die ze drinken als limonade.

juf Ank
vast houden aan

nee.
Geen alcohol tot 18, ook niet een beetje. Wees gewoon duidelijk.
En nee, natuurlijk ga je ook niet weg. Je woont daar! Ik zou me toch echt niet door mijn eigen kind uit de woning laten zetten, afgezien wat er dan allemaal gebeuren kan. Want ze willen je niet voor niets weg hebben.
Laat je zoon maar een zaaltje huren dan ben je van het gedonder af. Dan ligt de verantwoordelijkheid over de alcohol bij de uitbater.

Elizabeth
Duidelijk

Het is duidelijk wat jullie willen: geen alcohol. Wettelijk gezien mogen zoon van 16 en vrienden van 16 en 17 ook geen alcohol nuttigen.

Ik zou weggaan tot 23 uur en dat duidelijk aan zoon communiceren. Wie is er de baas in jullie huis? Een 15-jarige of de ouders?

Proost
Toch niet Elizabeth

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/alcohol/vraag-en-antwoord/alcoh...

Ze mogen het (alcohol) niet kopen onder de 18, niet in het openbaar drinken, maar geen wet die verbied het thuis te drinken.

vlinder72
Ook naar huis

Op een feestje van mijn zoon blijven wij zeker niet weg. Zo rond een uur of 10-11 komen wij weer thuis.

En alcoholvrij? Op het examenfeestje van mijn zoon hadden wij geen alcohol gekocht . Toch stonden er vervolgens genoeg lege bierflesjes en andere lege flessen op het aanrecht. Die kinderen nemen het gewoon mee.

Ze waren overigens niet straalbezopen. Ze maakten ook geen herrie en toen iedereen weg was (rond 01.00 uur) heeft zoon met nog een paar vrienden het huis keurig opgeruimd.

Wilgenkatje
thuis blijven

Het is jullie huis, jullie verantwoordelijkheid. Als je zoon wil dat jullie vertrekken, dan geen feestje - zo simpel is dat.

Geen alcohol is een lastig punt, want tja, de visite brengt gerust wat mee. Ik weet het, 16/17 is volgens de huidige wetgeving te jong, maar een 'gedoogbeleid' lijkt me realistisch - of wil je de gasten bij binnenkomst fouilleren. Kan ook natuurlijk.

Goede bekende van me heeft een dochter (17) die onlangs een gezellig tuinfeest hield. Ze was geslaagd. Ouders bleven thuis en hebben de overtuiging dat het verstandig is beperkt alcoholgebruik toe te staan. Het werd een heel leuk feest, veel meezingen, gezelligheid, geen overlast in huis of tuin. Er waren zo'n 40 pubers aanwezig. Ouders hadden gemeld dat de muziekkeuze niet aanstootgevend mocht zijn (geen seksistische rappers en zo) en daar hebben de feestgangers zich aan gehouden. De muziek was hard, ik kon in bed meezingen, maar had daar geen last van.

Ouders waren binnen, feest was in de tuin. Omdat iedereen geregeld richting toilet ging, konden ze een praatje maken met de gasten en de vinger aan de pols houden. 'En ik vond het ook gewoon leuk al die vrienden eens te zien,' aldus de moeder.

Wat anderen al schreven: wees duidelijk over alcohol, trek als ouders een lijn, en hoe je reageert op gasten die drankjes meebrengen.

Zelf ben ik van de 16-jaar tijd, mijn kinderen zijn al ouder. En ja, zij dronken vanaf 16. Allemaal. Hun vrienden ook. Nu allemaal al jaren volwassen en ze kunnen uitstekend maat houden. Gelukkig... Zelf drink ik niks, ik mis het niet. Maar als ik een blad als Saar lees, merk ik dat veel genoegens en ongenoegen in het leven alleen hanteerbaar zijn met witte wijn. Ben kennelijk een uitzondering.

Leerachterstand wegwerken, hoe doe je dat?!

Lees hier of je kind een achterstand heeft en wat je kunt doen.