Home » Forum » Voorbehoedsmiddel puberdochter

Voorbehoedsmiddel puberdochter

20 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Tralala
Voorbehoedsmiddel puberdochter

Even onder pseudoniem, ivm privacy dochter....

Ze is 16, en heeft sinds een paar weken een vriendje. Dik aan, reuze gezellig. Ik heb met haar gepraat over voorbehoedsmiddelen. Dat is ( nog) niet aan de orde, en ik geloof haar ( we praten vaker over ‘dingen’, en ik ken haar langer dan vandaag) maar ergens in de misschien best nabije toekomst zal er toch iets geregeld moeten worden qua voorbehoedsmiddelen. Vroeger, toen ik jong was was de pil natuurlijk min of meer standaard, tegenwoordig is double dutch ( pil + condoom) volgens mij wel min of meer ‘ de norm’, en dochter heeft er tzt natuurlijk zelf ook wel eea over te zeggen....maar desondanks....

Ik vind het lastig. Ben een beetje anti- pil geworden de laatste tijd geloof ik. Voelde me zelf ooit na jaren pilgebruik zonder een stuk beter. Vind het eigenlijk toch niet zo’n fijn idee een jonge meid met een nog amper een regelmatige stabiele cyclus aan de hormonen te gooien. Liever niet. Maar wat dan wel? Alleen condoom is een beetje griezelig, en allerlei andere alternatieven lijken me voor jonge meiden ook niet zo fijn. Spiraaltjes en zo...nee toch? .

Voor de ouders met puberdochters....wat doen die van jullie? Wat vinden zij daarvan en jij? Heb jij als ouder invloed gehad op hun afwegingen? Zijn ze tevreden over wat ze hebben gekozen?

Dank voor jullie input!

Tralala

Doenja
Signed all over

Mijn jongvolwassen dochter heeft vorig jaar n koperspiraaltje laten zetten nadat ze last kreeg van de pil. T bevalt haar prima. Of laat je dochter eerst de pil proberen! Stoppen kan altijd nog.

Maar grappig dat ik je denk te herkennen aan je schrijfstijl! Ik zeg niks maar djeeeezzzz this was signed all over.

zebra
niet iedereen

heeft nare bijverschijnselen bij het gebruik van de pil. Zelf heb ik er nooit last van gehad.

Dymo
pil

Bij mijn dochter was het even zoeken naar de juiste pil, maar nu ze hem heeft gevonden gaat het prima. Wel heeft ze in haar stopweek soms wat hoofdpijn.
In het begin gebruikte ze er ook condooms bij, maar vriendje en zij waren beiden nooit met iemand anders naar bed geweest dus de kans op SOA's is nihil. Ze vindt het fijn dat ze haar menstruaties kan plannen.
Ik ben er blij om, de pil is een veilig voorbehoedsmiddel en voor baby's is het echt nog veel te vroeg.

Moeder van 2 pu...
Implanon

Beide puberdochters hebben het implanon staafje in hun bovenarm. Geen gedoe meer met (eventueel) pil vergeten.
En als ze een relatie krijgen (hebben ze beide niet) zal ik ze op het hart drukken om ook condooms te gebruiken.

Koper
Klein spiraaltje

Ik ben groot fan van het koperspiraaltje. Een keer inbrengen en 5 jaar gemak. Er bestaan tegenwoordig ook heel kleine koperspiraaltjes. Niet veel meer dan een draad met een knoopje erin. Die zijn dus ook een stuk gemakkelijker in te brengen. Even surfen of de gynaecoloog vragen.

juf Ank
mijn idee

ten eerste je berichtje hoort nog bij de rubriek pubers. Bij een jongvolwassene zou ik eerder zeggen dat ze het gewoon helemaal zelf moet weten en dat je ej er niet mee moet bemoeien. Maar omdat je dochter nog 16 is zou ik zeggen, neem gewoon met haar de mogelijkheden door en laat haar zelf kiezen.
Zelf heb ik vreselijk veel problemen gehad met enkele spiraaltjes voor de periode dat ik mijn eerste kind kreeg. En dat schijnt vaker zo te zijn. Daarnaast zijn heel veel medici juist goed te spreken over de huidige vormen van de pil en maakt het helemaal niet zoveel uit of een cyclus al wel of niet goed op gang is. Hij wordt ook vaak gebruikt om er regelmatigheid in te krijgen.

Tralala
Reactie ( en sorry juf ank)

Juf Ank...Idd verkeerde rubriek. Per ongeluk.

En Doenja......geeft niks. Ik weet dat mijn schrijfstijl herkenbaar is ( de jouwe ook trouwens!). Maar als ik over zulke privé zaken van een puberkind spreek vind ik het wel zo netjes als mijn ‘eigen’ naam er niet luid en duidelijk onderstaat. Voor het idee zeg maar.

Ik zal het inderdaad maar eens met haar doornemen binnenkort / tzt en de uiteindelijke keze (natuurlijk) bij haar laten. En misschien is de pil uitproberen misschien wel het beste plan. Als ze zich bewust is van mogelijke bijwerkingen kan ze zelf ook best in de gaten gouden of ze daar iets van merkt. Er zijn idd ook meer pilsoorten. En iets anders kan altijd nog. Ik weet eigenlijk wel zeker dat ze dingen die allerlei fysiek gedoe meebrengen ( spiraaltjes, implanon) helemaal niet ziet zitten. Veel blijft er dan eigenlijk ook niet over.....

Dank voor jullie input,

Tralala

chantal
grappig

Als je dan een andere naam kiest dan hoef je dat er toch niet bij te gaan zetten, dan nodigt juist uit dat anderen daar over gaan denken maar als je dan iemand herkent dan zet je toch niet neer dat het zo herkenbaar is dat je het al weet?

Koper
Haha Ralala

Ik weet eigenlijk wel zeker dat ze dingen die allerlei fysiek gedoe meebrengen (...) helemaal niet ziet zitten.

Je bedoelt dus ook seks? Regelmatige controles bij de gyn? (Ongewenste) zwangerschap? Soa's? :-D

Sorry, ik kon het niet laten, ik vond het te grappig. Maar even serieus, als je denkt dat je toe bent aan seks, moet je ook toe zijn aan fysiek gedoe. Zo niet, dan ben je er nog niet klaar voor. Seks is op zichzelf simpel, maar het brengt nu eenmaal grote verantwoordelijkheden én fysiek gedoe met zich mee, dat hoort er onlosmakelijk bij.

AnneJ
Voorlichting

https://www.anticonceptie-online.nl/morningafter.htm

Je licht je dochter ook voor over het gebruik van de morning-after-pil en wat je doet als de pil door ziekte of diarree, of vergeten in te nemen, niet meer de veiligheid kan garanderen.

We hebben ook een keer een zwangerschapstest gehaald, die dochter later nog weleens gebruikt heeft bij twijfel.

En ook al zul je niet snel besmet raken bij zulke jonge mensen. Je kunt altijd voor de zekerheid naar je huisarts of een plaatselijke GGD. Zoon heeft daar rond zijn 18e een keer gebruik van gemaakt.

Tralala
Koper..

Hahaha. Ik bedoelde ‘medisch’ gedoe. Dingen met een dikke naald ( of weet ik veel hoe) onder je huid laten implanteren, naar de gynaecoloog om een spiraaltje te laten inbrengen. Dat klinkt toch iets ingewikkelder dan naar de dokter voor een pil recept.

En misschien is ze ook nog niet toe aan seks....maar qua voorbehoedsmiddelen kun je toch maar beter voorbereid zijn. En dn denk ik dat de ‘receptje ophalen’ methode haar meer aanspreekt dan de route langs een gynaecoloog. Maar nogmaals..,vooral HAAR keus. Ik was vooral nieuwsgierig of ik de enige was die in principe niet zo pro-pil is. En het lijkt erop alsof de meesten van jullie er wat minder moeite mee hebben. Helpt mij ook weer een beetje relativeren. Dank.

Tralala

chantal
huisarts

Onze huisarts brengt zelf het spiraaltje in. Maar ja elke dag denken aan een pil slikken is natuurlijk veel minder gedoe dan 1x een staafje of spiraaltje in laten brengen.

Pennestreek
Chantal, wat een zure reactie

Tralala is alternatieven en meningen aan het verzamelen, haar dochter zal zelf een keus moeten maken. Lijkt me een prima methode zo. Het is toch fijn als je als moeder verschillende opties kunt bespreken met je kind? En ook nog een beetje onderbouwd? Ik vind het juist heel goed dat Tralala haar eigen menig (niet echt pro-pil) hier toetst en naar aanleiding van de reacties die mening ook nog bijstelt.

Ik lees trouwens belangstellend mee, nu mijn dochter ook sinds kort een vriendje heeft...

Tine Winkel
maar de huisarts

zal toch ook nog wel een advies hebben, neem ik aan?
Maar ondertussen lees ik overigens ook zeer belangstellend mee ...

alleen
Prikpil

Misschien is de prikpil iets voor haar. Deze kan ze krijgen in haar arm of been. En is dan voor 3 maanden. Eerst is ze nog gewoon ongesteld en na 3 maanden niet meer.

Ik geloof dat het na 1 of 3 maanden pas safe is, maar altijd nog wel met een condoom doen van Durex natuurlijk.

AnneJ
Merk

http://www.condoomwijzer.nl/condoom-eigenschappen.php?merk=Kruidvat&type...

Huismerk van Kruidvat is net zo goed hoor.

"Score: 9.7
Draagcomfort 5 sterren
Kwaliteit 5 sterren
Prijs/kwaliteit 4 sterren
Pim
06-03-2013 Goede condooms voor een prima prijs. Normaal gebruik ik Durex maar heb deze condooms eens gekocht toen ze in de aanbieding waren. Het draagcomfort is fijn en geen problemen gehad tijdens het vrijen. De prijs/kwaliteitverhouding is bijzonder goed"

Tango
Pessarium

In een ander draadje las ik nog over een pessarium. Dat lijkt mij dan weer een gedoe met inbrengen, maar misschien toch meenemen in de overwegingen. Ik las elders weer dat ze bijna niet meer gebruikt worden als anticonceptie.
Dochter hier is 17 en sinds haar 15e aan de pil. Ze vindt het inderdaad ook handig dat ze daarmee haar menstruatie kan plannen. Daarnaast is ze een stuk minder heftig ongesteld, ook een voordeel. Alleen tegen puistjes heeft het bij haar niet geholpen wat ze weer jammer vindt. In het begin vond ik haar wel wat chagrijniger, toen ze net slikte. Dat is gelukkig over gegaan.
En inderdaad, dochter zat ook niet te wachten op iets wat ingebracht moest worden door een arts. Ze vond naar de huisarts voor de pil al genoeg gedoe. Heeft ook nog gezegd dat ze alleen de pil wilde om haar menstruatie te plannen, haha. Terwijl ze toen echt al een vriendje had.

Stereo
Slechte ervaringen

Wij hebben het hele circus doorlopen met dochter. Ze had steeds heel heftige menstruatiepijnen, waarvoor ze al jaren diclofenac op voorschrift slikte. Dat was niet zo prettig, dus toen ze wat ouder was stelde de dokter de pil voor. Soms vergat ze hem en dat leverde dan meteen weer extra menstruatiepijn op. Toen er een vriendje in het leven kwam, was vergeten helemaal geen optie meer.

Ze wilde toen graag de Mirena. Maar het inbrengen leverde grote problemen op.

In overleg met de huisarts werd het daarom de implanon. Dat ging 1 maand goed. Toen kreeg ze bloedingen die niet meer op wilden houden. Door naar de de gynaecoloog; die schreef oestrogenen voor. Die werkten 1 week, daarna kwamen de bloedingen er weer doorheen. De bloedingen hebben maanden aangehouden. Een rondje googlen leverde op dat implanon er om bekend staat. Bovendien kreeg ze steeds heftiger stemmingswisselingen. Of dat door de implanon kwam, weten we niet, maar op de lijst met bijwerkingen werd hij wel genoemd als vaak voorkomend. Na 4 maanden is de implanon verwijderd. Haar humeur knapte er vooral van op.

Het advies van de gynaecoloog was om een aantal maanden hormoonvrij te blijven. Na twee maanden moest ze na een geknapt condoom een morningafter pil. Ze beschouwt condooms ook als veel te onveilig. Want ze is doodsbang om zwanger te worden.

We hebben het koperspiraaltje ook besproken. Maar vanwege haar enorm pijnlijke menstruaties leek de gyn dit geen goed plan. Nuvaring vond dochter zelf een eng idee om steeds in te brengen. Gewone pil was ze te bang om te vergeten.

Nu heeft ze sinds 3 weken de Mirena. Die moest onder narcose ingebracht worden.
Ze heeft nu af en toe spotting en wat buikkrampen.

Ik duim voor haar dat er nu eindelijk rust in de tent komt.

Ik ben dus niet zo pro-pil, maar er zijn eigenlijk geen echt goede alternatieven.

Tralala
Tango, Stereo,

Tango...dank voor de herkenning. Zo raar is mijn dochter dus niet dat ze geen gefrunnik in en aan haar lichaam wil door een dokter....ze heeft trouwens amper puistjes, en erg weinig menstruatiepijn, dus voor haar zou de pil echt puur en alleen anticonceptie zijn,

Stereo...ik hebbikk even wat gegoogeld op de wat minder bekende alternatieven, en ben idd een beetje bang voor de scenario’s die hij beschrijft. Naar zeg, voor je dochter. Hopen dat het nu ven klaar is....

Ik neig idd steeds meer naar het gewoon uitproberen van de pil als mijn ouderlijke eerste keus. Schat in dat dochter niet heel andere ideeen zal hebben. Nu alleen nog even nadenken / overleggen wanneer. En of ik dat besluit qua timing helemaal bij haar laat liggen, of dat ik me daar evt toch een beetje tegenaan bemoei.

Tralala