Home » Forum » 14 jarige meid hoe vaak weg in het weekeind

14-jarige meid: hoe vaak weg in het weekeind?

White noise helpt je baby slapen!

Lees in dit artikel hoe het werkt én hoe je ermee aan de slag kunt.

 

22 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Petra Pakje
14-jarige meid: hoe vaak weg in het weekeind?

Voor velen waarschijnlijk oude koek of terugkerende discussie, voor ons nieuw. Onze 14-bijna 15-jarige puber heeft veel vriendinnen en een groot sociaal leven. Ze is enig kind en we hebben dat altijd gestimuleerd en prima gevonden.

Maar nu ze 14 is en de meeste van haar vriendinnen 15 moet het natuurlijk 's avonds. Feestje, chillen. Het liefst vrijdag- en zaterdagavond. Ze moet dan om 11 uur thuis zijn (mits ze mee kan fietsen met iemand) en anders eerder. Maar die feestjes duren tegenwoordig tot 01 uur, dat vinden we dan ook goed, mits ze mee kan fietsen. Maar ik vind dat het niet nodig dat ze ook nog de avond ervoor of erna bij iemand thuis tot 11 uur gaat chillen. Maar omdat ik dat niet goed kan uitleggen, hebben we daar strijd over. Mijn man vindt het prima (we ontkomen er niet aan, zegt hij) maar ik vind hem sowieso te toegeeflijk. Dus ik voel me een beetje alleen staan. Ik zou willen zeggen: 1 keer per weekeind tot laat weg. Ik vind dat normaal voor een 14-jarige (in dec. wordt ze 15).

Verder is ze zeer gedisciplineerd wat school betreft en heel zelfstandig en verstandig ook. Over andere dingen hebben we zelden strijd. Ik heb geen ervaring, ben ik overdreven bezorgd of streng? Soms denk ik dat mijn weerstand in iets anders zit: namelijk dat we steeds minder als gezinnetje samen zullen zijn en ik dat ga missen?! Moet ik me hieroverheen zetten? Als we haar verbieden te gaan zitten we met een mokkende puber, dus gezellig zal het dan sowieso niet zijn :-)

En ik was zelf als 14-jarige zoooo anders. Ik ging pas avonden weg toen ik 18 was (omdat ik het toen pas wilde, niet omdat het niet eerder mocht). Herken die drang ook totaal niet. Maar dat mag ik niet mee laten spelen, dat weet ik.

juf Ank
nou

Als zij het op school netjes doet en er zijn geen verdere problemen dan zou ik het wel toestaan.
Maar ik zou wel de strikte voorwaarde van geen alcohol stellen. Of heb je dat gedaan?

Zomer
Misschien

Haar vriendinnen ook bij jullie thuis uitnodigen om lekker te chillen. Logeerpartij wellicht?

Petra Pakje
ja

Dank juf Ank. Terwijl ik de tekst schreef, dacht ik al: ik doe idd te moeilijk. Alleen al het opschrijven zorgde voor inzicht. En thuis zijn ze gelukkig ook vaak met z'n allen, fijn om te merken dat ze het hier oké vinden.

Jasmijn
1x per weekend laat

Ik vind dat wel een prima regel voor een 14-jarige, de andere avond dan niet zo laat, of ze nodigt inderdaad iemand bij haar thuis uit.
Ze is pas 14 (bijna 15) dus niet alles hoeft meteen volop toch?
Ik zou wel openstaan voor uitzonderingen zo nu en dan, stel dat er 2x in een weekend een heel gaaf feestje zou zijn, dan zou ik daar niet moeilijk over doen, maar gewoon uitgaan hoeft m.i. op deze leeftijd niet 2x per weekend.

Lente
Bij iemand thuis chillen noem ik geen uitgaan

En op vrijdag en zaterdagavond weg, is leuk voor haar en ongezellig voor jou.
Ik zou het niet beperken tot 1x per weekend. Inderdaad omdat je daar geen goede reden voor hebt.
Ze is serieus, doet het goed, geen ruzies thuis, etc. Dan verdient ze meer ruimte.

Vraag haar eens wat zij goede afspraken zou vinden? Laat haar daar eerst over nadenken en opschrijven welke afspraken zij voor wil stellen. En daarna met z’n drieën om tafel om ze te bespreken. Je hebt dan ook vooraf gelegenheid om haar voorstel eerst met je man te bespreken.

Jesse_1
Bij iemand thuis chillen

Gewoon bij iemand thuis afspreken zou ik altijd prima vinden (mits er geen dwingende reden is, als andere afspraken of ernstige schending van regels of afspraken). Als ze nou elke avond zou gaan feesten tot 1.00 's nachts, dan zou het wat anders zijn - naar mijn mening.

Phryne Fisher
Niet nodig

Hoezo hoeft twee avonden weg niet op deze leeftijd? Dat is net zo’n loze opvoedkreet als ‘omdat ik het zeg’.

AnneJ
Bespreken

Wat ik zou bespreken met haar is inderdaad alcohol maar ook voorbehoedsmiddelen.
Dit is een leeftijd dat ze hun eigen besluiten nemen en je wil zeker weten dat ze daar zo goed mogelijk voor toegerust zijn.

Ik zou me wel zorgen maken over dat 'chillen'. Heeft ze geen hobby waardoor ze op tijd op moet of een baantje?

Nee, ik zou zeker niet gaan verbieden, maar haar stimuleren, aanbieden, verleiden, haar tijd anders in te delen. Een vertrouwelijk gesprek nu ze zo op eigen benen gaat staan en je niet meer altijd in haar buurt bent. Geef aan dat je er voor haar bent, wat er ook is, en dat je haar veel plezier gunt maar ook verstandigheid en voorzichtigheid maar dat je weet dat dat soms lastig is en dat je ook dan er voor haar bent.

Waar ik opgroeide gingen veel kinderen al vanaf vrijdag, soms eerder, drinken en bij elkaar rondhangen. Daar had ik helemaal niets mee. Net als zuipvakanties in Spanje enzovoort.

Gelukkig hebben ze daar hier niets mee maar ik heb deze zomer maar net kunnen voorkomen dat zoon met zijn studentenvereniging ook naar zo'n zuipschuitenvakantie ging.

Niet te zorgelijk, maar praktisch.
Kunnen ze niet 1x per week bij jou komen om samen te koken? Mijn dochter doet dat regelmatig met vriendinnen en hun eventuele vriendjes erbij. Daar komt ook geen alcohol aan te pas. Gewoon gezellig samen boodschappen doen, winkelen en dan samen koken en eten en kletsen.

Zoon ging samen met vrienden muziek maken, daar kwam ook weleens wat middelengebruik aan te pas, maar het remde al te veel gebruik af als je wat wil doen.

Lanza
Quote:

maar ik heb deze zomer maar net kunnen voorkomen dat zoon met zijn studentenvereniging ook naar zo'n zuipschuitenvakantie ging.

Hoe oud is je zoon?

AnneJ
Volwassen Lanza

MIjn zoon is een jongvolwassene in zijn masterjaar, die nog thuiswoont.

Kyana
Geen probleem

Ik zie er geen probleem mee als ze twee avonden naar vriendinnen wil. Zolang haar cijfers goed zijn en er verder geen problemen zijn is daar toch niks mis mee? 1x een feestje en 1x een avond gezellig rondhangen met vriendinnen is toch prima? Het lijkt me geen probleem. 11-1 uur vind ik niet eens zo heel laat trouwens voor het weekend.

Wij hebben hier niet echt regels over, niet over hoeveelheid en tijdstippen. Wel over het niet verwaarlozen van andere bezigheden zoals school en verder willen we wel als gezin naar de kerk op zondagochtend dus ook als het zaterdag laat wordt dan wel gewoon mee op zondag.Daar doen ze verder ook niet moeilijk over want ze vinden dat zelf ook belangrijk.

Verder hebben we ook gesprekken over alcohol gebruik en dergelijke maar daar zijn mijn kinderen nog niet echt in geïnteresseerd (in alcohol). Ik vind het wel belangrijk om het bespreekbaar te houden.

Lanza
Quote:

MIjn zoon is een jongvolwassene in zijn masterjaar, die nog thuiswoont.

En dan bepaal jij de aard van zijn vakantie? Wat bizar. Tijd om hem volwassen te laten worden, want dit klinkt verre van gezond. Hij zal een jaar of 22 zijn?

Amsterdamse
Chillen

‘Kunnen ze niet 1x per week bij jou komen om samen te koken? Mijn dochter doet dat regelmatig met vriendinnen en hun eventuele vriendjes erbij. Daar komt ook geen alcohol aan te pas. Gewoon gezellig samen boodschappen doen, winkelen en dan samen koken en eten en kletsen.’

Annej, geen idee wat jij onder chillen verstaat, maar dit is ook chillen. Chillen is samen zijn, vrij belangrijk voor pubers. Heeft niks met alcohol te maken.

Pennestreek
Oordelen

Kun je alleen als je álle ins and outs weet Lanza. En die weet je (hier al heel duidelijk) niet. En bovendien, oordelen zou je sowieso niet moeten doen, veroordelen op basis van kleine beetjes info al helemaal niet.

Lanza
Hij doet een master

dus hij is ruim volwassen en zo te horen niet zeer laag begaafd. Dan is het echt heel bijzonder als je als moeder belet dat je 'kind' een vakantie boekt naar een plek van eigen keuze. Sterker nog, je hebt er geen zak over te zeggen.

Flavia
Dan ben ik streng denk ik

Ik vind 11 uur thuis van gewoon chillen voor een bijna 15 jarige in een weekend best al laat. Een feest tot 1 uur zou af en toe mogen maar 12 uur vind ik al mooi genoeg.

En dat zou zeker niet elke week mogen.

De thuiskom tijd is iets anders dan de bedtijd.
Mijn net 14 jarige gaat zeker wel na 11 uur naar bed maar moet uiterlijk 9 uur thuis zijn ook in het weekend, dan mag het een keertje 10 uur worden maar dat wordt voorlopig nog geen regel.

Er moet ook in het weekend gesport worden en huiswerk gemaakt.

Phryne Fisher
Alcohol

Vooralsnog zie ik alcohol los van de vrijetijdsbesteding. Mijn oudste is 18+ en heeft totaal geen behoefte aan alcohol. Ze gaat ook niet meer mee naar zuipfeestjes, want dat is niet leuk als je als enige nuchter bent. Jongste heeft wat meer interesse, maar heeft wel een mening over leeftijdsgenoten (14/15) die drinken. Ik denk wel dat ze minimaal tot 17 gaat wachten.

AnneJ
Studentzuipen Lanza

Daar maak ik mij echt wel bezorgd om. Het lijkt alsof die studenten meer zuipen dan ooit. Bovendien zijn het ook nog eens dure grappen in een studententijd waar ik wel aan mee betaal.
Ik heb het hem afgeraden omdat hij anders geen geld genoeg had voor het nieuwe studiejaar en ik hem liever extra geld gaf bij het dure maatkostuum dat het bestuur van de vereniging waar hij dit jaar deel van uitmaakt had bedacht dan bij een zuipvakantie.
En inderdaad ben ik mogelijk ook wat moederkloekerig vanwege het autisme van zoon. Hoewel je ook dan juist meer op redelijkheid en eigen motivatie inspeelt dan op dwang of chantage. Soms kun je daar net dat beetje teveel aan impulisiviteit mee keren.

Daan
Hier geen eindtijd

Maar dochter (16) gaat zo ongeveer 1x per maand weg. Zou dat iedere week worden dan zou ik het zelf ook wel vermoeiend vinden, voor haar maar ook voor mezelf.(vaak halen maar iig toch opblijven)

Petra Pakje
Reactie

AnneJ: "Ik zou me wel zorgen maken over dat 'chillen'. Heeft ze geen hobby waardoor ze op tijd op moet of een baantje?"
Maak ik me absoluut geen zorgen om. Ze doet nog van alles buiten school om en is ook daar fanatiek en enthousiast over.
En alcohol bespreken we, rest ook. Dat zit wel goed.

Dank allemaal voor jullie reacties. Ik ben niet overbezorgd, en wat zij wil is ook niet gek. Fijne geruststelling :-)

Natje1812
Mijn dochter van 14

Mag s’avonds niet naar buiten behalve in de zomer MAAR dat komt omdat zij absoluut niet haar best doet in school.Ze is nooit op tijd thuis,rookt,liegt,...dus zolang ze niet haar verantwoordelijkheid neemt om haar aan afspraken te houden heb ik haar liever s’avonds thuis.

Begrijpend lezen: zo wordt het weer leuk

Lees hier tips voor thuis om je kind erbij te helpen.