Home » Forum » Adhd onderzoek alleen gesprekken met orthopedagoog

ADHD onderzoek, alleen gesprekken met orthopedagoog?

5 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
May
ADHD onderzoek, alleen gesprekken met orthopedagoog?

Goedemorgen allemaal,

Ik heb een vraag aan ervaringsdeskundigen hier die te maken hebben gehad met ADHD onderzoeken, want ik snap het even niet meer.

Met onze dochter (16) zijn we in januari naar de huisarts gegaan, en werden doorverwezen voor een ADHD onderzoek. In februari konden we terecht voor een intake.We hebben diverse keren lijsten in moeten vullen (soms ook dezelfde opnieuw), en de gesprekken zijn alleen geweest met een orthopedagoog. Dochter heeft zelf 1 gesprek alleen met haar gehad, verder alles met z'n drieën. Er zou een keer iemand bij hebben moeten zijn, maar die kon toen niet. Er zijn ook intelligentietests gedaan, en school is ook gehoord en heeft lijsten ingevuld. We zijn een half jaar verder, maar weten nog niets en er is ook geen hulp geweest.

Nu vraag ik mij af, is het voldoende als alleen een orthopedagoog onze dochter (en ons) ziet en hoort? Dat zij dan alles doorgeeft aan een GZ psycholoog of kinderarts of psycholoog die bevoegd is om de diagnose te stellen? Of is het nodig dat dochter zelf ook wordt gezien door een bevoegde specialist?

Ik krijg hier geen duidelijk antwoord op van de behandelend orthopedagoog en stel mijn vraag daarom nu eens hier. Ik ben benieuwd naar reacties, of mijn zorgen hierover misschien onterecht zijn.

Groetjes,
May

AnnaNiem
Onderzoek

Hier is mijn dochter van toen 8 ook onderzocht op van alles. De iq-test en een deel van het gedragsonderzoek is afgenomen door een psycholoog en stagiaire, schoolobservatie en de rest van het gedragsonderzoek heeft de orthopedagoog gedaan. De gesprekken voor de ouderamnese en bevindingen zijn met ons door de psycholoog en een stagaire gedaan. En qua lijsten hebben we er tig ingevuld die op elkaar leken... Onze praktijk kent meerdere psychologen, echter alleen de praktijkhouder was bevoegd voor het stempeltje voor vergoeding door de gemeente. Zij heeft ons kind 5 minuten gezien. Tussen het eerste gesprek en het eerste rapport heeft 3 maanden gezeten. Echter wij waren het niet eens met de diagnose van waarschijnlijk ADHD omdat er nog niet naar dochters motoriek was gekeken die echt opvallend is. Ook de psycholoog was niet 100% overtuigd van ADHD en dus zijn we verder gegaan naar een kinderfysiotherapeut gegaan die ook sensomotorisch geschoold is. Haar bevindingen hebben we laten toevoegen en besproken met de psycholoog. Ze heeft nog aantal sessies speltherapie gehad met een psycholoog die haar nog niet gezien had om te kijken hoe ze reageert bij stress. En dat bevestigde dat haar ADHD-kenmerken vooral stressgerelateerd zijn en frustratie zijn en het dus geen ADHD kan zijn. Het is geen exacte wetenschap dus je moet blijven kijken en nadenken. En iemand die een paar uur met het kind werkt in afwijkende omgeving en nieuwe opdrachten is niet altijd reprsentatief als ouders of een leerkracht die haar dagelijks zijn. School ziet geen ADHD in haar, wij alleen bij extreme vermoeidheid, stress en frustraties. We zitten nu op de lijn meer/hoogbegaafd met DCD en een fikse V/p-kloof. De diagnose DCD moet door een kinderarts of revalidatiecentrum gesteld worden om neurologische en andere medische oorzaken uit te sluiten. Dat traject gaan we na de zomer opstarten. Onze dochter heeft trouwens heel veel gehad aan een mindsettraining die de ib'r op school haar gegeven heeft en daarnaast heeft ze fysiotherapie van de kinderfysiotherapeut.

Smale
Ook

Bij adhd obderzoek bij zoon is ook alleen een orthopedagoog bezig geweest. Dus hetzelfde verhaal als bij jou.

May
hoofdbehandelaar

Dank voor jullie reacties. Is het zo dat de hoofdbehandelaar het kind (of jongvolwassene) niet hoeft te zien tijdens de onderzoeksfase? Dat de informatie dus slechts aan diegene wordt doorgegeven?

AnnaNiem
Hoeft niet

Hier heeft de praktijkhoudster, die officieel hoofdbehandelaar is, haar 5 minuten gezien terwijl ze bezig was met de orthopedagoog. Voor de rest vertrouwt ze op de bevindingen van de psycholoog en orthopedagoog die haar getest en beoordeeld hebben. Dat zien was meer vanuit haarzelf omdat ze haar naam er aan moet verbinden en zo een gezicht heeft bij het dossier.

Leerachterstand wegwerken, hoe doe je dat?!

Lees hier of je kind een achterstand heeft en wat je kunt doen.