Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen
Puberteit Puberteit

Puberteit

Lees ook op
Shifra

Shifra

28-11-2010 om 11:20

Cadeau voor 13 jarige dwarse hb puber

Voor sinterklaas moet ik,vanwege allerlei ingewikkelde omstandigheden,dinsdag op de valreep nog wat kopen voor mijn bij vlagen wel heel brutale 13-jarige hb puberzoon. Ik heb nog niks kunnen bedenken wat hij leuk zou kunnen vinden behalve dan ,heel misschien, zo'n stoere pet met grote klep. Het enige wat hij nl. interessant vindt is computeren(hyves,age of the empires), zijn mobieltje, zijn uiterlijk en merkspullen, en radio 538. Op lekker een boek lezen oid of muziek maken zal ik hem waarschijnlijk nooit betrappen.
Hij is een paar jaar geleden getest en uit die test kwam o.a. naar voren dat strategiespellen voor hem heel goed zijn( uitdagend e.d.).Ik heb zitten snuffelen bij strategiecomputerspellen en zag eea over warcraft, dat online te spelen is (net als age of empires).Zou dat wat kunnen zijn? Ik heb er totaal geen zicht op.
Van age of mythology zag ik dat dit niet meer online te spelen is. Dat leek mij een nadeel.
Maar eigenlijk zou ik hem ook wel wat anders willen geven dan een computerspel. Dubdubdub, hebben jullie misschien nog leuke ideeen??
dank voor jullie meedenken alvast!
groet van shifra


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Vera*

Vera*

28-11-2010 om 11:27

Civilization

Hier spelen man, zoon van 13 en dochter van 11 Civilization 4. Dat is ook een strategiespel en ze leren een boel bij over de geschiedenis.
Wij vinden het juist een voordeel dat het NIET een onlinespel is. Je start je spel en dan ga je verder waar je gebleven bent en is er niet van alles al gebeurd omdat je er 'even' niet was.

Shifra

Shifra

28-11-2010 om 11:50

Vera

...kan je dat spel ook in zijn eentje spelen? Of heb je hierbij andere spelers nodig?
shifra

Vera*

Vera*

28-11-2010 om 12:02

Shifra

Ik heb het even aan zoon gevraagd. Als er meerdere spelers het spel op de pc hebben, zou je het met meerdere kunnen spelen.
Zij spelen het altijd alleen. Je doet een 'beurt' en daarna is de computer aan de beurt. Heb je die (computertegenstander'?') nog niet ontmoet ben je direct weer aan de beurt.
Zoon vindt het tijdsverloop (middeleeuwen bv) erg leuk en dochter vooral de verschillende landen.

Tirza G.

Tirza G.

28-11-2010 om 12:03

Shifra

World of Warcraft heeft hier de sfeer in huis aanmerkelijk verbeterd toen het zijn intrede deed. Ook een HB puber Het heeft bij tijden ook voor knallende ruzies gezorgd, want inderdaad: het is een online spel en gaat dus dóór, ook als je niet meedoet. Als jij effe moet eten van je stomme moeder is jouw groep ineens een missie verder. Ofzoiets. We zijn nu een aantal jaren verder, hij heeft er ontzettend veel van geleerd, heel veel contacten opgedaan en kan het nu beter 'indammen', het beheerst zijn leven niet meer. Dus ik zou zeggen: ja, WoW, maar hou de vinger aan de pols.

Tirza

Shifra

Shifra

28-11-2010 om 12:12

Tirza

...dank voor je waarschuwing. Weet jij misschien waarmee hij dan het best kan beginnen? Is er een soort'basis' bij WoW van waaruit hij dan later ook verder kan uitbouwen?
Shifra

Tihama

Tihama

28-11-2010 om 14:15

Hier

is Anno 1404 de huidige favoriet. http://nl.wikipedia.org/wiki/Anno_1404
Niet online, weinig oorlog, maar veel handeldrijven met volop correcte geschiedenis info.

Zoon vindt first person shooters helemaal niets, maar hij is bijzonder weg van strategiespelen. Command & Conquer (16+) speelt hij af en toe met wat vrienden, waarbij ze hier in de woonkamer allemaal met hun laptop inloggen.

Verder is zoon (ook 13, ook hb, maar niet meer dwars (hoera)) altijd geinteresseerd in boeken. Hij is inmiddels overgegaan op onze boekenkast. Momenteel leest hij 'Zwaarden, paarden en ziektekiemen' van Jared Diamond. Verder graag o.a. Bas Haring en Midas Dekkers. Boeken zijn dus ook een succes, zolang het geen fictie is. Die leest ie alleen voor school, verplicht.

Tihama

Kobalt

Kobalt

28-11-2010 om 16:50

World of warcraft is geen strategiegame

Ik wil onze zoon van 12 nog even bij World of warcraft vandaan houden, aangezien hij heel erg vatbaar is voor verslaving en dit spel bekend staat om het verslavende karakter. Er is daar een hilarische South park aflevering van. Volgens mijn zoon is World of Warcraft overigens geen strategiespel, maar een Role Playing Game (RPG). Dat is dus iets anders. Je neemt de rol aan van een strijder moet zo ervaring opdoen.
Een strategiegame is een spel waarbij je als een generaal of keizer, troepen aanmaakt en stuurt en daar mee strategische beslissingen neemt. Je bevindt je in een soort helicopterview waarbij je eventueel op je troepen kunt inzoemen. Er zijn er ontzettend veel, die bijna allemaal gebaseerd zijn op hetzelfde principe. Sommige kun je ook online spelen, maar dat vindt onze zoon niet zo interessant. Onze zoon speelt: Lord of the rings battle for middle earth (beide versies met uitbreidingen, dit spel kun je online spelen); Empire at war (over Starwars, hier zijn meerdere versies van met uitbreidingen); Settlers (kan online); Age of empires (online); Empire Earth; Rome total war en hij speelt Supreme commander.
Het zijn het dus heel veel verschillende spellen, want hij vindt strategie spellen fantastisch, maar houdt ook wel van afwisseling.
De meeste spellen zijn erg pittig. Bijna altijd kun je de sterkte van je tegenstander wel beinvloeden, zodat je van te voren kunt bepalen hoe moeilijk het je gemaakt worden.

Kobalt

Kobalt

28-11-2010 om 16:55

Nog iets

Ik zit er nu met mijn zoon over te praten, maar er zijn twee soorten stategiegames. Real time stategie games. Waarbij je geleidelijk speelt. De vijand (computer vaak, of online) kan elk moment aanvallen. Daarnaast is er het turned base strategie game, daarbij moet je om de beurt spelen. Net als met schaken bijvoorbeeld. Eerst doe jij een beurt, dan de computer of je menselijke tegenstander. Sommige spellen kun je op beide manieren spelen, zoals Lord of the rings battle for middle earth. Mijn zoon vindt de real time variant het leukste.

Tirza G.

Tirza G.

28-11-2010 om 17:06

Kobalt

Ahum. WoW is wel degelijk een strategiespel, waarin je zo snel mogelijk aan de leiding probeert te komen om gebieden te veroveren. Je doorloopt heel veel levels en als je in het hoogste level zit, ben je toch echt de baas over de rest Je speelt inderdaad wél een rol, je neemt een bepaald type speler aan. Maar wélk type je aanneemt, is ook weer een strategische zet

Tirza

Tirza G.

Tirza G.

28-11-2010 om 17:07

Shifra

WoW kent, voor zover ik weet, een bepaald basisspel met daar overheen allemaal uitbreidingssets. Ik zal bij zoon informeren hoe en wat

Tirza

Tihama

Tihama

28-11-2010 om 17:11

Warhammer, risk, settlers etc

Ja, dat heeft hier ook de voorkeur. Settlers is hier ook sinds kort aanwezig.
"In elke editie is het doel om een eigen koninkrijk te bouwen met behulp van de aanwezige grondstoffen en het tevreden houden van je inwoners. Vanaf het begin of het spel bezit je al een aantal grondstoffen en door deze strategisch te gebruiken, kun dit aantal uitbreiden door grondstof verwerkende gebouwen te bouwen. Dit gaat niet zonder slag of stoot en je moet dan ook geregeld met één of meer vijanden vechten. Hiervoor kun je ridder-huizen bouwen om je koninkrijk te verdedigen."

Een soort Kolonisten van Catan dus.

Mijn zoon zag laatst bij the Big Bang Theory een opmerking over Dungeons and Dragons. Moesten we eerst wat uitleggen over hoe de wereld eruit zag VOOR de computer.

We hebben vorig jaar een set van Warhammer aangeschaft, aangemoedigd door het enthousiasme van een vriendje. Achteraf zonde, want hij had niet echt een groep waarmee hij kon spelen en hij vond het eindeloos beschilderen van poppetjes niet zo interessant. Maar het schijnt in de sommige omgevingen een grote groep liefhebbers te hebben. Ik hoorde in een speelgoedwinkel van mensen wiens volwassen zoon er al sinds zijn tienertijd mee speelde.

Ik heb hier trouwens wel eens een hele middag Risk gespeeld met de jongens. Ik vertelde ze namelijk dat wij vroeger geen Command & Conquer hadden, maar dat we iets anders hadden voor hetzelfde doel

Tihama

Kobalt

Kobalt

28-11-2010 om 17:26

Ok thirza

'k Geloof je direct hoor, (nu mijn zoon nog overtuigen). Ach hij heeft het dus nog nooit mogen spelen van mij, dus zijn info is ook maar van horen zeggen... Ik heb er nog wat vragen over:
Je schreef dat je zoon wel moeite had met stoppen. Maar wat mij er ook bezorgd over maakt, is dat je zo afhankelijk bent van anderen (en anderen van jouw). Het lijkt mij dat je daardoor snel over je eigen grenzen heen gaat in speeltijd en inzet, omdat je de band met je 'collega's' niet wilt verliezen? Klopt dat?
En verder heb ik begrepen dat je naast de aanschaf van het spel, nog een abonnement moet kopen. Klopt dat?

Kobalt

Kobalt

28-11-2010 om 17:34

Shifra

Onze zoon heeft ook een bordspel van Risk. Dat lijkt erg op een computer spel, maar dan met echte poppetjes. Houdt jouw zoon van bordspellen?
En verder vindt onze zoon het leuk om te boogschieten. Maar dat is nogal ingewikkeld te organiseren. Ook een honkbalknuppel met een bal, viel hier laatst wel in de smaak.
Een ander idee is misschien een poster voor in zijn kamer, of een dekbed overtrek over een sport, band of iets dergelijks wat hij leuk vindt?
En je kunt ook nog denken aan bioscoopkaartjes, kaartjes voor een concert of een wedstrijd of zo? Of een tegoedbon om te gaan lasergamen, schaatsen, karten of iets dergelijks?
Nou ja, ik zeg maar wat.

Annet

Annet

28-11-2010 om 19:46

Bedankt voor de tips

Wij zochten een cadeau voor een 13 jarig slim meisje.
Ze speelt op de ds al een jaar of twee: ages of empires.
Ik heb nu Anno 1404 voor haar uitgezocht op basis van jullie reacties.

Tirza G.

Tirza G.

28-11-2010 om 23:25

Ja, dat klopt

Je koopt een soort startset (gewoon bij de intertoys ofzo) en dat wijst zich vanzelf Je moet een account aanmaken en inderdaad per maand betalen. Volgens mij zit in die startset meteen een abo voor 3 of 6 maanden ofzo. Wat je ook kunt doen, is een 'pass' vragen aan iemand die het speelt, leden (abonnees) krijgen van die kennismakingscodes waarmee anderen 10 dgn gratis kunnen spelen.
Ja, het is heel lastig te doseren. Je doet dingen met een groep (een guild), dat wordt een 'raid' genoemd. Je gaat dan dus samen op missie. Een guild bestaat wel uit 20-25 man en ja, omdat je met een bepaald type karaktertje speelt gaat het echt om jou - jij kunt met jouw poppetje dingen die anderen niet kunnen. Dat gaat met strakke afspraken (om 6 uur gaan we raiden en dan gaan we die-en-die-missie doen) - of althans, dat is zo bij de guild van mijn zoon. Kun je te vaak niet meedoen, of moet je te vaak eerder stoppen, dan word je uit de guild gezet. Het is een harde wereld Mijn zoon zit in een fijne guild, maar heeft er veel geleerd De leader is een oudere dame (jawel.....) en die is hartstikke streng. Treedt hard op tegen geroddel en geklier bijvoorbeeld en tegen schuttingtaal enzo.
En juist dat afspreken en betalen geven je als ouder een instrument: raids worden gepland. Als jij ***, dan mag jij vrijdagavond raiden. Want er zijn uiteraard vroege en late raids (spelers zitten in verschillende tijdzones) en sommige zijn nou eenmaal boeiender dan andere. In de toetsperiodes (bijvoorbeeld) speelt hij niet, dan laat hij zijn abo verlopen (dat kan gewoon, als je later weer betaalt is alles er gewoon nog).
Hij speelt het nu een aantal jaar en heeft er veel geleerd. Afspraken nakomen (ook met je ouders), excuses aanbieden, jezelf beperkingen opleggen maar ook: leiding geven. Hij leidt regelmatig raids en moet dan heel goed in de gaten houden wat zijn 25 man doen en ze dan ook nog proberen zo ver te krijgen dat ze doen wat hij wil. Als de raid lukt, werkt dat statusverhogend op je leiderschap - allemaal leuke dingen (vindt hij).
Kortom: er is een wereld te ontdekken.

Tirza

Phaedra

Phaedra

29-11-2010 om 07:42

World of warcraft

Tirza schrijft: 'World of Warcraft heeft hier de sfeer in huis aanmerkelijk verbeterd toen het zijn intrede deed'.

Het tegenovergestelde is hier het geval. Zoon gaat niet meer naar school, werkt niet en zit de godganse dag achter zijn pc. Heeft amper tijd voor het avondeten, zijn sociale leven is gereduceerd tot misschien twee echte vrienden en zegt afspraken af 'omdat hij het te druk heeft'. Lang leve WoW!

Heftig phaedra

Hoe oud is jouw zoon?dit klinkt als een ernstige verslaving!ik zou in zo,n geval overwegen om de pc de deur uit te doen.

Terpi

Terpi

29-11-2010 om 09:43

Haha dat wow

Hier ging manlief eerst een innige relatie aan met WoW en aansluitend met mevrouw guildleader met als gevolg dat gezin en relatie er onder leden en ik nu alleen woon met mijn kinderen.

Tirza G.

Tirza G.

29-11-2010 om 11:42

Maar dan nog

Ligt dat aan het spél of ligt dat aan de persoon die het speelt (danwel zijn of haar ouders)? De kans op verslaving bij WoW (of een dergelijk spel) is reeel aanwezig. En daarin maak je keuzes, als ouders. Wij hebben besloten het gedoseerd toe te staan, in tegenstelling tot bijv. het gebruik van alcohol. Dat staan we niet toe

Tirza

Phaedra

Phaedra

29-11-2010 om 18:56

@ sus-anne

Mijn zoon is 18 jaar en een zorgenkind van de bovenste plank. Hij is inderdaad verslavingsgevoelig en ik heb na andere vervelende ervaringen overwogen om het hele Internet te laten afsluiten, maar realiseer me dat mijn dochter en ik hiervan mede de dupe worden. Geen optie dus. Ik werk fulltime en draag de zorg voor mijn kinderen alleen. Ik kan dus overdag geen controle uitoefenen op de tijd dat hij achter de pc zit.

Kobalt

Kobalt

29-11-2010 om 21:34

Tirza

Dank je wel voor je uitleg. Als ik het zo lees, is het niet zo geschikt voor mijn zoon.
Ik ben bang dat hij met zijn adhd binnen de kortste keren verslaafd wordt aan dit spel. Het klinkt gewoon niet goed voor hem. Ik vermoed overigens dat het bij hem ook veel spanning op zal leveren. Zo'n guild waarbij er toch steeds het gevaar is dat je eruit geknikkerd wordt. Hij heeft niet zoveel zelfvertrouwen, dat zou bij hem echt een fikse dip op kunnen leveren.
Leuk overigens voor jouw zoon, dat hij er zoveel van geleerd heeft. Onze zoon leert ook veel van de computer. Plannen, frustratietolerantie, Engels (hij leest ellenlange walkthtoughs met plezier door), hij kijkt naar Engelse game-reviews, nou ja, ga maar even door.
Maar WoW houden wij nog maar even buiten de deur, geloof ik.

Shifra

Shifra

29-11-2010 om 22:49

Goh

...wat fijn al jullie reakties!!! Dank jullie wel.
Zoon is geen fan van bordspelen, daar voelt hij zich (helaas) te groot voor. Hij doet aan sport,maar een sportblad erover kijkt hij niet eens in.
Als ik jullie verhalen over warcraft e.d. lees, schrik ik ervan en denk ik dat ik dat dus nog maar niet in huis haal.
Hij is nog jong, net 13 geworden en kan zijn hele leven nog verdoen aan warspelletjes. Bovendien ga ik binnenkort met hem ergens anders wonen en dan heb ik (moet veel werken) helemaal geen zicht meer op hoe lang hij achter de computer hangt. Hij is ook verslavingsgevoelig en grenzeloos dusssssssss....
Maar wat voor spelletje nu dan wel, ik weet het echt niet. Ik dub nog even verder. Ik vind een leuk dekbedovertrek trouwens ook een goed idee... Of een lekker kussen! Hij is nl altijd zo jaloers op mijn kussen
groet van Shifra

Phaedra

je kan toch een wachtwoord op de pc zetten wat alleen jij en je dochter weten?
ik zou echt( om je zoon te beschermen!!)het internet afsluiten.( of denk ik nu te simpel?)
ik vraag me af,waar eindigt dit?

Phaedra

Phaedra

30-11-2010 om 06:32

@ sus-anne

Was het maar zo makkelijk. Zoon heeft een pc en laptop op zijn kamer staan en mocht ik deze met wachtwoorden beveiligen, dan rust hij niet voordat hij ze weet. Schroomt niet om zijn zus onder druk te zetten of te manipuleren en dat alles speelt zich bij voorkeur af als ik op mijn werk ben.

Verder zit dochter in haar examenklas en heeft Internet nodig voor school. Ik wil en kan haar niet verplichten om elders haar opdrachten te maken.

: phaedra

ik begrijp dat het moeilijk is,maar ik begrijp ook dat je hier verder niets mee doet?
ik zou me heel ernstig zorgen maken ,en er zeker alles aan gaan doen om dit te veranderen,dit kan toch niet goed zijn voor je zoon?

Klopt

*Zoon is vanwege de proefwerkweek even afgesneden van alle digitale afleiding (internet op Ipod, controllers van ps af moeten geven) en we hebben meteen een rustiger, ontspannener kind in huis.*

uit huis zetten is een heel extreme aanpak,maar wat jij schrijft zou toch ook kunnen?ik zie in pheadra,s zoon iemand met een ernstige veslaving,en zou dat nooit los kunnen laten,maar er mee aan de slag gaan.

ik weet natuurlijk niet hoe lang dit al speelt en wie weet heeft Pheadra alles al gedaan om dit te veranderen.

Wow

War of Warcrafts staat te boek als het meest verslavende aller on-line spellen, wereldwijd. Nooit aan (laten) beginnen lijkt mij.
Voor een meerderjarig kind dat verslaafd is aan WoW, en Phaedra's zoon voldoet behoorlijk aan de kenmerken, zou ik 'ns orienterend bellen met de GGZ-afd verslavingen of de Boumanstichting. Daar zitten de specialisten die in ieder geval ouders tips kunnen geven hoe hier mee om te gaan. Neem het serieus, Pheadra, want er zijn echt legio verhalen van (jong-)volwassenen die door gameverslaving in ernstige problemen raakten op alle levensgebieden.
Onyx

Stenna

Stenna

30-11-2010 om 22:39

Timeslot

Voor degenen die zich zorgen maken over geen controle meer hebben over de tijd die zoon achter de computer doorbrengt, als je moet werken: Installeer de Mijnkindonline Timeslot. Kun je precies instellen hoe lang hij mag computeren, is de tijd op dan wordt hij eruitgegooid (na waarschuwing, 5 minuten ervoor). Voorkomt ook veel discussies als je wel thuis bent.
Of het ook voor 18+ werkt betwijfel is, maar bij ons met 14+ nog steeds wel.

Phaedra

Phaedra

01-12-2010 om 06:19

Reactie

Wat zo'n onschuldig topic al niet teweeg kan brengen... Het heeft ook mij aan het denken gezet.

Cobi schrijft: 'Phaedra's zoon is 18. Als een kind (bijna) meerderjarig is en niet mee wil werken, zelf het probleem niet ziet kun je als ouder weinig meer er aan doen. Behalve dreigen met hem het huis uit te zetten misschien'.

Mee eens. Hoe ouder hij wordt, hoe moeilijker de hele situatie. Uit huis zetten? Het zou een enkele reis naar de goot voor hem betekenen.

Ik heb inderdaad alles gedaan wat in mijn vermogen ligt, maar heb mijn beperkingen omdat ik fulltime moet werken. Hij is bij het GGZ geweest, maar hield het er na vier sessies al voor gezien. Als 18-jarige kom je terecht bij volwassenzorg en wordt je als ouder jammergenoeg overal buiten gehouden.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.