Home » Forum » Dochter 16 moeite met onderhouden vriendschappen

Dochter 16 moeite met onderhouden vriendschappen

12 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Boesje
Dochter 16 moeite met onderhouden vriendschappen

Hoi, mijn dochter van 16 heeft moeite met t onderhouden van vriendschappen. Ze heeft wel contacten maar de laatste tijd is of wordt ze vaak teleurgsteld door andere meiden die beloven iets met haar te doen en dan vervolgens het af laten weten. Ik denk dat ze het niet eens bewust doen, maar meiden van 16 zijn tegenwoordig zo vluchtig linkt t wel.
Ze heeft er best verdriet van en dan breekt mijn hart. Ze is altijd al wel wat bescheiden geweest maar was meestal wel sociaal actief met andere kinderen. Op vakantie probeert ze het ook maar na een leuke dag en avond weet ze de volgende dag niet meer wat ze met haar nieuwe contacten moet bespreken en dan bloedt t weer dood. Ze praat er heel open over en dat maakt het voor mij erg confronterend. Iemand hier ook ervaring mee?

Dendy Pearson
Herkenning

Ik herken het wel.
Volgens mij komt het ook wel, omdat ze zo tussen twee levensfases zitten. Dochter zit in haar laatste jaar op de middelbare school. Ieder jaar andere kinderen in de klas, waar ze wel contact mee heeft maar dat beperkt zich tot school. Over een jaar gaat ze studeren, gaat nieuwe mensen leren kennen. Ik denk dat dit echt de tijd is van losse contacten, wachten op de nieuwe fase. Misschien ook een beetje loslaten, iedereen gaat een andere kant op, gaat ergens anders studeren/wonen.

Ik vind mijn bijna 17jarige zelf ook een beetje vluchtig momenteel. Het ene moment is ze groot, doet ze al zo volwassen en het andere moment vraag ik me af of het ooit goed gaat komen met dat warhoofd😁
Laatste puberstuiptrekkingen denk ik

Anne
Verbeteren

Tussen de regels door lees ik dat je het aan 'de anderen' wijt. Die volgens mij helemaal niet vluchtiger dan vroeger zijn. Maar 16 is wel een vluchtige leeftijd.
De anderen kun je sowieso niet veranderen, wat kan ze zelf? Wat heeft ze te bieden? Waarom haken anderen af?
(ik vond het zelf ook lastig op die leeftijd. Dochter hier is veel makkelijker in contact en verwacht ook veel minder vd ander, is flexibeler etc. En hondstrouw overigens aan haar 'bescheiden' vriendin die ook vaak teleurgesteld is.

Guera
Weet niet

Of het anders is dan vroeger maar ik vind wel dat ze snel teleurgesteld zijn. Het is al snel niet goed genoeg. Er moet altijd iets gedaan worden maar fatsoenlijk een afspraak maken waar men zich ook nog aan houdt is lastig blijkbaar.

Anne
Herken ik niet

Dochter (16) houdt zich altijd aan afspraken en ik merk eigenlijk nooit dat vriendinnen dat niet doen, heeft veel vriendinnen.
(zich aan afspraken houden met mij is dan wel een ander verhaal:( die vergeet ze)

Knurf
Hier ook niet

'maar meiden van 16 zijn tegenwoordig zo vluchtig linkt t wel.'

Niet alle 16-jarigen. Mijn dochter (17) heeft al jaren dezelfde twee vriendengroepen plus wat vriendinnen via de manege. Elk jaar wordt afgesproken in welke week ze op ponykamp gaan en zo.

'weet ze de volgende dag niet meer wat ze met haar nieuwe contacten moet bespreken en dan bloedt t weer dood'

Dat klinkt toch alsof het ook aan haarzelf ligt. Misschien wil ze te snel te veel diepgang? Er is niks mis met gewoon met anderen naar de film of het zwembad gaan, dingen doen zonder echte gesprekken. Beetje lol maken, ijsje bestellen, favoriete smaken vergelijken en weer verder.

Kaaskopje
Al een tijdje uit de 16-jarigen

Maar ik geloof er niets van dat alle 16-jarigen zo vluchtig zijn.

Misschien zou je met je dochter kunnen kijken naar wat de overeenkomsten zijn van haar eerdere vriendinnen. Waarom werden dat vriendinnen? Misschien kan ze daar uit ontdekken dat ze beter kan optrekken met meisjes die anders zijn, maar ook wat ze zelf kan veranderen.

Kyana
Hier niet

Ik herken het niet zo. Mijn pleegzoon is niet enorm sociaal maar heeft een paar vaste trouwe vrienden die hij zeer regelmatig ziet. Ze houden zich eigenlijk altijd aan de door hun zelf gemaakte afspraken. Mijn zoon heeft een groot en druk sociaal leven, is eigenlijk altijd bezig met vrienden/vriendinnen en er wordt veel afgesproken. Daar zitten ook wel vluchtige contacten tussen maar ook trouwe vriendschappen. Mijn dochter heeft veel vrienden via haar hobbies en ook daar wordt veel afgesproken.

Ik heb juist het idee dat kinderen in de tweede helft van de middelbare school juist vaker een drukker sociaal leven hebben dan in de eerste helft. Veel van die verlegen brugklassers die alleen maar achter hun computer zaten zijn nu veel zelfverzekerder en uithuizig. Ik kom soms klasgenoten van mijn kinderen tegen die ik 3 of 4 jaar geleden voor het laatst zag en soms echt een wereld van verschil qua sociaal gedrag. Ik zie het in de kerk ook, veel van die 13 jarigen die echt geen idee hebben wat ze met zichzelf en de wereld aan moeten en 4 jaar later zijn het open jonge mensen geworden die volop in het leven staan.

dinnetje
wel herkenning

Hier wel herkenning helaas. Een zeer trouwe dochter van 19, die altijd klaarstaat voor haar vriendinnen, maar omgekeerd lijkt dit niet zo te zijn.
Voorbeeld, dochter wil gaan winkelen en vraagt een paar dagen van te voren aan xx of ze mee wil, maar nee geen tijd want moet nog..., kan natuurlijk maar zo gaat het eigenlijk bijna elke keer en bij alle vriendinnen.
Of erger nog, een berichtje op de app wordt wel gelezen maar niet beantwoord.
Dochter zelf is blij als iemand haar vraagt iets te gaan doen en zal indien mogelijk altijd tijd maken en zegt zelden nee.
Ik heb juist erg het idee dat pubers erg egoistisch zijn tegenwoordig en niet veel voor elkaar over hebben helaas. Alles lijkt zich voornamelijk in de digitale wereld af te spelen.

Kikki
Niet echt herkenning

Mijn 16 jarige dochter heeft reeds een aantal jaren dezelfde vriendinnen dus zeker niets vluchtigs. Het is wel zo dat die allemaal nogal drukke sociale levens hebben. Nu tijdens de vakantie is echter een groot deel afwezig (op vakantie of niet echt beschikbaar wegens werk).

Ze is 10 dagen weggeweest met een vriendin (op kamp) en toevallig gisteren bij een meisje geweest die een zwembad heeft. Ze blijft wel in contact via snapchat (vakantiefoto's ed worden uitgewisseld) dus er blijft wel contact, maar niet echt in persoon.

Dochter heeft zich dan ook aangepast aan deze periode door meer voor zichzelf te gaan doen. Ze is naar de bib geweest en heeft een aantal boeken mee (is jaren geleden dat ze zoiets uit vrije wil doet), heeft een fitness abo, is weer bezig met eigen projectjes en doet wel eens wat met haar broer.

Dus: zit niet op anderen te wachten maar onderneem zelf wat. Kom je daar andere mensen tegen, prima. Niet, dan heb je toch niet maar wat zitten wachten. 16 is oud genoeg om je leven zelf in handen te nemen.

Knurf
Appen

'. Nu tijdens de vakantie is echter een groot deel afwezig (op vakantie of niet echt beschikbaar wegens werk).'

Gelukkig bestaat er social media. Er wordt hier gewoon doorge-appt naar het vakantieadres en terug.

Kikki
ja via app en snapchat

Knurf, ik bedoelde fysiek afwezig maar iedereen houdt elkaar op de hoogte. Deel is nu op Scouts Jamboree, sommigen op sport-competitie-stage, appen tijdens het werk is wat minder natuurlijk.
Maar app contact is nog niet hetzelfde als echt contact. Maar ze weten wel van elkaar wat ze doen, waar ze zijn. Dochter is daar misschien wel dagelijks mee bezig maar ze vult er gelukkig geen uren mee.
Mijn boodschap aan TS is dat haar dochter zelf wat onderneemt en niet alles van anderen laat afhangen. Straks is de vakantie voorbij en heeft ze geen leuke tijd gehad, dat zou spijtig zijn.

Leerachterstand wegwerken, hoe doe je dat?!

Lees hier of je kind een achterstand heeft en wat je kunt doen.