Vakantie winnen voor het hele gezin? Doe nu mee met onze leuke actie!
Puberteit Puberteit

Puberteit

Lees ook op

dochter

Hoi , ik ben een alleenstaande mama die na de echtscheiding vorig jaar in een andere stad op een appartement ben gaan wonen met mijn dochter van 15 . Alles gaat best goed op gebruikelijke discussies na ,maar mijn dochter is natuurlijk van school moeten veranderen . Het was even wennen maar intussen draait ze er goed mee blijkbaar . Ze is best wel wat veranderd zoals qua kledingstijl , maar echt pubergedrag was er nooit . Sinds een tijdje heeft ze op school nu wel een goeie vriendin , die meid komt hier ook regelmatig langs . Ik mag haar wel maar echt goéd ken ik ze natuurlijk niet . Nu zag ik die vriendin vorige week toevallig in de stad met een sigaretje in haar hand , zij zag me niet . Nu heb ik niks tegen rokers (ik doe het zelf ook) maar dat mijn dochter haar beste vriendin een roker is , daar schrok ik toch even van . En vroeg ik me plots af of mijn dochter ook rookte . En vroeg ik me plots ook af of mijn indruk dat er sigaretten verdwenen waren uit mijn pakje enkele weken geleden dan toch juist was . Dilemma dus , moest ik er de meiden op aanspreken of niet ? Netjes of niet , ik besloot op een moment dat mijn dochter onder de douche stond snel even in haar kamer , schooltas en jas te kijken . Geen sigaretten gevonden , wel een aansteker . Vroeger heb ik het met mijn dochter wel eens over roken gehad maar dat interesseerde haar toen niet . Zover sta ik nu dus , ik weet dat de vriendin hier morgen weer langskomt , dus wat doe ik ? Begin ik weer over roken of zwijg ik gewoon ?? Ik ga geen drama beginnen wanneer zou blijken dat mijn dochter rookt , maar ik had het natuurlijk liever anders gezien . Ik zou het gewoon graag weten . Iemand suggesties ?


Ik zou om te beginnen zelf stoppen met roken en dat aan je dochter vertellen. Kun je meteen een mooi gesprek hebben over de nadelen van roken en terloops eens vragen of zij ook welk eens gerookt heeft.

Kan je niet tegen je dochter opmerken dat je vriendin laatst zag met een sigaret, en vragen of dochter toevallig zelf ook aan het experimenteren is geslagen?

En ik zou niet over verdwenen sigaretten beginnen, maar wel zorgen dat je geen pakjes laat slingeren. Of zelf stoppen, nog mooier. 

Ik zou eerlijk tegen haar zeggen waar jij je zorgen om maakt. Ik ben ook een roker en mijn man (overleden) was ook een roker. Mijn zoon is nu 30 n in zijn pubertijd hebben wij daar wel gesprekken over gehad. Wij hebben gezegd dat we het niet kunnen verbieden want hij mag zijn eigen keuzes maken dus mocht hij willen roken dan hoeft dat nooit stiekem. Wel hebben we gezegd dat wij het niet gaan betalen. (dat deden mijn ouders vroeger wel toen ik 15 was). Mijn zoon heeft ook mijn stoppogingen gezien en ik rook nog steeds. Ik heb wat dat betreft een goed voorbeeld gegeven hoe verslavend het is en daarom rookt hij niet. Ik mag bij mijn zoon ook niet in zijn huis roken. Dus TO praat met haar.

Yasmien5000

Yasmien5000

03-02-2023 om 19:19 Topicstarter

Zal morgen met hen praten , ik hou jullie op de hoogte .

zolang je zelf rookt heb je geen recht van spreken. Je hebt zelf het slechte voorbeeld gegeven, dus je kunt niet tegen haar zeggen hoe slecht het is. Dat weet ze heus wel na alle anti-rookcampagnes, die er in Vlaanderen vast ook zijn. Ik neem aan dat je uit België komt. 

Je rookt zelf, maar je schrikt ervan dat je dochter bevriend is met een roker? Waar schrik je dan precies van? Waarom overvalt dit je?

goed voorbeeld doet goed volgen

nouja slecht voorbeeld doet slecht volgen

Als je dit graag anders had gezien dan had je ruim 15 jaar geleden al moeten stoppen met roken. Je kunt je dochter niet vertellen dat zij niet mag roken terwijl je haar haar hele leven al het foute voorbeeld geeft.
Dus nu? Niks meer aan te doen.

Zelf stoppen is het enige wat je nog kunt doen om haar over te halen niet door te gaan met roken.

Ik verbaas me er wel over hoeveel jongeren er nu beginnen met roken. Statistisch gezien zal het minder zijn dan vroeger maar nog zie ik er met eigen ogen veel. Ik werk achter de bar in een voetvalkantine. Mensen van eindelijk 18 die kunnen blijven hangen met een pilske en dan gaan ze naar buiten met jas aan en ik zeg bedankt en tot volgende week. Nee zeggen ze dan , ik ga alleen maar ff roken buiten. Ik denk niet dat je TO zo maar als zondeblok weg kunt zetten. Het goede voorbeeld geven om niet te roken helpt vaak niet dat je kind niet gat roken. 

Ely

Ely

03-02-2023 om 22:43

Eens met het advies dat je zelf kunt stoppen en op die manier én het goede voorbeeld geeft én het bespreekbaar maakt. Hoe kun je nou met een peuk in je hand en je longen vol teer geloofwaardig zeggen dat iemand niet moet roken?
En nog iets; volgens mij ìs niemand ‘een roker’, je hebt de slechte gewoonte van roken die je nog niet hebt doorbroken maar roken is geen onderdeel van je identiteit (mag ik toch hopen) 

Ely schreef op 03-02-2023 om 22:43:

Eens met het advies dat je zelf kunt stoppen en op die manier én het goede voorbeeld geeft én het bespreekbaar maakt. Hoe kun je nou met een peuk in je hand en je longen vol teer geloofwaardig zeggen dat iemand niet moet roken?
En nog iets; volgens mij ìs niemand ‘een roker’, je hebt de slechte gewoonte van roken die je nog niet hebt doorbroken maar roken is geen onderdeel van je identiteit (mag ik toch hopen)

Jij weet dus duidelijk niet wat een verslaving in houdt 

Ely

Ely

03-02-2023 om 22:52

wat wil je daarmee zeggen Watertoren? Dat het wel onderdeel is van je identiteit en het (daarom) niet mogelijk is te stoppen?

Roken kost bakken geld.

Hoe zit het met haar zakgeld en heb je een beetje zicht op haar bankrekening?
Als ze altijd geld te kort komt weet je snel dat ze rookt.

Een heel deel pubers experimenteert met sigaretten (of zwaarder spul), zeker als er vrienden ook roken. Wil nog niet zeggen dat ze op haar 30ste nog altijd rookt.

Ely schreef op 03-02-2023 om 22:52:

wat wil je daarmee zeggen Watertoren? Dat het wel onderdeel is van je identiteit en het (daarom) niet mogelijk is te stoppen?

Ik weet niet wat het is waarom mensen nog steeds gaan roken. 

Natuurlijk heb je ook recht van spreken als je zelf een roker bent. Niet op een pedante of verwijtende toon, maar je kan juist heel goed uitleggen wat de nadelen zijn die de verslaving zo vervelend maken en hoe moeilijk het is om te stoppen.

Ga het onderwerp niet uit de weg, het is een gemiste kans als je niet probeert haar te behoeden voor zo'n rotverslaving. En ja, ik rook ook.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.