Home » Forum » Gamen en liegen

Gamen en liegen

16 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Moeder die moe is
Gamen en liegen

Kind is 12 en gamed veel. Voornamelijk veel filmpjes op YouTube kijken van die royalistic en enzo knol.
Nu is het zo erg dat als alle apparaten op zijn hij mijn iPad met een smoes wil voor iets anders en ik hem dan betrap op weer YouTube kijken. Hij liegt er gewoon over en wil maar kijken of fortnite spelen.
Als de WiFi eraf gaat, of iPad of telefoon worden afgepakt is het schreeuwen en boos doen.
En zelfs zeggen moet ik zelfmoord plegen of zo ( schrik hier erg van en weet ook dat de kinderen in de klas vaak rondingen tegen elkaar zeggen. Dus waar hij dit vandaan heeft).
Hij zegt dit dus als hij niet meer mag gamen of YouTuben.

Wordt zo moe van de discussie en ruzie. Iemand tips.

AnneJ
Bespreken

Een puber wil meer controle over het eigen leven. Je kunt nog jaren vechten over de wifi. Maar handiger is om die verantwoordelijkheid over het gebruik van de IT toch aan hem over te laten.
Bespreek met hem dat het prima is dat hij zich vermaakt, en informeert!, op het internet. Maar dat het belangrijk is dat de rest van zijn leven gewoon doorgaat. Op tijd eten, douchen, huiswerk maken, taak in huis doen, sport en clubjes volgen.
En dat je s avonds geneigd bent om maar door te gaan, maar kies een moment om te stoppen.
Kijk ook regelmatig mee waar hij mee bezig is. En waarschuw voor enge sites, groomers en andere verleiders.
Ik vergelijk het wel eens met lezen. Ik kon vroeger dag, en nacht, lezen. Niemand die dat een probleem vond, als ik maar naar beneden kwam als het eten klaar was. En als ik maar mijn huiswerk maakte of mijn clubjes volgde.
We zijn omringd met moderne media, je kunt hem beter leren er zelf goed mee om te gaan en je eigen weerstand te overwinnen.
Het klinkt allemaal verstandig, uren beperken, wifi eruit, geen platform geven, maar het is belangrijker om de zelfstandigheid van een kind te vergroten door het zelf de controle er over te geven en in de gaten te houden dat de rest van het leven doorgaat, en daar je kind bij helpen en op wijzen.
Hoezo als alle apparaten op zijn? Het is handig als hij zelf een apparaat heeft. Dan kan hij er zelf controle over hebben.
Een laptop of pc is belangrijk, ook voor het huiswerk op de middelbare school.

Guera
Inleveren

Hier is de regel dat we geen regels hebben rondom schermgebruik maar dat ik bepaal wanneer het klaar is en dat als ik dan grote monden krijg ze blijkbaar niet normaal ermee om kunnen gaan en dat d a t voor mij het sein: alles inleveren is.
Heb ik nog nooit hoeven doen. Ze weten dondersgoed dat ik het meen. Moord en brand schreeuwen om zo'n apparaat? Kom op zeg. Dan ben je blijkbaar verslaafd en hebben we echt een ander gesprek. Praten dus met hem wat hij een goede werkwijze vindt.

Vogel
Mediaopvoeding

Je kunt je vraag ook stellen op mediaopvoeding.nl
Of kijken of daar tips staan waar je wat aan hebt.

Ad Hombre
Automatiseren

Wij hebben de iPads weggedaan. De telefoon geblokkeerd op de wifi en de kinderen ieder een laptop. Inlogtijden worden geregeld met Microsoft Family restrictions (met instelbaar quotum per dag). Dat scheelt een enorme hoeveelheid gezeur en 'moe worden'.

De kids de hele dag laten gamen is voor ons geen optie (wij zijn daar heel ouderwets in). Ga in de overblijvende tid maar lekker buitenspelen, muziek luisteren, tekenen, boeken lezen of zoiets.

Dees
Verslavend

Gamen is gewoon heel verslavend kan je kind niets aan doen daar zijn die spelletje nu eenmaal op gemaakt. Zorg ervoor dat je strakke afspraken maakt en dat je afdwingt dat hij zich raan houdt.

@nnemoon
Guera

Hier precies hetzelfde als bij Guera. Werkt prima hier. Afpakken van mobiel enz. vind ik kinderachtig. Probeer in gesprek te blijven.

Ad Hombre
Guera - annemoon

Guera:
"en dat dat voor mij het sein: alles inleveren is."

annemoon:
"Hier precies hetzelfde als bij Guera. Werkt prima hier. Afpakken van mobiel enz. vind ik kinderachtig."

Hmm, ik zie hier een zekere tegenspraak... ;-)

Knurf
Guera

'maar dat ik bepaal wanneer het klaar is en dat als ik dan grote monden krijg ze blijkbaar niet normaal ermee om kunnen gaan en dat d a t voor mij het sein: alles inleveren is.'

Oh vreselijk, dus het hangt van jouw bui af welke regels gelden? Dat zou ik niet trekken.

@nnemoon
Ad Hombre

Ik bedoelde hier net als bij Guera geen regels over game tijd en dat gaat prima.

Ik las in een andere post mobiel inleveren of Wi-Fi eraf. Dat vind ik erg kinderachtig. Ik vind dat je in gesprek moet blijven met kind, zoals AnneJ het mooi verwoord.

Guera
Nee hoor knurf

Het betekent dat we in gesprek zijn. En dat regels hierover flexibel zijn. Op een regenachtige vakantie dag prima Wat langer. Op andere dagen misschien juist minder. Hier werkt restrictie van bv uur per dag niet want dan krijg je dat ge emmer met onderhandelen: gister had ik h zelf uur gedaan d aan mag ik vandaag half uur extra. Het gaat mij erom dat ik ze volwassen wil behandelen en daarin geen regels opleg. Maar als ze dan zelf kinderachtige grote monden gaan geven als ik zeg dat het op x moment wel genoeg is dan behandel ik ze ook zo en mogen ze inleveren. Heb ik eigenlijk nooit hoeven doen.
Ik kondig altijd aan wat er verwacht wordt. Pietje je mag nog half uurtje want.....
Het gaat mij om het overleg en wederzijds gesprek. Grote monden trek ik echt heel slecht namelijk vooral als de grote monden zelf hun mond vol hebben van respect en zelf beslissen etc. Maar zoals gezegd hier gaat dat vooralsnog vrij aardig. Ze hebben vrienden, werk, sporten doen het goed op school, doen niet aan Netflix bingen dus dat gezamenlijke online gamen vind ik wel ok. Dochter heeft een creatieve instra account. Ook prima combi :). Het is ook het leven....

Moeder die moe is
Mopperende puber

Zou graag in gesprek blijven en pogingen daartoe gebeuren ook maar het lijkt wel dat alles draait om dat fortnite en YouTube roylistic.
Mag hij thuis niet dan gaat hij bij een vriendje os zelfs de buren. Om maar You tube te kunnen zien. In mijn ogen dom geklets over fortnite en gamen. En die vent verdient er veel aan.

Er waren hier geen gametijden maar elke keer discussie van mijn spel is nog niet klaar etc. En dan nog 10 min doorgaan.
De WiFi code wijzigen kan, apparaten verstoppen, eigen iPad afpakken, maar als hij dan een andere ipad vind zit hij daarop eens op te youtuben, terwijl de code niet bekend is. Maar goed 1 keer ernaast zitten en afkijken dus heb ik gemerkt.

Waarom zo boos worden als gametijd over is of YouTube genoeg is bekeken.
Ik wordt zo moe van die discussie en gelieg.
En maar manieren vinden om te gamen zoals de iPad gaan zoeken waar hij verstopt is. Kinderachtig ja, maar niks werkt, luisteren is verleden tijd lijkt het wel.

Jippox
time out

klinkt wel een beetje verslaafd, en in dat geval raad ik je van harte een time out aan, om te zien of dat inderdaad zo is.

Wij zijn in het voorjaar een week naar een huisje in de Ardennen gegaan dat -oh ja, goh- geen wifi had.
Heerlijk! Ik heb zelf ook mijn telefoon niet aangeraakt. De kinderen hebben geen moment gemopperde het was leuk om te zien hoe ze zich uitstekend vermaakten met allerlei andere dingen.

Maar mocht het nou tijdens zo'n week toch echt een issue blijven, dan denk ik dat je je wel in gameverslaving zou moeten gaan verdiepen...

AnneJ
Gameverslaving

https://www.jellinek.nl/is-mijn-kind-gameverslaafd/

Je zult niet de eerste ouder zijn die zich meldt bij de Jellinek. Maar ook niet de eerste ouder die hoort dat het geen verslaving is, dat komt maar weinig voor.
Irritatie van ouders over mediagebruik komt wel vaak voor.

Er staan wel goede tips op de site.

Ad Hombre
Moeder

Ja, onze puber wil heel graag vaste afspraken zodat hij weet waar hij aan toe is, maar probeert dan vervolgens toch lekker over zijn tijd te gaan. Dus dat betekent dat je hem steeds in de gaten moet houden, waar je dus inderdaad 'moe' van wordt en wat zeer regelmatig tot ruzies leidt.

Dan is een automatische oplossing absoluut een uitkomst. Bovendien is het een handige stok achter de deur als meneer zich weer eens niet wenst te gedragen tijdens een etentje of zo. Hij weeet dan dat hem dat zo een paar dagen 'mediapauze' gaat opleveren.

Raffie
Verslaving?

voor een deel is het wel herkenbaar, zoon kan zichzelf ook volledig verliezen in games/filmpjes/alles wat digitaal is.
Als hij dan moet stoppen, kan hij niks anders bedenken om te doen, noemt hij het echte leven veel te saai en het woord zelfmoord heeft hij ook wel eens genoemd.

Hij moet dan echt weer even "landen" op de echte wereld, wat heel lastig kan zijn!

toch blijven wij volhouden, en gelukkig kan hij de laatste tijd wel weer andere dingen bedenken. Hij is erg creatief dus tekenen of iets maken van hout, maar ook met vrienden naar buiten is soms nóg leuker dan gamen ;)

Ik zou zeker vol blijven houden dat hij ook dingen in de "echte wereld" moet blijven doen, dat dit steeds moeilijker wordt als hij dit niet doet en dat hij dan echt verslaafd zal raken aan gamen. En dat moet je echt niet willen! (hoop dat hij dit zelf ook kan inzien...)

Succes!

Leerachterstand wegwerken, hoe doe je dat?!

Lees hier of je kind een achterstand heeft en wat je kunt doen.