Puberteit Puberteit

Puberteit

Lees ook op
MerelR

MerelR

09-10-2011 om 12:51

Gothic zwart haar en piercings zelf beslissen?

Dochter van 16 kwam gisteren zonder overleg of aankondiging opeens met gothiczwart haar thuis (ze was eerst blond). Na van de schrik te zijn bekomen hebben we hier een goed gesprek over gehad. Conclusie was dat het haar haar was maar dat ze eerst toch wel even met ons had kunnen overleggen, ze moet de kapper nu zelf betalen (de gewone knipbeurt betalen wij). Maar ze heeft het er ook al een tijd over dat ze meerdere oorbellen en meer van dat soort versieringen zo leuk vind. Hellup! Het is natuurlijk haar lijf maar ik en mijn man vinden het afschuwelijk en dat weet ze. Kunnen we het haar verbieden en vinden jullie dat er zoiets is als een leeftijdsgrens wanneer je over dit soort zaken zelf mag beslissen. Overigens heb ik een vriendin met een dochter die al een half jaar een navelpiercing bleek te hebben zonder dat haar ouders het wisten en dat wil ik ook weer niet.

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Vic

Vic

09-10-2011 om 13:16

Jeetje

Zo, daar zou ik ook wel even van schrikken
Ik heb toevallig een paar weken geleden een gesprek met mijn (12-jarige) dochter gehad over dat soort dingen. We hebben afgesproken dat ze het qua haar en make-up zo gek mag maken als ze zelf wil, maar dat ze geen piercings mag tot haar 18e. Moeten natuurlijk nog bezien of die afspraken het halen tot haar 18e, en of ze niet voor die tijd toch ringen door allerlei lichaamsdelen wil laten stansen. Volgens mij mogen piercingsalons in ieder geval geen kinderen onder de 16 piercen zonder toestemming van de ouders. En voor genitale piercings geldt een grens van 18.

Dubbel

In een grijs verleden heb ik 16 als grens aangegeven. Dat zit eraan te komen en zoon kondigt nu al piercings en tattoos aan. Ik probeer het met kritische vragen nog wat tegen te gaan, maar ik ben bang dat we eraan zullen moeten geloven.
Hopelijk is het een fase. En ik plaag hem daarmee, als hij als een kerstboom de rest van zijn leven doorwil is het zijn zaak. Lijkt me niet handig. En zo'n vijftiger met een getatoeerd lichaam en piercings is ook niet echt smakelijk, dus hopelijk denkt hij nog wat na over niet meer te herstellen zaken.
Ik vraag me af of ik er wel tegen kan en houdt daar dan ook discussies over. Zo'n tongpiercing kan leiden tot een noodzakelijke scheiding van elkaars aanwezigheid. Dat doet hier gewoon pijn, kan ik niet naar kijken.

Kaaskopje

Kaaskopje

09-10-2011 om 15:38

Het is maar haar

Ik heb makkelijk praten, omdat ik terug kan kijken naar deze leeftijd. Ik begrijp je vragen wel.
Wat het haar van je dochter betreft zou ik het loslaten. Veranderingen aan het haar zijn te herstellen en als haar dat nou net dat beetje gevoel geeft dat ze baas over haar eigen uiterlijk is, dan is dat toch mooi. Benadruk wel dat álles wat ze aan haar uiterlijk verandert invloed kan hebben op een eventuele baan, of stage en op hoe ze in het algemeen overkomt op de mensen om haar heen.
Wat de piercings betreft zou ik haar tegemoetkomen in extra gaatjes in haar oren. Dat kan geen kwaad. Tenminste 1 stel extra is best acceptabel denk ik. Voor de overige plaatsen heb ik naar mijn dochters toe ook 18 aangegeven. Net als met tattoos. Dan is haar lijf van haar, eerder niet (bij wijze van spreken). Mijn oudste dochter is al een poosje geïnteresseerd in een tattoo, maar het komt er steeds niet van. Ze is inmiddels 20 en... nog steeds niet. Het is niet uit haar gedachten, maar dan is er weer geen geld, dan gaat de tattooshop opeens dicht, dan .... etc.. Ik wacht het gewoon maar af
Als ik even over mijn eigen smaak mag praten: ik heb liever een gitzwart Gothic-koppie dan een kaalgeschoren hoofd. Daar zou ik pas van schrikken.

Vic

Vic

09-10-2011 om 15:42

Ooowh

"ik heb liever een gitzwart Gothic-koppie dan een kaalgeschoren hoofd. Daar zou ik pas van schrikken."
Ik ken iemand wier zoon ineens thuis kwam met een kaal hoofd én een tattoo erop. Dat was heftig! En dan weten wij dat je dat echt niet meer leuk gaat vinden als je een jaar of 40 bent (en wellicht kalend, zodat je het niet meer kunt verbergen), maar zo'n jongen beseft dat niet. Die denkt nog dat hij altijd zo lekker zijn eigen stijl gaat houden Ik heb ook een plaatje op mijn schouderblad. Dat vond ik reuze schattig toen ik 19 was. Nu boeit het me niet meer zo maar ben ik toch behoorlijk blij dat het op een onzichtbare plek zit.

Maakt niet uit

hier twee kinderen die allebei Gothic waren,de ene zo,n twee jaar lang ,de andere zo,n 5 jaar lang.Compleet met witte gezichten en piercings.
ik heb het nooit een probleem gevonden.
wat ik belangrijker vond en vind,gaat het goed op school? zijn ze sociaal? gebruiken ze geen drank en drugs? dat was niet het geval,dus waarom zou ik me druk maken om uiterlijkheden?
Ik vond trouwens de prachtige Gothicjurken van dochter geweldig!
kijk door het uiterlijk heen naar wat voor uniek mens je dochter is,en bedenk,er komt een dag dat dit weer voorbij gaat.

Kaaskopje

Kaaskopje

09-10-2011 om 19:50

Sus-anne

Ik vond trouwens de prachtige Gothicjurken van dochter geweldig!

In verband met het Nieuwjaarsfeest van mijn werk vorig jaar heb ik mezelf echt suf zitten staren op sites met gothic jurken. Ik vind ze eigenlijk geweldig!

Fiorucci

Fiorucci

09-10-2011 om 20:00

En hier...

Kwa haar mogen ze het zelf weten vanaf een jaar of veertien. Een wenkbrauwpiercing vind ik dan ook niet zo'n punt. Wat ik veel belangrijker vindt, is dat een kind zich realiseert wat de consequenties zijn van dit uiterlijk. Dat weet ik uit eigen ervaring, en dat is ook de ervaring van mijn zoons. Zie alleen al de reacties in dit draadje..
Ik denk ook niet dat elk kind mt deze smaak hiermee stopt,na verloop van tijd. Mijn beste vriendin is 45 en draagt nog steeds die mooie jurken..

Snuggle's

Snuggle's

10-10-2011 om 00:11

Leuk

Ik vind Goth's (of hoe schrijf je dat?) altijd wel leuk. Wel stoer ook dat je dochter dat doet en leuk dat 'eigene' zoeken. Zwart, groen of blauw haar maakt me niks uit, tatoeages zou ik proberen te verbieden tot ze minimaal 18 zijn, liefst nog langer. Maar dat kan dus wettelijk al niet tot 18 begrijp ik. Tatoeages zijn zo definitief. Ik heb trouwens wel het idee dat het tegenwoordig normaler wordt om een tatoeage te nemen, of lijkt dat maar zo?
Piercings zou ik minder moeite mee hebben. Hou je misschien hooguit een klein gaatje ergens aan over. En veel gaatjes in je oren heb ik ook geen problemen mee.

Snuggle's

De wettelijke leeftijden

Haar verven heb ik geen leeftijdsgrens voor, dat is iets waar je het met een kind als hij/zij dat wil over kunt hebben.
Piercings daar moeten ze 16 voor zijn. Dan mag het in de piercingshops zonder dat een volwassene toestemming geeft. Dan kan ik het wel verbieden, maar wat als je kind het toch doet? Ik vind piercings niet geweldig, maar ook niet een ruzie waard.
Tattoos het liefst nooit, maar als ze 18 zijn kan dat ook zonder ouderljke toestemming. Ik heb al wel de tip gegeven er heeeel goed over na te denen en de tattoo op een plek te laten zetten dat je later makkelijk kunt bedekken.
Ik vind het helemaal niet leuk als kind opeens met een piercing thuis komt. Ik hou er niet zo van, en echt mooi kan ik het niet vinden, maar ik vind het wel prettig als kind dit soort dingen van te voren bespreekt. Slaat misschien nergens op, is puur gevoelsmatig. Mijn man is zelfs met onze dochter meegeweest om te kijken of de shop wel een beetje netjes was. Later is kind wel onverwacht met een piercing thuisgekomen, daar schrok ik wel van toen ik haar zag. Vond ik echt geen leuke verassing.

Kaaskopje

Kaaskopje

10-10-2011 om 08:37

Geen leuke verrassing

Ik zou een gezichtspiercing (op de neus en oren na) toch ook wel minder vinden. Ik vind het echt helemaal niks. Net als in de tong. Maar in de navel vind ik dan wel weer leuk. Ik begrijp dat dat nogal infectie gevoelig is. En een collega kwam laatst met een borstbeenpiercing (op de plek van ~). Dat gebeurt met een klein plaatje onder de huid. Dat vind ik ook nog wel leuk. Maar in het gezicht, nee.

MerelR

MerelR

10-10-2011 om 10:31

Van de schrik bekomen

Iedereen bedankt voor de reactie's, fijn om te lezen hoe andere hier over denken. Ben alweer een beetje gewend aan haar haar. Was ook vooral boos/teleurgesteld dat ze het stiekem had gedaan. Snap ook wel dat ze als ze het van tevoren had gevraagd ik negatief gereageerd zou hebben maar toch. Dochter is verder een erg open en sociaal kind en doet goed haar best op school. Piercings zijn weer (tijdelijk?) van de baan gelukkig, ik vind het persoonlijk echt een verminking, tweede gaatje is een goed compromis. Ook gehad over hoe je op andere mensen overkomt met zwart haar en piercings. Maar inderdaad liever gothic zwart dan kaal of pornoblond. Verder is ze altijd al een kind dat zich anders kleed dan de gemiddelde puber, denk ook vaak: 'moet dat zo naar school?' maar tegelijkertijd ben ik dan ook wel weer heel trots op haar dat ze gewoon haar dingen doet en niet mee loopt met de meute.

Kaaskopje

Kaaskopje

10-10-2011 om 14:27

Gelukkig

Mijn oudste dochter wil er ook niet uit zien als 10 in een dozijn, dus gaat ze wel eens in combinaties de deur uit waar ik soms iets van wil zeggen, maar het binnen hou omdat ik haar haar eigen stijl gun. Dus ik vind het creatief bedacht en gedurfd, zeg ik dan.

Piercings oke, als het nou echt moet

maar beslist geen (zichtbare) tatoeages. Die zijn levenslang, een piercing kun je eruit halen.

Ik snap wel dat mensen vanwege een bepaalde emotionele lading een of ander symbool ergens tatoeëren, maar die compleet getatoeerde armen die je tegenwoordig veel ziet, afschuwelijk zeg; het lijkt wel een besmettelijke aandoening. Heel wat anders dan een bescheiden naampje/plaatje wat je op een dag eventueel kunt laten verwijderen, als je er echt genoeg van hebt.

Kaaskopje

Kaaskopje

10-10-2011 om 17:22

Niet verstandig

Hoewel ik vind dat ieder het zelf moet weten vraag ik mij ook wel eens af of die meisjescollega's om mij heen altijd stilstaan bij het lange termijn effect. Nu staat een tattoo op een strakke buikwand nog prachtig, maar na een zwangerschap en later de overgangsaanslagen op je figuur is zo'n mooie versiering niet veel meer dan een verlepte bloem.

Fiorucci

Fiorucci

10-10-2011 om 19:02

Klopt

Ik vind zelf juist een mooie grote tattoo die vlakbedekkend is mooier dan ergens zo'n ieniminiplaatje.
Inderdaad,de plaats is belangrijk, daar heb ik zelf altijd rekening mee gehouden toen ik ze liet zetten. Overigens, ik was 34 bij mijn eerste, dus het is beslist geen jeugdige overmoed altijd..
Ik heb ooit een meisje afgepraat in een shop van een buiktattoo. Ik vroeg haar of ze mijn buik wilde zien na vier kinderen. Dat hoefde niet en ze koos gelijk een ander plek.

Netel

Netel

11-10-2011 om 10:42

Gothics leuk

Ook ik vind de gothics wel leuk. Mag die keldingstijl wel. Dochterlief (13) houdt er ook wel van, maar durft nog niet echt. Ze heeft het even geprobeerd in groep 8 van de basisschool, maar doordat ze werd uitgesloten is ze daar nu wat van teruggekomen.Mocht ze weer zichzelf als een Goth gaan kleden, dan vind ik dat prima. Een tattoo of piercings is wat anders. Een tattoo is definitief en daar zou ik heel voorzichtig mee zijn, maar een ringetje hier en daar niet. Die groeien wel weer dicht.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.