Puberteit Puberteit

Puberteit

Lees ook op
Heidi

Heidi

23-03-2009 om 09:18

Migraine in de brugklas

Onze dochter van 13 heeft al sinds een paar jaar last van migraine. Meestal beperkte zich dat tot 1x per maand of bij spannende gebeurtenissen. Nu zit ze in de 1.klas van het gymnasium en heeft 2, soms 3x per week een aanval! Ze heeft medicijnen, maar bij zo'n hoge frequentie wordt ze daar heel moe en futloos van. Er is verder niets aan de hand op school: ze doet het goed en heeft leuke vriendinnen. Maar 2x uitval per week maakt het leven wel erg moeilijk voor iedereen.
Een genezer en een acupuncurist (inclusief vieze chinese thee) hebben tot nu toe geen resultaat opgeleverd. Heeft iemand nog een (reddende) suggestie?
Heidi

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
marie

marie

23-03-2009 om 09:46

Spanningshoofdpijn?

Hallo
Kan het ook spanningshoofdpijn zijn? Misschien helpen ontspanningsoefeningen? Yoga bijvoorbeeld?
Ik kwam via Google deze site tegen: (kende je wellicht l?)
www.hoofdpijn.nl
Misschien heb je daar wat aan?
sterkte

Lys Lionne

Lys Lionne

23-03-2009 om 09:59

Vraag voor de...

specialist! Ik neem tenminste aan dat de huisarts je dochter inmiddels doorgestuurd heeft naar een neuroloog met deze frequentie van aanvallen? Wat voor medicijnen gebruikt je dochter, hoe vaak neemt ze ze en heeft ze nu mogelijk een medicijnafhankelijke hoofdpijn ontwikkeld? Op internet kun je een hoofdpijndagboek downloaden. Laat haar dat eens een paar weken invullen, misschien geeft dit helderheid.

Karin Amstutz

Karin Amstutz

23-03-2009 om 10:10

Neuroloog heeft geen oplossing

Helaas - allemaal al gedaan. Ze heeft een EEG gehad - dat heeft niets opgeleverd behalve dan dat ze echt migraine heeft (net als de rest van mijn familie). Ze krijgt triptanen voor de migraine en de frequentie is weliswaar hoog maar niet zo hoog dat ze een med.afh.hoofdpijn ontwikkelt. De neuroloog gaf toe dat we eigenlijk maar weinig weten over migraine. Het is schieten met hagel. Betablokkers vind ik daarom ook te ver gaan.
Overigens heeft ze tijdens de acupunctuur helemaal niets meer geslikt omdat dat de behandeling niet ten goede kwam.

Brianna F

Brianna F

23-03-2009 om 10:17

Maar toch

Maar ze slikt nu wel een aantal keren per week triptanen. Dat is ook geen lekker spul.
In mijn geval zijn betablokkers een zegen, de aanvallen beperken zich tot 1 keer per maand en zijn prima op te vangen met medicijnen.
Ik zou er nog een keer over na denken. Want zoveel aanvallen per week is ook geen leven.

Lys Lionne

Lys Lionne

23-03-2009 om 10:29

Niet eens met neuroloog.

Hmmmm, ik vind dat de neuroloog zich er wel erg makkelijk vanaf maakt. Een medicijnafhankelijke hoofdpijn is al te ontwikkelen bij 2x per week triptaan-gebruik! Ik zeg niet dat je dochter dit heeft hoor, maar wijs je alleen op de mogelijkheid. Wat heeft de neuroloog nog meer ondernomen dan alleen een EEG? Ben je op de hoogte van de andere triggers van migraine? Al eens aan een hoofdpijnpoli gedacht?
Ik snap je weerzin tegen profylaxe overigens niet. Je kind kan niet normaal functioneren, niet alleen haar schoolprestaties, maar zeker ook haar sociaal leven zal er onder (gaan) lijden en jij onthoudt haar een oplossing? Ik gebruik zelf ook betablokkers en mijn aanvallen varieren nu van 2 tot 4x per maand, dit was 2-4x per week!

Karin Amstutz

Karin Amstutz

23-03-2009 om 10:46

Geen weerstand tegen profylaxe

Nee hoor, hij nam het heel serieus en was juist zeer genuanceerd en degelijk, maar het is gewoon een feit dat er weinig over bekend is. De triggers ken ik - maar wat dan? Als je weet dat je reageert op spanning of het weer of iets anders? Ik heb in de loop der jaren geleerd om met mijn triggers om te gaan, maar dat gaat niet op voor een meisje in het begin van de puberteit.

Wat die betablokkers betreft: tja, natuurlijk lost het iets op voor wat betreft de pijn, maar het is geen oplossing voor de lange termijn. Het doet niets aan de oorzaak. En om een 13jarig meisje nou betablokkers te laten slikken waar ze eerst een hartfilmpje voor moet laten maken om te kijken of dat er tegen kan... Al deze medicijnen zijn in het geheel niet onderzocht voor kinderen. Bijwerkingen op langere termijn onbekend dus. Daarom wil ik het eerst zeker weten of er in 'het alternatieve circuit' geen oplossing voor haar ligt.

De hoofdpijnpoli hebben we ook overwogen, maar het betekent een hoop wetenschappelijke tests, onderzoeken en experimenten zonder dat je aanvallen er ook maar iets minder worden. Je bent een soort proefkonijn en het kost handen vol tijd die ze nu juist niet heeft.

Lys Lionne

Lys Lionne

23-03-2009 om 11:01

Onderzoek

Maar is het niet heel gewoon dat er (voor welke kwaal dan ook) eerst een hoop onderzoek volgt voor er een behandeling gestart kan worden? En ja, dat kost tijd, maar 2 aanvallen per week slokt ook een hoop tijd en energie op.
Betablokkers nemen de oorzaak niet weg, maar als je de oorzaak kent van de aanvallen, dan kun je die zelf (je dochter dan) wel deels beperken! En hoe meer oorzaken je uitschakeld, des te minder medicijnen zijn er nodig. Dus wat zijn haar triggers (denk ook aan voedsel, voldoende rust etc) en ga daarmee aan de slag. Ja, óók met een puber. Ik zou namelijk heel boos worden als ik merk dat mijn puber liever heel veel triptanen slikt ipv zich aan te passen aan haar kwaal. Je waarschuwt je kind met astma toch ook om niet naar een rokerige disco te gaan? En je diabetische kind laat je toch ook niet onbeperkt snoepen e.d.? En op 13 jarige leeftijd kun je meer doen dan alleen waarschuwen, dan kun je naar mijn idee ook nog wel ingrijpen....

Karin Amstutz

Karin Amstutz

23-03-2009 om 11:10

Onderzoek

Je hebt ook wel gelijk hoor. Alleen we hebben misschien niet zo veel vertrouwen in dat onderzoek omdat ik die hele weg al een keer heb afgelegd...
Wat die triggers betreft: eten hebben we al aardig uitgesloten. Suiker is wel een punt. Maar wat bij haar speelt is vooral ook innerlijke spanning - ze kropt veel op zonder dat in de gaten te hebben, is ook behoorlijk kritisch en veeleisend, daar hebben we een afspraak voor bij een neurloog/psycholoog maar dat is niet iets wat zo 1,2,3 verandert. Ook Yoga is een punt - ze moet leren ontspannen. Verder reageert ze op het weer (net als ik) en daar doe je niet zo veel aan.

Lys Lionne

Lys Lionne

23-03-2009 om 11:52

Goed van jullie

Goed om te lezen dat er al een afspraak is met een psycholoog (neuroloog is toch echt weer een ander vak dacht ik zo). Je bent voor jezelf dus al eens bij een hoofdpijnpoli geweest begrijp ik? Vervelend dat jij er zelf niet zulke goede ervaringen mee hebt. Maar dan weet je ook dat er bij zo'n poli erg veel aandacht besteed wordt aan het psychische aspect van hoofdpijn. Want naast dat innerlijke spanning migraine opwekt, krijg je door de angst voor aanvallen ook weer innerlijke spanning! Een wisselwerking dus...

Karin Amstutz

Karin Amstutz

23-03-2009 om 13:55

Stap voor stap

Ja, dat is zeker zo.
Ik denk dat we eerst de acupunctuur afronden (10x), dan heben we inmiddels ook de afspraak met de psycholoog achter de rug (hij is overigens psycholoog op het gebied van neurologische aandoeningen). Verder ga ik opnieuw op zoek naar een yogales en ik heb met m'n dochter afgesproken dat we even een suikerstop inlassen van een week of twee. Oh ja: gemberpoeder probeer ik ook uit!
En als dat alles niets oplevert, zie je me hier over een paar weken opnieuw opduiken...
Dank alvast voor het meedenken!

wendelien

wendelien

24-03-2009 om 13:52

Hormonale veranderingen

zeker in de puberteit, kunnen ook meer migraine opleveren. De sleutel zal uiteindelijk hoe dan ook liggen in het leren relativeren, regelmaat en bijtijds ontspannen. Yoga zou weleens heilzaam kunnen blijken. Ik zou niet weer te diep in het medische circuit duiken en met betablokkers zou ik eveneens wachten. Sterkte ermee.

Bastet

Bastet

24-03-2009 om 16:25

Dat klopt wendelien

Mijn zoons zijn ook beiden behept met hormonale migraine,net als ik zelf.de oudste is zestien,en heeft het nog maar zelden,zijn broer van 12 iets vaker,sinds zijn tiende al.Ik hoop heel,heel erg dat hun zusje van negen er geen last van krijgt.Mijn zoons duiken dat het liefst hun bed in met een paracetamol,een goede paar uur slapen helpt meestal wel,maar daarna zeurt het allemaal nog wel na.
Groetjes,bastet

wendelien

wendelien

25-03-2009 om 12:29

Bastet!

Hemel, dus jouw zoons ook! Hier is het precies hetzelfde met onze spruiten (van vrijwel dezelfde leeftijd als de jouwe). Naar bed met paracetamol (heel soms een sup) en daarna rustig aandoen is de remedie. Op zijn tijd rust en regelmaat helpen veel leed voorkomen, heb ik gemerkt.

amk

amk

25-03-2009 om 12:36

Nog een trigger

die bij mij de oorzaak was van ondragelijke hoofdpijnen:
De verkeerde lijm bij het gebruikte tapijt in de school. Ik was dus echt allergisch voor het schoolgebouw!
Misschien zijn er juist op school nog wel heel andere triggers als stress en drukte.

groet,
Angela

Bastet

Bastet

25-03-2009 om 18:26

Wendelien

Ja,zeker,ik,mijn moeder,mijn zus in mindere mate,en zelfs mijn opa van 94,en dus ook mijn zoons zijn migraineklant helaas.Echt een familiekwaal dus.Maar mijn zoons hebben het maar een paar keer per jaar hooguit,en ik geef liever geen triptanen,ik gebruik ze zelf ook niet.
Groetjes,Bastet

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.