Home » Forum » Overspannen puberdochter 12

Overspannen puberdochter (12)

WINNEN! 

We geven 3x het boek Eerste Hulp Bij Kinderen weg: zo doe je mee!

9 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Renza
Overspannen puberdochter (12)

Beste ouders,

Sinds onze dochter (13) op de middelbare school zit, gaat het niet goed met haar. Zij is erg gevoelig voor prikkels en sferen, en ervaart veel druk op school (VWO). Het is een kind dat altijd haar best wil doen, en de lat voor zichzelf erg hoog legt. Ze is wat faalangstig, en onzeker. Dit zorgt ervoor dat ze erg perfectionistisch is geworden

Sociaal gezien gaat het prima in de klas, maar thuis zien wij een afgetobt, bleek en erg prikkelbaar kind. Ze komt afwezig over, en is stil en inzichzelf gekeerd. Als wij ook maar enige druk op haar uitoefenen (op tijd naar school, op tijd naar bed, enz) flipt ze helemaal door en volgt er een 'hysterische' bui. Dit past helemaal niet bij haar. Wij zijn al een poos met school in gesprek, en hebben vorig jaar psychologische hulp ingeschakeld. Maar de hulp komt erg langzaam op gang, en op school kunnen ze ook niet veel voor ons beteken. Aan het begin van dit schooljaar is onze dochter getest. Hier kwam uit dat zij een dysharmonisch profiel heeft en waarschijnlijk overvraagd wordt. Het advies is om een niveau lager te gaan met school, en zo de druk voor haar te verlagen. Helemaal prima wat ons betreft, maar dit is niet zomaar te realiseren. Op dit moment gaat het echt niet goed met haar en alles is teveel. Op school blijven is teveel, veranderen van school is teveel...zij moet duidelijk tot rust komen. Ik zie haar steeds verder vastdraaien in zichzelf en voel me machteloos. Het liefst zou ik haar helemaal thuis houden momenteel, maar ik weet ook niet ofdat de oplossing is, of zaken alleen maar erger maakt. Is deze situatie herkenbaar voor ouders hier?

Pennestreek
Enigszins herkenbaar

Zoon is overspannen geweest, mede veroorzaakt door een disharmonisch profiel. Hij is een half jaar thuis geweest om tot rust te komen. Daarna overgestapt van 4 vwo naar 4 havo, op speciaal onderwijs omdat hij ook licht autistisch bleek te zijn.
De rust heeft hem enorm veel goed gedaan. We hebben hem wel actief gehouden. Hij moest elke dag een uur met de hond wandelen en hij moest in huis mee helpen. Daarnaast hebben we veel geïnvesteerd in leuke dingen doen. Afleiding was ook belangrijk.

Toen hij weer naar school ging liep hij qua kennis flink voor op zijn klasgenoten, dus het eerste jaar heeft hij met twee vingers in zijn neus prachtige cijfers gehaald. Dat was voor hem heel lekker, want hij heeft de jaren daarvoor vreselijk op zijn tenen gelopen.

Ik raad je aan om je dochter per direct thuis te houden. Het is bijna vakantie, en ze gaat toch een niveau omlaag, dat kan ze straks op haar sloffen weer inlopen als er al iets in te lopen valt. Je geeft haar daarmee het gevoel dat jullie en school haar serieus nemen, en je haalt direct de druk van de ketel. In de tijd tot (en in) de vakantie ga je met school kijken hoe en wanneer ze over kan stappen.

Tegelijkertijd zou ik haar een faalangstreductietraining gunnen, is vast via school te regelen en anders zelf op zoek.

Sterkte voor haar, het is ook echt heel naar als je keer op keer jezelf teleurstelt...

lisbeth
Ja

Dochter viel uit in vier vwo. Psychologische begeleiding was al aangevraagd toen gelukkig. Ze is de rest van het jaar maar weinig naar school geweest en heeft intensieve begeleiding gekregen.

Ze bleek ook een disharmonisch intelligentie profiel te hebben en krijgt nu ook hulp daarmee om te gaan.
Ze doet nu vwo 4 over

Renza
Wat gebeurd er als kind thuis blijft?

Pennestreek en Lisbeth, bedankt voor het delen van jullie ervaring!

Wij denken erover om onze dochter thuis te houden zodat zij tot rust kan komen. Maar wat gebeurd er eigenlijk als je je kind thuis houd van school?

Baby-Lon
Ziekmelden

Ik zou in dit geval gewoon ziekmelden. Desnoods met als toelichting “oververmoeidheidsklachten” maar bij onze school kan het schriftelijk en heb ik ook wel eens iets vaags gezegd als “is ziek”/“niet lekker” gezegd.

Wat me niet duidelijk was is of dat geadviseerde niveau lager al definitief is en door de school geregeld gaat worden? Of is dat nog iets wat in de lucht hangt.

Renza
Nog niet definitief

Nee, het lager niveau is nog niet definitief. School kan dus op dit vlak nog niet zoveel betekeken. Haar cijferlijst was goed, maar de moeite die zij ervoor moet doen lijkt teveel en te belastend. Morgen krijgt zij een aanvullend onderzoek ( o.a. ADD) en pas daarna kunnen we verder.

Zelfs al zou zij nu direct een niveau lager uit kunnen stromen, daarmee is haar overspannenheid niet meteen weg. De stress van een hele nieuwe klas of mogelijk nieuwe school, kan nu ook teveel zijn. We zitten een beetje klem, zoals je leest.

Baby-Lon
Minder moeite

En het is voor haar geen optie om minder moeten te doen, en dus eventueel onvoldoendes te gaan halen? Dat versnelt de aandacht bij school wellicht?

Pennestreek
Is ze vandaag naar school?

Of heb je haar thuisgehouden?
Ik zou vandaag even bellen met de mentor en/of de zorgcoördinator. Aangeven dat je je echt heel veel zorgen maakt, en dat je dochter in ieder geval tot en met de herfstvakantie thuis houdt om tot rust te komen. Je meldt haar dan dus feitelijk ziek. En als school de ernst inziet en bereid is mee te denken, zullen ze daarin mee gaan en haar niet bij de lpa melden of zoiets.
En dan echt even twee weken het niet over school hebben. Zeg dat ook tegen je dochter. Bijslapen, leuke dingen doen, afleiding, beweging. Gewoon even 'resetten'. Bij de huisarts langs om een doorverwijzing te krijgen. Ik weet niet waarheen, dat hangt namelijk van je gemeente af, maar als je je verhaal doet weet de huisarts wel waar je dochter heen moet.

Ik herken je gevoel van haast, klem zitten, maar tijd is echt geen issue. Zij bepaalt het tempo, en nu is het tempo dus even 0. Het is niet anders. En ik heb ervaren dat als je eenmaal die (tijds)druk los kunt laten, je dochter pas echt tot rust kan komen. De focus moet nu even op haar welbevinden liggen.

Zoon hier viel direct na de kerstvakantie uit. Toen hebben we eerst nog wat aangemodderd met aangepaste lessen en hoeveelheden toetsen maar dat zette niet genoeg zoden aan de dijk. Daarna moest hij dus het onderzoekscircus in. Duurde ook wel even. Uiteindelijk moesten we dus wel een knoop doorhakken over andere school, want het einde van het schooljaar zat er alweer aan te komen. Jullie hebben meer ruimte en tijd. Of ze nou dit jaar overdoet op hetzelfde niveau of afstroomt maar wel naar het volgende jaar maakt niet uit. Zet in op welbevinden. Als dat niet in orde is loopt ze verderop in haar schoolloopbaan weer vast. Dus ga goed op de rem staan en laat dat ook aan school weten.

Als het niet lukt bij school is de tactiek van Baby-lon toe te passen, maar dat is niet goed voor haar zelfvertrouwen denk ik. Bovendien moet ze dan nog steeds naar school en dus los je het acute probleem niet op.

Pennestreek
Oh, vandaag onderzoek

Nou, ik hoop dat daar wat uitkomt, en snel. Maar ga daar niet op zitten wachten met het nemen van de beslissing om haar thuis te houden. Echt, laat haar niet meer naar school gaan. Zo lang zij haar best doet om te blijven gaan zal school ook minder de noodzaak zien denk ik.
En als je dochter graag wil afstromen zodat ze minder op haar tenen hoeft te lopen, denk ik dat dat gewoon kan op school. Dan kan ze altijd later nog opstromen. Maar als zitten blijven haar ook voldoende lucht geeft en ze op zich het niveau wel aan kan, dan is dat natuurlijk ook een optie. Misschien geeft de wetenschap dat ze dit jaar sowieso over mag doen haar al voldoende lucht en ruimte. Wie weet? Maar nu even pas op de plaats en herpakken.

Dit moet je weten over mondkapjes!

Belangrijke informatie over mondkapjes: Lees het hier.