Home » Forum » Puberdochter 14 wil zelf snaaispul kopen

Puberdochter (14) wil zelf snaaispul kopen

32 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Mrs Hair
Puberdochter (14) wil zelf snaaispul kopen

Hoi,

Nieuw op het forum omdat ik zoek naar een spiegel.

Dochter van 14 (bijna 15) maakt er een gewoonte van om een uur of twee na het eten te roepen ‘ik ga dominos bestellen’. Of ze wel of niet goed gegeten heeft, heeft daar weinig mee te maken.

Nu weet ik dat pubers veel honger kunnen hebben, als ze in de groei komen. Ze mag ook altijd nog wat eten, een restje, een boterham, een stuk fruit of af en toe ook wel wat chips.

Ik merk dat ik van dit zelfbepalende geroep ‘ik bestel dominos’ bozer word dan ik zou verwachten. Wat zit me nu zo dwars? Herkent iemand dit?

Groet,
Mrs Hair

@Emma
Ja hier ook

Mijn dochter eet wat er in huis is. Als ze 's avonds nog pizza's wil laten komen moet ze die zelf betalen. Toen was dat heel snel afgelopen.
Ze koopt overdag onderweg naar huis wel een donuts of chips, daar doe ik niks tegen, maar ik betaal het niet.
Mijn grootste ergernis zat hem denk ik in het feit dat er veel en vet eten moet komen, en wel nu meteen. Grrrr.....

Rode krullenbol
Ja, ik (herken het)

En als jij hetzelfde in elkaar steekt als ik, dan erger jij je eenvoudigweg aan de decadente en aanmatigende attitude die aan haar uitspraken ten grondskag lijkt te liggen.

Het is dan de hoogste tijd voor een goed gesprek; om wederom tot een hogere mate van wederzijds begrip te kunnen komen. Wie weet weet zij nog te weinig over het beginsel van de tering naar de nering zetten? Terwijl jij vooralsnog onwetend bent gebleven over die ene keer dat zij een fantastische herinnering heeft opgedaan bij een vriendinnetje door aldaar een stuk pizza gezamenlijk te verorberen. Om maar eens een denkbeeldig voorbeeld te noemen.

Rode krullenbol

Jesse_1
Wat doe jij hiermee?

Wat doe jij als ze zegt 'Ik ga domino's bestellen'? Roept ze het alleen, of doet ze het ook? En wie betaalt er dan?

Jesse_1
Overigens

Ik was trouwens een beetje in de war door de titel. Ik vind een pizza geen snaaispul. Bij snaaispul denk ik aan koek, snoep en chips. En bij een pizza aan (snack)eten.
Of heb je de inhoud van je posting later aangepast?

Rode krullenbol
Hmm...

Is snaaien iets anders dan snacken?

Ginny Twijfelvuur
Nee

Is ook een optie.

Bij een 14-jarige durf ik die nog wel in te zetten.

Knurf
Net als rode krullenbol

Het gemak waarmee even besloten wordt dat duur gemakseten nu direct aan de deur gebracht moet worden, zou mij ook tegenstaan. En betalen zou ik al helemaal niet!

Mijn reactie zou waarschijnlijk zoiets zijn als: " Die is gek. Als je nog honger hebt, pak je maar een boterham.".

Rode krullenbol
Hmm...

Van mij zou een bordje pap - al dan niet instant - ook wel mogen.

Mijn broer Jerome is groot op geworden!

Mrs Hair
Maar waaróm wil ik het niet?

Ze mag niet. Ze vraagt niet om het te krijgen, ze vindt dat ze dit met haar eigen geld zelf mag kopen, en dus ook zelf bepalen of ze eten laat komen. Maar dat staat me dus juist tegen. En ik weet niet wat het daar nou precies aan is. Vind ik het ongezellig dat zij voor zichzelf wat bestelt, terwijl we met meerdere mensen op de bank zitten, vind ik het ondankbaar omdat ze net een volwaardige avondmaaltijd achter de kiezen heeft, vind ik dat ze haar geld beter moet besteden, maak ik me zorgen over haar eetpatroon? En Inderdaad, duur gemakseten aan de deur laten komen (tering naar de nering wordt terecht genoemd) terwijl er meer dan genoeg in huis is, mocht ze echt honger hebben.

Omdat ik er niet de vinger achter krijg waaróm ik het niet wil, vraag ik mezelf ook af of het terecht is dat ik het niet wil... volgen jullie nog? 😅

Mrs Hair
Dus

Voor alle duidelijkheid, ze krijgt dus absoluut NEE voor de kiezen. Ik vraag mezelf alleen af of mijn motieven voor die ‘nee’ zuiver zijn.

Dendy Pearson
Of ja

Zo goedkoop zijn die pizza’s niet en hier moet je ook nog voor een minimum bedrag bestellen, anders komen ze niet of je betaalt bezorgkosten.
Ik weet niet hoeveel geld jouw 14jarige heeft,maar hier zou de pret snel over zijn.

Je zou wel kunnen nadenken over een alternatief in de vriezer. Hier mag een tosti altijd. Die liggen kant en klaar in de vriezer en zijn in het tostiijzer zo klaar.

Als mijn dochter zulke dingen riep dan was dat meestal om mij uit de tent te lokken. En meestal ga ik hier niet in mee en haal mijn schouders op.

Jesse_1
RK

Nou, een pizza eten (of patat, dat is ook snack-eten) eten we hier toch regelmatig als maaltijd. En koek, snoep of chips niet.

Maar daarom schreef ik ook dat _ik_ bij snaaispul aan iets anders denk.

Jesse_1
Mrs Hair

Ik kan me je tegenzin voorstellen, ook al zou ze het niet eens geregeld kunnen betalen - want dat is nog een prijzige hobby.

Hier maakt de hongerige puber 's avonds nog wel eens een tosti (en dan vraagt hij ook nog keurig of dat mag), de ander vult zijn avondhonger met bananen.

Gingergirl
Meer keuze

"Ze mag ook altijd nog wat eten, een restje, een boterham, een stuk fruit of af en toe ook wel wat chips"

Ik vind duur afhaal eten absolute onzin voor een 14 jarige zelfs al betaald ze het zelf.

Wat jij haar biedt als extra vind ik wel wat karig, zo werkt het niet bij pubers met de hongerklop. Misschien de keuze wat uitgebreider maken. Hier had ik voor luberende stiefzoon altijd tosti's in de vriezer, pakjes noodles, knakworst, cheesedippers etc in huis. De honger van een puber stil je niet met een extra stukje fruit helaas.

Knurf
Misschien

Vind je domweg dat een 14-jarige niet degene is die bepaalt of er pizza wordt besteld?

Mrs Hair
In ieder geval niet gek

Ik merk uit jullie reacties dat ik in ieder geval niet gek ben :)

Tosti’s in de vriezer vind ik een hele goeie, die ga ik er wel in brengen denk ik.

MoederMop
Ongezond

Zo gezond zijn pizza's niet, dus ik zou maar eens met haar uitzoeken wat een verantwoordelijke snack is om een hongerklap te bestrijden. Overigens vind ik een hongerklap na de maaltijd best opvallend. Eet ze wel of denkt ze, laat maar die gezonde troep, ik kook straks lekker een pizza van mij eigen geld.

Anneque
praktische tips
Annie
Ik zou het goed vinden

denk ik.
Of eigenlijk vind ik het goed, want ik heb me nooit bemoeid met uitgeven van eigen geld door kinderen.
(heb alleen 1x veto uitgesproken toen dochter met 15 een gewelddadige 18+ game wilde kopen)

Nu staat me een hoop niet aan van mijn pubers;)
En dan probeer ik de andere kant op te kijken en mezelf toe te spreken dat het ook niet mijn keuzes hoeven te zijn.
Mijn dwarse puberella doet nogal graag wat ik niet goed vind, dus sowieso zou het niet verstandig zijn om een pizza te verbieden, het zou de pizza aantrekkelijker maken.

Ik zou me niet druk maken. Leuk toch, een pizza?
Ze heeft vast niet zoveel geld dat ze dat regelmatig kan doen.

Ginny Twijfelvuur
Dat scheelt wel

Hier werkt mijn afkeuring juist remmend.

Overigens gaat hier ook niemand op de bank in zijn eentje een complete pizza wegwerken. Zoiets wordt dan gedeeld.
Of dan ga je maar op je kamer zitten snaaien.

Annie
Puber hier

heeft nog nooit een pizza zelf besteld (is veel te zuinig) maar zou ze dat wel doen dat zou het niet in haar op komen die voor onze neus in haar eentje op te eten, daar zou ik haar niet op hoeven wijzen, hoe egoïstisch puberend ze ook is.

Kyana
Maar

Hoe vaak zou ze dat kunnen doen? Een pizza bestellen is toch zo 10-15 euro? Dus als ze dat een paar keer heeft gedaan dan heeft ze helemaal geen geld meer die maand, laat staan geld voor wat anders.

Als ze heel dwars is dan zou je haar natuurlijk haar gang kunnen laten gaan en dan bedenkt ze zich waarschijnlijk na een paar keer wel want dan heeft ze gewoon geen geld meer. Zoiets is even leuk maar als haar vriendinnen dan volgende week naar de bioscoop willen dan baalt ze natuurlijk want dan kan dat niet meer.

In principe vind ik het ook geheel onnodig om zoiets nog te bestellen na het avondeten en zou ik het willen verbieden. Maar ik heb ook gemerkt dat het soms beter werkt om iets toe te staan als het niet gevaarlijk is en dat ze dan vanzelf wel merken waarom het geen goed idee was & daarna komt het meestal nooit meer te sprake want dan willen ze het zelf niet meer. Zo los je het probleem soms beter op.

Dus misschien gewoon heel neutraal reageren en haar laten bestellen wat ze wil. Na een paar keer is het geld op en dan is de lol er ook af.

Pirata
Jonger kind

Ik heb een 12-jarige die op zijn 11e zijn geld omzette in verse frites en kibbeling. Tot hij een keer zijn rekeningafschrift bestudeerde, toen schrok hij.
Dus zelflerend. Inmiddels verpatst hij het aan games overigens.
Het pizza bestellen zou mij ook enorm storen trouwens, zou mij het gevoel geven dat mijn eten niet goed genoeg wordt bevonden. Hier eet puber nog een ladinkje yoghurt 's avonds laat.

Mrs Hair
Van alles wat

Er zit van alles wel wat in.

- ze eet niet slecht, niet goed, maar vaak wel met erg lange tanden en niet erg enthousiast. Dus daar zit zeker een deel van de frustratie.

- ze heeft wel redelijk veel geld. Ze is jong, maar gaat al naar de 4e (is bijna 15). Ze heeft 50 euro kleedgeld waarmee ze ook andere dingen mag doen, als ze maar wel zorgt dat haar kledingkast gevuld blijft. En ze heeft een krantenwijk, ad circa 70 euro per maand, en ze past regelmatig op, ad circa 20 euro per maand. Dus dat zijn best wel wat pizza’s.

- als zij iets van haar eigen geld koopt, gaat ze ABSOLUUT wel zelf zitten snaaien. Ach als ze een zak snoep heeft zal ze heus wel een snoepje uitdelen hoor, maar echt bezwaard voelt ze zich niet om de dingen die ze zelf koopt ook helemaal voor zichzelf te houden.

In punt 1 en 3 zit dus zeker een bepaalde mate van egoïsme en egocentrisme, en hé.... dat klopt dus helemaal met de leeftijd.

Aan de andere kant, zie ik ook wel dat ik meer met mezelf in de knoop zit dan met haar gedrag. Want ze accepteert de nee ook gewoon, dus wat is het probleem nou helemaal? Als dit haar manier van afzetten is, mag ik nog in de handen wrijven 😅

Cactus
Bestellen van pizza

Anders bestel je toch gewoon als gezin een keer een pizza als avondeten. Iedereen kiest een pizza. Zal je dochter vast erg waarderen :-)

Rixt
Hier

Zoon van 15 zou best wel een pizza willen bestellen als het had gekund, maar waar wij wonen is eten bezorgen gelukkig niet mogelijk. Rond 21 uur heeft hij altijd trek, fruit, yoghurt, boterhammen, tosti of cup a soup mag altijd, soms chips of noodles. Zelf koopt hij overdag wel eens een frikandelbroodje, dat eet hij onderweg op. Oudste van 17 eet voor het naar bed gaan altijd een kom yoghurt met cruesli. Hij koopt overdag wel regelmatig snoep, zoals m&m's, dat is prima, maar als hij het alleen wil opeten dan moet het in z'n tas blijven tot op z'n kamer. Als je het beneden laat zien of opeet dan moet je delen, soms koopt hij dan extra zodat iedereen wat heeft.

Koosje
Zit t m niet

Voor haar in dat het gewoon heel ‘groot/vrij/zelfstandig’ voelt of rebels om zoiets te doen? Dat ze een hang krijgt om haar eigen ‘ding’ te ontdekken, eigen gekke gewoontes of anekdotes kan hebben om te vertellen aan vrienden maar ook om zichzelf wat groter/avontuurlijker te voelen?

AnnaNiem
Afzetten

Is het honger of afzetten? Bij dat laatste is het niet interessant als het mag maar het haar geld kost.... en als ze zoveel geld heeft, mag ze misschien er ook wat meer van betalen. Denk aan telefoon, sport/hobbyspullen, uitjes, abonnement op een tijdschrift, kadootjes, cosmetica, maar ook duurdere A-merk schoolspullen als een goedkoper merk schrift/pen/agenda ook prima bruikbaar is. Ze is dan snel genoeg door haar pizzageld heen. Of bestel ze een keer als gezinsmaaltijd. Dan wordt het ook al minder stoer...

Bij honger zou je kunnen zorgen voor die tosti's, mini pizza, worstenbroodjes of restanten van haar favoriete maaltijden in de vriezer. Of leer haar wat te maken van de ingrediënten die in huis zijn.

Rode krullenbol
Dankjewel, Jesse_1

Zo bezien is er inderdaad een soort van wezenlijk verschil.

marissa
Mrs hair even over dit stukje

- als zij iets van haar eigen geld koopt, gaat ze ABSOLUUT wel zelf zitten snaaien. Ach als ze een zak snoep heeft zal ze heus wel een snoepje uitdelen hoor, maar echt bezwaard voelt ze zich niet om de dingen die ze zelf koopt ook helemaal voor zichzelf te houden.

waarom zou ze moeten delen ze heeft het van haar EIGEN geld gekocht dus niemand die haar kan verplichten om het dan perse TE MOETEN delen
en haar dan direct egoisctisch noemen vind ik heel ver gaan

Pagina's