Puberteit Puberteit

Puberteit

Lees ook op
lienepien

lienepien

19-09-2010 om 21:22

Sociaal leven 14jarige (jongen)

Hoi,

Wij hebben een zoon van 14 jaar die het op alle fronten eigenlijk prima doet maar ik vraag me wel eens af of zijn sociale leven representatief is voordat van een 14jarige. Als ik soms op dit forum lees ga ik daar wel eens aan twijfelen.

Hij zit in de derde klas, VWO niveau en doet het daar prima. Gaat met plezier naar school, doet zijn huiswerk vrijwel zonder onze aansporing.
Daarnaast maakt hij muziek, heeft 1 x per week les, studeert thuis omdat het van ons moet een kwartiertje per dag, speelt met veel plezier in het schoolorkest (ook kamp enzo). Hij sport 1 x per week (daarbuiten niet), en doet mee aan de schaakcompetitie (hoog niveau dus regelmatig op pad in het land, dit is samen met andere jeugd en volwassenen). Maar hij zal nooit eens met een andere jongen afsrpeken om thuis te gaan schaken ofzo.

Uit school neemt hij vrijwel nooit iemand mee maar heeft wel aansluiting bij de andere jongens in de klas, moet vaak samenwerkingsopdrachten doen en dat is nooit een probleem eigenlijk, zit ook in een heel gemotiveerde klas. Maar in de (lange!) zomervakantie heeft hij bevoorbeeld ook nooit eens afgesproken om samen te gaan zwemmen.

Schoolfeesten of uitgaan is al helemaal niet aan de orde

Op zich maakt hij wel een gelukkige indruk, maar is dus butien school en de buitenschoolse activiteiten nauwelijks met leeftijdsgenoten samen.
Alleen met 1 vriend van de basisschool en uit ons dorp spreekt hij nog wel eens af.

Klinkt dit jullie als normaal patroon in de oren?
Ben gewoon benieuwd hoe andere 14jarigen hun tijd doorbrengen...

Lienepien

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.

Lienepien

wat is *normaal* en wie bepaalt wat *normaal* is?

de eén heeft hordes vrienden en vriendinnen,de ander 1 of twee,en er zijn ook mensen die genoeg hebben aan de sociale contacten op school en sport.

deze opmerking zegt genoegp zich maakt hij wel een gelukkige indruk.

zolang jij de indruk hebt dat het goed met hem gaat zou ik me geen zorgen maken.

Sawo

Sawo

20-09-2010 om 12:17

Hier

Hoi lienepien

Ook hier een 14 jarige jongen. Ook ik maak me wel eens zorgen om zijn sociale contacten. Hij is net als jouw zoon niet sociaal geisoleerd maar heeft ook geen goede vrienden waar hij mee afspreekt in de vakanties. Terwijl hij wel die behoefte heeft. Maar er lijkt hier een soort kentering te komen. Naar mijn gevoel heeft hij zich erbij neergelegd dat hij niet hoort bij de groep populaire jongens. Allemaal heel gevat en vrij brutaal.
Dus nu trekt hij op school op met andere jongens. En zo langzamerhand zie ik ook meer contacten in de thuissfeer.
Verder trekt mijn zoon ook veel op met zijn oudere zus en buurmeisjes.

Volgens mij een veel voorkomend verschijnsel bij jongens in de 2e en 3e klas dat na het buitenspelen je weer nieuwe activiteiten en vriendschappen moet gaan zoeken.

groet

saar

ilsepilse

ilsepilse

20-09-2010 om 16:13

Bijna 16

maar als 14 jarige was dat na school huiswerk maken, 2x per week basketballen (nu 4x perweek) indien hij nog tijd heeft naar het skatepark, afspreken met vrienden uit de buurt of school en chillen buiten...

kikker

kikker

20-09-2010 om 17:30

Idem

Hier een zoon van 15 (nu 4 VWO) Net als jouw zoon gaat de omgang met klasgenoten prima, in tussenuren ook. Hij sport een aantal keren per week maar zal inderdaad niet daarbuiten afspreken. In het weekend is hij volmaakt gelukkig als hij lekker languit naar sport op TV kan kijken. Hij lijkt weinig behoefte te hebben aan meer contact. Het contact met de paar vrienden die hij op de lagere school had is langzamerhand verwaterd en hij heeft er geen behoefte aan om dat te herstellen. Ook heeft hij niet echt behoefte aan nieuwe 'thuis'vrienden. Maar als ik terug denk aan vroeger was dat bij mij ook. Niet iedereen heeft dezelfde behoefte. Ik denk wel eens dat ik het een groter 'probleem' vind dan hij.

ijsvogeltje

ijsvogeltje

21-09-2010 om 08:58

Ook zo'n zoon

13 jaar, 2e gymnasium. Sport 2 of 3 x per week, doet redelijk uit zichzelf huiswerk, gewoon een lekker joch. Heeft prima aansluiting in de klas, heeft ook wel echt een een eigen 'groepje'.
Maar hij heeft geen behoefte om buiten school iets af te spreken. Schoolfeesten gaat hij niet naar toe. Soms neemt een van zijn vrienden initiatief om in de vakantie met een groepje naar de film ofzo te gaan, dat vindt hij dan ook prima. Maar hij zal zelf zeker niet het initiatief nemen. Naar een leuk zomerkamp o.i.d. wil hij ook niet; hij heeft geen zin om tussen 'vreemden' te zitten en vrienden te moeten gaan maken. Hij is gewoon niet zo'n 'socialiser'.
Het valt mij wel op, maar ik maak mij er geen zorgen over.

Hier dito

Lekker laten. Zoon heeft contact plenty via hyves en msn.

ijsvogeltje

ijsvogeltje

21-09-2010 om 10:42

Msn en hyves

"Zoon heeft contact plenty via hyves en msn."
En daar moet mijn zoon dus ook helemaal NIETS van weten. Nutteloos geouwehoer vindt hij dat, ha ha.

Starry Night

Starry Night

21-09-2010 om 22:20

Maarten 't hart

Maarten 't Hart was pas bij Zomergasten en die omschreef precies dit verschijnsel, zijn eigen jeugd aanhalend. En dat zijn vader daar altijd zulke problemen mee had. Zijn moeder niet, want die was precies hetzelfde
Mijn dochter is ook niet iemand die buiten school veel afspreekt. Maar binnen school heeft ze goede contacten en met één meisje msn't ze heel veel. Alleen hoeft het verder van haar niet zonodig buiten school, het sociaal bezig zijn. Dan heeft ze genoeg aan zichzelf. En heel eerlijk gezegd: ik spreek na werktijd ook nooit met mijn collega's af.

Starry night

Buiten het feit dat zoon er geen zin in heeft is er ook amper tijd voor. Als ze pas om 14:15 thuis zijn,. Dan even uitrusten, eten huiswerk maken geezamelijk koffie drinken en hop...bedtjd!

Starry Night

Starry Night

22-09-2010 om 17:13

Nikus

Mijn dochter is zelfs nooit voor 16.30 thuis Maar we hebben een buurmeisje die je altijd buiten ziet met een club vriendinnen. Of er staan een stuk of vier fietsen in de voortuin. Die maakt dus kennelijk tijd voor het sociale gebeuren Het verschilt gewoon per mens.

Kaaskopje

Kaaskopje

23-09-2010 om 12:07

Nikus o.t.

Jullie hebben dus weer een computer? Daar waren in het verleden toch wat problemen mee?

lienepien

lienepien

24-09-2010 om 12:54

Reactie

Ha!
Leuk jullie reacties te lezen.
En ijsvogeltje, weet je zeker dat
je het niet over mijn zoon hebt?
Wow wat een gelijkenis, inclusief
het zich verbazen over onnozel geklets
op MSN, Hyves en mobieltjes,
waar zijn zus van 11 dus wel hevig aan meedoet.
Siert hem wel vind ik.
Starry Night, kweenie of ik zo gelukkig
word van een vergelijking met Maarten 't Hart....

enniewee no worries dus,
Lienepien

lizaa

lizaa

24-09-2010 om 13:57

Mijn zoon

Heb je het soms over mijn zoon? Precies zo'n geval: derde klas gymnasium, slim, sport, muziek, maar spreekt nooit af. Ik heb hier in al die tijd dat hij op de middelbare school zit misschien één keer iemand thuis gehad. Zijn mobiel gaat bijna nooit. Ik zit er mee, maar vraag me af of hij het wel een probleem vindt. Ik word er wel eens verdrietig van, heb toch het idee dat hij wat 'mist'.

lienepien

lienepien

24-09-2010 om 15:39

Lizaa

Hier wel wat vaker klasgenoten over de vloer gehad
maar altijd met aanleiding, nl dat er een samenwerkingsopdracht gedaan moest worden. Dat gaat dan eigenlijk altijd prima. Ook in tussenuren gaat ie vaak naar vriendjes die dichter bij school wonen.
lienepien

Judith

Judith

25-09-2010 om 14:49

Hier nog eentje

Hoi,

Hier ook zo'n jongen van bijna 14, derde klas gymnasium, op school een aardig vriendenclubje, en hobby's als klarinet spelen en basketball, maar nooit eens iets afspreken of iemand mee naar huis nemen.
Bij tijden maak ik me zorgen en bij tijden ook weer helemaal niet.
MSN-en doet hij sinds een jaar en daar ben ik wel blij mee, want zo blijft hij toch een beetje op de hoogte van de in's en out's in de klas. Mobiel telefoneren of Hyves: nee.
Ik laat hem wel zoveel mogelijk dingen zelf regelen, vooral ook sociale zaakjes, en dat gaat goed. Wat ie trouwens wel doet: zich opgeven voor een uitwisselingsproject met kinderen uit Minsk! Echt sociaal gehandicapt kun je dan niet zijn, lijkt mij.
Hij is erg veranderd sinds hij op de Middelbare zit. Als klein jongetje was ie vaak niet opgewassen tegen de streken van andere jongens. Hij was dromerig en leefde in zijn eigen wereldje. Nu is ie veel opener. Dat vind ik al enorme winst. Die hordes vrienden zullen er echt niet komen. Maar kind is sterk en onafhankelijk en maakt best een gelukkige indruk. Iets om blij mee te zijn!

Succes, Judith

ann

ann

01-10-2010 om 20:27

Dochter van 14

Heb dochter van 14 en eigenlijk is ze ook niet iemand die hopen vrienden heeft en constant afspreekt.
Ze heeft één heel goede vriendin,die ze behouden heeft van haar vorige school en samen doen ze tijdens de vakanties leuke dingen.Verder hoor ik dat ze in haar huidige klas een goede band heeft met de meeste klasgenoten.Ze doet toneel als hobby en ook daar kan ze met de meesten goed opschieten.
Zij heeft hier genoeg aan,want veel tijd om op stap te gaan heeft ze niet.Ze zet zich volledig in voor haar studies omdat ze dit héél belangrijk vindt.
Jouw zoon heeft echt geen dozijn vrienden nodig om zich goed te voelen.Zolang hij tevreden is met de gang van zaken is er toch geen vuiltje aan de lucht.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.