Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform
Puberteit Puberteit

Puberteit

Lees ook op

Voorste kruisband operatie kind 13jaar ervaringen

Hoi, graag vraag ik om advies en jullie ervaringen, het gaat om het volgende;
Mijn zoontje (13 jaar) heeft een knieblessure, na een aantal fysio behandelingen heeft de arts ons een operatie geadviseerd. Het gaat om een operatie:

"voorste kruisband "

Graag advies en jullie ervaringen, want ik twijfel heel erg, met name over de mogelijke gevolgen mbt groei/ revalidatie etc😔


Alvast bedankt!

Ik heb, helaas, 2 ervaringen. Ik was 18 en 21.

Een en ander is ook afhankelijk van hoe je hem afscheurt en niet elke knie is hetzelfde. Dat eerste klinkt wat gek, maar ik heb dus 2 keer een kruisband afgescheurd. De eerste keer kan ik je niet vertellen wat er gebeurde: Ik kreeg op een gegeven moment wat last en toen bleek ik al een tijdje te voetballen met een kapotte kruisband.

Geopereerd, revalidatie van een goede 9 maand en daarna ben ik weer gaan voetballen.

5 wedstrijden later scheurde ik de kruisband van mijn rechterknie af. Ik zal je de details besparen, maar de manier waarop was gruwelijk. Die knie was vanaf dat moment 1 groot zorgenkindje. Er zat geen enkele stabiliteit meer in. Omdat de situatie er niet naar was ( vrouw zwanger) heb ik me niet laten opereren. De arts gaf aan dat dit een optie was en dat er legio sporters zijn die door fysio en krachttraining nog jaren zouden voetballen.

Daar ging ik voor en ben daarom begonnen met een fysio en een behandelingsplan. Na een maand of 4/5 had ik dat afgerond en mocht ik weer gaan voetballen. De eerste de beste wedstrijd, bij de veteranen notabene, die ik weer meedeed, klapte ik direct weer door de knie heen. 

Vanaf dat moment is het een glijdende schaal geweest: de stabiliteit is nooit weer teruggekeerd en op onbewaakte momenten ben ik er meermaals doorheen geklapt.

Inmiddels ben ik 32 en heb ik mij vorig jaar laten opereren, omdat de situatie er nooit naar was ( 2x zwangere vrouw, nieuwe baan, nieuwe woning, woning bouwen) maar de pijn en het ongemak werden dermate groot, dat ik moest. Mijn knie zag er van binnen niet uit: Kraakbeen beschadigd en zelfs nu een jaar na dato ervaar ik nog hinder van het feit dat ik er zo gigantisch lang mee doorgelopen heb.

Dus mijn advies: Absoluut doen. Je gaat er gigantisch veel spijt van krijgen als je het niet doet. Eenmaal zonder kruisband zal zoon altijd moeten zorgen dat de spieren in zijn knie er omheen sterk genoeg zijn om de functie van die kruisband op te vangen. En dat vergt vele malen meer dan de revalidatie van die kruisbandoperatie. Die is overigens niet mals: Je bent gauw een dik half jaar onder de pannen bij een fysio. Mij weerhield die revalidatie me er van die operatie te doen, omdat ik wist wat het inhield. Maar nu ik 32 ben en een kapotte knie heb daardoor, zou ik het anders doen als ik het over mocht doen. 

Wij kennen de knie van je zoon niet. Die vragen moet je aan de behandelend arts stellen. Die kent de precieze diagnose van je zoon en wat hij/zij precies met die voorste kruisband zou willen doen. De arts kan je ook alle verwachtingen en eventuele risico's vertellen. 
Als je daar weinig vertrouwen in hebt, kun je een andere kniespecialist om een second opinion vragen.

Welke arts heeft de operatie geadviseerd, de huisarts of de specialist? Ik zou je vragen aan de specialist stellen, en daarbij ook vragen of de operatie kan worden uitgesteld zonder dat dat leidt tot onomkeerbare problemen. Want als dat zo is, kunnen jullie de beslissing nog een tijdje voor jullie uitschuiven als jullie dat willen. 

Overigens: uiteindelijk gaat je zoon over die operatie, niet jij. Dus ga samen met hem het gesprek met die arts aan. 

"En dat vergt vele malen meer dan de revalidatie van die kruisbandoperatie. Die is overigens niet mals: Je bent gauw een dik half jaar onder de pannen bij een fysio. Mij weerhield die revalidatie me er van die operatie te doen, omdat ik wist wat het inhield.". 

Ik heb zomaar het vermoeden dat bij een kind van 13 de revalidatie een stuk korter duurt dan bij een man van 32. Of kreeg je op je 18e al te horen dat er een half jaar voor stond? 

Elpisto schreef op 24-05-2023 om 16:33:

Ik heb, helaas, 2 ervaringen. Ik was 18 en 21.

Een en ander is ook afhankelijk van hoe je hem afscheurt en niet elke knie is hetzelfde.  

We weten niet of de kruisband beschadigd, ontstoken, ingescheurd, afgescheurd of nog wat anders is. We weten alleen dat er een blessure is. 

voor wat het waard is want ieder verhaal is anders:
Mijn zoon had meniscusletsel en gescheurde kruisband 1,5 jaar geleden (voetbal…)
Is eerst geopereerd aan meniscus, 3-4 maanden herstellen en toen voorste kruisband reconstructie. Daarna intensieve revalidatie van een jaar. Daar is hij zeer gemotiveerd vol voor gegaan. Lang traject hoor. Maar voor hem was er geen andere optie.
Hij voetbalt sinds een paar weken weer en is daar heel blij mee.
Hij was 16 toen het gebeurde, nu 18.

Paar jaar geleden heeft Bergman clinic mijn voorste kruisband vervangen met een deel van mijn hamstring. Op hun site behandelen ze veel topsporters, maar ook jonge sporters die bv tijdens handbal of voetbal hun banden scheurden of een 50plusser die misstap maakte met de fiets.
Ze boren een tunnel door boven en onderbeen en trekken die hamstring er door heen. Dit groeit vanzelf weer dicht. Ze gaan uit van 6-8 mnd revalidatie, welke heel belangrijk is om kans op herhaling te verkleinen.
Ik was zeer te spreken over het contact tussen de fysio en clinic.

Ik heb beide voorste kruisbanden afgescheurd toen ik 16 was. Diagnose pas gesteld op mijn 21e. Ben geopereerd maar door de vele jaren ertussen nooit meer de oude geworden.

Mijn advies zou normaal gesproken zijn om zo snel mogelijk opereren. Maar hoe dat met een 13 jarige zit weet ik niet. Laat je door een ervaren arts erover adviseren. 

Onderdeel van onderzoek knie is vaak een mri van de knie. Zo zien ze wat er in de knie loos is. Mede aan hand van die info volgt een advies.
In mijn geval was de band voor nog maar 10 % intact; of voortdurend met een brace met scharnier lopen, ook in winter dus heel onpraktisch of opereren. Ze geven advies en je maakt zelf een keus, als er een keus is. Je bent niets verplicht.

De arts zei dat in 80 % van de gescheurde kruisbanden, men niet direct in de gaten heeft wat er speelt. MRI geeft uitsluitsel. Je kan via de huisarts ook kiezen voor het maken van een mri. Zo weet je wat er aan de hand is.
Zo  liep ik zelf wel 9 mnd met dit euvel want foto’s hadden aangetoond  dat er geen bot gebroken was, maar ze tonen niet aan of een band gescheurd is. MRI is zo essentieel.

Temet schreef op 24-05-2023 om 16:38:

"En dat vergt vele malen meer dan de revalidatie van die kruisbandoperatie. Die is overigens niet mals: Je bent gauw een dik half jaar onder de pannen bij een fysio. Mij weerhield die revalidatie me er van die operatie te doen, omdat ik wist wat het inhield.".

Ik heb zomaar het vermoeden dat bij een kind van 13 de revalidatie een stuk korter duurt dan bij een man van 32. Of kreeg je op je 18e al te horen dat er een half jaar voor stond?

Nee, dat maakt geen verschil. Een half jaar is het absolute minimum, omdat ze een kruisband maken van je hamstring. Ik ga even af op de info die ik van de orthopeed heb, maar de vezels in een hamstring werken anders dan die van een kruisband. Ik meende dat het verschil zat in de richting waarin de vezels samentrekken. Het duurt best een tijd voordat die vervangende kruisband ook goed werkt als een kruisband. 

Meestal gaat men uit van een maand of 9, het kan iets korter, het kan iets langer. Maar als de.VKB kapot is, zou ik zeker gaan voor een operatie. Ten tijde van mijn 2e kruisband operatie waren er nog 2 teamgenoten met.hetzelfde die zich niet lieten opereren. De een heeft tot aan begin dit jaar gevoetbald, het zij niet meer op niveau, en heeft ook zijn veel schade aan het kraakbeen inmiddels. Die andere voetbalt nog steeds in het 1e,.maar ook die gaat er geregeld door heen en heeft inmiddels heel slecht kraakbeen.

Ik zou het absoluut anders doen als ik het over.mocjt doen. Dat kraakbeen geeft echt pijn en dat is niet fijn. Zeker nu hij nog maar 13 is, hij moet nog heel lang met die knie. 

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.