Home » Forum » Wat te doen vader gebruikt wiet

Wat te doen? Vader gebruikt wiet

White noise helpt je baby slapen!

Lees in dit artikel hoe het werkt én hoe je ermee aan de slag kunt.

 

9 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
froukje
Wat te doen? Vader gebruikt wiet

Mijn ex, de vader van mijn 14jarige zoon, gebruikt al jaren wiet. Als een soort zelfmedicatie voor zn adhd, om gefocusder te kunnen schrijven (wetenschapsjournalistiek). Hij gebruikt alleen in de avond, als zoon meestal al slaapt. Zoon weet het wel, vindt het stinken.
Er lijkt weinig aan de hand. Maar twee dingen vind ik ingewikkeld: hij kweekt zelf, een paar planten in de tuin. Waar zoon dus getuige van is.
Ten tweede lijkt het of het geheugen van ex steeds slechter wordt. Ik vermoed door de wiet (maakt van je geheugen een vergiet).
We hebben co-ouderschap met een wekelijkse wissel.

Moet ik hier iets van vinden?

Koffiekop
Van de site van Jellinek:

Heeft cannabis een blijvende negatieve invloed op het geheugen?

Aangetoond is langdurig gematigd cannabis gebruik geen nadelige blijvende gevolgen heeft voor het geheugen. Wel heeft cannabis, als je onder invloed bent, gevolgen voor het korte termijn geheugen. Onder invloed gaat onthouden moeilijker. Bij stoppen na langdurig gebruik kunnen deze effecten tot 7 dagen aanhouden (1, 2).

Gedurende de tijd dat je onder invloed bent heeft cannabis een negatieve invloed op het geheugen. Cannabis verstoort namelijk het korte termijn geheugen. Dingen die net gebeurd zijn, worden weer vergeten. Midden in een zin weet je niet meer wat je wilde vertellen. Gebruikers beschouwen dit als een van de effecten die bij het gebruik hoort.

Geheugentestjes waarbij je cijfers of woorden moet herhalen doe je onder invloed aanmerkelijk slechter. Cannabis is daarom niet goed als je een les moet volgen, moet studeren of werken. De effecten op het korte termijn geheugen verdwijnen 3 tot 4 uur na inname. Mogelijk is er in sommige gevallen ook sprake van blijvende invloed. Dat zou kunnen optreden als je jonge leeftijd begint met blowen.

Bij twee groepen zijn mogelijk wel blijvende effecten op het geheugen te vinden:
•de groep die op zeer jeugdige leeftijd (voor hun 16e /17e begint met blowen)
•de groep die zeer lang en zeer intensief blowt

Het lijkt me dus dat de geheugenproblemen van je ex niet noodzakelijkerwijs samenhangen met zijn gebruik. Tenzij het gaat om kortetermijngeheugen, en tenzij hij ook overdag (ruim) gebruikt.

Nee, je kunt hier niets van vinden, want hij is je ex en hij is ruim volwassen. Je kunt wel opmerken dat je opvalt dat zijn geheugen minder wordt, wat hij daarmee doet is aan hem.

Met je zoon kun je het natuurlijk hebben over wat jij wel en niet verstandig vindt. En hopen dat hij jouw zienswijze deelt. Maar ook op je zoon heb je niet heel veel invloed uiteindelijk. Nu niet omdat hij ook veel tijd met zijn vader doorbrengt, en hij wordt natuurlijk steeds ouder en zelfstandiger, verbieden heeft op deze leeftijd echt geen zin meer.

Hoe moeilijk ook (want ik zou er ook stevig van balen hoor!) denk ik dat je het zoveel mogelijk los moet laten.

Paddington
En autorijden?

Doet je ex dat met jullie zoon in de auto? Volgens mij blijft iemand namelijk heel lang onder invloed en mag je 24 uur na het roken van een joint niet autorijden.

Verder ben ik het Koffiekop eens. Praat er met zoon over. Het is namelijk best mogelijk om een gedrag af te keuren, zonder het persoon volledig af te keuren.

Clarense
Blijf positief naar kind

Van groot belang zoals paddington al zegt om niet negatief over je ex als persoon te praten. Heb het hier vooraf ook met je ex over dat je door bespreekbaar wil maken.. Wie weet wil jij erbij zitten?...

Beter open kaart naar iedereen dan dat jij het achteraf hebt gedaan😉

Anoniem
Hier ook

Hier ook een ex die wiet rookt en puberkinderen. Het roken van wiet (en eigenlijk sowieso roken in het algemeen) zou mijn keuze niet zijn, maar ieder zijn eigen keuzes, dus ook mijn ex.

Ik zou er problemen mee hebben, als het mijn kinderen schaadde, maar zo klinkt het bij jou niet.

Als ouder heb je natuurlijk ook een voorbeeldfunctie richting je kinderen en ik kan me voorstellen dat mensen in eerste instantie het wietgebruik van een van de ouders een probleem zouden kunnen vinden of in jullie situatie bijvoorbeeld die plantjes. Hier merk ik echter ook aan de kinderen dat ze heel goed in staat zijn om zelf keuzes te maken. Mijn kinderen zijn stapelgek op hun vader, maar de wiet vinden ze smerig. Eigenlijk net als ik vroeger de gewone sigaretten van mijn moeder smerig vond. Dat doet niets af aan de liefde voor hun vader. Wel hebben de kinderen zich al snel voorgenomen dat ze dat zelf niet wilden. Scheelt misschien zelfs wel dat door het gebruik van hun vader het onderwerp thuis ook geen taboe was.

De oudste kreeg op een gegeven moment een paar klasgenoten die wiet meenamen naar school. Waren eigenlijk geen eens types waar je het op basis van vooroordelen het eerst van zou verwachten, maar hele normale vwo scholieren. Oudste is mede door het gebruik van haar vader en de gesprekken daarover geen moment in de verleiding gekomen om mee te doen, juist omdat ze het bepaald niet stoer vond. Vervolgens kwam ze met die verhalen thuis en konden we er ook goed over praten.

Kortom, gebruik van ex zou niet mijn keuze mee, maar het voelt ook alsof een (naar mijn mening) minder goed voorbeeld ook een voorbeeld is voor de kinderen waar ze wat van leren.

juf Ank
volgens mij

Mag je voor eigen gebruik wel wat wiet kweken, daar is niets strafbaars aan.
Wiet roken is ook geen misdaad.
Een slecht geheugen komt erg veel voor bij mensen met ADHD. Het hoort er gewoon bij omdat zij het vaak niet opslaan en het tijdsbesef minder is, de planning waardoor dingen niet óp tijd' herinnerd worden.
Iedereens geheugen gaat achteruit in de loop der jaren.
het geheugen gaat achteruit onder invloed van stress.

Ik zou me er niet mee bemoeien.

Nadia
Hm

Even een ander geluid. Mijn ex was ook van de wiet en in eerste instantie voer ik ook op wat er online enzo te vinden was en daarop las ik dat het allemaal wel meeviel, die gevolgen van wiet. Helaas was de praktijk anders. Ex bleek steeds afhankelijker te worden (vd wiet), waziger, holle lach, leek in zijn eigen bubbel te leven en werd op een gegeven moment ook soort paranoia. Zijn vrienden met dezelfde gewoonte hadden wel die wazigheid, lach en bubbel maar van paranoia heb ik niks gemerkt bij ze. Toen die paranoia te erg werd ben ik weg gegaan ....
Ik heb verschillende pogingen gedaan om hem te vragen te minderen/kappen. Dat lukte altijd maar even.
Ik denk - en dat is natuurlijk hartstikke onwetenschappelijk- dat het gebruik van wiet op frequente basis onderschat wordt.
Maar ja, het is je ex, veel heb je niet te zeggen. Ik zou kijken waar je voorzichtig een beetje invloed kunt pakken en waar mogelijk subtiel vinger aan de pols houden.

Kaaskopje
Wiet roken op zich

Op zich hoeft wiet roken waar je zoon bij is, niet nadelig te zijn. Als hij thuis is, stinkt het inderdaad wel naar wiet, maar goed, dat is niet gevaarlijker dan wat door roken van tabak in huis rondhangt. Als hij er rustiger van wordt, kun je dat als iets positiefs zien. Ik weet dat mensen met ADHD ook baat hebben bij cbd-olie, dus dat zou hij ook kunnen proberen. Daar zitten geen kwalijke stoffen in zoals bij de rookvarianten.

Ik zou vooral willen weten of vader ermee achter het stuur kruipt en wat de mate van gebruik is. Iemand waar je van gescheiden bent, kun je niet van alles verbieden, maar je kunt wel eisen dat je kind veilig is bij hem.

Als jij en ex nog wel 'on speaking terms' zijn, zou je dus cbd-olie of tabletten kunnen voorstellen in het kader van 'probeer dat eens'. Als hij zelf wiet kweekt en dat rookt, is het in ieder geval 'schoon' te noemen. Puur natuur.

Mijn geheugen wordt ook steeds slechter, ik gebruik niets ;-). Ja... methylfenidaat vanwege ADD. Verstrooidheid kan ook door ADHD en/of de leeftijd komen.

froukje
Dank

Voor jullie reacties. Afgelopen week vierden we Sinterklaas. Omdat we nog on speaking terms zijn gezamenlijk: vader, zoon, vriendin van vader, diens dochter en ik. Ik had ex getrokken en ben op een grappige manier ingegaan op het dilemma. Er hoeft wat mij betreft niet perse iets te veranderen maar zo kon ik ex subtiel mijn zorgeb meedelen. Heeft dat goed opgepikt. Blijkt ook te minderen omdat vriendin zich eveneens zorgen maakt. En nee, achter het stuur kruipt hij niet.
De vergeetachtigheid neem ik verder maar voor lief.

Begrijpend lezen: zo wordt het weer leuk

Lees hier tips voor thuis om je kind erbij te helpen.