Home » Forum » Zoon 16 blowt

Zoon 16 Blowt

13 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
MamaM
Zoon 16 Blowt

Hallo allemaal,
Mijn zoon is zestien en wij zijn er recentelijk achter gekomen dat hij ongeveer drie keer per week blowt. Hij is slim en heeft school gewoon afgerond met oké cijfers, hij hoefde hier niet veel voor te doen. Verder werkt hij veel en is het dus vooral s'avonds dat hij buiten met zijn vrienden blowt. Wij zijn hier fel op tegen en vinden dat hij volledig moet stoppen. Hij zegt tegen ons dat hij dat niet van plan is.
Wij gaan nu dan ook niet zijn rijbewijs betalen, zitten we erover na te denken om hem niet later als 21.30 thuis te laten komen en willen we niet dat hij volgend jaar op vakantie gaat naar Amerika met twee van zijn vrienden.
Ik post dit omdat ik meningen van anderen wil horen.

swaen
Mening

Een mening van anderen is enkel nuttig als je er voor open staat om jouw mening bij te stellen. Sta je dat? Je klinkt in je bericht al heel erg stellig namelijk.

Waarom ben je fel tegen blowen? Waar ben je bang voor?

Mijn mening? Experimenteren hoort bij opgroeien. En helaas kiezen ze soms om met dingen te experimenteren waar je het als ouder niet mee eens bent. Is verbieden dan slim? Of sanctioneren? Ik betwijfel het.

Op de site van de Jellinek staat best veel informatie over drugsgebruik. Ik probeer mijn kinderen daar naar te verwijzen en met hen te praten over de eventuele schadelijke gevolgen van blowen (of andere middelen). Maar ook over wat drugs met je doet etc. Voorlichten, in gesprek blijven en vertrouwen op je kind. Dat zou ik je aanraden. Zorgen maken kan altijd nog.

swaen
Ps

En 3 sancties omdat ie af en toe blowt lijkt me in dit stadium schromelijk overdreven. Geen rijbewijs, niet naar Amerika en voortaan om 21.30 thuis? Sjow. Pittig hoor. Wil ik dat soort sancties inzetten moeten ze het hier echt een stuk bonter hebben gemaakt.

MamaM
Edit:

Wat ik er wel bij moet zeggen is dat er altijd wat is qua problemen. Wij zijn erachter gekomen dat hij blowt omdat er lange vloei op zijn kamer lag, toen wij hiernaar vroegen vertelde hij alles eerlijk. Een paar dagen hierna gingen wij op vakantie, aan het einde van de vakantie had hij wat gerookt (Sigaret zegt hij) en de dag daarop toen ik zijn tas ging inpakken vond ik wat hasj. Hij zegt dat hij dit als tester in zijn handen gedrukt kreeg van een dealer hier. Ik wil van jullie horen wat jullie zouden doen...
En swaen bedankt voor je reactie en lees dit a.u.b. ook nog eens door.

AlisonH
Duidelijkheid

Is het hem ooit expliciet verboden, met sancties en al? Als je dit soort draconische maatregelen gaat nemen vind ik wel dat het hem heel duidelijk moet zijn geweest wat de gevolgen konden zijn. Dan nog vind ik drie verschillende straffen erg veel. Hij heeft geen bank beroofd, hij heeft geblowd, zoals wel meer leeftijdsgenoten doen. Ik zou daar overigens ook echt niet blij mee zijn, maar als je meteen zo zwaar gaat straffen kun je verder vergeten dat je hierover normaal in gesprek kunt.
Dus nee, ik zou dit zo niet doen. Ik zou denk ik beginnen met het buiten rondhangen aan banden leggen, dat is het meest direct gerelateerd aan het blowen.

swaen
Reactie

Das het leven zeg maar. Er is altijd wat. De vraag is welke dingen écht een probleem zijn, waardoor er bijvoorbeeld een forse sanctie moet volgen. Naar mijn mening is dit dat zeker niet.

MamaM
Waarschuwing

Ja, toen wij de vloei hadden gevonden hadden we wel gezegd dat hij zijn rijbewijs kon vergeten als hij doorging met blowen...

joe
verbieden helpt niet hoor

Helemaal eens met Swaen.
Zo te lezen is je verhouding met je zoon goed, het pleit voor hem dat hij eerlijk toegeeft dat hij blowt.
Hij doet het goed op school, heeft een netwerk vrienden, hij werkt etc.. Count your blessings zou ik zeggen!
Als hij zoveel zou gaan blowen dat hij als een zombie rondloopt kun je altijd nog '' sancties'' bedenken.
Kids experimenteren, althans het merendeel.
Om nu al hysterisch allerlei sancties te gaan opleggen vind ik overdreven, daarbij is de kans dan heel groot dat jullie de verhouding met jullie zoon in de waagschaal leggen, zonde hoor!
Ik zou er maar wat relaxter op gaan reageren ipv hem te ''straffen''

Joe

AnneJ
alsof

Je zoon heeft je persoonlijk iets aangedaan of zo? De jongen is al 16 jaar. Je wil dat het hem goed gaat. Hij heeft zijn school afgemaakt, werkt, hopelijk gaat hij wel verder met leren.
Het is niet handig om te blowen, het kost je je zakgeld en vernevelt je hersenen. Maar dat is toch echt nu zijn zaak. Je kunt hem beter meer op afstand steunen zodat hij echt beseft dat het nu zijn leven is dat hij vorm geeft en waar hij voor kiest.
Wat denk je te bereiken met dat gestraf?

Danielle1
Drugs gebruiken

MamaM
Ik begrijp uw bezorgdheid. Heb hier ook een 17 jarige dochter die af en toe blowt, voor de gezelligheid zegt ze. Hier duurt al meer dan 1 jaar en ik heb nu hulp gezocht. Na herhaaldelijk hierover praten ziet zij er enkel voordelen in. Ik wil haar via een gesprek met een hulpverlener erop wijzen dat drugs gebruiken niet zonder gevaren is voor de gezondheid, later eventueel verslaafd zijn. Ik denk dat het bij haar komt door foute vrienden.Mijn dochter is schoolmoe en wil na haar middelbaar gaan werken. Nadien zou ze eventueel nog hogere studies willen doen.
Ze gaat ook graag naar een festival, spijtig genoeg wordt daar ook gebruikt.
Wij vinden dat druggebruik niet zo onschuldig, wat als ze meer begint te gebruiken.
Dat druggebruik is ook begonnen nadat haar vriend de relatie had beëindigd.
Ze is geslaagd voor haar theorie rijexamen en mag nu rijlessen gaan volgen.
Haar afstraffen voor haar druggebruik doe ik niet maar ik wil wel hulp zoeken. En misschien moet u dat ook eens proberen, beter dan afstraffen.

Chrizztoffel
Reasonable

Eigenlijk vind ik die maatregelen van MamaM wel reasonable, MAAR ik denk ook dat je ruimte moet laten voor 'verandering'.

Er wordt steeds meer van iedereen verwacht. We moeten allemaal op topniveau presteren en er wordt steeds meer een beroep gedaan op ieders zelfregie. Ik heb tot op heden nog niemand (ja op Armand van Ben ik te min na en Herman Brood, daarvan weten we hoe die geëindigd is) leren kennen die het ver geschopt heeft met de blowerij.

Wat Daniëlle1 aangeeft (zoek hulp) is de beste optie en als daarin niet meegeveerd wordt, zou je de sancties als nog kunnen opleggen, maar niet allemaal tegelijk:

Stap 1: Vaste tijd afspreken voor binnen (21:30 uur bijv., alhoewel een avondklok volgens mij in afkicktrajecten ook al aangeboden wordt)
Stap 2: Niet meer op vakantie naar Amerika (als je daar met drugs gepakt wordt, ben je immers nog niet jarig)
Stap 3: Exit rijbewijs (rijden met drugs op is sowieso not done)

Eppos
Dat zoon blowt

Wil niet zeggen dat hij stoned achter stuur gaat zitten.

Roken en drank zijn meest verslavend en zo verkrijgbaar vanaf 18 jaar. En die lachgasampullen zijn ook niet moeilijk te krijgen.

Aangezien hij zo eerlijk is zou ik dat gesprek erover open houden en je mening ietwat parkeren. Waar info te vinden is over wat het met je lichaam en geest doet en waarom het fout zou kunnen aflopen. Maar dan zou ik drank en roken en de andere vormen van verslaving en zaken die daarmee samenhangen open gooien. Ik las jellinek maar ook andere sites kunnen hem en de ouders informatie verschaffen die je blik erop doen verbazen of verruimen.

Hoe meer je afstraft des te eerder het achter je rug om toch gebeurt en als je graag controle houdt moet je toch steeds een stukje meer vertrouwen en meer loslaten en eigen verantwoordelijkheid geven. Stel je voor dat hij straks met 18 zich klem zuipt en dan in de auto stapt. Zelfinzicht geven lijkt me veel meer nodig.

Jasmijn
gesprek

Wat de anderen ook al schrijven; ik zou nog een keer duidelijk aangeven wat je problemen omtrent het blowen zijn, en dan met hem daar afspraken over proberen te maken. Hij blowt 3 x per week, misschien kan je afspreken dat hij dat gaat minderen naar bijv. alleen vrijdag avond en/of de zaterdag? Zodat hij de rest van de week fris is? En dan ook, hoeveel blowt hij? Een paar trekjes met zijn vrienden samen of is ie 3x compleet stoned?
Geef aan waar je bezorgd over bent (verder/vaker drugsgebruik bijvoorbeeld). Laat hem met jullie meedenken. Sancties kunnen altijd nog.