Home » Forum » Bijdrage in de kosten

Bijdrage in de kosten

25 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Loontje
Bijdrage in de kosten

Ik ben een alleenstaande moeder met een inkomen rondom het minimum en ontvang geen alimentatie. Ik heb 3 pubers waarvan de oudste 21.

Zij doet een HBO studie en werkt daarnaast enkele uren.

Nu komt het, doordat zij werkt wordt haar inkomen bij dat van mij opgeteld en ontvang ik veel minder huurtoeslag waardoor er minder inkomsten zijn. Meer werken heeft geen zin omdat dat dan ook weer van mijn inkomsten afgetrokken wordt. Daarnaast heeft mijn tweede kind extra zorg nodig waardoor meer werken geen issue is.

Ik heb nooit kostgeld gevraagd omdat ik dat niet nodig vindt maar nu ik gekort wordt in de toeslagen en mijn inkomen niet meer toereikend is om het gezin te voorzien in de behoeften is het naar mijn mening reëel om het deel aan inkomstenderving aan mijn dochter te vragen toch?

Wat vinden jullie?

Lou
Praktisch

Als je het zo stelt, klinkt het inderdaad wel reëel om een bijdrage te vragen. Maar ga eerst eens om de tafel met je dochter met alle cijfers erbij: heeft het voor haar dan in de praktijk nog wel zin om die paar uur te werken? Als zij dan zowat haar hele inkomsten aan jou zou moeten afstaan, zal ze haar baantje snel opzeggen, lijkt me. Wat vindt zij er zelf van?

Loontje
voor lou

Ik heb de cijfers erbij gepakt en met haar besproken.

Het is niet een paar uur wat zij werkt. Zij komt op ongeveer 11.000 euro uit op jaarbasis met de heffingskorting op 0. Bijna 6000 is bij mijn inkomen opgeteld door de belastingdienst waardoor ik dus minder huurtoeslag ontvang.

Zij is het er helemaal niet mee eens en dreigt nog meer uren te gaan werken...Ze ziet het niet en vind dat ik haar wat ontneem. Sterker nog, ze stuurde zojuist een tikkie of ik haar even benzine (wat ze zelf had verreden) over wilde maken....

Ze ziet het echt niet.

bieb63
Tijd voor een goed gesprek

Ze is volwassen, ruim, want 21 én jij bent niet meer fin. plichtig voor haar. Dat zij thuis woont, en zij op die wijze haar aandacht op haar studie kan storten én het voor haar véél goedkoper (zo niet gratis.....) is, is voor haar veel voordeel. Maar voor jou en dus ook voor de rest van het gezin een financieel nadeel, nu jij naast kost en inwoning voor haar óók nog eens achteruit gaat in je inkomen (toeslagen) door háár inkomen wat zij voor zichzelf houdt, terwijl het al geen vetpot is. Dan mag je van een volwassene verlangen dat zij begrijpt dat dat niet klopt.
Dus duidelijk zijn: óf ze gaat op kamers wat met haar inkomen (en de nodige toeslagen) moet lukken, óf ze blijft thuis wonen en draagt een steentje bij, zodat iig het gat wordt gedicht.

Lente
Heeft ze ook jouw inkomen en uitgaven gezien?

Dus niet alleen wat jij nu minder krijgt.

Ik vind dat je helemaal gelijk hebt dat zij het verschil in huurtoeslag moet betalen.
Dat is een stuk goedkoper dan zelf een kamer huren.

Als nog eens praten niet helpt, kun je misschien iemand in de familie/vrienden vinden die met haar kan praten.

Je kunt ook bezuinigingen aankondigen aan alle kinderen. Je komt per maand xxx euro te kort en daarvoor heb je de volgende besparingen bedacht. En dan laat je een lijstje zien met per punt wat het gaat opleveren. Dan kunnen zij meedenken wat hun de beste oplossing lijkt.
Weet je wat je uitgaven zijn aan vaste lasten, abonnementen, sport, kleding, zakgeld, etc.?
Ik neem aan dat de andere kinderen grote pubers zijn. Daar kun je zo’n gesprek wel mee voeren.

Loontje
voor bieb63

Dit is een heldere reactie waar ik mij in kan vinden. Denk inderdaad zelf wat duidelijker te moeten worden hierin. Dank je.

Ze kan mij soms zo'n rotgevoel geven hè, dat ik maar meer moet werken, dat er als niet zoveel in huis is, dat zij zelf haar crackers moet kopen (dure die ik idd niet koop, maar er genoeg brood in huis is) Dat andere kinderen hun rijbewijs betaald hebben gekregen van de ouders, dat andere kinderen een auto krijgen, dat ik egoistisch ben als ik over die bijdrage begin....pfff..

Tijgeroog
Weet je het verschil

Weet je hoeveel je er op achteruit gaat, per jaar of per maand? Want de 6000 euro die de belastingdienst bij jouw inkomen optelt zal niet het bedrag zijn dat jij nu minder aan toeslagen ontvangt. Als je dat helder hebt kun je dat misschien als uitgangspunt voor een gesprek gebruiken.

Loontje
voor Lente

Ja ze kent de inkomsten en uitgaven. Ze weet dat ik het financieel zwaar heb. Ze weet ook dat er normaal alimentatie betaald behoort te worden maar haar vader dat niet doet (ik heb liever dat ze een goed contact hebben dan ruzie om alimentatie)

De andere twee zijn 14 en 16. Bezuinigen kan niet, ik zou niet weten waarop.

Abonnementen hebben wij niet, zakgeld heb ik al verminderd, naar de kapper ga ik niet, make-up en kleren koop ik niet, sporten doen de jongens niet meer. Ze lopen hard (kost niets) Dochter heeft een duur abonnement voor de sportschool maar gaat niet.

In vind het van haar zo egoïstisch. Had een andere verwachting,ben teleurgesteld.

Half a twin
Wat ik niet begrijp bij dit soort vragen op het forum

Was het dan tot nu toe voor de kinderen/pubers/jongvolwassenen altijd een allinclusive resort thuis?

Mijn kinderen weten al vanaf heel jong dat niet alles gratis is. Vanaf dat ze zakgeld krijgen zijn sommige dingen voor eigen rekening.
Een pot slime kopen (in mijn ogen onzinnig speelgoed) moest al van eigen geld.
Vanaf de middelbare kregen ze een budget voor een agenda (net iets meer dan de allergoedkoopste) wil je per se een agenda van leven van een loser dan betaal je het verschil zelf bij.
Ik koop shampoo, wil je duurdere (want beter geurtje) dan betaal je dat zelf.
Ze weten nu al dat ze straks best de auto mogen lenen maar dat sommige ritjes eigen kosten zijn. Een keer naar school niet maar een avondje met vrienden op stap wel, dan gaan ze xx per kilometer betalen, net als nu met hun OV. Naar Amsterdam voor een schoolexcursie betalen wij, met de bus naar je baantje (dat ook makkelijk te fietsen is) betaal je zelf.

Het ziet er naar uit dat wij ze wel tijdens de studie gratis kunnen laten wonen, maar als dat anders uitpakt dan hoop ik niet zulke gesprekken te krijgen, omdat ze het nu al heel vanzelfsprekend vinden om bepaalde kosten zelf te dragen.

Loontje
Voor Tijgeroog

Ja, ik weet wat ik minder ga krijgen. Heb de brief van de belastingdienst ontvangen en transparant gecommuniceerd naar haar (al een maand geleden)

Loontje
voor half a twin

Wij deden het precies zo...toch lijkt het wel een all inclusief resort voor de oudste.

Mijn zoon bijvoorbeeld heeft een baantje en kocht van zijn eerste geld een bosje bloemen voor mij en een zak paprikachips (hij weet dat ik dat lekker vindt)

Dochter heeft nooit initiatief genomen in dit opzicht en dat hoeft ook niet, maar haar gedrag zoals ze nu is vind ik absurd. Koopt overdreven veel spullen voor haarzelf, de postbode komt dagelijks met een pakketje.. (maar goed, mag ik niets van vinden want dan krijg ik een sneer dat ik jaloers ben en dit niet kan betalen)

V@@s
tja

Ik zou toch allereerst alimentatie gaan vragen voor je jongste twee als je niet meer uitkomt. Of heeft dat geen zin omdat je bijstand ontvangt?

Loontje
Voor V@@s

Ik heb geen bijstand, ik werk gewoon.

V@@s
Dan snap ik je tekst eerder niet denk ik

"Meer werken heeft geen zin omdat dat dan ook weer van mijn inkomsten afgetrokken wordt."

Dat wekt de indruk dat er sprake is van een aanvullende uitkering die gekort wordt als je meer gaat verdienen.

Maar des te beter, ga dan eindelijk eens achter die alimentatie aan. Gezien je inkomen kun je op toevoeging proceduren. Je kinderen hebben er recht op.

bieb63
Nou Loontje

Als jij een sneer krijgt over een opmerking over alle spullen die ze koopt in de trant van dat jij jaloers bent omdat je dat niet kan betalen........ lijkt mij dat HET moment om te zeggen dat ze dus dondersgoed weet dat er weinig geld is, dus dat ze haar steentje moet bijdragen als ze thuis wil blijven wonen. Dat jij geen enkele fin. verplichting meer aan haar hebt, maar dat jij het haar volledig gunt om nog thuis te wonen met de gemakken en de ruimte om zich op haar studie te concentreren, maar NIET met die houding en insteek.

Knurf
V@@s

'Dat wekt de indruk dat er sprake is van een aanvullende uitkering die gekort wordt als je meer gaat verdienen.'

Ik denk dat Loontje de toeslagen bedoelt. Meer salaris = minder toeslagen = gelijkblijvend budget.

Loontje
Toeslagen

Ik bedoel inderdaad de huurtoeslag, die wordt minder op het moment er meer inkomen is. Dus gelijk blijvend budget.

Alimentatie zou een oplossing kunnen zijn, maar dan nog speelt het verhaal met mijn dochter.

Heb verschillende reacties gelezen en ik denk dat ik zelf meer mijn grens moet stellen wat dit betreft.

Bedankt allen.

Dees
Bijdragen en samen

Ja dat zie je veel dat mensen berekenend gaat werken. Meer uur inzetten zien ze niet als investering in zichzelf (pensioenopbouw en gewoon een betere arbeidspositie) maar als.vermindering van gratis geld.

Wellicht kun je met dochter afspreken dag je samen het verschil deelt. Jij gaat meer werken om een deel van het verloren geld terug te verdienen en zij draagt bij in naar deel van het levensonderhoud.

Marie
Huh Dees

Wat een nare reactie van jou.
Ts geeft toch al aan dat meer werken geen optie is omdat een kind extra zorg kost?
Ga er maar aanstaan als alleenstaande ouder.

(voor de goede orde: mogelijk is meer werken zeker een betere optie in dit geval. Maar de nare toon is zeker ongepast.

zebra
erg lastig

maar ik zou proberen toch alimentatie te krijgen of is dat echt onmogelijk? Of je moet inzetten dat je dochter het verschil tussen je vroegere huurtoeslag en wat je nu krijgt bijlegt zodat je daar niet meer op achteruit gaat, want zo te lezen zit er verder geen rek meer in, je kunt niet meer op andere dingen bezuinigen.

Ik vind de houding van je dochter erg egoïstisch, ze mag nog thuis wonen, heeft alleen de voordelen maar jij en je andere 2 kinderen worden er nu wel door benadeeld. En ook dan heeft ze totaal geen begrip voor jouw situatie.

Ginny Twijfelvuur
Het is toch ook niet 1-op-1

Die korting is toch niet lineair? Wat dat betreft begrijp ik de opmerking van Dees wel.
Het betreft kinderen van 14, 16 en 21 jaar.

Maar kostgeld vragen is vanaf een bepaalde leeftijd sowieso geen gek idee. Hotel mama blijft niet eeuwig open.

Knurf
Loontje

'Ik bedoel inderdaad de huurtoeslag, die wordt minder op het moment er meer inkomen is. Dus gelijk blijvend budget.'

Maar in de praktijk klopt dit niet. Niet elke euro extra salaris gaat direct van je huurtoeslag af. Dus als je niet kunt rondkomen, zou ik toch nog eens kijken naar uitbreiding van je uren.

Dees
Feiten

Hoezo Marie? Het is alleen een feitelijke opsomming.

Phryne Fisher
Goh

Ik zou blij zijn als mijn kind naast een studie nog zo goed haar eigen geld kan verdienen. Het moet wel heel gek worden eer ik kostgeld ga vragen aan een studerend kind. Hoeveel scheelt het in de huurtoeslag?

Klavertje 4
phryne fisher

Dochter verdiend 11000 euro per jaar. Dan wordt inderdaad de huurtoeslag gekort en dat gaat behoorlijk hard. Als je op het sociaal minimum leeft is iedere euro er een. Loontje ik zou inderdaad berekenen hoeveel huurtoeslag je minder krijgt door het inkomen van je dochter en dit met haar verrekenen.