Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen
Jongvolwassen Jongvolwassen

Jongvolwassen

Lees ook op
moeder!

moeder!

09-06-2020 om 14:11

Eigen risico

Hoi,

Lang geleden dat ik hier ben geweest. Nu heb ik toch een vraagje. Laten jullie je kind het eigen risico zelf betalen ? Ik krijg een rekening van afgelopen maart van 200 euro en deze hebben wij betaald. Maar wat is wijsheid ? Hij zit nog op het MBO en heeft een weekendbaantje. (Hij heeft meer dan genoeg geld)
Of is het logisch dat wij dit betalen.

Vind het lastig.
We zitten nu in de duurste periode want nr 2 gaat in september naar het HBO dus ook deze kosten komen eraan. Alle schoolkosten nemen wij overigens voor onze rekening.

Ik hoor graag hoe jullie hier mee omgaan.

Alvast dank voor het reageren.

Triva

Triva

09-06-2020 om 14:52

tja

wat wij doen daar heb jij niks van, wat ik wel doe is alles vóóraf met mijn (volwassen) kinderen bespreken. Ik heb dus de deal gemaakt dat ze het hoogste vrijwillige eigen risico nemen en daardoor een lagere premie betalen. Ik betaal het bedrag wat het verschil maakt tussen het gewone eigen risico plus de lagere premie (vaak maar ongeveer 250 euro).

Dus: vooraf inzichtelijk maken en bespreken en niet achteraf. Dit had je kunnen weten.

Betalen wij.

Wij betalen dit soort dingen nog, maar een andere keuze is natuurlijk niet raar. Ieder de helft is misschien ook een idee?

bieb63

bieb63

09-06-2020 om 16:20

Moeder

Ieder z'n keuze en het hangt ook van je eigen portemonnee af, daar heb ik geen inzicht in natuurlijk.

Ons motto m.b.t. een kind dat nog op het MBO zit (ik neem aan dat hij 18 of ouder is) met een bijbaantje, maar verder niet meer kan werken ivm school, huiswerk en evt. stage:
(uiteraard indien wij die kosten kunnen dragen):
- alle medische kosten (premie en eigen risico) betalen wij.
- kind moet dan wel de zorgtoeslag (ik ga dus uit van 18+) aan ons betalen
- alle schoolkosten betalen wij
- kind moet dan wel de stufi aan ons betalen
- geen bijdrage voor kost en inwoning
- verder alle kosten (kleding, uitgaan, cadeautjes, telefoon, enz) voor het kind, te betalen van het bijbaantje

Nog steeds

Zoon is bezig met zijn masterstudie. Dochter heeft een tussenjaar na de HAVO. Ze heeft een dag in de week werk in een vakwinkel. Gelukkig weer terug want half maart was het afgelopen vanwege de Corona.

Met zoveel onzekerheden betaal ik automatisch het extra bedrag voor de premie maar ook het eigen risico in de vorm van facturen vanwege gemaakte kosten. Ook vanwege extra kosten vanwege de restitutiepolis. Nodig vanwege de betaling van de particuliere psychiater.

moeder!

moeder!

09-06-2020 om 16:40

reactie

Alvast dank voor jullie reacties.

Hij is 19 inderdaad. Zijn zorgtoeslag krijgen wij. Zijn studiefinanciering mag hij houden (heeft hij apart staan, worst case scenario haalt hij de opleiding niet, kan alles meteen terug, en in het goede geval dan heeft hij een zakcentje gespaard. Ook krijgt hij nog kleedgeld a 60 euro in de maand. Zomer/winterjas, schoenen, sokken en ondergoed betalen wij ook nog. Zijn telefoonabonnement betalen wij ook nog. Feestjes, uitgaan en cadeautjes betaald hij zelf. Ook geen bijdrage voor kost en inwoning.

En ik vind dat als we dit bij 1 kind doen, we het bij de andere 2 ook moeten doen. Dit is nu voor het eerst dat er iets van het eigen risico wordt ingehouden. Inderdaad hadden we moeten weten, maar hebben we helemaal niet aan gedacht. Dus vandaar nu pas mijn vraag.

Phryne Fisher

Phryne Fisher

09-06-2020 om 16:44

Indirect

Mijn 21-jarige betaalt alles zelf. Ze krijgt wel per maand een ouderbijdrage die voldoende is voor de studiekosten, ziektekostenverzekering, eigen risico en een beetje zak/kleedgeld. Ook de zorgtoeslag houdt ze zelf. Indirect betalen wij dus eigenlijk alles, maar op deze manier is het wel haar verantwoordelijkheid.

In theorie zelf laten betalen

Mijn dochters krijgen een zorgtoeslag die hoger is dan de zorgpremie. Het saldo kunnen ze mooi sparen. Wij vinden in theorie dus dat ze hun eigen risico zelf moeten betalen. Maar die ene keer dat er eentje een rekening kreeg omdat ze per ambulance afgevoerd werd omdat ze op straat in elkaar gezakt was nadat iemand GHB in haar drankje had gedaan vonden we dat te zielig. Maar eigenlijk vind ik dat een volwassen kind met enigszins inkomen én zorgtoeslag best een factuur van (in het geval van to) 200 euro zelf kan ophoesten.

skik

V@@s

V@@s

09-06-2020 om 16:57

zelf

Hier zijn we er altijd van uitgegaan dat kinderen hun eigen rekeningen betalen. Daar waar nodig helpen we met geld en met inzicht. Als je alles voor ze betaald leren ze toch niet met geld omgaan?

Jo

Jo

09-06-2020 om 18:30

Het is al weer enige jaren geleden

Mijn kinderen waren vanaf hun 18e voor al hun financiële zaken zelf verantwoordelijk. Ze kregen destijds genoeg studiefinanciering, zorgtoeslag.

Geen zorgverzekering afsluiten met een hoog vrijwillig eigen risico en er voor zorgen dat er minimaal € 385,- spaargeld gereserveerd is voor calamiteiten.
Uiteraard had ik zelf ook mijn reserves om eventueel bij te springen. Maar dat hoefden zij niet te weten.

Thuis wonen is een mooie periode om te leren (en kun je nog fouten maken), maar eenmaal zelfstandig dan kan een paar maanden aankloten al een hoop ellende veroorzaken.

Wel hoogste eigen risico

Mijn dochters hebben wel het hoogste eigen risico. Premie is 85 euro per maand (25 euro goedkoper dan die met het minimum eigen risico), zorgtoeslag is 104 euro per maand. Ze houden er dus 19 euro per maand aan over. Vermeerderd met de 25 euro besparing is dat een fictief potje van 528 euro per jaar. Nou zijn het gezonden meiden, gebruiken over het algemeen geen zorg en kunnen wij bijspringen indien nodig, dus dan kan je dat risico wel nemen.

skik

Jo

Jo

09-06-2020 om 21:50

@ Skik

De vraag was niet hoe je kinderen een fictief potje uit kunnen sparen.
De vraag was of je kinderen zelf hun eigen risico betalen.

Jij leert je dochters dat ze financiële risico's kunt nemen omdat jullie bij kunnen springen.

Je kunt je kinderen ook leren om op safe te gaan en hun boontjes zelf te leren doppen.

Het hoogste vrijwillige eigen risico is € 500,- per jaar + € 385 = € 885,-.

Een val met de fiets en een ritje per ambulance naar het ziekenhuis is de jackpot.

En dat risico nemen om in plaats van (€ 107,90 (Ditzo) ,- - min € 104,-) € 3,90,- per maand "uit eigen zak" aan premie te betalen, zo dat ze wat..... een grote patat mayo kunnen kopen?

By the way: € 3,90 + € 22,90 = € 26,80 x 12 maanden = € 321,60 in plaats van € 528,-

akke

akke

09-06-2020 om 21:58

Moeder!

Daar denk ik dus anders over, wat je bij de 1 doet moet je ook bij de ander doen. MBO is de beurs een gift. HBO en Uni een lening.
Iemand die MBO V doet krijgt dus de beurs. Gaat na 4 jaar werken en komt in de wijk terecht inFWG 45. Iemand die HBO V doet studeert een jaar langer, moet de beurs volledig terugbetalen en komt in de wijk terecht in FWG 50. Wanneer ik bijvoorbeeld Buurtzorg als grote organisatie neem zijn daar geen andere functies waardoor je hogerop kunt.

Uurloon na 10 jaar: fwg 45 18.40 bruto, fwg 45 20.22 bruto. De MBO er zit financieel jarenlang veel beter!

moeder!

moeder!

09-06-2020 om 23:29

Akke

Ja dat zou zomaar kunnen idd. de 2e gaat HBO doen en krijgt ook geen lening. Daar verdienen wij teveel voor. Heeft hij ook niet nodig want hij gaat niet op kamers en heeft een bijbaan met leuk uurloon. Ik ga (en dat is misschien naief en te makkelijk gedacht) er vanuit dat hij straks een beter betaalde baan vindt dan zijn broer op MBO.

Mijn man wil zolang wij het kunnen, dat we betalen waar nodig. Dit hebben zijn ouders ook altijd voor hem kunnen doen. Mijn man werkt zelf ook 80 uur in de week, heeft een eigen zaak en is absoluut niet verwend. Maar vind zolang wij dit financieel kunnen, we dit ook "moeten" doen.
Ik daarentegen heb altijd alles zelf moeten betalen, school, rijbewijs, kleding, kostgeld en ik heb ook een leuke jeugd gehad, ben niks tekort gekomen.
Manlief is zuiniger met geld en ik kan het heel goed uitgeven …..tja wat is wijsheid...

Wijsheid.

Je man kreeg vroeger alles en is opgedroogd tot een hardwerkende zuinige man.
Jij moest alles zelf betalen en geeft nu juist makkelijker geld uit.

Dus als het om een "verstandige" opvoeding gaat kan je beter alles voor je kinderen betalen

Lente

Lente

10-06-2020 om 10:45

Het wordt wel tijd dat de oudste zelf leer plannen (financieel)

Met 19 jaar is het verstandig als ze zelf beslissingen moeten nemen. Dus als jullie kleedgeld willen betalen, prima maar dan voor alles.
Telefoonabonnement zelfde verhaal. Zorgverzekering ook.
Eventueel kun je samen kijken naar het verschil in premies en eigen risico. Er is niets mis met het betalen van de onverwachte zorgrekening. Maar spreek samen af hoe hij alles zo zelfstandig mogelijk kan doen. Is een heel nuttig leerproces.

Zelf hebben we afgesproken dat gezonde kinderen het hoogste eigen risico nemen. Wij staan garant voor het extra eigen risico totdat ze dat geld zelf gespaard hebben (door de lagere premie).

Zo leren ze al vroeg dat als je reserve groot genoeg is, je niet zoveel verzekeringen nodig hebt. En dan ben je gemiddeld genomen veel goedkoper uit.
In geval van ziektekostenverzekering is het risico precies te benoemen. Het zou anders zijn als het echt een gok was.

Zo ook bij een annuleringsverzekering. Het risico is zo groot als de kosten van de reis. Dat is te overzien. En kun je per keer afwegen.
Zo ook bij een begrafenisverzekering. Die kosten heb je maar 1 keer per persoon

Op de autoverzekering heb ik liever zo min mogelijk risico voor schade aan anderen. Want dat maximale bedrag is niet te overzien. Als je een oudere auto hebt, is de schade aan je eigen auto wel te overzien.
En de reisverzekering sluit ik ook liever wel af.

ik wel

Zoon heeft elk jaar al zijn eigen risico volledig op met zn chronische aandoening. Wij betalen dat.

Dat eigen risico kan je financieren uit de bespaarde premie en het saldo van de zorgtoeslag. Reken maar even mee:

+ 385 euro eigen risico
+ 12 maanden premie van 110 euro = 1320
- 12 maanden zorgtoeslag van 105 euro = 1248
Totaal maximale jaarlijkse zorgkosten: 457
Bij geen aanspraak eigen risico kost de zorg je 72 euro netto aan premie

+ 885 euro eigen risico
+ 12 maanden premie van 85 euro = 1020
- 12 maanden zorgtoeslag van 104 euro = 1248
Totaal maximale jaarlijkse zorgkosten in het eerste jaar: 647
Bij geen aanspraak eigen risico levert de zorg je 228 euro op.

Neem dat saldo van 228 mee naar een volgend jaar. Hoef je dat jaar weer geen eigen risico aan te spreken, dan heb je al 456 euro in je spaarpotje, da's zo goed als die 500 euro extra vrijwillig eigen risico waardoor je premie zo laag is. Het jaar daarop loop je dus geen enkel extra financieel risico ten opzichte van het minimale eigen risico. Hoef je in jaar drie weer niet (of nauwelijks) je eigen risico aan te spreken dan verdien je aan de zorgtoeslag.

Dit kan natuurlijk alleen als je 'gewoon' gezonde jongvolwassenen hebt. Met een chronische ziekte, of voor onfortuinlijke pechvogels die steeds van alles hebben is het te verwachten dat ze hun eigen risico vaak moeten aanspreken of dat je al zeker weet dat dat sowieso schoon opgaat. Maar het gros van de jongvolwassenen maakt gebruik van vergoede zorg, bezoekje aan de huisarts bijvoorbeeld. Onze twee oudsten zijn 24 en 21, behalve dat ziekenhuisbezoek vanwege die GHB hebben ze nooit iets gehad.

skik

merel

merel

10-06-2020 om 11:38

dank je skik

Bedankt voor het uitrekenen Skik, zo had ik dat een tijd geleden ook eens uitgerekend (geen zin om het opnieuw te doen) maar wij kwamen er ook al snel achter dat je, als je zelden wat hebt, prima het hoogste eigen risico kan kiezen. Ik kom zelf gelukkig al jaren op niets, of bijna niets uit, maar zeker nooit boven de 385 euro. En als je dat dan al 5 jaar doet, dan heb je een potje voor eigen risico gespaard. (ik heb dus altijd wel wat achter de hand voor noodgevallen).
Tandarts verzekering heb ik daarom ook niet. Al jaren geleden ook eens alle kosten van verzekering opgeteld en vergeleken met de kosten die ik bij de tandarts had gehad en ik betaalde vaker meer premie dan dat ik kosten had, dus daar ben ik mee gestopt. Je loopt dan inderdaad een risico, dat is zo, voor als het een keertje wel duurder uitvalt.

Aagje Helderder

Aagje Helderder

10-06-2020 om 11:45

Wij ook

Twee kinderen die ieder jaar door het eigen risico gaan. Dat wisten we van te voren. Wij betalen dat. Net als de ziektekostenverzekering die via mijn werk loopt.

Van die 2 studeert oudste en die krijgt van ons geen maandelijks bedrag meer (woont thuis, hoeft geen kost en inwoning te betalen en wij betalen ook collegegeld) en houdt zelf zorgtoeslag. Heeft een baantje en betaalt zelf boeken en andere uitgaven. Kan erg goed met geld omgaan. Tweede zit (nog net) op het vo en woont natuurlijk ook nog thuis. Maakt scholierentoeslag naar ons over en ook de zorgtoeslag. Wij geven zak- en kleedgeld. Gaat binnenkort studeren, blijft ook thuis wonen en dan gaan we van het heen- en weer schuiven met geld af. Dan gaat het net als bij oudste. Tweede kan ondanks dezelfde financiële opvoeding als oudste overigens veel minder goed met geld omgaan. Dat vraagt wel extra aandacht en begeleiding.

Voor mij hebben mijn ouders trouwens jarenlang alles betaald toen ik studeerde. Niet dat ik in weelde leefde maar ze betaalden wel. Ik kan erg goed met geld omgaan. Mijn man moest veel meer zelf betalen, werken en lening afsluiten. En hij kan veel minder met geld omgaan. Hij is blij met mij want door mijn spaardrang hebben we een flinke spaarrekening en het gevoel dat ‘er veel kan’.

Dus de gedachte dat je kinderen alleen financieel goed opvoedt door ze zelf verantwoordelijk te maken voor alles, wil er bij mij niet in. Er zijn meer dingen die daarbij een belangrijke rol spelen. Persoonlijkheid bijvoorbeeld.

Lou

Lou

10-06-2020 om 11:54

Overleg

Ik zou het overleggen met je zoon. Wat vindt hij redelijk? Ik vermoed zo maar dat hij er nog nooit over had nagedacht dus dat het nu wel een enorme domper zou zijn als hij ineens zelf een grote rekening moet betalen. Misschien kun je dit jaar zijn eigen risico voor je rekening nemen en afspreken om het volgend jaar anders te doen. Of hetzelfde, maar dan heb je in elk geval iets afgesproken.

Mijn dochter (ook 19, student) krijg zelf de zorgtoeslag en betaalt daarvan de premie. Alle overige kosten betalen wij. Daar zit trouwens ook een heel verhaal aan vast, dat je niet kunt afdoen met: "Laat ze het zelf betalen, anders leren ze het nooit." Zo simpel ligt het gelukkig niet. Dit werkt voor ons voorlopig prima. Maar nogmaals: maak je eigen afspraken. Alles is te beargumenteren. Geef je zoon hierin ook een stem.

Triva

Triva

10-06-2020 om 13:25

heen en weer schuiven

Ik ben echt geen voorstander van heen en weer schuiven. Mijn volwassen kinderen betalen dus zelf de zorgpremie en ontvangen zelf de zorgtoeslag. Ze betalen verder ook gewoon alles zelf, ik begrijp echt niet waarom je bijv een telefoonabo zou betalen voor je volwassen kind. Wij betalen wel het collegegeld voor het HBO omdat we die deal gemaakt hebben. Als oudste een master gaat doen, is nu toegelaten zelfs, dan betaalt hij wel zelf dat collegegeld maar dat is weer vooral om het verschil met zijn broer (MBO2) niet te laten oplopen.

En idd heb ik ook hier de berekening van het vrijwillig eigen risico gemaakt en dit voorgelegd aan mijn zonen. Als je twee jaar niet boven die pak 'm beet 550 euro eigen risico bent uitgekomen heb je het er al uit en het eerste jaar of eerste twee jaar kun jij dat verschil van ongeveer 250 euro wat ze als risico lopen aanvullen als je dat wil.

Ik heb al jaren en jaren handenvol geld weggegooid om dit niet bij mijn man toe te passen.

Jo

Jo

10-06-2020 om 13:33

@ Skik

Je eigen risico naar het maximale verhogen kun je alleen doen als je € 885,- op kunt hoesten.

En er zijn maar weinig gezonde jong volwassenen die dit kunnen.
Jouw kinderen kunnen de gok wagen omdat jij de nota zal voldoen.

Daarnaast is het makkelijk denken dat alleen brokkenmakers en chronisch zieken van specialistische zorg gebruiken maken.

Mijn zoon heeft vóór zijn 18e zelden een huisarts gezien.
Kreeg na zijn 20ste last van zijn verstandskiezen, moest naar de kaakchirurg.
Vervolgens ook nog last van neuspoliepen waarvoor hij naar de KNO moest en dure medicatie moest gaan gebruiken.

Het zorgstelsel heeft als uitgangspunt dat we met zijn allen vanaf 18 jaar de zorgkosten zullen dragen. En voor de minder draagkrachtigen is er zorgtoeslag.

Maar gelukkig zijn er mensen die in goede omstandigheden verkeren en die aan de zorgtoeslag verdienen. Dat zijn nog eens zeer sociale gedachten die je je kinderen mee geeft.

Maar ja, dat kun je natuurlijk weer goed maken door naar een anti discriminatie betoging te gaan zodat je even kunt ontsnappen uit je witte welstandsbubbel.

Triva

Triva

10-06-2020 om 16:09

Nee je betaalt per maand minder dus je hoeft niet dat volledige bedrag meteen te hebben aan het begin van het jaar. Ouders hoeven dus maar voor ongeveer 250-300 euro garant te staan.

bieb63

bieb63

10-06-2020 om 16:21

Nee Jo

Het maximale wat je EXTRA zou moeten ophoesten is geen 885 euro. Ik heb het hoogste e/r en bespaar maandelijks ca. 22 euro aan premie. Dat is op jaarbasis 260 euro. Het verplichte e/r zou ik (bij hoge zorgvraag) tóch al moeten betalen, zijnde 385,- euro. Per saldo 'gok' ik dus met een bedrag van 885-260-385=240 euro.

Triva

Triva

10-06-2020 om 16:35

en daarbij

kun je dat vaak ook gewoon in termijnen betalen.

Klinkt aangstaanjagend hoog, 885 euro. Snap ik. Maar even doorredeneren: elke Nederlander moet die 385 minimum eigen risico in z'n achterzak hebben zitten voor het geval dat. Vervolgens bespaar je zo twee tientjes per maand op de premie, dus van dat extra eigen risico van 500 euro blijft maar de helft over. Het echte extra financiële risico dat je loopt is zo'n 250 euro.

Als jouw zoon de eerste twee jaar van zijn ziektekostenverzekering, tussen zijn 18e en 20e, geen eigen risico heeft hoeven betalen en na zijn twintigste wel dan zou je toch gunstiger uit geweest zijn. Zeker als hij niet twee jaar achter elkaar 885 euro aan eigen risico kosten had.

skik

Jo

Jo

10-06-2020 om 18:50

@ Skik

Gelukkig beschik jij over een glazen bol.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.