Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform
Jongvolwassen Jongvolwassen

Jongvolwassen

Lees ook op

Ervaringen VAVO? Maatwerk mogelijk? (zoon van bijna 20)

Onze middelste zoon is momenteel erg zoekende naar welk levenspad hij wil gaan bewandelen. Hem (en ons) is inmiddels duidelijk dat het geen hbo-route gaat worden, dit ligt hem op de een of andere manier niet, de manier van lesgeven, de naar zijn gevoel zinloze opdrachten en projecten in het hbo zijn gewoon niet aan hem besteed. Zoonlief heeft in de middelbare school eerst 3 jaar vwo gedaan, is daarna overgestapt naar 4 havo omdat hij (toen) het nut van vwo niet inzag en geen zin had in hard werken, want hij had toen nog geen universitaire ambities (überhaupt geen duidelijke ambities want na enkele corona-jaren wist hij op zijn 16de na havo 5 totaal niet wat hij wilde). Uiteindelijk is hij na 5 havo dan maar 5 vwo gaan doen maar dit heeft hij niet afgemaakt omdat hij er eigenlijk ook het nut niet van inzag en er ook geen tandje extra voor wilde bijsteken. Na 5 vwo is hij een half jaar hbo commerciële economie gaan doen, maar hij vond dat hij hier niks leerde en is toen gestopt. Afgelopen schooljaar is hij hbo finance en control gaan doen, daar gaat hij nu wel hopelijk zijn propedeuse voor halen maar hij wil daarna (weer) stoppen want vindt er helemaal niks aan. Het liefst wil hij economie gaan studeren aan de Erasmus Universiteit maar daar kom je met een havo-diploma en alleen een propedeuse niet zomaar binnen. Hij heeft nu het plan opgevat om alsnog een vwo-diploma te proberen te halen via de VAVO maar omdat hij in oktober al 20 jaar wordt, wil hij dat het liefst versneld halen (dus in 1 jaar i.p.v. 2 jaar). Op de website van de VAVO lezen we echter niks over een dergelijke versnelde route op zijn leeftijd. Zijn er mensen die hier ervaring mee hebben? Of ouders met begaafde kinderen die ook zo worstelen met vervolgonderwijs na havo? Iemand het ei van Columbus gevonden?


Het probleem lijkt meer in de instelling van jouw zoon te zitten. Tal van wisselingen omdat hij geen inzet toont en op tal momenten het nut niet inziet van zaken en dan iedere keer afhaakt. Ook op de universiteit en de vavo zijn er tal nutteloze zaken. En in het werkende leven nog veel meer. Beter om dat te leren inzien anders blijft hij vastlopen. 

Je zult de vavo moeten bellen om te bekijken of er iets mogelijk is. Als het programma intussen is veranderd zal hij 5 en 6 vwo moeten doen. Dat lijkt mij qua stof veel te veel om in een jaar te doen. En zoon heeft niet laten zien een doorzetter te zijn. Ik dacht trouwens dat je met een P naar de universiteit kon? En anders de 21+ toets voor hoger onderwijs.

volgens mij kom je met je hbo propedeuse gewoon binnen bij de bachelor economie.

Na komend schooljaar is hij dus 21, zodat hij toegelaten kan worden met een colloquium doctum. Voor economie op Erasmus worden daarvoor deelcertificaten gevraagd voor Nederlands, Engels , Wiskunde A of Wiskunde B en economie. Wiskunde B moet minimaal een 6,5 zijn, wiskunde A een 7,5. Dat moet op de VaVo te doen zijn in een  jaar.
Maar wellicht is het helemaal niet nodig en is hij ook toelaatbaar met zijn propedeuse.

Sorry niet goed gelezen, hij moet nog 20 worden. Dan werkt mijn route niet.

Hier ken ik wel een voorbeeld waarbij de VAVO het niet zag zitten dat alle vakken in 1 jaar gedaan werden. De leerling heeft er toen voor gekozen om de vakken die hij niet op de VAVO kon doen, parallel datzelfde jaar te doen via staatsexamen. Dat vereist wel heel veel planning en hard werken.

Ik zat even te lezen op de website van Erasmus ( https://www.eur.nl/bachelor/economie-en-bedrijfseconomie/toelating).
Daar staat dat een HBO-propedeuse van bepaalde hbo-opleidingen in die richting genoeg is, als je gemiddelde een 7,5 of hoger is. Finance en control, staat hier ook bij. En je moet nog een wiskunde A toets maken en daar ook minstens een 7,5 voor halen. 
Ik weet niet wat het gemiddelde van je zoon nu is? Ik vermoed gezien zijn wisselende motivatie dat het geen 7,5 is. Zou hij dit met de resterende tentamens nog kunnen halen? 
Maar dan is het sowieso pas voor het jaar erop, aangezien het al 1 mei geweest is. Mocht hij het gemiddelde van 7,5 wel gehaald hebben, kan hij volgend jaar gebruiken om Wiskunde A op vwo-niveau te halen. Ik weet niet of dat op de Vavo kan, maar via LOI of een soortgelijk bedrijf kan dat wel. In ieder geval kon dat 30 jaar geleden. Toen heb ik in een jaar 3 vakken op vwo-niveau gedaan om de door mij gewenste universitaire opleiding te kunnen doen met een hbo-propedeuse.

En enigszins off-topic, sinds wanneer worden er eisen gesteld aan de hoogte van de cijfers van een hbo-propedeuse om naar de universiteit te mogen?

Zou hij niet een certificaat VWO economie kunnen halen en dan met propedeuse naar uni economie? Dat lijkt mij minder 'gedoe' dan een volledig VWO diploma halen terwijl hij al een propedeuse heeft? 

De route van Daglichtlamp kan werken, duurt waarschijnlijk ongeveer even lang als VAVO.
Maar ik ben het wel een beetje met Izza eens: ook daar gaat hij tegen dingen aanlopen die hij nutteloos vindt.
Mijn ervaring met studenten is dat je prima een paar vakken nutteloos kan vinden, maar als je daarmee op meerdere opleidingen afhaakt is het ook wel handig eens in de spiegel te kijken. 

Een diploma is voor veel werkgevers niet alleen het bewijs van geleerde kennis, maar ook het bewijs van doorzettingsvermogen om je door struikelvakken, saaie vakken en een scriptie heen te worstelen. Daar mag iedereen het zijne van vinden, maar zo werkt het vaak wel een beetje.

Je zal maar puber zijn in Coronatijd, ik geef het je te doen. Ik zou ook afgehaakt zijn, zeker als je niet een echt duidelijk doel voor ogen hebt. En dat had ik ook niet op die leeftijd. Dus ik vind eigenlijk niks mis met zijn instelling.
Dat gezegd hebbende: volgens mij is een propedeuse hbo inderdaad voldoende om op een universiteit toegelaten te worden.

Los daarvan: waarom denkt hij dat een universitaire opleiding hem wel brengt wat hij zoekt? Ik zou in zijn geval zeker zoveel mogelijk aan proefstuderen gaan doen, op verschillende universiteiten. Dat wordt in ieder geval op veel hbo's wel aangeboden, ik neem aan op universiteiten ook. Dan krijgt hij tenminste echt een idee van het verschil tussen een hbo en een universiteit. Ik denk dat hij het alleen maar moet doen als hij het echt zeker weet. Anders loopt hij weer vast.

Verder kan ik hem aanraden om als hij niet echt zeker weet wat hij wil gaan doen een tussenjaar te nemen. Werken en/of reizen verbreedt zijn horizon en hij heeft de kans om nog wat meer uit te rijpen en te ontwikkelen. Bovendien is werken goed voor het arbeidsethos, dat helpt hem dan weer als hij daarna weer een studie oppakt.
En: het is niet noodzakelijk om nu meteen dat diploma te halen. Dat kan op latere leeftijd ook. Veel jongens/jonge mannen hebben nou eenmaal wat meer tijd nodig om voor zichzelf helder te krijgen wat ze nou willen.

Mijn zoon (nu 24) is in Coronatijd ten onder gegaan op het hbo. Heeft toen besloten te gaan werken en heeft dat 2 jaar gedaan. Hij heeft daar enorm veel van geleerd. En nu is hij bijna door zijn 1e jaar hbo heen, helemaal op zijn plek en hard op weg om als beste van zijn klas zijn P te halen. Dat had hij eerder echt niet voor elkaar gekregen. 

Maar als je zoon zoveel moeite heeft met het onderwijssysteem, is het dan realistisch om een universitaire studie te starten? Ik hoop niet dat je dit vervelend opvat hoor, bedoel het niet zo. Maar zou hij gelukkig worden van een universitaire studie? Zou dat bij hem passen? Of zou een andere route misschien beter passen, zoals een werken/leren traject of mss een tussenjaar om alles te laten bezinken? 

Hoe wil je naar de VAVO verantwoorden dat hij nu ineens wel gemotiveerd zou zijn?
Zelfs zo erg dat hij de boel ineens versneld zou doen?

Hij zat op 3VWO en hij is afgehaakt bij gebrek aan motivatie.
Hij zat op 5VWO en hij is afgehaakt bij gebrek aan motivatie.

Hij heeft intussen ook 2 andere studies geprobeerd en is afgehaakt.

Nu zou hij ineens wél de motivatie - uit het niets - hebben om VWO af te maken?
Als VAVO zou ik toch écht serieuze vragen hebben bij hoe serieus dit nog is. En toch echt niet zomaar die versnelde versie toestaan.
Ga eerst maar eens bewijzen dat je het nu wél serieus meent en volg maar het gewone parcours.

Ik gok dat als hij daar ineens gigantisch zou blijken uit te blinken er altijd nog wel een gedeeltelijke mouw aan te passen valt onderweg.

Ofwel laat je hem een tussenjaar - of 2 - nemen waarin hij tijd heeft om na te denken.
En eventueel om in thuisstudie de belangrijkste vakken bij te werken.
Begint hij in najaar 2025 of 2026 met zijn huidige P eventueel aan de unief.
Als hij dit keer wél héél zeker is.

 Bij de VAVO krijg je hier altijd de examenstof in 1 jaar. De keuze is dan vooral hoeveel vakken je tegelijk mag/gaat doen.

Mijn dochter doet momenteel vavo, niet versneld, maar juist gespreid (6 vwo, de helft van de vakken nu en de helft volgend jaar). Zij was op haar vorige school wel bevorderd van 5 naar 6 vwo, maar moest evengoed voor vakken waar ze slecht voorstond nog wel een soort entreetoets maken.
Je zou even contact op kunnen nemen met de school die je op het oog hebt, want volgens mij verschilt het ook nog per vavo hoe ze omgaan met instroomeisen en mogelijkheden voor versnelling of spreiding van vakken.
Heeft hij echt een volledig vwo diploma nodig, of alleen certificaten voor specifieke vakken?

In principe wordt per vak de eerste periode tot de herfstvakantie nog alle relevante lesstof uit 4 vwo herhaald, de tweede periode de stof uit 5 vwo, derde periode de 6vwo stof en daarna vooral oefenen voor examens. Het tempo ligt hoog, alle stof uit een jaar wordt dus in 6 weken gepropt. Zonder een redelijke basis red je dat niet.
Tegelijkertijd zijn er heel weinig lessen (sowieso weinig contacturen, lessen regelmatig online in plaats van in het echt en ook nog veel uitval, maar dat kan gewoon pech zijn), dus er wordt ontzettend veel zelfstandigheid verwacht.
Als hij nu al weet dat hij dit wil doen, zou hij ook zelf in de zomervakantie al wat voorbereiding kunnen doen, dat zal de start wat makkelijker maken.

Niet je vraag, maar ik wil het wel even delen: het is op de vavo een vrij eenzaam bestaan, nauwelijks contact met andere leerlingen, want iedereen volgt zijn eigen rooster en is dan ook weer weg, weinig begeleiding, niemand die het interesseert of je wel of niet je huiswerk maakt of überhaupt in de les bent. Kortom, het vraagt wel wat van je zelfstandigheid en moet ook bij je passen.
Dochter mist vooral het sociale aspect heel erg. Het voelt eigenlijk bijna zoals tijdens de corona lockdown. Je moet de motivatie echt uit jezelf weten te halen.

Op haar school zijn ze gestart met zo'n 200 leerlingen en zijn er nu nog 80 over aan het eind van het schooljaar, dat zegt wel iets natuurlijk, het is best pittig, vooral als je een volledig vakkenpakket hebt. Als je zoon eerder de motivatie en het doorzettingsvermogen niet had, gaat hij dat nu dan wel hebben? Lijkt me in elk geval iets om over na te denken - wat is er veranderd waardoor dit nu wel gaat lukken? Want leuk en makkelijk gaat het waarschijnlijk niet worden.

De meesten bij mijn dochter in de klas zijn trouwens zo tussen de 18 en 21 jaar, met wat uitschieters naar boven en onder (in het avondonderwijs zitten wel meer werkende volwassenen van 30+, in het dagonderwijs meer jongeren), dus 20 jaar is helemaal geen uitzondering. Het lijkt me in elk geval niet persé een reden om het versneld te willen doen. Uiteindelijk maakt dat ene jaar in de rest van je leven ook niet meer uit en er zijn natuurlijk genoeg mensen die pas na hun 20e starten op hbo of universiteit, om allerlei redenen.

Succes met de keuze!

Mijn dochter heeft in een jaar 2 vakken gedaan en alles wat Cynthi@ beschrijft is waar. Weinig contact met andere leerlingen, veel zelfstudie, weinig begeleiding,  docenten die de wil missen om stof goed uit te leggen, de theorie die in het boek staat voorlezen is geen uitleg geven. Dankzij


https://youtube.com/@mathwithmenno?si=iIJXCDfzo7ReYJku is het gelukt om wiskunde te halen. 
Dochter was heel gemotiveerd omdat ze zonder die twee vakken niet haar favoriete studie kon gaan doen. Op vwo advies gekregen voor wisA maar wisB nodig. 

 Mijn kind doet dit jaar maar twee vakken, maar dit jaar voor het eerst een vak dat ze nog nooit eerder had gehad. Schoolexamens voor dat vak gingen prima, eindexamen niet zo.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.