Home » Forum » Leesbevorderingstips 18 jaar en dyslexie

Leesbevorderingstips 18 jaar en dyslexie

1 bericht / 0 nieuw
Addmoeder
Leesbevorderingstips 18 jaar en dyslexie

Mijn dochter van 18 heeft ernstige dyslexie en add. Ze heeft op de basisschool leren lezen met hulp van een dyslexiespecialist en heel veel ondersteuning van mij. Studievaardigheden heeft ze aardig weten te ontwikkelen, ze heeft bijna altijd voorleessoftware nodig. In zware tijden heeft ze medicatie om de juiste focus te hebben.
Ze doet nu een creatieve opleiding op mbo4-niveau. Met het grootste gemak leert ze de technische vaardigheden om alles te kunnen maken wat zich in haar ondoorgrondelijke en warrige brein ontwikkelt. Mooi om te zien: ze heeft een tomeloze energie en een hoofd vol ideeën.
Maar nu komt het: volgend jaar moet ze examen Nederlands 3F en Engels B1 doen. Ze mag geen enkele onvoldoende hebben. Ze heeft beide vakken maar één uur per week en de kwaliteit van dat onderwijs is slecht. Op haar school zijn voorzieningen, software, tijdverlenging ed, ze zijn heus wel wat gewend daar met leerproblemen, maar het onderwijs is onder de maat. Op het vmbo las ze nog wel eens een boek, hier niet. Lees- en schrijf- en taalvaardigheid holt achteruit. Ik krijg haar niet aan het lezen. Voorleesboeken, verfilmingen, samen naar de bieb, zelf kiezen, of ik reik haar wat aan, verschillende genres, ik lees haar vóór, het lukt niet. Ze is 18, ik kan haar niet meer dwingen. Ze snapt goed dat lezen nodig is, naast examentrainig, om dat examen te halen en eventueel door te stromen wat ze misschien best wil. Haar weerzin tegen boeken lezen, luisteren en taal is haast fysiek te noemen. Voordat het nog erger wordt: heeft iemand tips?