Jongvolwassen Jongvolwassen

Jongvolwassen

Lees ook op

Zoon van 18 zoekt studie (na havo en tegenvallende HBO-opleiding)

Onze zoon was met 17 jaar klaar met havo5, heeft daarna nog een jaartje vwo5 gedaan (wist geen keuze te maken voor vervolgopleiding, na 2 coronajaren op de middelbare school) en is nu gestopt met zijn HBO-opleiding (commerciële eco). Hij heeft het gevoel dat deze opleiding hem onvoldoende uitdaagde (haalde 7's zonder ook maar iets ervoor te hoeven doen) en hij vond het ook niet echt interessant, waardoor hij ook weinig motivatie voelde. Hij is niet heel handig en ook technisch niet heel onderlegd, is wel sociaal en talig sterk en heeft ook wel interesse in economie. Zou eigenlijk naar de uni willen (daar zitten veel vrienden van hem), maar daar heeft hij niet de juiste instroompapieren voor met zijn havo-diploma. Als ouders zien wij hem ook niet direct uni doen, lijkt ons veel te theoretisch voor hem (en hij is het niet gewend om hard te moeten studeren). De wereld ontdekken, een buitenlandse studie, vrijwilligerswerk óf een interne opleiding bij een bedrijf zou een mogelijkheid kunnen zijn. Hoe kunnen we hem helpen breder te oriënteren? Het lijkt erop dat ie binnen het huidige HBO-aanbod niet meteen iets van zijn gading vindt. Zijn 1 jaar oudere broer is gestart met een internationaal georiënteerde HBO-opleiding (safety en security management) en vindt dat mega interessant, heeft interessante (en internationale) docenten, een heel gemêleerde klas etc. Zoiets zou hij ook eigenlijk willen, alleen dan in een andere tak van sport. Heeft iemand hier misschien ideeën?


absor schreef op 17-02-2023 om 16:17:

kan je met je propedeuse hbo niet meer naar de uni dan?

Dat kan nog steeds en is de snelste route na havo.

Maar ze schrijft ook dat hij het liefst meer praktisch bezig is en dat pleit voor hbo

absor schreef op 17-02-2023 om 16:17:

kan je met je propedeuse hbo niet meer naar de uni dan?

Dat was ook mijn eerste gedachte, maar ik denk dat hij nu halverwege het jaar gestopt is en dus niet zijn propedeuse gaat halen.

Schemerlampje schreef op 17-02-2023 om 16:36:

[..]

Dat was ook mijn eerste gedachte, maar ik denk dat hij nu halverwege het jaar gestopt is en dus niet zijn propedeuse gaat halen.

Stoppen was niet de slimste actie als uni het doel is maar qua lening en verbruik stufie rechten dus wel. 

Maarlen

Maarlen

17-02-2023 om 17:17 Topicstarter

Even kleine toelichting: motivatie om het huidige jaar af te maken zat op een dieptepunt en door een stomme fout van hemzelf (zich vergeten in te schrijven voor een herkansing van een presentatie waar hij niet bij aanwezig was i.v.m. ziek) kon hij dit schooljaar sowieso niet meer zijn propedeuse halen... Maar nogmaals: wij denken dat uni niet per se het beste bij hem past...

Leene

Leene

17-02-2023 om 17:21

Ysenda schreef op 17-02-2023 om 16:28:

[..]

Dat kan nog steeds en is de snelste route na havo.

Maar ze schrijft ook dat hij het liefst meer praktisch bezig is en dat pleit voor hbo

De decaan die tijdens de informatie avond op school dochter sprak liet aan de hand van cijfers zien dat verreweg het grootste aantal mensen die deze route kiest havo, 1 jaar propedeuse HBO en dan universitaire studie, faalt in hun studie Ik keek raar op toen ik de cijfers zag. Echt mega veel uitvallers, weet het niet meer precies maar echt meer dan 80 procent. De route volledige HBO studie en dan nog een master werkte veel beter.
Dus als hij al liever praktisch bezig is lijkt mij dit een enkeltje mislukking.

Is het een idee dat hij een tussenjaar doet op de vrije hoge school ( maar is misschien heel duur) of een ander breek jaar en dan niet iets wat hij zelf moet invullen ( zoals reizen of een baantje) maar iets waar hij meer aan persoonlijke ontwikkeling kan doen?

Hij weet het duidelijk nog niet, weet misschien niet wat zijn sterke kanten zijn dan is zo'n tussenjaar misschien wel heel goed. Naar de universiteit omdat zijn vrienden daar zitten, zonder überhaupt te weten welke studierichting is ook weer een recept voor falen, nog los van het feit dat dit niet eens kan nu.

Integrale veiligheidskunde, dat is er ook als duale opleiding. Het kan kloppen dat CE hem makkelijk afging. Dat is ook een van de simpelste richtingen. Afmaken in de deeltijdvariant is ook een optie. Dan kun je versnellen en heb je op de snelste manier een hbo-diploma. Ik heb in een ver verleden zo mijn diploma gehaald, niet met negens (die ik op de voltijds variant wel haalde), maar zo’n diploma biedt toch meerwaarde.

Er zijn meer mooie duale opleidingen op hbo niveau. Als hij graag meteen in de praktijk bezig wil zijn is dat misschien iets. Dan haalt hij wel zn hbo diploma.
Bijvoorbeeld  accountancy of ict.

Paar maanden of zelfs 1.5 jaar werken voor hij opnieuw iets gaat doen dat hem niet helemaal ligt? Of nu de zomer eraan komt ... ergens in 't buitenland een job of vrijwilligerswerk scoren?

Is er een reden dat als hij dan toch begonnen was aan VWO hij dat niet heeft afgemaakt?
Want dat kan ook wel een teken zijn over of het niveau van unief wel bij hem past. Ook voor zichzelf.

Angie10 schreef op 17-02-2023 om 18:21:

Er zijn meer mooie duale opleidingen op hbo niveau. Als hij graag meteen in de praktijk bezig wil zijn is dat misschien iets. Dan haalt hij wel zn hbo diploma.
Bijvoorbeeld accountancy of ict.

Bij de Belastingdienst hebben ze een traject waar je begint met een bachelor, dan master accountancy en dan post master. Gelijk al met een mooi salaris en zonder studieschuld. Ik hoor op de radio ook altijd reclame voor een ‘word ingenieur’ duale opleiding.

mijn zoon was begonnen aan een hbo opleiding, maar mede door corona was het niet wat hij verwachtte. Hij heeft een tma-analyse gedaan en daarna is hij een andere studie gaan doen. Past meer bij hem, minder theoretisch en vanaf week 1 al projecten om aan te werken. Dit is een associate degree opleiding, dus korter dan een gewone hbo opleiding. Misschien is zoiets ook wat voor jouw zoon.
https://www.studiekeuze123.nl/opleidingen?type.keyword=HBO%20Associate%20degree

Maarlen

Maarlen

17-02-2023 om 19:19 Topicstarter

@Marty: hij is vwo5 gaan doen bij gebrek aan inspiratie (in de coronajaren was er geen enkele open dag op HBO's, het leefde totaal niet bij hem). Jonge leerling ook, klaar met havo5 op zijn 16de en op zijn janboerefluitjes gehaald (als in: vrijwel niks voor hoeven doen, en daarmee met zesjes en een enkele zeven - maar zonder duim erop - de eindmeet gehaald). Dat ie al een havo-diploma op zak had, hielp niet echt mee op vwo zijn best te doen (kwam nieuw in die klas binnen en vond ook niet meteen aansluiting, motiveerde ook niet echt geloof ik) en wat harder te werken voor het extra vak wat ie erbij moest nemen in het vwo. Hij is toen in april toch gaan oriënteren op hbo en heeft toen besloten te stoppen met vwo en toch naar hbo te gaan. Maar nu komt ie er dus achter dat ie daar weer niet echt uitdaging krijgt, dus weer motivatie weg en kennelijk ook niet echt helemaal zijn ding. Ergens in het buitenland iets van vrijwilligerswerk of een baan scoren zou kunnen maar hoe kom je aan zoiets zonder dat het klauwen vol geld kost? En verder: ik denk dat ie wel cognitief uitdaging nodig heeft, maar het moet wel echt in zijn interessesfeer liggen, anders kan ie op dit moment de studiediscipline niet opbrengen lijkt het.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.