Algemeen Ouderschap Algemeen Ouderschap

Algemeen Ouderschap

Lees ook op

Opzien tegen feestdagen

Hallo allemaal

De feestdagen komen staan weer voor de deur. Heb dit altijd een heerlijke tijd gehad waar je samen met familie bij elkaar komt. 
Helaas is dit verandert sinds de relatie verbroken is enkele jaren geleden. Heb dit jaar 1 kerstdag en oud op nieuw onze zoon. Daar ben ik ontzettend blij mee en verheug ik me ook weer op. Toch zie ik best wel op tegen de feestdagen. Deels alleen en als ik mijn zoon heb zijn we met z'n 2e. Soms vraag ik mij af of hij dat niet saai vind om alleen met mij te zijn met de feestdagen. Aan moeders kant is het altijd volle bak thuis en dat vind hij natuurlijk helemaal geweldig. Bij mijn familie spreken we met kerst altijd 1 dag af waarop we met zijn alle bij elkaar zijn. En dat is dit jaar precies de dag dat mijn zoon bij zijn moeder is. 

Hebben meer mensen dit gevoel/ervaring? Hoe gaan jullie hiermee om?


Mag ik vragen hoe oud je zoon is?

Hoe oud is je zoon? Is het een idee om samen wat leuks te gaan doen die dag? De Efteling is open bijvoorbeeld, of naar de bios samen. Dan is het “samen zijn” misschien wat minder op de voorgrond en heb je wat afleiding van de gedachte dat zoon het saai zou kunnen vinden.

je moet er zelf wat van maken maar vooral je zoon het plezier bij zijn moeder en zijn familie gunnen.
Het zit niet in die dagen, het zit in het ons aangeprate gezellig en bijzonder moeten zijn.

Ik ben gescheiden toen mijn zoon nog geen jaar was, in de 18 jaar erna heb ik mijn zoon ik denk 5 kerstdagen bij mij gehad, wij vierden het gewoon op een andere dag. Op een gegeven moment is het gegroeid dat mijn zoon kerst bij zijn vader was en oud en nieuw bij mij. 
Inmiddels is het voor mijn zoon nog ingewikkelder want heeft een relatie met een meisje met ook gescheiden ouders dus 4 ouders die graag kerst met ze willen vieren. Omdat ik ook alleen ben laat ik hun bepalen wanneer ze bij mij zijn. Dit jaar 23 december en we maken een stamppot buffet want ze moeten de andere 3 dagen al op chique. Kerstfilm, kadootjes en onze kerstsfeer is er wel.

Inmiddels viert hij oud en nieuw met vrienden maar hebben we daar een nieuwe traditie voor onszelf gemaakt. Hij is die week bij zijn vriendin en op oudjaarsdag ga ik naar de vrienden waar we al 10 jaar oud en nieuw vieren. We lunchen nu met z'n drieën bij een leuk restaurant. Dan zien we elkaar even, sluiten op een ongedwongen manier het jaar af en even na 12 bellen of appen we even.

We hebben ook wel eens de kerstboom in juli nog voor een weekendje opgetuigd om kerst op z'n Australisch te vieren met strand en barbecue.

Zelf ga ik 1 van de kerstdagen 's middags naar mijn moeder en 's avonds naar mijn vader en de andere dag kijk ik foute films en ik voel me niet zielig of buiten gesloten maar het is heerlijk om gewoon je  eigen ding te kunnen doen. Lekkere hapjes van de supermarkt erbij even rust in drukke tijden.

Kortom, als je zelf de slingers ophangt heb je ook een feestje. 

De dag omruilen? Ik lees dat je ex juist op 1ste kerstdag haar familie ziet en jij op 2de kerstdag?
Kind mist daardoor beide feestjes met familie. Bespreek dit met ex en ruil de dag om. 

Praat erover met je zoon. Gewoon samen zijn en juist iets doen waar jullie beide van kunnen genieten.
Dochterlief heeft nu ook een vriend met gescheiden ouders en gelukkig staat zijn vader er hetzelfde in als ik. Op die manier hebben ze met Kerstmis de ruimte voor de andere ouders en daar ik het wel leuk vind om te vieren, maar het voor mij niet persé op de datum hoeft, hebben we het gewoon gezellig. Dit jaar wordt het 23 december en ze blijven slapen, dus we hebben een lekkere lange avond.

Hoe oud is je zoon? En kun je op de kerstdag dat hij bij jou is bijvoorbeeld met vrienden afspreken als je het vervelend vind om met zn tweeen te zijn? En maak eigen tradities; spelletjes kerstmarathon/ samen het kerstdiner maken. Etc.

Ysenda schreef op 15-11-2023 om 08:14:

je moet er zelf wat van maken maar vooral je zoon het plezier bij zijn moeder en zijn familie gunnen.
Het zit niet in die dagen, het zit in het ons aangeprate gezellig en bijzonder moeten zijn.
***

Dit

Het wordt ons zo ontzettend aangepraat dat we gezellig met de heeeele familie in een prachtig versierd huis moeten zijn met de feestdagen terwijl alles pais en vree is.
In de praktijk is het voor heel veel mensen een confronterende tijd die eigenlijk helemaal niet zo leuk is.  

Ga lekker wat leuks doen met je zoon en geniet daarvan. Het hoeft niet allemaal groots een meeslepend te zijn. 

Kerst is toch wat je er zelf van maakt. En dat kan ook op een andere dag. 
Doe wat leuks met je kind, vraag wat hij graag wil doen. Jouw zoontje is een jaar of zes toch? Misschien vindt hij een binnenspeeltuin of het zwembad wel veel leuker. En is het daar niet druk, dus veel ruimte voor jezelf.
Daarna lekker samen eten. Tradities maak je samen. Kinderen nemen dingen vaak ook gewoon aan zoals ze zijn en vinden dat dan heel normaal.

Heerlijk toch een dag alleen met je zoon. Vraag wat hij wil doen? Lijkt me juist heerlijk geen familieverplichtingen en lekker samen een uitje doen of lekker op de bank tv kijken. 

Wij gingen altijd kerstavond naar mijn schoonmoeder en eerste kerstdag naar mijn ouders. Op die manier zagen we binnen 24 uur de hele familie. Ikzelf heb die kerst-tradities jaren geleden doorbroken. Vond dat best lastig om te doen. Maar toen ik het ter sprake bracht, bleek ik in beide kanten van de familie niet de enige te zijn die niet meer zo blij was met die vaste afspraken. Vooral onze ouders (voor wie we het dachten te doen) waren eigenlijk wel opgelucht We zien nog steeds veel familie eind december, maar sindsdien gaat dat elk jaar anders. Meestal is er wel een van ons die de hele familie met kerst of oud en nieuw uitnodigt, maar het is geen enkel probleem als je dan niet kan of wil. 

Dit jaar vieren we kerst iig samen met mijn ouders, mijn zusje en haar gezin en mijn ex-schoonzusje en haar gezin. Nog geen idee of mijn andere zus en broer ook aansluiten. Voor mijn ex-schoonzusje is het lang geleden dat ze erbij was. Binnen de oude traditie (opa, oma, kinderen & partners, kleinkinderen & partners) was het niet mogelijk dat ze kwam en spraken we met haar bijv. met oud en nieuw af en/of zagen we haar 2e kerstdag bij mijn ouders. Ik ben blij dat ik er destijds over ben begonnen en iedereen nu vrij is om te bepalen wat ze gaan doen. 

Kortom: als je zin hebt in een uitgebreid kerstdiner met meer dan twee, of in een volle kamer met oud en nieuw, laat dat dan weten aan je familie of nodig zelf mensen uit. Kijk eventueel ook verder dan de mensen waarmee je het altijd vierde. De feestdagen zijn namelijk een mooie reden om eens af te spreken met mensen/gezinnen die je niet zo vaak ziet. Misschien heb je wel een favoriete tante, vrienden of een neef die het leuk vinden om 2e kerstdag of oud en nieuw bij je te komen vieren? Een gezin met kinderen van de leeftijd van je zoon, is ook een goed idee. Neem initiatief en bel eens iemand op! 

Lastig voor je, maar laat je niet aanpraten dat kerst alleen gevierd kan worden met een huis vol.
Wat doen jullie graag? Misschien kan je met zoon een kerst traditie creëren? Een boswandeling, naar de bioscoop, een theater... S avonds lekker op de bank met iets thuisbezorgd / pizza/ ... Kerstfilm kijken.
Of juist samen gourmetten of zo'n pizza grill voor op tafel?
Net waar jij je het meest comfortabel bij voelt.

Ik heb dat hele ‘Kerst vier je gezellig met de hele familie’ helemaal losgelaten na de scheiding en heb sindsdien fijne Kerstdagen in veel verschillende samenstellingen en activiteiten gevierd. Per jaar bekijken en vooral niets op (laten) dringen, nieuwe manieren vinden om het leuk te maken, dat is mijn tip als je te maken hebt met gebroken en/of samengestelde gezinnen.

Zorg voor oprechte aandacht voor elkaar. Daarna maakt het niet meer uit wat je precies doet en met wie je bent.

Evaluna schreef op 15-11-2023 om 11:50:

Lastig voor je, maar laat je niet aanpraten dat kerst alleen gevierd kan worden met een huis vol.
Wat doen jullie graag? Misschien kan je met zoon een kerst traditie creëren? Een boswandeling, naar de bioscoop, een theater... S avonds lekker op de bank met iets thuisbezorgd / pizza/ ... Kerstfilm kijken.
Of juist samen gourmetten of zo'n pizza grill voor op tafel?
Net waar jij je het meest comfortabel bij voelt.

Dit zat ik ook te denken. Vragen wat hij echt leuk vindt en een feestje ervan maken. Geen idee hoe oud hij is, daar is het ook afhankelijk van? 

Knutselen, zelf cake bakken en versieren chocolademelk met slagroom erbij... Of een film marathon, een pretpark, kaasfondue en dan op de bank eten, you name it. Ik had het geweldig gevonden als kind (al die drukte vond ik soms best ingewikkeld)

(Wil je ex die dag niet ruilen?)

Ik lees het als een dag kerst bij moeder met alle familie en een dag kerst bij vader, saampjes. 

Mijn kinderen zouden het een heerlijke afwisseling vinden. Een dag opzitten en veel mensen en een luie pyama dag.
Als je er op uit wilt, hier wat inspiratie:
https://www.wattedoenin.nl/vakantie-wat-te-doen/kerst-kerstuitjes-kerstcircussen-ijsbanen-kerstmarkten/

Reageer op dit bericht

Je moet je bericht bevestigen voor publicatie, je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.