Gratis vakantiegeld met deze actie op Ouders.nl doe gauw mee!
Algemeen Ouderschap Algemeen Ouderschap

Algemeen Ouderschap

Lees ook op
Bijtje82

Bijtje82

02-11-2022 om 13:16

Speelgoed invasie woonkamer.

Ik had een poosje terug een juf over de vloer. Dat doen ze hier op de basisschool in de eerste klas, dan komen ze op huisbezoek. Mag je ook afslaan als je je er niet prettig bij voelt natuurlijk. Maar zo kunnen ze een beetje zien hoe de leefomgeving van een kind is. 

Kind mag dan eventueel zijn slaapkamer laten zien of waar het graag mee speelt etc. 
Allemaal heel ongedwongen, dus niks raars aan.

Nu zaten we op een gegeven moment op de bank aan de thee wat te kletsen en ze keek zo eens om zich heen. Als je bij mij op de benedenverdieping bent, zou je op een paar kinderschoenen na, niet kunnen zien dat hier ook kinderen wonen. 
Ze vroeg dus ook nogal verbaasd : Heb jij helemaal geen speelgoed beneden?

Nee, dat heb ik niet. Daar hebben ze hun eigen kamer voor. Oh, maar mogen ze dan ook niet beneden spelen? Jazeker wel, maar na hef spelen moeten ze allee weer boven brengen en opruimen. 
De woonkamer is mijn relax domein. Hier wil ik rustig kunnen zitten, zonder allemaal plastic rommel om me heen. 
Als ik savonds de kinderen op bed leg,  dan wil ik graag even de chaos van de dag verwerken en dat kan ik niet als ik overal troep zie liggen. Zodra ze op bed liggen is mijn woonkamer een zen oase. Dan wil ik nergens rommeltje zien. 

Toen zei ze enigszins verbaasd dat zij twee speelhoekjes heeft voor haar dochters. Prima natuurlijk, maar ze hebben bij mij hun eigen kamertje en daar kunnen ze lekker spelen samen. Ik hou er persoonlijk niet van als mijn huis één grote plastic speelgoed invasie is. 

Zijn jullie team zen of team speeltuin?


Ik word daar ook onrustig van. Ik had alles in bakken die je kon stapelen , de onderste met wieltjes en dat kon dan zo de trapkast ingereden worden. En een grote rieten mand met deksel met speelgoed stond er in de woonkamer. 
Maar s'avonds ook alles uit het zicht. 

Het is alweer even geleden dat ik speelgoed beneden had. Team zen. Gewoon 1 kist in de huiskamer en ook geen knalkleuren maar gewoon wat bij de inrichting past. En dan af en toe het speelgoed weer wisselen met iets van zolder. Als ik bij sommige mensen zie, vind ik het zo chaotisch. 

Bijtje82

Bijtje82

02-11-2022 om 13:26

Prachtwacht schreef op 02-11-2022 om 13:22:

Het is alweer even geleden dat ik speelgoed beneden had. Team zen. Gewoon 1 kist in de huiskamer en ook geen knalkleuren maar gewoon wat bij de inrichting past. En dan af en toe het speelgoed weer wisselen met iets van zolder. Als ik bij sommige mensen zie, vind ik het zo chaotisch.

Nou ja dat idd. Chaotisch. Ik kan heel erg genieten van een woonkamer waar alles op zijn plek staat. Dat geeft me echt rust. 

Ik had speelgoed beneden maar net voor of net na het avondeten ruimen we alles op in de kast en dan was het weg. 
Het meeste speelgoed was op hun kamer maar mocht ook naar beneden of naar buiten maar altijd opruimen.  En nog steeds, de tassen en andere zooi die pubers meebrengen na een dagje school gaat allemaal mee naar boven. Alles in hun eigen hok. 

Van de oudste heb ik nu wel hobbymateriaal in de koelkast staan, omdat een koelkast op de zolderkamer niet prettig is. 

Denk wel dat het uitmaakt hoe groot je woont. De huiskamer van mijn zus is ruim 2x groter dan de mijne, zij kon makkelijker een speelhoek creëren die ze in de avond niet hoefde te zien. 

Team speeltuin. 
Chaoshoek voor de kinderen, relaxhoek voor mij, dat kon prima naast elkaar. En ze vonden het veel leuker op beneden te spelen. 

LostJellyfish83

LostJellyfish83

02-11-2022 om 13:36

Tijgeroog schreef op 02-11-2022 om 13:28:

Team speeltuin.
Chaoshoek voor de kinderen, relaxhoek voor mij, dat kon prima naast elkaar. En ze vonden het veel leuker op beneden te spelen.

Dat was hier ook. 

Nou had ik wel een idioot grote woonkamer destijds, dus de speelhoek zat de zithoek totaal niet in de weg. Ik vond het zelf ook gezelliger als ze beneden speelden. 

En bovendien vind ik: zij wonen ook hier, dus waarom zouden al hun spullen uit zicht moeten staan? 

Er zit natuurlijk nog veel tussen team Zen en Team speeltuin. Wij hebben  kallaxkast met 4 vakken beneden en na opruimen staat daar bovenop vaak nog wat dinos of auto's maar om dat nou een speeltuin te noemen. 

In de kasten liggen de knustelspullen en spelletjes.

Nou het stond in de kamer, maar als zoon op bed lag, dan veegde ik het in de speelgoed bakken, deurtjes dicht en je zag er niets meer van.

Slaapkamer is om te slapen, niet om te spelen als ze klein zijn. Die van mij kon heel stil spelen als het moest. Die moest juist geen speelmogelijkheden in zijn kamer hebben.

Hier alleen een kast met spelletjes beneden en een la met play doh, omdat ze dat ook aan de eettafel doen. Verder het speelgoed in hun kamers. En ze vinden boven spelen ook leuker en gebruiken ook een groot deel van de overloop wat ik prima vind. 

Hier was het destijds wel gebruikelijk om iedere avond samen op te ruimen. Maar als ze bijvoorbeeld net leuk bezig waren met lego of playmobil of de houten treinbaan bijvoorbeeld, dan mocht dat ook best eens een paar dagen zo blijven liggen. 

We hadden beneden in de gang een grote kast waar heel veel speelgoed in stond en de rest op de kamers van de kinderen. Ze speelden hier ook altijd wel erg graag (samen) beneden. 

Ach, ik mis het soms wel hoor. Nu zitten ze (inmiddels pubers/jong volwassenen) het grootste deel van de tijd op hun kamer, waar ze dan weer alle bakjes, borden en bekers heen slepen om die dan nooit meer terug te brengen. Haha!

Ik hoef ook niet over het speelgoed te struikelen in de woonkamer hoor. Wil het daar graag opgeruimd houden. Prima dat er in de woonkamer wordt gespeeld en er dan spullen liggen, maar aan het einde van de dag gaat alles weer in de kast of op zolder in de speelkamer. Grotere dingen (voetbaltafel, racebanen) zijn sowieso op zolder. Als er grote legobouwwerken ofzo gemaakt worden beneden, staan die overigens wel eens een paar dagen beneden. Daar kan ik prima mee leven.
Ik weet ook niet beter dan dat, ben zelf ook zo opgevoed. Wij mochten best in de woonkamer spelen, maar voor het avondeten lag het speelgoed weer in de kast of in de speelkamer (en ik realiseer me dat het een luxe is om die te hebben).

Hondenspeeltjes en botten gooi ik ook geregeld terug in de hondenmand als ze op de vloer slingeren. Hond heeft mijn opruimwoede overgenomen tot grote hilariteit en loopt zo nu en dan een rondje door het huis om al z'n speeltjes te verzamelen en in zijn mand te leggen.

Wij hebben beneden een hoek voor de kinderen, waar we totaal geen last van hebben tijdens de avond, want een grote woonkamer. 
Boven hebben ze wel wat speelgoed staan op hun kamer, maar daar wordt enkel in de weekenden 's ochtends naar omgekeken en als er een speelafspraak over de vloer komt wil oudste nog wel eens trots haar kamer laten zien en daar dan blijven hangen om te spelen.
Boven hebben we een aparte ruimte met een verkleedkist, poppenspeelgoed en de collectie Zoef Zoef dieren, maar die ruimte wordt nauwelijks gebruikt.  

Hun slaapkamers zijn meer dan ruim om naast hun bed, kast en wat aankleding, speelgoed neer te zetten, maar daar doe ik ze gewoon niet zoveel plezier mee en heel eerlijk, ik vind het gezellig om ze in de kamer bij me te hebben, ze spelen nog zo leuk en die fantasie is zo leuk om mee te krijgen. 

Het stoort me niet, het speelgoed wordt opgeruimd in bakken, kisten en kasten en daar hoef je 's avonds niet veel van te zien. Wel zijn de vensterbanken in de hoekerker ( hun speelruimte), voorzien van de mooiste bouwwerken van lego en de Playmobil collectie, maar dat vind ik eerlijk gezegd gezellig staan, ipv chaotisch.
In een inbouwkast in de keuken heb ik alle knutsel, verf, diamondpainting en aquabeads opgeborgen en daar komen ze verder niet aan. Tekenspullen staan in een aparte kast in de woonkamer, waar ook mijn inpakpapier e.d. in zit. 

Ze zijn 5 en 3, er komt vast een tijd dat dat hele spelen niet meer zo hip is en ik ze van hun kamer moet trekken Ik geniet er dus maar even van  

Wij hebben een grote speelhoek beneden. Met een tafeltje, keukentje en kasten. Het staat achter de bank, dus opzich hoeven we er niet naar te kijken als ze slaapt en wij op de bank zitten. Ze is ook nog maar een peuter. Inmiddels is ze wel groot genoeg om boven te spelen, maar ik vind het juist ook wel gezellig beneden. Als ik kook dan gaat zij in haar eigen keukentje koken. Alleen boven spelen is ook niet zo handig. Ze heeft een heel klein kamertje en die staat behoorlijk vol met een bed en kast, dus haar keukentje en tafeltje passen er niet eens in. Over 2 jaar draaien we denk ik haar bed wel om zodat het een half hoogslaper word en dan kan ze boven slapen en er onder spelen. 

Speelgoed beneden. En we ruimden het niet eens iedere dag op.

Lego bouwwerken mogen ook gewoon blijven staan. Het zou een beetje raar zijn als haar duplo kasteel niet mag maar papa en mama wel een hele plank met lego in de huiskamer hebben 

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.