Home » Forum » Algemeen ouderschap » Teken controle bij kleine kinderen

Teken controle bij kleine kinderen

7 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Michel
Teken controle bij kleine kinderen

Beste ouders,

Ik weet even niet waar ik moet beginnen want het is nogal een verhaal.

Maar ik loop er even kort doorheen en dan kom ik op mijn punt.

Ik ben sinds 2015 samen met inmiddels mijn vrouw sinds 1 maart.
Ik ben toen terechtgekomen in een liefdevol maar erg beschadigd gezin van moeder met 2 kinderen.
Mijn voorganger had nogal een probleem met drugs , drank en zijn agressie.

De kinderen hebben hun biologische vader inmiddels bijna 2 jaar niet meer gezien omdat wij aangifte hebben gedaan tegen hem en wijzelf een procedure zijn begonnen bij de Kinderbescherming. Dit allemaal na 9 jaar psychologisch en fysiek geweld tegen hun moeder. ( De jongens hebben zelf ook heel veel met hem meegemaakt)

De jongens, inmiddels 9 en 11 gaan steeds beter maar hebben alsnog te kampen met heel veel emotionele problemen en zijn er achter in hun ontwikkeling.

Om hun verder te helpen in hun groei zijn wij ook bij het kjtc terechtgekomen. (Kinderen jeugd trauma centrum)
Erg heftig allemaal!

Vorige week zijn wij bij elkaar gekomen zonder de kinderen om te horen wat de diagnose is en wat daarbij voor behandeling komt kijken.
De jongens hebben beiden ptss vastgesteld gekregen.

Maar nu komt het, tijdens het doornemen werd ons verteld dat de jongste van de 2 heeft verteld, dat hij bang is om sex met een man te hebben.
Waar wij zoals je wel zal snappen heel erg van schrokken.

Maar geen idee hadden waar dit vandaan kwam.
Het enige waar wij aan konden denken toen wij inmiddels thuis waren is aan het incident op zomerkamp afgelopen zomer 2018.

De jongste werd ons verteld door de leiding had een teek, die netjes in een zakje gekregen en een cirkel op de arm waar de teek heeft gezeten.

Toen ook inmiddels weer thuis aangekomen vanuit Deventer, 2 uur rijden.
Gingen wij praten hoe zij het vonden en wat voor avontuur zij hebben beleefd. Zo kwam dus ook weer de teek ter spraken.

Hij vertelde ons dat hij met de controle zijn onderbroekje moest uitrekken.
Wat wij erg raar vonden. Dus gebeld met de leiding van het kamp en die vertelde ons dat dit hun teken protocol is.
Hier hebben wij toen verder niets achter gezocht los dat wij het niet erg gepast vonden.

Maar door het geen wat hij bij kjtc heeft verteld zijn wij weer met hem gaan zitten en gaan praten of er daar toch niet meer is gebeurd.
Toen vertelde hij dat de man die hem controleerde ook hard aan zijn piemeltje trok en dat hij moest bukken en zijn billetjes open werden gedaan. En hem werd verteld dat als hij dit zou vertellen dat hij heel veel straf zou krijgen.

Toen weer contact opgenomen met leiding van het kamp, en die zei ons dat dit hun protocol is en ze het niet passend vonden bij de persoon die hem heeft gecontroleerd.
Dus met andere woorden het is niet waar.

Ik heb gebeld met de zeden politie en die vertelde mij inderdaad dat hij dit vaker heeft gehoord. En dit is een controle manier is voor de teken.

Na even verder te hebben gesproken met de beste agent vroeg hij wat wij er mee willen doen.
Maar omdat dit zo lang geleden is dat het een ja nee hij zij touwgetrek wordt en wij er misschien beter een melding van kunnen maken.
Aangifte kan ook, maar willen wij (zegt de agent) ons kind wel dat allemaal mee laten maken want het is een heel proces. Dit bovenop de kjtc en wat hij/zij al allemaal hebben meegemaakt.

Vinden jullie het normaal dat een volwassen man een kind alleen op deze manier op teken mogen controleren?
Wat nou verder?

Groet,

Een bezorgde Stiefvader, Michel

AnnaNiem
Teken

Een teek gaat bij voorkeur zitten op warme, donkere plekken en waar de huid dunner is. Dus in de knieholte, oksels, achter de oren maar ook in de lies en schaamstreek. Dus dat ze daar controleren, zeker als ze weten dat het risico op teken groot is, is alleen maar verstandig. En om in de lies te kijken of in de schaamstreek zal het ondergoed uit moeten. Een teek moet er immers zo snel mogelijk uit om de ziekte van Lyme te proberen te voorkomen. En geloof me, die ziekte wil je echt niet. Been there, done that.

Wat niet verstandig is om die controle met leider en kind alleen te doen. Je wilt op zijn minst andere kinderen of volwassenen binnen geluids/zichtafstand en een deur van het slot. Verder hoeft er niets gebeurd te zijn, maar doen fantasie, jeugdjournaal en andere tv/youtube het ongemakkelijke gevoel wat een kind heeft vergroten. Ik zou, als de kinderen weer naar een dergelijk kamp gaan, wel opgooien dat tekencontroles niet een op een worden uitgevoerd. Leer de kinderen ook zichzelf en elkaar te controleren als ze daarvoor oud genoeg zijn.

Bosbes
lastig

Ja, lastige situatie. Want zoiets als hierboven beschreven heb ik vroeger mijn kinderen wel af en toe gecontroleerd (nou ja uiteraard niet aan een piemeltje getrokken... ), en bij mijn dochter zat het echt precies: in haar navel, in haar lies, op een schaamlip, in haar bilspleet en in haar oksel en naast haar tepel. Geen grapje.

Zelf heb ik Lyme gehad. Je moet jezelf en je kinderen echt af en toe goed controleren.

Maar het verhaal is niet prettig. Als het helemaal klopt zoals je stiefzoon het heeft verteld, is het piemel trekken absoluut niet oké, en ook het verhaal van dat het absoluut een geheim is en dat hij veel straf zou krijgen als hij het zou vertellen.
Klinkt dus erg fout.
Maar wat nu.... je krijgt heel veel gezeur, heel veel gedoe met wel/niet, waarheidsvinding.
Misschien zou ik, in jouw geval, wel meer inzetten op leren over 'foute geheimen' en over wel of niet alleen zijn met iemand/een volwassene. En over nee-zeggen. Jullie eventueel bellen. Dus meer: hem sterker maken en wat dingen bijleren.

Veel sterkte met alle moeilijkheden!

Jan
De reactie van die organisatie

Is ook niet kies hoor...

Ik zit zelf in het bestuur van een stichting die veel met kwetsbare groepen (van gehandicapte kinderen tot ouderen) werkt. En dus ook veel protocollen heeft.

Maar als er een klacht komt ga ik niet roepen: “staat niet in protocol, in niet zo” Dan ga je met alle betrokkenen in gesprek. En vaak blijkt dan dat alles met de beste intenties is gedaan. Maar niet altijd, dus het is gewoon zaak om de boel serieus te nemen.

Bo
sorry hoor...

Ik geloof hier geen snars van. Een 2 jarige die vertelt dat hij bang is om sex met een man te hebben??? Die kent toch überhaupt het woord sex niet.

Pennestreek
Bo, de jongste (van de 2) is 9

Goed lezen is zoooo belangrijk! En ik zou vooral niet oordelen voordat je zeker weet dat je een post goed gelezen hebt.

Bo
o ja

Ik zie het. Te snel gelezen. Ik zie ook te vaak mensen die dit soort 'interessante' verhaaltjes posten denk ik.