Algemeen Ouderschap Algemeen Ouderschap

Algemeen Ouderschap

Lees ook op

Vaders in de gevangenis en hun kinderen

https://nos.nl/artikel/2200116-gevangenissen-leeuwarden-en-veenhuizen-krijgen-vadervleugel.html

Eerst 20 vaders krijgen, onder voorwaarden, de gelegenheid om in een speciale gevangenis gebruik te kunnen maken van mogelijkheden om actief met hun kinderen om te gaan. Goed voor de deugdelijkheid van vader, het welzijn van het kind, en uiteindelijk de samenleving. Geweldig initiatief vind ik dit.

"Vooruitlopend op de proef die op 1 januari begint, is in de gevangenis in Leeuwarden al begonnen met het werken met tablets, waarmee de vaders kunnen skypen met hun kind. Nijstad: "Dat zijn natuurlijk beveiligde apparaten en de gesprekken worden gemonitord. Maar op die manier kunnen de vaders bijvoorbeeld hun kind welterusten zeggen of helpen bij het huiswerk. Of kunnen ze toch aanwezig zijn bij tien-minuten-gesprekken op school."

"Kinderen hebben veel last van de gevangenschap van hun vader. Ze ondervinden er schade van", zegt Nijstad. "Wij buigen er ons nu over hoe we voor hen kunnen zorgen en die vaderrol kunnen versterken. Soms is het contact door het delict van de vader verbroken en wordt dat bij ons in de familiekamer weer hersteld."

@Emma

@Emma

28-10-2017 om 12:54

Mooi

Dat is een mooi initiatief! Ik heb in het onderwijs van vrij dichtbij meegemaakt hoe het is voor een kind als vader in de gevangenis zit en je mag maar 1x per maand even onder toezicht op bezoek ofzo, en dan ook nog aan de andere kant van het land. Medewerking van familie en andere ouders is wel vereist. Een kind kan er tenslotte niks aan doen als vader foute dingen doet. En ook de ergste criminelen kunnen goede vaders zijn.

Dees

Dees

28-10-2017 om 15:16

Goed voor een kind

Heel goed voor een kind, althans als de vader goede invloed heeft op het kind. Maar ik vraag me echt af of de straf die in Nederland toch al mild is zo niet nog milder wordt voor de betreffende vader. Ik vraag me af in hoeverre dat gecompenseerd wordt, bijvoorbeeld die extra contactrechten maar daar moet wel minimaal zoveel uur voor gewerkt worden, zodat ze die rechten kunnen kopen ofzo.

Leen13

Leen13

28-10-2017 om 15:22 Topicstarter

O ja Dees?

En dan: pappa kan je vandaag niet met je huiswerk helpen want hij heeft zijn uren niet gehaald? Please.

Triva

Triva

28-10-2017 om 15:58

Dees

De vraag is vooral of de straf voor het kind niet wat minder groot mag zijn.

En: Dat zou leiden tot een kleiner risico op terugval in de criminaliteit bij de vader.

En: De aanpak in de gevangenissen is gebaseerd op het systeem in Wales, dat daar al langer wordt toegepast. Nijstad: "Je ziet daar dat de kans op recidive minder groot is. En dat is belangrijk, want criminaliteit wordt vaak overgegeven van vader op zoon en dat is vrij tragisch, dat zien we hier ook. Soms zelfs grootvader, vader en zoon. En als je hiermee een kind kunt helpen, kun je daar geen nee tegen zeggen.

Dees

Dees

28-10-2017 om 18:31

Nee

ik ga er vanuit dat de vaders die meedoen aan het project super gemotiveerd zijn en hun uren dus makkelijk zullen maken.

Marks

Marks

28-10-2017 om 19:06

Afhankelijk

Van wat vader te bieden heeft.
Beroepsmatig kom ik net veel mensen in aanraking en ook met mensen die er wel eens een poosje niet zijn.
Ik zie hoe dat kinderen kapot maakt, met name als vader er is i.p.v. niet is.
Als hij weg is kan hij niets doen en heeft het gezin rust.
Dus, afhankelijk van wat vader te bieden heeft en wat belangrijk voor de kinderen is op dat moment en in die situatie en afhankelijk waar hij voor zit.
Dus niet voor iedereen.

Kaaskopje

Kaaskopje

28-10-2017 om 19:28

Dees

Het is de bedoeling dat het contact met de kinderen een positieve bijdrage levert aan zowel vader als kind. Dat je ervoor zou moeten werken vind ik echt niet bijdragen aan het doel. Het doel is om vader en kind(eren) de kans te geven om 'normaal' met bij elkaar te kunnen zijn en zo de band warm te houden e.d.. Uiteraard (n.a.v. de reactie van Mark) lijkt het mij ook noodzakelijk dat wel goed uitgezocht wordt of dat soort bezoeken goed zijn voor de kinderen. Dat gaat vóór op dat vader tijd wil doorbrengen met zijn kinderen.

Dees

Dees

28-10-2017 om 19:40

Kaaskopje

Ik ben overtuigd dag de wil om een flinke tegenprestatie te leveren grotendeels al aantoont of de vader een positieve inbreng heeft in het contact met het kind.

Kaaskopje

Kaaskopje

28-10-2017 om 19:56

Dees

Wat wil je er dan mee bereiken? Waarom moet contact met je kinderen verdiend worden in deze opzet? Hoe zie je dat voor je? Kareltje weet dat hij zondag bij vader op bezoek mag. De hele week is Kareltje opgewonden door dat vooruitzicht. Zaterdagmiddag belt de gevangenis. 'Sorry moeder van Kareltje, vader heeft zijn target niet gehaald, volgende keer beter.' Ik vind dat verdacht lijken op crimineeltje pesten.

Leen13

Leen13

28-10-2017 om 19:57 Topicstarter

Nou nee

Het gaat om de kwaliteit van het contact. Bovendien zit je er een onnodige bureaucratie bovenop te leggen. Want iemand moet bijhouden of vader wel genoeg gepresteerd heeft en dat moet op tijd vastgesteld worden om te bepalen of kind al dan niet contact kan hebben. Wat een draak van een maatregel.
Je wil vader en kind juist goed contact laten hebben om zo aan te tonen, vooral ook voor vader, dat het niet nodig is om criminele activiteiten te ontplooien om het samen goed te hebben. Dat is van een andere orde.
Er kunnen ook allerlei redenen zijn waarom vader niet aan zijn uren toekomt en dan worden hij en vooral ook het kind daarvoor gestraft.
TErwijl het juist een leerperiode is waar gemonitord wordt of er mogelijk adviezen nodig zijn om het contact te verbeteren.
Mensen kunnen vanwege criminele activiteiten gestraft worden maar je hoeft ze toch niet te vernederen? Dat bevordert juist recidive.

Marks

Marks

28-10-2017 om 23:16

Vernederen

Nee, neutraal is voldoende, met hard werken is niets mis, met iets verdienen en jezelf bewijzen ook niet. Dus moet de gevangene in de instelling minstens goed gedrag vertonen
Alleen mag het kind daar de dupe niet van zijn, van uren werken.
Het kind is toch echt de dupe door de fratsen van de vader/moeder. Altijd blijven kijken bij wie het in het belang van het kind is.
Het "gewone" draaideurcrimineeltje moet van het stempel draaideur af, maar zal waarschijnlijk een minder ernstige invloed op het kind hebben.
De verkrachter, pedofiel die zich aan een kind vergrepen heeft of dader van incest, een moordenaar, verslaafde of gedragsgestoorde, geweldspleger, gewapende overvaller, daarvan moet je goed bedenken of dat in het voordeel van het kind gaat uitpakken.
Ik waag dat bij velen te betwijfelen.

Even anoniem

Even anoniem

29-10-2017 om 13:25

Hier zelf meegemaakt!

Hier zelf meegemaakt. Mijn man is veroordeeld voor iets wat hij absoluut niet gedaan had. Hij is in hoger beroep gegaan en is gelukkig integraal vrijgesproken, maar voor het zover was heeft hij bijna een jaar in detentie gezeten. Ja justitie werkt niet zo snel.

Hij zat in onze woonplaats in de gevangenis maar omdat ze zijn veiligheid niet konden garanderen is hij ergens anders naar toe gebracht. Ik werkte meer als fulltime om het hoofd boven water te houden. Iedere week op bezoek zat er niet, te duur in verband met reiskosten en kostte me gelijk een vrije dag. Ons kind heeft vader dat jaar maar twee keer gezien. Vreselijk vond ik die bezoeken aan de gevangenis. Er zat een plastic schot tussen man en ons. Mijn man mocht wel twee keer in de week even bellen maar de ene keer was onder schooltijd. De andere keer gelukkig op zaterdagmorgen voordat kind moest gaan zwemmen.

Een heel zwaar jaar, maar de problemen kwamen pas toen hij thuiskwam. Mijn man is door zijn detentie ernstig getraumatiseerd heeft geen vertrouwen meer in mensen. Kind luistert niet naar vader want is gewend alleen naar moeder te luisteren. Man kon niet meer terug komen bij zijn oude werk, en wat dacht je van de mensen in de buurt en op school. Mijn man heeft een rechtszaak gevoerd tegen de staat en heeft geld gehad voor het onterecht vast zitten.

Nu jaren later blijft het een moeilijke plek. Man zal nooit meer de oude worden. Kind heeft het zwaar gehad maar is uitgegroeid tot een lief, sociaal persoon. Het kind zal alleen nooit liegen omdat hij liegen en het vastzitten van zijn vader niet uit elkaar kan zien. Mijn man is door leugens in de gevangenis terechtgekomen.

Ik vind het dus een goed initiatief dat vaders hun kinderen moeten kunnen zien. Ik ben het wel eens met Mark dat het er wel aan ligt wat hij gedaan heeft.

Leen13

Leen13

29-10-2017 om 13:33 Topicstarter

Tja

Welke criminele activiteiten zou je dan voorstellen dat iemand geen contact mag hebben met zijn kinderen? En inderdaad, wat als iemand dan voor een vermeend niet-contact delict een jaar onterecht in de gevangenis zit, wat geen uitzondering is in de Nederlandse rechtstaat gezien de miljoenen die jaarlijks uitgekeerd worden vanwege achteraf onterechte detentie?
Ik denk dat het altijd belangrijk is om te weten wie je vader is en het gaat om het actuele contact. Waar ik overigens niet toe zou willen verplichten want dat kan ook een drama zijn. Maar als het contact gemonitord word en kinderen worden niet gedwongen zou ik niet weten welk delict tot niet contact zou moeten leiden.

Marks

Marks

29-10-2017 om 14:13

AnneJ

Dat heb ik al beschreven.

Één voorbeeldje van een mij bekend gezin?
Moeder in elkaar geslagen met ziekenhuisopname als gevolg. De kinderen waren van jongs af bang voor hun eigen vader. Geweldspleger met wapens die in huis waren, alcoholist en drugsverslaafde waardoor het gedrag versterkt werd. Mr had diverse persoonlijkheidsstoornissen. Afkicken hielp niet, therapie verscheen hij niet.
Nou, zo iemand dus. Zie je daar de waarde nog van in?
Denk je dat iemand die zo van t pad is, een goed voorbeeld voor zijn kind kan zijn?

En uiteraard heb ik het dan niet over #13. Afschuwelijk voor dat gezin.
Ik heb het over excessen in de samenleving en had al gezegd dat de draaideurcrimineel niet bij zou horen.

Ook anoniem

Ook anoniem

29-10-2017 om 15:56

hier

Mijn ex heeft ook in de gevangenis gezeten, voor een fraudezaak. Wij waren toen al gescheiden. Onze dochter was 4 jaar. Geen haar op mijn hoofd die eraan dacht om met het kind op bezoek te gaan in de Bijlmerbajes. Ze had ongetwijfeld nachtmerries gekregen van al die hekken en bewakers. Zelf ben ik er wel geweest om te zorgen dat hij schone kleren had. Hij was uit zijn huis gehaald en vastgezet en liep al weken in dezelfde joggingbroek. Ook al ben ik niet zo dol meer op ex, dat vond ik toch mensonterend.
Skypen tussen dochter en vader zou ik wel hebben aangemoedigd. Dochter kon nog niet schrijven maar had wel de behoefte dingen met vader te delen. Vader is trouwens altijd heel lief voor zijn kind geweest, ook al hield hij zich bezig met louche zaakjes.
Toen hij eenmaal weer thuis was, kon hij dochter ook alleen maar bij mij thuis zien. Er waren een paar criminelen die hij had opgelicht en die liepen met pistolen rond zijn huis. Dat ik dochter niet naar dat huis liet gaan begreep vader wel, gelukkig. Maar ze konden toen ook bellen en Skypen met elkaar, dus het contact was wel gemakkelijker.

Wat een lieve reactie's

Ben ik nu een van de weinige die misschien te hard is voor gedetineerden?
Hier in Nederland zijn het onderhand al net hotels, de gevangenissen.
Mijn mening is misschien wel erg om te lezen, maar je weet van te voren als je iets uitvreet wat de gevolgen ervan zijn.
Geloof me, als kind wordt je echt niet blij van die gevangenis bezoekjes! maar goed iedereen zijn mening, bellen lijkt me prima en verder geen onnodig veel details voor kleine kinderen.
Papa is een tijd weg en belt zo vaak hij kan.

Wat betreft @Marks zijn visie klopt helemaal! ben ik het mee eens.
Als dit de situatie is, dan gewoon 0 vrijheden maar 100% beperken die handel.

Leen13

Leen13

15-01-2018 om 15:46 Topicstarter

Te lief?

https://www.nemokennislink.nl/publicaties/werkt-gevangenisstraf/

De mening van het publiek en de onderhandelingen in de politiek daarover zijn wat anders dan wat realistisch al heel lang bewezen is: straffen helpt niet. Het kan zelfs juist recidive in de hand werken.
Nou ben ik er niet voor om iedereen dan maar weer naar huis te sturen maar ik denk wel dat je je best doet om mensen hun leven zo heel mogelijk te laten of te helpen maken zodat de kans dat ze daarna weer als een brave burger in de samenleving, waar wij allemaal, jij ook, profijt van hebben, is veel veiliger voor iedereen, toeneemt.

"Meest waarschijnlijk lijkt dat gevangenisstraf niet direct, maar indirect leidt tot meer crimineel gedrag. Als ex-gevangenen door hun gevangenisverleden minder kans hebben op werk of een woning of als zij hun relatie of gezin kwijtraken, zou dit een verklaring kunnen zijn voor hun toegenomen criminele gedrag. Onze resultaten pleiten voor een terughoudend gebruik van gevangenisstraf als reactie op crimineel gedrag. Als men toch besluit gevangenisstraf in te zetten, zal het voordeel hiervan het grootst zijn als voldoende zorg wordt besteed aan de herintreding van ex-gevangenen in de gewone maatschappij."

Nederland is te soft in straffen in veel situatie's

@Annej

Gedeeltelijk wel eens, maar ligt bij mij toch wel aan waarvoor een gedetineerde straf heeft gekregen.
(laat ik de lichte vergrijpen weg, zoals n diefstal/boetes/knok partijtje etc)
Zou het niet gewoon zo kunnen zijn dat Nederland wel erg soft is betreft straffen en een te mooie gevangenis met te veel luxe in vergelijk met andere landen?
Dat zou natuurlijk een reden kunnen zijn dat het niet werkt.
Wij als Belastingbetaler mogen ervoor betalen dat (zware) criminelen zgn goed worden behandeld.
Daarnaast is mijn mening (persoonlijk), ik heb veel gevangenissen van binnen gezien tijdens bezoekjes.
Zelfs de zgn zwaarste gevangenissen zijn in mijn ogen nog een paleis,alleen wanneer men 100% beperkt zit voelt een geditineerde zich gestraft.
Maar goed, de psychologen en specialisten zullen waarschijnlijk anders vertellen.
Hier in Nederland hebben ze zelfs voor pedo's een apparte vleugel of ander gedeelte in een gevangenis,erg braaf allemaal lijkt me.
Diegene die alles op papier zetten hebben waarschijnlijk zelf nooit iets meegemaakt of leren alles uit een boek.

Ze zeggen iedereen verdient een 2e kans en goede behandeling in de gevangenis, vinden veel mensen dit ook bij onderstaande voorbeelden?

Man zit stoned en dronken achter het stuur (zonder rijbewijs!) en rijd hierdoor met hoge snelheid (te hard) jou zoon aan en laat deze voor dood achter.
Betreffende puber die chinees ging halen op zn fiets overlijd ter plekke.
Deze meneer heeft al verschillende boetes gehad en nu dit, ouders gaan door het lint in rechtzaak.

Facebook! Volw man probeert afspraakjes te maken met jou puber dochter, maar vader komt hierachter en maakt melding, de politie doet weinig en vader gaat zelf op zoektocht en treft de betreffende (pedo) natuurlijk loopt de zaak uit de hand omdat politie te laat reageert.
Vader mept vervolgens deze Pedo eens flink rond zijn oren!
Deze pedo is bekent van eerdere delicten blijkt achteraf, Vader krijgt gevangenis straf en poging doodslag/moord aan zn broek (omdat hij niet voor eigen rechter mag spelen.
Maar heeft wel andere jonge meisjes beschermt voor deze pedo die zich voordoet als puber tegenover veel andere jonge meisjes.

jaja en ik weet je mag geen eigen rechter spelen, en dat is het rechtsysteem in Nederland en ga zo maar door.

Anne Faber is er nu ook niet meer, deze ouders/familie hebben levenslang.

Sorry voor mijn lange reactie (met spelfouten waarschijnlijk), maar misschien is juist wat harder straffen wat beter in bepaalde opzichten. Hierdoor geeft Nederland dan ook een serieus signaal af.

Leen13

Leen13

16-01-2018 om 13:13 Topicstarter

Wraak

Dat is geen straf dat is wraak, genoegdoening, als het je gaat om het gebrek aan respect, door gebrek aan respect voor veiligheid en integriteit van de slachtoffers, voor andermans leven, en de gevolgen daarvan voor hun familiekring.
Dat heeft niets te maken met het voorkomen van recidive of een afschrikkende werking.

Dat zijn voorbeelden

AnneJ

@Marks, kan het misschien wat beter uitleggen of verwoorden als ik.
Maar terug naar de vraag, ik vind in bepaalde situaties dat het niet eens moet kunnen dat vaders contact blijven houden
met hun kinderen.
Maar ik ben natuurlijk een uitzondering misschien? en kijk ik anders tegen dingen aan omdat ik ooit een kind was met een vader als gedetineerde.(moeder overspannen/iedereen had wel een mening//kleding brengen/geld storten/overplaatsing van gevangenis A naar B en ga zo maar door.
En geloof me, ik zou mijn kinderen absoluut nooit!! in welke gevangenis ook op bezoek laten gaan (veenhuizen/vught/etc etc).
Kinderen zijn slimmer dan veel mensen denken, en dat wordt nog wel eens vergeten.
Ik was heel jong, maar ik weet nu nog precies hoe het ging en wat ik allemaal gezien heb in de gevangenis maar ook de gevolgen voor ons als gezin.
Kan tot vandaag niet begrijpen dat onze moeder zo respectvol was hierin, om ons als kinderen het contact te laten behouden.
Een aantal punten oa @Marks benoemde was voor het delict aan de orde namelijk.

Betreft voorkomen?
Dit is natuurlijk ook een lastige, voorkomen kun je nooit 100%.
Er blijven altijd mensen die rare dingen doen (tegenwoordig onder het mom van verward oa).

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.