Home » Forum » Balans tussen digitaal en niet digitaal

Balans tussen digitaal en niet-digitaal

10 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Aurora
Balans tussen digitaal en niet-digitaal

Ik merk dat vandaag steeds meer digitaal wordt. Het lijkt wel of alles wat fysiek bestaat, vervangen kan worden door iets digitaals. Verjaardagskaart--> sms, boek lezen --> lezen op e-reader, spelen in het bos--> gamen (zelfs Virtual reality), fotoboek maken --> digitale foto's....

Maar veel van die digitale dingen zijn zo vluchtig, alsof ze niet veel tijd waard zijn.
Ik vind net dat wanneer je ergens of in iemand tijd steekt, dat het een teken van appreciatie is.
Ik wil mijn kinderen dan ook de waarde van die fysieke dingen meegeven. Bv. door samen met mijn kinderen een gezelschapsspel te spelen ipv hen een iPad in de handen te duwen.

Hoe zorgen jullie voor die balans tussen digitaal en offline bij je kinderen?
Welke waarden van het fysieke willen jullie hen meegeven?

Mara
Ja, en

Waarom wil je dit weten?

Knurf
Maar

Een digitaal fotoalbum maken is toch iets waar je veel tijd en aandacht in steekt? En wat is het verschil in waarde of appreciatie tussen een papieren boek lezen en een e-book lezen? Daar is niets vluchtigs aan.

Lou
Rare tegenstelling

Wat bedoel je nu precies, want het lijkt alsof je twee tegengestelden noemt, maar dat zijn ze natuurlijk helemaal niet. In aanvulling op Knurf: je kunt ook heel leuk samen op de i-pad spelen. Je kunt het ook omdraaien: vraag je kind ook eens waar hij of zij mee bezig is online. En praat met elkaar vanuit interesse voor zijn of haar online wereld, niet alleen vanuit het duwen richting fysieke dingen.

Emmawee
Ja

Ik herken wat je zegt. Het is wel degelijk anders, wat niet per se met goed of slecht te maken heeft.
Een plaat draaien, die je uit z'n hoes moet halen en waar je de naald op moet zetten, die je dan door de groeven hoort gaan, is wel degelijk been andere ervaring dan een nummer opzoeken op Spotify. Om het nog maar niet te hebben over echte livemuziek beluisteren.
Foto's voorzichtig vasthouden, zien hoe ze zijn vergeeld, in je handen de hoeveelheid voelen, zorgen dat er geen vette vingers op komen, de geur ervan... dat is echt een andere ervaring dan foto's op je computer bekijken.
Een echt boek lezen voelt voor mij wel degelijk anders dan een e-reader, al is het maar dat het boek beperkt is tot dat ene boek. Je voelt hoe ver je al bent gekomen en hoeveel bladzijden er nog in je rechterhand zitten.

Ja, ik vind het een mooie en wezenlijke vraag. En ik heb er niet direct een antwoord op. Het enige is dat ik mijn kinderen altijd voorhoud om te variëren in hun activiteiten en dat lukt ze aardig.

Emmawee
Oh wat ik wel doe

Als mijn zoon mij een nummer wil laten horen, moet hij het helemaal afspelen van mij. Hij houdt van muziek, dus ik vind dat hij zijn interesse vast moet houden tot het eind. Anders zou hij na het refrein al snel doorzappen naar het volgende nummer.

Wilgenkatje
Alles heeft eigen charmes en mogelijkheden

En aan jou als ouder de taak allerlei variatie aan te bieden. Wel lastig doordat digitale spullen zo makkelijk zijn, eindeloze verstrooiing en geen rommel of opruimwerkzaamheden. Een mens kiest vanzelf voor gemak, dus het zal niet vanzelf lukken.

Wilgenkatje
Tastbaar

Ik deze dagen veel fijne wenskaarten ontvangen, gezellig aan de ziekenhuismuur. Hoe vinden kinderen van TS verjaardagskaarten ? Vinden ze een appje van opa en oma even leuk? Vast wel. Leuk filmpje erbij.

Al zullen ze over tien jaar geen enkel appje van opa of oma meer hebben of kunnen zien hoe hun handschrift was.

@Emma
Spotify

Al zolang ik zelf muziek kan afspelen (krakende lp's dus of cassettebandjes heen en terug spoelen) wil ik stukjes van nummers horen, en wel meteen als zo'n moment zich aandient. Ik ben gelukkig nooit gedwongen een hele lp of een heel nummer af te luisteren.
Spotify en Youtube vind ik heerljjk en een verademing: je kunt meteen hier en nu elk fragment aanklikken wat je wil horen. Ik maak ook zelf playlists waar ik de hele dag naar kan luisteren met allemaal muziek die ik mooi vind.
En ja: als zesjarige ging ik al mee naar de opera of een concert dus ook dat doe ik nog steeds met veel plezier. Ik geniet zelfs van een live- Mattheüs Passion, maar gelukkig hoefde ik dat niet als kind ;-)

rutiel
Hee Wilgenkatje (OT)

Je bent er weer. Fijn!!