Home » Forum » Digitaal fotoalbum maken tips

Digitaal fotoalbum maken, tips?

32 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Fotoboek
Digitaal fotoalbum maken, tips?

Ik ben bijna klaar met foto's sorteren vanaf 2007 en wil nu een digitaal album gaan maken. Ik krijg altijd mailtjes met kortingen van albelli, ik kan toch alles gewoon klaar maken en wachten tot ik weer korting kan krijgen? Of is er toch eentje beter dan albelli? Hoe is de kwaliteit na enkele jaren?

Nog tips hoe ik dit het beste kan doen? Proberen een zo groot mogelijk album te vullen of gewoon doorgaan tot een medium album vol is en dan een nieuwe beginnen? Welk formaat boek is groot maar toch nog goed hanteerbaar?

Nog tips voor het formaat pagina, waar kun je veel mee? Ik ben van plan om ook vaak een pagina met kleine foto's te maken, wanneer is een foto te klein om er nog wat aan te hebben of is het echt 'what you see is what you get' dus dat ik daar niet bang voor hoef te zijn?

Karin*
albelli

wij hebben boeken van A4 formaat, liggend. De kleinste foto's zijn 3 bij 4 cm ongeveer, en dat is echt wel het kleinste waar je nog iets op ziet.Ik heb per jaar een fotoboek. De dikste (met kaft 12 mm dik) is 40 bladen, uit 2005 en de kleuren zijn nog prachtig. Je kan altijd bladzijden toevoegen.
Ik deel altijd zelf de bladzijden in, de standaard invulling is niet zo mooi.

bromvlieg
Maximum

Ik maak vaak het maximum vol, 120 pagina's. Als je foto's hebt sinds 2007 lukt dat vast prima.
Je zou ook thematisch kunnen werken, vakanties, jaargetijden, verjaardagen.

Kijk welk formaat boeken mooi in je kast past. Ik maak vaak vierkante boeken, 21 x 21.

Suze
Formaat

Hoi Fotoboek. Ik maak altijd fotoalbums met Hema software. Heb weleens gehoord dat mensen die beter vinden werken dan Albelli, maar heb geen persoonlijke ervaring. Ik denk dat wat ik hieronder schrijf over Hema fotoalbums ook wel geldt voor Albelli, maar weet dat niet zeker.

Qua formaat werk ik meestal met de A4 liggend, omdat ik veel met horizontale foto's werk. Als je veel met verticale werkt, zou je A4 staand kunnen overwegen. Je kan ook het grotere vierkante formaat kiezen, kan natuurlijk nog meer in. Vraag is: wil je het album vaker meenemen? Dan is die grote wel erg groot! Ik zou in elk geval niet kleiner dan A4 gebruiken.

In mijn A4 liggende album doe ik niet meer dan 9 (3 x 3) foto's op een pagina. Dan is het nog te zien. Mocht je portretten hebben (meer ingezoomd zeg maar), dan zouden er in principe nog meer op een pagina passen.

Waar je voor moet oppassen is dat je niet teveel foto's op alle pagina's plaatst, het wordt dan heel vol en heel onrustig. Dat kan je voorkomen door tussendoor pagina's te maken waar heel weinig foto's op staan (rustmomenten), dus bijv. maar 1 grote foto, evt. 2 of max 4. Ik maak ook weleens 9 foto's pagina's, maar dan de middelste wit of met tekst. Ik vind het zelf ook erg leuk om op 1 pagina 1 grote foto als achtergrond te doen en evt. 1-3 kleine foto's er in te plaatsen.

Aantal pagina's: boeken kunnen gerust tot 120, zijn ze wat dikker, maar aangezien ze niet megagroot/dik zijn is het te doen. Kaften zijn relatief duurder...

Mijn oudste albums van 2007 of 2008 is nog prima qua kwaliteit.

Ik gebruik tegenwoordig vaker glans. Erg mooi, kleuren zijn helderder. Is wel een stuk duurder (bij de Hema). Kan je op het eind bepalen. Is er niemand in de buurt zodat je de kwaliteit van gewoon en glans kunt vergelijken? Wellicht bij de Hema zelf? (lagen vroeger vaak voorbeeldalbums).

Het per thema organiseren doe ik ook regelmatig met vakantieboeken. Is leuk. Mocht je een album maken van 2007 tot nu en het gaat over de kinderen, dan vraag ik me af of het leuk is om het per thema te doen, ik zou het eerder per jaar doen, zodat je de groei van de kinderen beter ziet. Misschien aan het begin van elk jaar een mooie "rustpagina" maken met jaartal groot en max 1 foto?

Ik hoop dat je wat aan deze tips heb. Veel plezier, ik krijg helemaal zin:-)

Pardoes
vierkant

Ik maak vierkante albums van Albelli. Het grote formaat voor bijzondere reizen, voor 'gewonere' vakanties (en evt. andere dingen) het normale formaat.
Ik raad je aan eerst veel voorbeelden te bekijken. Dan krijg je een gevoel van de mogelijkheden (eindeloos) en van wat je mooi vindt. Ik vind het zelf het mooiste om de indeling van de pagina's te variëren en op thema in te delen. Een paginagroot portret of detail wissel ik dan af met een pagina met 16 fotootjes van bloemen of vlinders. Ook gebruik ik vaak foto's als achtergrond, daar kun je mooi mee spelen. Overweeg ook op welke manier je tekst wilt plaatsen. Ook daar kun je heel bijzondere/artistieke dingen mee doen.
Als je er echt iets moois van wilt maken, kost het wel veel tijd! Maar je wordt er ook steeds handiger in, dat scheelt. Veel plezier!

amk
losse bladen

en ik zweer bij de losse A4 bladen van de Hema die in een gewone 4 rings band kunnen. Kun je ook de losse foto's die je zo her en der krijgt en tekeningen er nog zo handig tussen voegen. Of de hand- en voetafdrukken die ik eerst 1x per maand maakte en nu 1x per jaar.

Kwaliteit is hetzelfde als de fotoalbums van de Hema. Aleen sluit het naadloos aan aan mijn oude fotalbummethode.

Fotoboek
Bedankt

Zoveel reacties had ik niet verwacht. Ik ken eigenlijk niemand met dit soort fotoboeken, vandaar.

Moeilijk hoor, ik dacht nu: lekker beginnen maar er is zoveel keuze! Losbladig, krijg je dan niet weer zo'n dik album (4 rings) in de kast? Of zie ik dat verkeerd voor me? Ik hoef niets meer toe te voegen dat is zeker een voordeel?

Pardoes
Losbladig?

Een losbladig systeem? Dus dan moet je eerst alle foto's laten afdrukken en dan inplakken? Joh, een digitaal fotoboek biedt zoveel meer mogelijkheden. Vergroten, verkleinen, mooie achtergronden etc. etc. Als je dat eenmaal bent gewend, wil je echt niet meer terug naar zelf inplakken. Ik tenminste niet:-)

Fotoboek
nee pardoes

Ik dacht dat degene die het over een losbladig systeem had bedoelt dat je losse bladen uitgeprint krijgt en die in een map kan doen zodat er nog wat tussen gaat.

Ik heb het niet over zelf inplakken, anders was ik daar niet mee gestopt in 2007.

margje van dijk
ben juist blij dat ik van die ringbanden af ben

Ik vind de tegenwoordige fotoboeken juist zo leuk omdat ze zo veel minder ruimte innemen in de kast dan die ringbanden van vroeger.

Ik maak alleen maar vakantieboeken, die jaarboeken lijken me fantastisch maar daar heb ik voorlopig geen tijd voor.

Ik maak altijd rechtopstaande boeken (pakweg A4-formaat) van inmiddels toch wel 120 pagina's per boek (het maximum bij Albelli). Wat iemand al zei: de kaften zijn het duurst. Ik ben zelf ook niet zo van de kunstzinnige boeken, het zijn meer boeken die het verhaal van de vakantie vertellen. Er staat dus op bijna elke pagina ook tekst bij. (Maar dat is heel persoonlijk). Ik zorg altijd dat ik rustige en drukke pagina's afwissel: een rustige pagina is er een met een paginavullende foto en geen tekst, of twee foto's onder elkaar. Een drukke pagina kan er een zijn met bijvoorbeeld heel veel dierentuin foto's quasi-slordig over elkaar heen gelegd (dan doe ik er altijd wel per foto een wit kadertje omheen), of een serie-tje (ik maak bv. soms een boel bijna dezelfde foto's van 1 kind, waarbij ik er dan 1 kies die de halve pagina vult, en de rest in een soort filmpstripje eronder, of zo). In mijn ervaring is inderdaad een foto van formaat 'negatief' van vroeger wel het kleinste wat nog leuk is.

Ik doe altijd fotokaft (dus ook een of meerdere foto's over de kaft heen), mat en glans wissel ik af (glans vind ik wel heel mooi maar mat is rustiger), en de laatste jaren doe ik ook altijd 'plat openvallen'. Dat laatste vind ik een super-uitvinding, het kost wat maar dan heb je ook wat.

Je kunt rustig wachten tot er een aanbieding voorbij komt, dat is juist heel slim. Gewoon uploaden als het zover is. Het boek blijft gewoon opgeslagen op je computer. (Ik maak trouwens altijd wel 2 backups! Zoveel werk, dat wil je echt niet kwijt).

Hema-software en Albelli-software is voor zover ik weet precies hetzelfde.

Margje

margje van dijk
PS En losse papieren

Als er echt iets van papier is wat ik graag in het fotoboek zou willen hebben (zoals AMK beschrijft), dan maak ik er een foto of een scan van. Bijvoorbeeld een stukje van een kaart, of toegangskaarten als die erg leuk zijn, of zo. Of een tekening van de kinderen.

Het origineel kun je eventueel apart bewaren, of weggooien ;-)

Margje

amk
ik ga ook niet plakken

Losse bladen zijn idd gewoon geprinte digitale bladen. En ik stop er juist dingen tussen die je niet of nauwelijks kunt scannen: Ooit gedroogde planten gescand? Of het eerste formaatje luier?
Juist dingen waar ik het origineel van wil bewaren stop ik er tussen. Scannen kost je echt aan kwaliteit. En het stofje van de wieg of het zand van het strand van Schiermonnikoog zijn niet te scannen.

Ik vind daarom juist die huidige foto albums zo kaal. Er zit niets persoonlijks meer aan.

Fotoboek
Nog een vraag

Kan ik bij albelli nu gewoon beginnen met pagina's en dan later bepalen in welk formaat (aantal pagina's) boek ze komen of kan dat niet en moet ik eerst kiezen? En kun je ook minder pagina's in een boek kiezen zodat ik niet midden in onze vakantie met een nieuw boek moet beginnen?

Pardoes
ja, dat kan

Ja Fotoboek, dat kan. Je kunt gewoon steeds pagina's toevoegen of verwijderen. Er is wel een minimum en maximum aantal (ik geloof 24-120 pagina's).

margje van dijk
Niks persoonlijks aan?

AMK: "Ik vind daarom juist die huidige foto albums zo kaal. Er zit niets persoonlijks meer aan".

Ik vind ze juist uitermate persoonlijk, dat boek is helemaal door mij gemaakt, met mijn foto's en mijn tekst en mijn indeling en mijn kaft. Ik voel het helemaal niet als onpersoonlijk.

Dat er geen authentieke tekening in zit (1 tekening o.i.d. kun je trouwens nog wel kwijt - ik heb ook wel eens een grote envelop tegen de achterflap geplakt met daarin wat los spul) maakt het toch niet minder echt? Een gedroogde bloem houdt het bovendien ook niet lang uit in een ringband neem ik aan.

Margje

Suze
Formaat meteen kiezen

Je vraag hierover was nog niet beantwoord, maar je moet dus wel van tevoren het formaat kiezen! Oriënteer je daarom goed van tevoren, ga gewoon eens bij de Hema kijken als je geen kennissen hebt met digitale albums (kan im me niet voorstellen, vraag maar eens na).

Fotoboek
1600!

Nou vandaag eens geteld. Het zijn 1600 foto's! Mijn hemel waar begin ik aan?

Ik weet dat het er nog wel minder worden, ik heb soms toch maar drie foto's bewaard zodat ik kan zien welke foto beter staat en ik wil veel gebruik maken van meerdere foto's bij elkaar op 1 pagina. Inderdaad dierentuinfoto's bijvoorbeeld.

bromvlieg
formaat kan ook later gewijzigd worden

- daarin heb ik jullie op OO onlangs om raad gevraagd :)

Er staat in de balk bovenaan ergens 'formaat wijzigen' dus dat is mogelijk als je halverwege een ander idee krijgt.

1600 is veel, maar geen paniek. Rustig aan, elke week wat doen, goed selecteren. Boek vol, volgende boek :)

margje van dijk
doe kaft als laatste

Als je van tevoren nog niet weet hoe dik het boek gaat zijn, of als je nog twijfelt over het formaat, steek dan niet te veel tijd in de kaft. Ik had eens een geweldige kaft gemaakt (twee foto's over elkaar, tekstvakken, over de rug een titel-tekstvak wat er prachtig uitzag) en daarna ging ik het aantal bladzijden veranderen. Met een dikker boek moet die rug ook dikker, dus mijn keurige rugtekst stond niet meer in het midden.

Ik vind 1600 foto's nog wel meevallen hoor. Je doet een aantal foto's alleen, maar veel foto's doe je met een groepje op een pagina. Dan vlieg je er toch doorheen? Als je per boek 400 foto's zou doen hoef je maar 4 boeken te maken.

Ik vind juist het selecteren verreweg het meeste werk, en dat heb je nu al gedaan!

Margje

Fotoboek
Bezig

Ik heb gekozen voor zwarte pagina's en ik zet witte letters zonder kader op de pagina's. Staat heel rustig nu. Ik had eerst kaders in kleur gedaan maar dat was helemaal niet zo mooi.

We zijn er helaas achter gekomen dat we maar 21 foto's hebben van een vakantie uit 2008 van 21 dagen! Ik heb waarschijnlijk deze foto's toen op mijnalbum gezet maar waar de rest is gebleven? Nou ja, ik mag al blij zijn dat dat het enige is.

Nog een vraag: hoe dik van kaft tot kaft wordt een boek van 120 pagina's?

En: de kleinste foto's moeten 3 bij 4 zijn begreep ik maar hoe groot is dat op mijn computer als ik de pagina ga bekijken? Ik heb dus het staande boek van ongeveer A4 formaat genomen. Ik zou dat natuurlijk kunnen berekenen maar misschien hebben jullie daar zelf nog een idee over?

En: foto's die een beetje over het midden van de pagina gaan, dus een groot deel links en een deel rechts: hoeveel valt er dan weg van de foto in de kaft?

margje van dijk
antwoorden

Leuk dat je bezig bent. Lullig dat je foto's kwijt lijkt te zijn! Ik heb wel antwoord op een aantal van je vragen:
- Ik heb er een aantal maar ze zijn niet allemaal even dik. Het varieert van 2 cm dik (de dikste) tot 1.8 cm dik (de recentste). Beide boeken zijn mat, en met optie 'openvallende bladzijden'.
- Op je computer kun je de optie "voorbeeld" (of Preview?) doen, dan zie je hoe groot het er echt uitziet. Je kunt voor het idee een A4-tje naast het scherm houden om te vergelijken.
Zelf vond ik het trouwens lastiger om de maat van het lettertype te bepalen dan de maat van de foto's.
- Een foto die over het midden gaat, dat gaat behoorlijk goed hoor. (Ik neem aan dat je bedoelt: hoeveel van de foto verdwijnt in de inbinding). Zeker als je optie 'openvallende bladzijden' kiest, maar ook als je dat niet kiest. Albelli geeft in rood aan wat er buiten de bladzijde valt. Dat klopt behoorlijk.
Zelf heb ik trouwens wel eens een fotokaft gemaakt waarbij ik onvoldoende had gelet of de foto's wel goed de kaft bedekken. De onderste foto sloot precies aan op de rand maar ging er niet overheen. Mijn boek had toen een hele lelijke witte onderrand onder langs de kaft. Dus sindsdien zorg ik dat DIE foto's in elk geval goed over de rand vallen.

Succes,
Margje

Fotoboek
Bedankt en nog weer een vraag

Bedankt voor je antwoorden.

Nog een vraag, ik zag dat je alles ook ondertussen elders opslaat. Ik vond een map van Albelli met inderdaad de namen van de fotoalbums die ik had aangemaakt. Kan ik die map in zijn geheel op bijv de computer van mijn man bewaren en daar ook een albelli downloaden en dan vindt die computer dat album?

Of vindt het programma dat album niet automatisch?

Katniss
Ik moet toch echt ook eens gaan beginnen

Ik heb ongeveer een verhuisdoos vol mapjes met foto's uit het pre-digitale tijdperk, daarin onder andere de hele babytijd van oudste. Verder heb ik nog een CD-rom met ongeveer 1500 foto's vanaf de babytijd van jongste (2005) en op mijn huidige laptop ongeveer net zoveel foto's vanaf 2011. Daar moet dus nog wel flink in geschoond en gesorteerd worden.
Ik wil nu in ieder geval twee baby-albums maken, best sneu als je kinderen al 14 en 8 zijn ;-( En ik zat te denken aan een album met alle vakanties vanaf 2004. En de rest dan maar chronologisch ofzo.
Of maken jullie aparte albums voor verschillende kinderen? Op veel foto's staan ze natuurlijk samen, maar het is wel leuk als ze later allebei een eigen album hebben.
Vroeger was het allemaal zoveel makkelijker. Mijn ouders schoten per vakantie een rolletje van 36 vol, dan mislukte er nog wel eens wat en als je per jaar 100 foto's had was het veel. Nu staan op mijn Iphone alleen al 1300 foto's en filmpjes. Er past geen IOS7 meer bij, dus ook daar moet ik drastisch schonen.
Hebben jullie een plan van aanpak voor me?

margje van dijk
Fotoboek en Katniss

Backup: Ik kopieer de hele folder, waarin heel veel bestanden staan. Al je foto's van het album, maar ook allerlei andere typen bestanden, waaronder een .alb bestand.

Als je de Albelli Software opslaat kun je bovenin kiezen voor Product Openen. Als je dan Open.... kiest, kom je in een dialoogbox terecht. Hier kun je naar de folder gaan die je ergens hebt gekopieerd. Vervolgens moet je het .alb bestand selecteren om te openen en dan heeft-ie je boek weer.

Dus ja, je kunt Albelli software ook op de PC van je man installeren en dan jouw boek openen. Probeer het maar eens, dan weet je het zeker. Overigens moeten wel de oorspronkelijke foto's dan ook op de PC van je man staan, als het boek nog niet af is en je er verder aan wilt werken. In het linkerpaneel navigeer je naar de folder waar de foto's staan.

Katniss:
Als ik jou was zou ik eens beginnen met een klein project. Bijvoorbeeld een vakantie. Dan merk je hoe het werkt, raak je er bedreven in. Hoe ervarener je bent, hoe handiger je wordt en hoe beter je zelf ook kunt inschatten wat voor jou werkt en hoe je het moet aanpakken.

Ik heb trouwens hetzelfde als jij: nog geen enkel baby-album of niks gemaakt en inmiddels puberkinderen, en de eerste foto's nog analoog in dozen. Ik ga daar niet nu aan beginnen, daarvoor moet ik toch echt eerst met pensioen vrees ik. Ik stel mezelf tot doel om van elk jaar in elk geval 1 vakantie-album te maken. Ik ben begonnen bij de laatste vakantie en ik werk achteruit. (Wel jammer dat er elk jaar weer een nieuw boek bij komt wat je eerst ook weer moet maken ;-)

Op termijn is het ergste werk toch: selecteren. Selecteren en kiezen is veel meer werk dan het boek maken.

Margje

margje van dijk
PS typfout

"Als je de Albelli Software opslaat " -> moet zijn "Als je de Albelli Software opent ".

Fotoboek
Gaat goed

Het gaat goed, zo heb ik er plezier in. Zo fijn om eerst alles uitgezocht te hebben.

Nog een vraag: standaard wil ik alle tekstjes met witte letters (op zwart papier) en het kader doorzichtig. Je krijgt dus heel rustig alleen maar witte letters op zwart papier. Kan ik ergens instellen dat dat de standaard wordt? Elke keer moet ik weer wit aanklikken en doorzichtig namelijk.

margje van dijk
jazeker kan dat

Ik heb Albelli nu even niet bij de hand, maar als je een tekstvak dubbelklikt (dus opent) dan staat er ook ergens een optie "instellen als standaard" of zoiets. Als je daar een vinkje zet, gebruikt hij voortaan de opmaak die je op dit moment in dit tekstvak hebt gemaakt. Dus inderdaad lettertype, lettergrootte, kleur, uitlijnen.
Ik heb geloof ik ook eens ontdekt dat het vinkje weer weg is als je het boek opnieuw opent (een dag later bijvoorbeeld), dus voordat je dan weer begint moet je als eerste een tekstvak openklikken wat je al gemaakt had (met alle opties erin dus) en dat vinkje er weer voor zetten.
Succes,
Margje

Fotoboek
?

Vreemd maar ik zie dat dus nergens?

margje van dijk
Bovenin

Net nog even gecheckt: Als je een tekstvak openklikt verandert de menubalk bovenlangs in 'Tekst bewerken'. Het derde ikoon van linksaf geteld is een hokje dat je aan kunt vinken: 'instellen als standaard'. Mijn (verouderde) ervaring is dat je dat telkens weer even opnieuw moet aanvinken (nadat je een 'goed' tekstvak hebt geopend) als je het programma opnieuw start.
Margje

Fotoboek
Bedankt Margje

Helemaal vergeten deze rubriek te checken maar ik had de afgelopen week ook weinig tijd om verder te gaan. Ik had niet gezien dat die balk bovenaan veranderde, ik zocht steeds in het venstertje zelf. Bedankt Margje!

Mloeskie
Ook leuk...

een boekje maken speciaal voor kinderen. Een stevig fotoboek van karton, waar kids zelf mee kunnen spelen http://www.boekjevankarton.nl/

Pagina's