Home » Forum » Alles digitaal » Eerste mobieltje wat vragen

Eerste mobieltje: wat vragen

28 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Mantra123
Eerste mobieltje: wat vragen

Mijn dochter van 10 gaat volgend jaar naar de brugklas en dan krijgt ze een mobiel van ons. We vinden het prettig dat ze ons kan bereiken in geval van nood of als ze afspreekt met een klasgenootje, dat soort dingen.

De wereld van (pre)pubers en mobieltjes is nieuw voor mij en ik heb een aantal vragen.
We willen graag een los toestel voor haar kopen. Wat is een leuk en eenvoudig toestel in de prijscategorie tot 200 euro? Welke mobieltjes hebben jullie kids?
Wat is verstandiger: prepaid of een goedkoop abonnement? Zitten daar nog bel/sms plafonds bij? Betalen jullie het zelf of houden jullie het in van het zakgeld bijvoorbeeld?

AnneJ
Mobieltje?

Tegenwoordig toch wel een smartphone? Je moet wel kunnen appen of facetimen met zo'n ding. en vaak zijn er groepsapps voor huiswerk of medescholieren.

Mijn kinderen doen het nog steeds met prepaid. Dat is als er eens wat is onderweg kunnen ze even bellen. Verder werkt het op de wifi overal.

Phryne Fisher
Doorgevertjes

De kinderen hebben hier altijd iPhones gehad, doorgevertjes van mij of hun vader. In hun abonnement pas sinds een paar jaar ook data, eerder vond ik het niet ‘nodig’ (flauw). Het abonnement betaal ik, maar is dus in feite een aanvulling op hun zakgeld.

Mantra123
AnneJ

Met mobieltje bedoel ik ook een smartphone.
We hebben zelf nog prima werkende telefoons die we niet kwijt willen als doorgevertje, oude telefoons zijn echt opgebruikt en weggedaan . Kan wel in mijn omgeving navragen of iemand er nog eentje heeft liggen.

bicyclette
gewoon naar de winkel

Iedere maand komen er weer nieuwe modellen op de markt. Het aanbod aan telefoons is enorm. Ik zou gewoon naar de Mediamarkt o.i.d. gaan en samen met een verkoper een geschikt model uitzoeken.

Phryne Fisher
Gigaset

Mijn nichtje heeft een Gigaset, heel betaalbaar maar schijnt toch verrassend goed te functioneren. Voor mijn moeder kopen we meestal een goedkope Samsung, rond € 150. Ze gaat er zo onhandig mee om dat ze met 2 jaar wel onbruikbaar zijn.

Triva
abo

neem een abo van Simpel ofzo en leer je kind altijd wifi te gebruiken. Onderweg alleen als het nodig is data aanzetten.

Jo Hanna
Moto G4 en G5

Mijn eerste kind dat naar het VO ging, kreeg een Moto G4. Die is goed bevallen dus kreeg nummer twee een Moto G5. Ze hebben alleen prepaid. Op de meeste plekken waar ze komen, is WiFi. Ze bewegen zich nog niet zo heel ver van huis.

Groet,
Jo Hanna

Jackie
abbonnement

Een goedkope Samsung of Huawei lijkt me prima voor een kind van 10/11.

Prepaid lijkt me onhandig, ik zie het dan voor me dat mijn kind net die dag dat ze mij in een noodgeval wil bereiken, haar tegoed heeft opgebeld of zo. Het doel is juist om indien nodig altijd en overal ouders te kunnen bereiken dus ik zou voor een abbonnement gaan. Is meestal ook voordeliger bellen. Een internetbundel lijkt me niet nodig als ze thuis en op school wifi heeft.

Dendy Pearson
Hier

Onze oudste heeft een dure Samsung, de “oude” van haar vader. Toen ze naar het vo ging heeft ze een prepaid-kaart gekregen. Meer was niet nodig, want op school was er wifi en verder was ze niet zo uithuizig.
Nu is ze 16, is ze veel op pad en heeft ze een abonnement van Hollandse Nieuwe. Dat is toch net wat handiger.

Tegenwoordig zijn er zoveel goedkope abonnementjes dat ik denk dat ik daarvoor zou gaan bij een brugklasser

Bosbes
nee geen abonnement

Hier twee oudere pubers met een iPhone die ze op hun 12e verjaardag kregen, wel 2e hands (en ik geloof eentje (en niet twee) wel eens vervangen).
En altijd prepaid. Wat Jackie zegt hoeft niet: ten eerste bellen veel kinderen helemaal niet meer veel (gewoon serieus minder dan ik vroeger als puber met een vaste telefoon). Ten tweede check ik regelmatig hun beltegoed online, en je krijgt er een melding van. Ten derde, de belangrijkste: ik heb als enige in het gezin een T-mobile abonnement en zij hebben T-mobile prepaid, en wij kunnen onderling helemaal gratis bellen. Dus ons als ouders bellen zit altijd goed.
Verder overal wifi.

Ik heb ze wel eens een maand een internetbundel gegeven toen ze op reis gingen. Ging láng niet op.

maan.
Prepaid

Huawei heeft mooie goede betaalbare toestellen (ja ik heb er zelf ook een) maar er zijn vast meer leuke toestellen voor dat budget. Hier nooit meer motorola na 3*problemen in 8maanden (vervangende toestel was nog slechter dan origineel).

Ik zou voor prepaid gaan, en goed instrueren dat ze mobiele data uit zetten; ook op appniveau mobiele data uit (behalve mbt whatsapp en 9292 ofzo). Abonnement is zinloos. En wat betreft de opmerking over bellende kinderen; sinds wanneer bellen kinderen? (En als ze per ongeluk al bellen dan is het whatsappbellen).

Mantra123
Reactie

Bedankt voor al jullie reacties! Schrijf gerust nog meer reacties eronder, daar ben ik erg blij mee.

Phryne Fisher: haha, moest hardop lachen om je post. Herkenbaar van mijn eigen moeder. ;)

Dochter is ook niet echt een beller, maar in noodgevallen vind ik de mogelijkheid om te kunnen bellen toch heel fijn. Een paar weken terug ging ik op een glad fietspad onderuit met mijn fiets en ik kon niet opstaan (bleek een verstuikte enkel te zijn). Toen was ik toch heel blij met die telefoon in mijn jaszak zodat ik mijn vriend kon bellen.
En sowieso dat dochter kan appen als ze op school is, om wat door te geven of als ze even ergens mee zit. De brugklas kan soms overweldigend zijn, zeker als je nog net 10 jaar bent als je gaat. Gewoon het idee dus dat ze me kan bereiken als ze dat op emotioneel gebied ook even nodig heeft. Dan kan ze dus appen en dan is wifi voldoende.

AnneJ
Bel me terug

http://www.gsmhelpdesk.nl/nieuws/5012/belme8008-start-gratis-sms-dienst

We hadden hier ook een tijdje een code dat ik de kinderen kon bellen, ook als ze ggen beltegoed meer hadden. Dan konden ze via een code een verzoek naar mij sturen om hen te bellen. Voor een noodgeval.

PW
Sim only voor kinderen

Wij hebben de sim only bundel voor Kids bij Tele2 genomen, wellicht ook een idee voor u.

Zie: https://www.tele2.nl/mobiel/telefoons/kinderen/
https://www.simonlyvergelijken.nl/blog/sim-only-voor-je-kind-tele2-intro...

- Je kind is altijd bereikbaar
- Unlimited bellen naar 3 Nederlandse nummers
- Datalimiet 1GB: stopt automatisch als de bundel op is
- 7 euro per maand.

marc
Abonnement

een abonnement is vaak goedkoper dan pre paid, vanaf 5-7 euro per maand heb je al een mooie belbundel, als je zelf kpn of vadafone hebt kun je ook nog internet Mb delen met elkaar, je hoeft dan voor je kind geen internet bundel af te sluiten, maar deze kan dan mee liften op de bundel van de ouder. Bellen onderling is dan ook vaak onbeperkt gratis

Ad Hombre
Gelijk een smartphone?

Ik snap niet dat een eerste telefoon gelijk een smartphone zou moeten zijn. Mijn kinderen krijgen eerst een jaartje of twee een gewone goedkope dumbphone. Mijn oudste kreeg pas in begin groep 8 een smartphone, dat vonden we vroeg genoeg.

Bellen en smsen gaat prima zonder 'smart'. Met een dumb phone loop je minder risico op verslavingsgedrag.

Bosbes
ach Ad

Mijn kinderen (nu 15/16) kregen wel direct een smartphone.
Maar niet al in groep 8 hoor. Mijn dochter zat halverwege de 1e klas, op haar 12e verjaardag een iPhone. Kan toch ook?

Lente
Ad, hier de eerste telefoon in groep 8

En ja, dan is het gelijk een smartphone.
Als ze alleen hoeven te kunnen bellen, is een simpele mobiel ook genoeg. Dat kwam hier weinig voor, ook vanaf groep 8 en op het VO.

Kasten
?

Ik vraag mij af wat tegenwoordig nog de voordelen van prepaid zijn?

Mijn kinderen hebben allebei een Sony Xperia en bevalt goed!

Verder een abbonement bij Simpel, waarbij zij vaak de actie hebben dat je de eerste 6 maanden maar 1 euro per maand hoeft te betalen.
En dat is dan voor onbeperkt bellen, 500 sms'jes en 5 gb internet. Prima deal dacht ik zo! Uiteraard wel een plafond ingesteld ;). Maar als ze daar dan met internet over heen gaan, dan kunnen ze wel nog bellen. Sowieso altijd naar 3 nummers die je in kan stellen.

Succes!

Kasten
Smartphone

En nog even over de smartphone,

Er wordt (hier in ieder geval) gewerkt met magister, er is een groepsapp van de klas (jammer als er dan bijv 1 iemand niet in zit), en in bepaalde lessen wordt er ook gebruik gemaakt van de smartphone. Denk dat je op het vo tegenwoordig niet meer zonder kan ;)

Yanea
Kasten

Het voordeel van prepaid is dat het goedkoper is. Bij mij tenminste wel. Ik doe een half jaar met beltegoed van 10 euro.

MK
Huawei

Kijk uit met Huawei. Er lopen nu allerlei onderzoeken dat de Chinese overheid alles kan inzien van deze toestellen. Er zijn al diverse directeuren gearresteerd. Niet dat je over gevoelige informatie beschikt dat een nieuwe wereldoorlog zou kunnen ontketenen.. het is toch geen prettig idee.

https://www.nu.nl/internet/5617847/dit-moet-je-weten-over-de-argwaan-teg...

Yanea
MK

Wat doet Huawei dan dat Facebook niet al jaren lang doet?

MK
Yanea

Facebook is ook een keuze. Het lijkt me dat Huawei nog een stapje verder in data kan graven. Dit is bekend, wat andere merken kunnen of doen hebben we geen weet van.

Ad Hombre
Lasten

Mee eens. VO vergt tegenwoordig smartphones, maar er is geen reden om een jonger kind niet eerst een dumb phone te geven. Daar kun je ook mee bellen en zelfs smsen.

Je geeft een kleuter ook eerst een driewieler.

Rosao
iedereen kiest anders

Wij hebben zoon eerst een oude smartphone van ons zelf gegeven zonder abonnement, later alleen een bel abonnement. Hij kon toen buitenshuis zonder wifi niet op internet, maar wel altijd bellen of sms-en. Nu een normaal abonnement.
Ik vind het eerlijk gezegd ook zonde van het geld om een 'dumb'phone te kopen waar zoon misschien een jaar, hooguit 2 iets mee doet. Nu hebben we voor een samsung A8 gekozen, een telefoon die het echt wel een paar jaar uithoudt qua technologie en updates maar niet onwijs duur is (250 euro).

Ad Hombre
Rosao

Een dumbphone kost 20 EUR, dus dat zonde van het geld valt erg mee. Het heeft ook nog zo z'n voordelen want de batterij gaat gewoon ouderwets een week mee, dat zijn we niet meer gewend. En als mijn 9 jarige die er op z'n 8ste een kreeg hem in het water laat vallen heeft hij zo weer een nieuwe.

Maar goed, als het je niet alleen om bellen en smsen gaat...

Ik snap die autistische gedachtegang niet. Eerst heb je niets en dan ineens een smartphone alsof er niets tussenzit. Rare mensen.

Mijn 12 jarige heeft er wel een en die is dus nauwelijks van dat ding los te weken. Dat gun ik mijn frisse negenjarige echt nog niet...