Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform
Alles Digitaal Alles Digitaal

Alles Digitaal

Meekijken met games voor hogere leeftijd

Mijn zoon (9) mag geen spellen spelen voor 12+ en hoger, ik houd daarbij redelijk strak de PEGI aan, dat is makkelijk en lekker duidelijk voor zoon. Zoon vind het prima, hij zegt zelf dat hij het ook helemaal niet wil. Dat geloof ik ook wel, hij wil ook geen films kijken die niet geschikt worden geacht voor zijn leeftijd.
Zijn vriendjes echter spelen Grand Theft Auto (18+), Call of Duty Black Ops (18+), e.d. Hun ouders vinden dat prima. Ik ga er tenminste van uit dat als je een kind voor Sinterklaas Call of Duty cadeau doet je het goed vindt dat ze het spelen.
Zoon zegt dat hij ook bij anderen niet dat soort spellen speelt en ik heb geen reden om daar aan te twijfelen. Nu vroeg hij me laatst echter of het wel goed was als hij keek hoe iemand anders het speelde en ik heb daar eigenlijk geen antwoord op. Enerzijds vind ik dat ook geen goed idee, maar anderzijds plaats ik hem al in een uitzonderingspositie door hem te verbieden zulke spellen te spelen, maar als hij ook niet mee mag kijken moet ik hem eigenlijk verbieden om nog bij zijn vrienden te komen en ik was juist zo blij dat hij sinds vorig jaar eindelijk vrienden heeft en met ze afspreekt.
Ik heb begrepen dat gamen meer invloed heeft dan tv kijken omdat gamen actief is en tv kijken passief, maar ik vraag me af hoe dat zit bij het meekijken (en mogelijk meeleven) als iemand anders het spel doet. Weet iemand dat? Hoe gaan jullie met dit soort dingen om?

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
guera

guera

24-03-2011 om 14:43

Hier zelfde dilemma en drommels

Vriendje kreeg voor 8e verjaardag Call of Duty. Ander vriendje mag het ook spelen. Ik was flabbergasted! Zelfde kind keek ook met 6 jaar alle Harry Potters. Ik vind het niet goed. Zoon weet dat. Ik heb al paar keer op punt gestaan het met de ouders te bespreken maar dat ging me toch net iets te ver.
Ik heb zoon er niet meer over gehoord als hij daar speelt dat ze dat dan spelen. Hij weet dat hij dat niet mag.
@Drommels, in deze gevallen komt het JUIST doordat de vaders ook deze games spelen dat de zoons het ook mogen. Mijn man speelt deze games ook maar ons kind mag het dus echt niet spelen. Maar goed ieder dus blijkbaar zijn eigen afwegingen.

Hier wel

nou, hier eigenlijk wel. ze zijn gek op dit soort spellen en spelen tussendoor ook andere dingen zoals voetbal.
ze zijn nu bijan 11 en 9. gta hebben we idd en ook black ops.
het zijn intelligente kinderen die echt het verschil wel kennen tussen echt en fictie.

oh en harry potter waren ze al gek van vanaf 6 jaar. nog steeds.

*bella*

*bella*

24-03-2011 om 22:35

Ik ken ze niet

Maar neem aan dat ze niet voor niets 18 plus zijn. Harry potter is ook niet voor 6, toch mocht dat hier weer wel. Tenminste, dochter was 7 toen ze hp6 zag. Vond ik enorm op het randje hoor, en er is uitvoerig overleg geweest en ik heb er flink over nagedacht. De keuze is echt heel bewust genomen, en het kijken goed begeleid. Ik doe zoiets niet zomaar, en sowieso bij hoge uitzondering. Maar allemaal echte potter fans hier, en het is zoveel méér dan alleen maar de horror die er ook in zit. Dochter kon het duidelijk ook heel goed aan. Dat betekent niet dat ik nu relaxter ben en dat ze nu vanalles mag kijken. Bij oudste van 9 weet ik inmiddels wel dat hij 12 plus films goed aankan, maar hij is heel erg verstandig en absoluut niet agressief aangelegd, dat scheelt bij mij enorm. En dan nog doseer ik, hij hoeft dat soort films (nog) niet veel te zien. En er moet meer in zitten. Kwaliteit vind ik ook belangrijk. (weer minder bij films etc die voor jongere kinderen zijn, gek genoeg)
Nogmaals, ik ken de games niet. Maar games waar het gaat om geweld, en dan geweld alleen maar voor de fun, die hoop ik toch nog heel lang buiten de deur te houden. Maar lastig is het wel, hier kijken ze bij vriendjes ook wel eens iets waar ik niet voor zou kiezen. Zeker áls je al blij met de contacten bent, kan ik me voorstellen dat het een lastig dilemma is.

koentje

koentje

24-03-2011 om 22:44

Ik zit

ook met dit als probleem. Mijn zoon wilt allerlei agressieve 18+spelen doen en sommige vriendjes mogen dat. Sommige kinderen willen hier niet meer spelen omdat dat hier thuis niet mag. Als hij bij anderen speelt, laat ik het los, dan speelt hij daarmee. Ik vraag de ouders altijd wel om de beeldscherm tijd sowieso te beperken. Met als argument dat het geen 'samen spelen' is.

Maar mijn zoon logeert ook (voor PG met drie leeftijdsgenoten in een huisje. Deze drie mogen wel dit soort spelen doen, mijn zoon niet. Omdat dleiding weet dat wij dat afkeuren. Maar nu komt hij in een uitzonderingspositie terecht en heeft onlangs de leidster geschopt omdat hij woest was dat hij niet meer mee mocht kijken naar dit spel. Ik vind het lastiog. Ik heb het liever niet maar vind het ook rot als hij iets niet mag terwijl alle anderen het wel mogen.
Ik snap ook niet dat ouders dit toestaan bij 11,12 jarigen.

Maylise

Maylise

24-03-2011 om 23:28

Nee

Hier ook grote jongens van 16 en 20 die dat soort spellen soms spelen. Ik vind het goed maar ik wil absoluut niet dat mijn jongste van 11 ook meekijkt of meespeelt. De spellen mogen alleen hier in huis zijn als de grote jongens er op een verstandige manier mee omgaan en hun kleine broertje niet mee laten spelen/kijken.

De meeste vriendjes van mijn zoon hebben mogen die spellen ook niet spelen maar er zijn er een paar die het wel mogen. Mijn zoon is tot nog toe wel zo braaf om het niet gaan spelen maar voor te stellen wat anders te spelen. Dat zal misschien nog wel anders worden. Ik leg hem wel uit waarom ik het geen fijne spellen vind.

Sommige van die oorlogsspellen hebben echt misselijk makende scenes waar het bloed en de ingewanden je om de oren spatten. Sorry maar dat vind ik echt niet kunnen voor jonge kinderen. Niet voor niets zijn die spellen 18+.

Ik zou ze sowieso liever niet in huis hebben maar bij mijn 20jarige vind ik dat hij het zelf mag beslissen zolang hij discreet genoeg is om de jongere kinderen er niet mee te confronteren. Gelukkig spelen ze dat soort spellen ook niet heel veel. Mijn 20jarige speelt het liefst fifa spellen en mijn 16jarige houdt van strategische spellen (wel oorlogsgeweld maar het is geen medal of honor actig gebeuren)

Cobi

Mijn zoon van 7 werd laatst uitgenodigd om bij een vriendje van 8 te komen Wii'en. Hij had een nieuw spel, leuk! Ik vond het prima. Pas daarna hoorde ik dat het een James Bond spel voor 16+ was. Daar was ik niet blij mee. Inderdaad verbazingwekkend dat ouders zo'n spel kopen voor een vierdegroeper. Maar het zou mij niet verbazen als dat jongentje voor zijn 9e verjaardag Call of Duty krijgt.

skik

Hmm.

Mijn 14-jarige heeft met zijn broer een X box bij elkaar gespaard, en sinds kort zijn er hier een paar 16+ spellen in huis. Echt blij ben ik er niet mee, maar aangezien alle vrienden soortgelijke spellen thuis hebbenzou het slechts een symbolisch effect hebben denk ik als ik mijn poot stijf zou houden. En zou oudste denk ik vaker bij zijn vrienden uithangen dan bij ons als er gebeeldschermd moet worden. Dus toe maar. Ik heb meegekeken, en hoewel ik geen fan ben van al dat geschiet en geknok is het gelukkig niet al te gruwelijk levensecht.

Maar ik ken ook de verhalen van 10 jarigen die bloederige dingen spelen. Dat je voetgangers dood moet rijden en zo, en dat het bloed in het rond spat. Gatver. Ik neem aan dat dat 18+ is? Ik kan er werkleijk niet bij dat ouders dat zelf in de zak v Sinterklaas stoppen voor een basisschool kind. Toch ken ik vriendjes van middelste (nu 11) die dat soort dingen spelen. Met hele aardige beschaafde ouders.
Wonderbaarlijk.

Ingrid

Overdreven en beschaafd

Natuurlijk zijn ouders die hun kinderen dit soort spellen laten spelen net zo beschaafd als jij. waarom niet?
mijn kinderen speelden het idd eerst bij anderen. je houdt het niet tegen.

en over rondspattend bloed? ach, het valt echt heel erg mee. wat maakt het nou uit? denk je nou echt dat ze agressief worden van rondspattend bloed?
kinderen lachen erom, ze vinden het superleuk.
maar in het echte leven zijn ze absoluut neit agressief of met dit soort dingen bezig.

middelste zit nu te tekenen, oudste kijkt nickelodeon kinderprogramma.
het is heus niet zo dat ze dat de hele dag doen

Anne ter Wee

Anne ter Wee

25-03-2011 om 18:47

Kijk hier eens

Ik vind het onbegrijpelijk dat ouders kinderen van 9 jaar Pegi 18 games laten spelen. Zouden ze ook zo gemakkelijk een film voor 18+ laten zien? En natuurlijk zul je niet onmiddellijk zien wat de gevolgen ervan zijn in het gedrag van het kind. Dat zou je ook niet zien als ze porno kijken. Wat zou dat voor gevolgen hebben?

Het gaat om wat ze innerlijk verwerken. Ze begrijpen namelijk best dat het niet voor hen bedoeld is, en raken soms ook in de war met hun eigen gevoelens als reactie op de zeer gewelddadige beelden.

Kinderen die een grens krijgen, en zich door hun ouders beschermd voelen (en daar hoort ook bij dat ze geen 18+ spellen mogen spelen), voelen zich ook veiliger.

Kijk hier eens: www.mediaopvoeding.nl, daar staat ook een vraag over geweld en gamen, recent beantwoord.

Anne

Misdreavus

Misdreavus

25-03-2011 om 19:58 Topicstarter

Bedankt

Bedankt allemaal, het is al fijn te weten dat ik niet de enige ben met dit dilemma.
Ik ben er nog steeds niet helemaal uit wat ik moet, ik neig momenteel naar wel toestaan om mee te kijken als anderen spelen. Zelf spelen mag voorlopig echt niet, maar aangezien hij dat ook niet wil is dat geen probleem.

Ikzelf ook

Mijn broer is 10 jaar ouder. vroeger toen hij nog thuis woonde keek hij veel horrofilms. veel bloederige films. Ik was er gek op en keek stiekem mee.

Ik hou er nog steeds van. ben absoluut niet agressief, hou helemaal neit van vechten. en mijn broer is nog veel zachter dan ik.

tuurlijk moet je wel een beetje opletten, maar ik vind het erg overtrokken.

ze spelen bij mij black ops en vinden het superleuk om te zoeken en te schieten.

tonny

tonny

28-03-2011 om 19:22

Iets wat niet mag vind je als kind meestal leuk

al is het maar omdat het voor leeftijdsgenootjes van je verwacht wordt.

Helemaal eens met Anne 'Het gaat om wat ze innerlijk verwerken. Ze begrijpen namelijk best dat het niet voor hen bedoeld is, en raken soms ook in de war met hun eigen gevoelens als reactie op de zeer gewelddadige beelden.'

Dat ouders zelf niet gamen vind ik geen enkel excuus en dus niet weten wat zo'n spel inhoudt vind ik geen enkel excuus, ze kunnen toch lezen wat voor leeftijdsaanduiding er op het spel staat.

Ik zou trouwens ouders wél aanspreken. Je wilt toch ook niet dat kinderen zonder autogordel worden meegenomen? Daar gaat het om lijfelijk gevaar, hier om mentaal gevaar en dat is óók belangrijk!

*bella*

*bella*

28-03-2011 om 22:24

Nee, toch niet

Ik heb eens gekeken naar zo'n spellen en no way, dat mogen mijn kinderen dus niet, ook niet meekijken. Snap heel goed je dillemma, maar dit zou me te ver gaan.
Annemir, ik vind je erg luchtig doen over dit soort games. Mijn oudste van 9 is erg verstandig, super zachtaardig, maar dit hoop ik echt nog lang verre van hem te houden. Ik zou er ook niet zo blij van worden als ze zouden lachen om rondspattend bloed.

Luchtig

ik pak het luchtig op en mijn kinderen dus blijkbaar ook.
ze lachen niet om echt moorden, ze lachen om een spelletje waarbij je rood vocht rond ziet gaan.

ik weet niet hoor, ik vind het allemaal lichtelijk overdreven

*bella*

*bella*

31-03-2011 om 09:27

Natuurlijk

nemen je kinderen het luchtig op. Dat is nu juist mijn probleem. Kinderen vinden alles normaal, waar ze op jonge leeftijd vaak mee geconfronteerd worden.
'Het is maar een spelletje' gaat echt maar ten dele op. Verstandelijk snappen ze dat uiteraard. Maar emotioneel hoeft dta nog niet zo te liggen. Ze zien keer op keer volwassen mensen op beeld allemaal dingen doen, waarvan je verstandelijk weet dat het niet juist is. En volwassenen in je omgeving zeggen dat dat prima is, dat het maar een spelletje is etc. Je maakt mij niet wijs dat dat geen invloed heeft. Vooral niet als het spellen betreft waarbij je keer op keer in de huid vd dader kruipt. Dat is toch nog anders als een horror, meestal zie je die vanuit het perspectief van slachtoffer.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.