Alles Digitaal Alles Digitaal

Alles Digitaal

Evolution

Evolution

08-12-2009 om 15:16

Nederlanders koplopers in internetgebruik

Hoeveel zijn jullie online? Hier staat de computer de hele dag aan maar dat wil niet zeggen dat ik de hele dag aanwezig ben, ik schat zo'n 4-5 uur per dag of dat nu werk gerelateerd is of just for fun.

AMSTERDAM - Nederlanders behoren binnen Europa tot de onbetwiste top als het om internetgebruik gaat.

Ongeveer 73 procent gebruikt het internet dagelijks of bijna iedere dag, zo blijkt uit de nieuwste cijfers van Eurostat (PDF).

Voor jongeren tot en met 24 jaar ligt dat percentage zelfs op 90 procent. Daarmee laat Nederland andere landen achter zich, hoewel Zweden, Denemarken en Luxemburg ook hoge ogen gooien. In doorsnee begeeft de helft van de Europeanen zich dagelijks op internet, van de jongeren is dit driekwart.

In de 27 landen die de EU telt, had gemiddeld 65 procent van de huishoudens in het eerste kwartaal van dit jaar toegang tot internet. Een jaar eerder was dit nog 60 procent. In Nederland gaat het om negen op de tien huishoudens.

Breedband

Het aantal breedbandaansluitingen groeit gestaag, van 49 procent van de huishoudens vorig jaar naar 56 procent in 2009. Ook op dit gebied bevindt Nederland zich in de top van de lijst met 77 procent breedbandaansluitingen.

Bijna 40 procent van de Europeanen winkelt online, van de Nederlanders doet 63 procent dat. Alleen in het Verenigd Koninkrijk is webwinkelen nog populairder, daar schaft 66 procent wel eens goederen of diensten via het internet aan.

Vooral het online boeken van een vakantie is in trek. Op de tweede plaats staat de aankoop van kleding en sportproducten, terwijl ook huishoudelijke goederen vaak vanachter de computer besteld worden.

Veiligheid

Mensen die niet online shoppen, doen dit vaak niet vanwege twijfels over de veiligheid van betalingen. Daarnaast geven ze er de voorkeur aan persoonlijk naar de winkel te gaan of hebben ze er simpelweg geen behoefte aan.

Nog altijd maken mannen meer gebruik van internet dan vrouwen. Dit geldt vooral voor de leeftijdscategorie├źn boven de 25 jaar, onder jongeren tot en met 24 jaar is er vrijwel geen verschil tussen beide seksen.

Opleiding

Opmerkelijk is verder dat hoger opgeleiden veel meer online zijn dan mensen met een middelbare of lagere opleiding. Terwijl 87 procent van de hoogopgeleiden gemiddeld minstens een keer per week internet, geldt dit voor slechts 38 procent van de lager opgeleiden.

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.