Buitenland Buitenland

Buitenland

Deniz

Deniz

22-03-2016 om 10:11

Nederlands leren in het buitenland

Ik heb een baby van 7 maanden oud. We wonen in Engeland. Ik ben Turks. Ik heb voor 12 jaar in Nederland gewoond/gewerkt en ik spreek de taal redelijk goed. Ik wil graag het Nederlands aan mijn zoon leren maar ik weet niet hoe ik moet beginnen, vooral omdat Nederlands niet mijn moedertaal is. Mijn man is Turks dus zal mijn zoon het Turks van zijn vader leren, Engels in het buiten en op school en Nederlands van me. Ik weet dat ik zelf maak foutjes en zijn uitspraak zal ook anders zijn maar dat vind ik prima want voor me wat belangrijk is dat hij Nederlands begrijpt en hopelijk spreekt.

Als jullie suggesties hebben, heel graag! Alvast bedankt.

Moedertaal

Moedertaal

22-03-2016 om 10:24

Waarom

Waarom wil je je baby Nederlands leren? Gaan jullie op termijn naar Nederland? Woont er directe familie in Nederland die alleen Nederlands spreekt?

Ik zou mijn kind alleen mijn moedertaal willen leren. Als er een andere taal bij moet zou ik dat niet zelf doen of ik moet het echt op native-niveau praten.

Moedertaal

Welke taal spreken jullie onder elkaar?

Vrienden van mij is het niet gelukt om het Nederlands erbij te houden. Onder elkaar spraken ze Engels. Het was eigenlijk de afspraak dat ze dat met het kind ook zouden doen, maar dat kukte haar niet. Haar liefste en diepste en mooiste gevoelens kwamen spontaan in het Turks.

Het Nederlands heeft hij laten varen. Het is gek om met je kind in een taal te praten en vervolgens met je partner, ook ouder van dat kind in een andere taal die die andere ouder ook echt niet verstaat. Dat hou je niet vol.

Deniz

Deniz

22-03-2016 om 16:15

Nederland

We praten in het Turks met elkaar. Mijn zoon heeft de Nederlandse nationaliteit en ik wil heel graag dat hij wat begrijpt van de taal, en van de Nederlandse cultuur. Ik heb een groep van Nederlanders gevonden in London die op elke zaterdag cursussen organiseert. Dus dat ga ik zeker proberen.

Fransien

Fransien

22-03-2016 om 17:00

au pair

Als jullie beide werken, kan een nederlandse au pair heel goed zijn voor de taalontwikkeling van jullie kindje. Als je thuis bent is het misschien mogelijk om een nederlandse uitwisselingsstudent in huis te halen, er zijn veel studenten die een tijdje aan een britse universiteit willen studeren en daar dan ook kost en inwoning voor willen betalen.

Snap ik

Ja, da was ook het argument van mijn vrienden.
Maar het is niet gelukt.
Hij heeft uiteindelijk wel in Nederland gestudeerd. Maar in hetEngels.

Je zou anders even kunnen kijken of er een Nederlandse club is bij jullie in de buurt (club van expats). Als het er genoeg zijn dan willen zij nog wel eens een peuterzaaltje en Nederlandse lessen organiseren.

Hel erg in het algemeen: blijf bij jezelf. Opvoeden is niet makkelijk. Onderweg sneuvelen idealen ten behoeve van het hedendaags geluk. Daar is niks mis mee.

Teletubbies

Met 7 maanden Nederlandstalige teletubbies. Daarna elke dag even voorlezen uit Annie MG Schmidt, bundel met Jip en Janneke en later Puk van de Petteflet. Boekjes die ook later nog goede herinneringen geven als je kind die tegenkomt in de kast.
Vooral veel liedjes. Liedjes die je misschien zelf nog in het Nederlands kent en anders meezingen met youtube.
https://www.youtube.com/watch?v=c7DceNQZ6C4
https://www.youtube.com/watch?v=QhV7LVOILPE
Zoek een vast moment. Zo houdt je zelf ook nog een beetje je nederlands bij.

Nederlandse uitzendingen in het buitenland.
http://www.nederlandersinhetbuitenland.org/tv.html

Jaina

Jaina

22-03-2016 om 18:18

Kan best

Kan prima. Je zoon zal misschien niet perfect Nederlands leren spreken maar dat geeft op zich niet. Hij kan wel de basis van de taal leren. Dat jij wat meer fouten maakt in het Nederlands is geen enorme ramp. Ik zou alleen niet als enige taal Nederlands tegen hem gaan spreken. Als er een taal is waarin jij je emoties beter kan uitdrukken dan in het Nederlands (Turks dus) lijkt het me van belang dat je ook gewoon je vrij voelt om dat tegen je zoon te spreken. Je zal wel wat zelf-discipline moeten hebben om daarnaast ook Nederlands tegen hem te spreken. Je kan bijvoorbeeld met jezelf afspreken dat je Nederlands tegen hem spreekt als je man niet thuis is. Als je er eenmaal aan gewend bent om ook Nederlands tegen hem te spreken dan zal het vanzelf gaan en zul makkelijk kunnen omwisselen.
Ik weet dat ze altijd OPOL aan bevelen maar mijn ervaring is dat je dat ook niet al te krampachtig hoeft te volgen. Je kan best soms tegen hem in het Nederlands spreken en soms in het Turks. Je moet je zelf alleen de gewoonte aanleren om dat ook echt te doen.
Daarnaast kan je veel materiaal aanbieden in het Nederlands (boekjes, films)
En verder inderdaad Nederlandse kinderclubjes zoeken. Londen heeft geloof ik zelfs een Nederlandse school dus wie weet wordt van daaruit wel iets georganiseerd en er wonen sowieso veel Nederlanders.
Zolang je er maar actief mee aan de slag gaat en er echt werk van maakt komt het vast wel goed en zal je zoon prima Nederlands kunnen leren.

Deniz

Deniz

08-04-2016 om 12:32

Geweldig!

Dit is geweldig! Ik had niet zoveel constructieve reacties verwacht. Heel veel bedankt! Ik zal mijn best doen!

dc

dc

08-04-2016 om 18:27

situatie

Je hebt de methode van 1 ouder 1 taal, maar dat lijkt me in jullie situatie niet geschikt. Een andere methode is 1 taal gebruiken in een bepaalde situatie. Dus bijvoorbeeld altijd tijdens het ontbijt nederlands praten. Het gaat erom dat je consequent bent.

Ik zou me niet te druk maken over dat je geen "native speaker" bent, want een beetje aanbod is nog altijd beter dan geen taalaanbod. En dan voor de goede uitspraak aanvullen met nederlandse dvd's en proberen in contact te komen met nederlandse kinderen.

Leuk!

Reageer op dit bericht

Als je wilt reageren moet je eerst inloggen of je aanmelden.

Aanmelden