Buitenland Buitenland

Buitenland

neteret mut

neteret mut

01-04-2016 om 23:46

nieuwe paspoorten

PPFF Zover zijn we weer, de paspoorten zijn aangevraagd en zullen volgende week klaarliggen. Kunnen we nog een keer anderhalf uur heen en anderhalf uur terug met z'n allen (want opsturen doen ze niet aan en aan iemand anders toestemming geven om het op te halen ook niet, iedereen z'n eigen zelf ophalen). Maar wat een gedoe met van alles digitaal invullen en oude passen scannen , verblijfsvergunningen scannen, geboorteakte en ouderlijke toestemming scannen en alles digitaal opsturen en dan past het weer niet/ programma kan het niet aan. Pasfoto's laten maken in een cabine (help waar haal ik zo gauw genoeg en gepast cash vandaan) en dan bijna anderhalf uur later ding 100 euro per pas betalen.
Ging net iets makkelijk toen het nog bij de ambassade/ consulaat kon. Wel alle lof voor de vriendelijke medewerksters van het gemeentehuis, hebben zeer goed geholpen alle obstakels weg te werken. Blij dat we deze grensgemeente gekozen hebben en niet die ander waar we sowieso pas eind mei terecht zouden kunnen.
Hoe gaat het bij jullie met het aanvragen van een nieuw paspoort?

Jaina

Jaina

02-04-2016 om 01:21

Locatie

Onze lokale consulaat kan je geen paspoort meer aanvragen. Waarom dit consulaat er überhaupt nog is weet ik niet. Ik geloof niet dat je er ergens meer voor terecht kan en dat het enig nut heeft behalve een of ander honorair consul een baantje te bezorgen. Dus nu moeten we naar Parijs. Wat natuurlijk idioot ver is. Maar we hebben nog geluk dat we in eigen land terecht kunnen. Inwoners van IJsland schijnen helemaal naar Oslo te moeten bijvoorbeeld.

Maar op zich ging de laatste aanvraag makkelijk. Ik had alleen mijn oude paspoort nodig, ingevuld formulier, de juiste pasfoto's (die maar bij een beperkt aantal goedgekeurde fotografen kunnen worden verkregen) en een bewijs van adres (rekening of zo). Dat was genoeg. Ik stond binnen 10 minuten buiten. En het nieuwe paspoort is wel 10 jaar geldig. Daar ben ik wel blij mee want dan kunnen we minder vaak heen. Behalve dan dat het voor de kinderen niet geldt dus helemaal vanaf zijn we er nog niet. Het is ook nog eens belachelijk veel duurder om een paspoort vanuit het buitenland aan te vragen.

Jaina

Jaina

02-04-2016 om 01:22

Opsturen

Opsturen doen ze hier wel. Niet gratis maar in elk geval goedkoper dan nog een keer op en neer naar Parijs.

mirreke

mirreke

05-04-2016 om 13:36

Ook grensgemeente

Godzijdank op 15 minuten rijden, dus dat is wel te doen. Voorheen moesten we naar Düsseldorf. Foto's maak ik altijd bij een fotograaf, want heb al eens gehad dat er teweinig oor of teveel tand op stond of zo...
Het is inderdaad een heel gedoe met allemaal extra formulieren. Gelukkig zijn onze kinderen nu allemaal 12 jaar of ouder, dat scheelt enkele formulieren meen ik mij te herinneren. Nu hebben we alleen nog het bewijs dat we hier wonen nodig.

Alles behoorlijk aan de prijs ook ja. Ik vind dat een paspoort gratis moet zijn, die verplichting ontstaat eigenlijk bij je geboorte en zou door je moederland moeten worden betaald.

Maar ja...

Triva

Triva

05-04-2016 om 14:25

mirreke

Wat maakt het uit? Als het paspoort gratis is betalen we het toch ook met z'n allen? Als het maar niet zo is dat je in de ene gemeente er veel meer voor moet betalen dan in de andere maakt het toch niets uit? Of is het voor jou een voordeeltje omdat je geen belasting betaalt in Nederland?

mirreke

mirreke

05-04-2016 om 17:05

Wat een naargeestige, zuurpruimige, echt Nederlandse

reactie...

Belgje

Belgje

05-04-2016 om 17:05

5 kwartier rijden

Ik moet tegenwoordig 5 kwartier rijden om een paspoort aan te vragen en het op te halen, voorheen was het om de hoek. We moeten er met het hele gezin heen. Op een werkdag natuurlijk. Zouden de kinderen daar op school vrij voor krijgen?
Het ergste vind ik nog dat je je afspraak maanden van tevoren moet boeken. Ik mag het wel eens gaan doen, onze paspoorten verlopen in oktober.

Triva

Triva

05-04-2016 om 17:08

serieus?

Die laatste zin was natuurlijk maar een grapje maar naargeestig en zuurpruimerig? Wie betaalt het anders als het niet via de belasting gaat? Ik vind zeggen dat de paspoorten gratis moeten zijn enorm naïef! Hoe kan zoiets OOIT gratis zijn?

mirreke

mirreke

05-04-2016 om 18:01

voordeel is wel

dat we nu in dezelfde gemeente ook een DigiD kunnen krijgen. Voorheen kon dat voor expats geloof ik op maar drie punten: Schiphol, Den Haag en 1 grensgemeente. Nu dus als package deal tegelijk met je nieuwe reisdocument. Idd weken van tevoren afspraak maken. En vergeet niet: het duurt lang! Zeker met kleine kinderen soms een opgave...

Nog een voordeel, waar ik helemaal blij van word (maar heeft niets temaken met paspoorten): dit jaar voor het eerst ook digitaal aangifte doen, voor Nederlandse ondernemers in het buitenland. Nooit gesnapt waarom dat juist voor onze doelgroep zo moeilijk zou zijn, maar nu is het dan toch echt mogelijk...!

Jaina

Jaina

05-04-2016 om 18:09

Niet gratis

Van mij hoeft het niet gratis te zijn maar ik vind de meerkosten ten opzichte van een paspoort aanvragen in Nederland wel fors. Meer dan het moet kosten om zo'n paspoort een keer extra te versturen. En de afstanden die je tegenwoordig moet afleggen zijn wel belachelijk.Voor mij kost zo'n grapje 300 euro voor 1 persoon (reis heen en terug, paspoort aanvrage). Vind ik veel. En dan zijn we hier nog eens het beroerdst af want we kunnen tenminste nog in hetzelfde land terecht. Sommige mensen moeten nog veel verder reizen.
De service is een stuk minder geworden en de kosten zijn hoger.

neteret mut

neteret mut

05-04-2016 om 21:26

verschillende grensgemeenten geprobeerd

en er is verschil in afsprakenschema. Bij de ene konden we pas over 2 mnd terecht en bij de ander de volgende week. Bij de 1 sturen ze het wel op (zullen wel kosten aan verbonden zijn) en bij de ander iedereen mee om het op te halen (ook niet toestemming geven aan een gezinslid). Volgens mij meer invuldingen en scannen van te voren dan 5 jaar geleden, het is ook voor het eerste dat er een geboortebewijs moest zijn terwijl het voor het in kwestie al het derde paspoort wordt. Wij hebben geluk dat afgelopen week bij de aanvraag en deze week bij het ophalen iedereen toch al vrij is ivm vakantie. Geen probleem met vrij vragen dus, althans voor de kinderen. Onze paspoorten verlopen eind april, we zijn dus nu net op tijd (en had totaal niet verwacht dat er zulke wachttijden op zouden kunnen zitten). Wij zijn naar gemeente Sluis gegaan terwijl we eigenlijk naar Bergen op zoom hadden gewild.

dc

dc

05-04-2016 om 23:07

hier ook

En mijn man moet mee, dus moet een dag vrij nemen, want we moeten ervoor naar Londen (met z'n 5-en, voor 2 paspoorten). Voor de aanvraag voor de kinderen wordt aangeraden dat beide ouders aanwezig zijn. Anders nog meer papierwerk (een gecertificeerde kopie van zijn paspoort en een brief met toestemming).

En mijn man is frans. De eerste keer heb ik een kopie gemaakt en brief meegestuurd, is niet eens om gevraagd. Hij kan dus zonder mijn toestemming WEL een frans paspoort aanvragen voor onze kinderen. Waarom moet het voor een nederlands paspoort weer moeilijker zijn?

Schiphol/den Haag

Ik haal sinds een paar jaren mijn nieuwe paspoort in den Haag of in Schiphol. Vond het in London of in Durban regelen zo'n ontzettend gedoe!

Met sped procedure kosten voor mij okm goedkoper omdat reizen naar ambassade/consulast duur is. Nu doe ik het als ik toch in Nederland ben,

Mariel

Idd duur

Wij wonen niet meer in België, we zijn verhuisd naar Charente (FR)voor ons restaurant-projekt. Ik moest 2 weken geleden voor de paspoortaanvraag naar Parijs Montparnasse met de trein (2,5 uur en €117 voor een retourticket). Paspoort kost 136€. Heb 'm gelukkig opgestuurd gekregen na 10 werkdagen. Dus ja, mij heeft dit geintje 250€ gekost.

Wereldvrouw

Wereldvrouw

27-04-2016 om 00:41

Ach

Als je de nederlandse nationaliteit hebt en wil houden in het buitenland zal je je moeten aanpassen.
Ik heb daar geen moeite mee en klaag niet over geld of tijd. Ik heb altijd veel voordeel aan mijn nederlanderschap. Ben dan ook erg dankbaar dat ik steeds weer mijn nederlandse paspoort mag verlengen. En kom op zeg, zo vaak hoeft dat toch niet???!
Houd er op tijd rekening mee, daardoor heb ik soms te vroeg verlengd. Maar dat geeft niet

Vakantieganger

Vakantieganger

29-04-2016 om 16:06

Vraagje over geldigheid paspoort

ik woon gewoon in NL, en ben even nieuwsgierig: zijn jullie paspoorten vanaf nu ook 10 jaar geldig? Of, omdat je in het buitenland woont, maar 5?

dc

dc

29-04-2016 om 17:59

zelfde

Het zijn dezelfde paspoorten hoor. Dus vanaf nu 10 jaar, maar voor kinderen 5 jaar.

Wereldvrouw

Wereldvrouw

01-05-2016 om 21:49

Precies

5 of 10 jaar.
Waar hebben we het helemaal over.
Ik ben een erg blij Nederlands staatsburger.
En daar heb er eens in de 5 jaar best wat moeite en geld voor over.
Tenslotte kies ik er zelf voor om in het buitenland te gaan wonen.

neteret mut

neteret mut

01-05-2016 om 22:23

het gaat erom

dat het nu een stuk moeilijker is om paspoorten aan te vragen dan dat het bv. vorig jaar was. Dat ze een stuk duurder geworden zijn (maar of ze duurder zijn dan in NL. zelf weet ik niet. Zijn ze eigenlijk in elke gemeente even duur?)
Geen flauw idee of ik er voordeel van heb om Nederlandse te zijn. Voordeel waarmee dan ? Hoe?

Wereldvrouw

Wereldvrouw

01-05-2016 om 23:06

Voordeel

Bij het verkrijgen van visa in verschillende landen. Als Nederlander heb je het een stuk makkelijker dan als inwoner van het land waar ik nu woon.
En de mogelijlheid om onmiddelijk uit een buitenland naar het veilige Nederland te kunnen gaan als het in het buitenland niet veilig is. Bv door oorlog of uitbraak ziekte of politieke instabiliteit.
En de mogelijkheid terug te vallen op mijn vaderland als ik een ernstige ziekte zou krijgen die hier niet behandeld kan worden.
En het feit dat ik terecht kan op een consulaat in geval van nood.

Jaina

Jaina

01-05-2016 om 23:28

Wereldvrouw

De Nederlandse nationaliteit biedt me geen voordelen ten opzichte van de nationaliteit van het land waar ik woon dus daar hoef ik het verder niet voor te doen. Niet dat ik van plan ben de Nederlandse nationaliteit op te geven verder. Ik constateer alleen dat het veel en veel duurder en lastiger is geworden om een paspoort te verlengen dan tot een aantal jaar terug. Toen kon je nog gewoon terecht op je lokale consulaat. Nu moet je gewoon ver reizen naar de hoofdstad in de meeste landen (of zelfs naar een ander land), zo ver dat het voor veel mensen niet op één dag te doen is. Dat is een flinke hap geld en tijd. Daarnaast betaal je ook nog eens een stuk meer dan in de Nederlandse gemeentes. En dat was vroeger dus inderdaad beter en makkelijker. De service is gewoon echt veel en veel slechter geworden.

Wereldvrouw

Wereldvrouw

01-05-2016 om 23:40

In Nederland

Het is sowieso in Nederland ook duurder en ingewikkelder geworden weet ik van mijn zuster. Alles op afspraak en twee keer naar gemeentehuis met ouders en kinderen.
Ik ben elk jaar wel minstens een keer in Nederland en regel dan alles wat ik moet regelen. En eens in de zo veel jaar is dat een paspoort. Net als Mariel.

Vakantieganger

Vakantieganger

02-05-2016 om 08:16

Kosten in NL

Gelukkig hoeven jullie in het buitenland dus ook minder vaak een paspoort te vervangen, met de nieuwe geldigheidsduur.

Heb even 5 gemeenten in zuidholland getoetst naar hun paspoort kosten.
Allemaal rekenen ze 64,40 euro voor n 10-jarig paspoort (volwassenen).

Triva

Triva

02-05-2016 om 09:38

vakantieganger

Dat is ook op 4 ct na de maximale prijs: "Personen ouder dan 18 jaar krijgen een paspoort of ID-kaart met een geldigheidsduur van 10 jaar. Een Nederlands paspoort kost per 1 januari 2016 maximaal € 64,44 en een identiteitskaart € 50,40. Het precieze bedrag bepaalt uw gemeente."

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/paspoort-en-identiteitskaart/vraag-en-antwoord/wat-zijn-de-kosten-van-paspoorten-en-identiteitskaarten

Hortensia

Hortensia

02-05-2016 om 11:45

even gekeken

Ik zit helemaal niet in Zuid Holland maar ook hier resp. 64,40 en 50,40. Het zijn me nogal geen bedragen. Ik ken gezinnen die daar een week van moeten leven... Ja, tien jaar geldig, maar wie krap zit kan niet even makkelijk voor alles geld opzij leggen.

Veel uitgaven zijn een keuze. Maar dit is een verplichting.

Vakantieganger

Vakantieganger

02-05-2016 om 13:28

Paspoort is toch geen verplichting ?

Een ID-kaart kan toch ook?
Okee, tenzij je buiten Europa woont/werkt of daar op vakantie wilt, dan is een pp verplicht.

Maar verder kan je toch volstaan met een ID-kaart?
Die ook duur is, overigens, scheelt 10 euro :( En dat dat voor sommige gezinnen het totale weekgeld is, dat weet ik ook).

Maar betalen de Buitenlandgangers méér dan de 64,40 die wij in NL betalen? Ben nog steeds nieuwsgierig.

Jaina

Jaina

02-05-2016 om 13:34

Vakantieganger

Ja, het is duurder.
Bij aanvraag in Frankrijk is het 128,40.
Een ID kaart is 115,50

Imogen

Imogen

02-05-2016 om 15:17

Hortensia

'Ik ken gezinnen die daar een week van moeten leven'

Maar die gezinnen gaan waarschijnlijk niet naar het buitenland op vakantie en hebben dus helemaal geen paspoort nodig.

Noet

Noet

02-05-2016 om 15:17

Imogen

maar wel een ID kaart en die zijn niet zo heel veel goedkoper.

Hortensia

Hortensia

02-05-2016 om 15:19

Imogen

Ze zullen zich toch op één of andere manier moeten identificeren. En daarvoor heb je op zijn minst een ID-kaart nodig.

Imogen

Imogen

02-05-2016 om 15:22

klopt

Maar 65 euro voor een paspoort is 6,50 per jaar, dat is 55 cent per maand! Dat kan iedereen opzij leggen.

Reageer op dit bericht

Als je wilt reageren moet je eerst inloggen of je aanmelden.

Aanmelden