Buitenland Buitenland

Buitenland

Tiktak

Tiktak

16-09-2018 om 14:15

Studeren in Nederland

Mijn dochter gaat volgend jaar als alles goed gaat na de zomer studeren in Nederland. Nu willen we beginnen met de voorbereiding qua dingen die geregeld moeten worden, maar het duizelt ons nogal van de info op internet. Burgerservicenummer, digiD, studiefinanciering/lening, OV kaart, oef. Wie heeft er al met het bijltje gehakt en helpt ons even een stukje op weg, bv wat is de volgorde van dingen aanvragen, wat moeten we absoluut niet vergeten enz. Ze heeft overigens de Nederlandse nationaliteit.

ze is Nederlands

Dus ze moet al een burgerservicenummer hebben. Staat die niet in haar paspoort? Eerste stap daarna is regelen van digi-D (met SMS authenticatie), die heb je namelijk nodig voor al het andere.Daarna studiefinanciering en inschrijven studie. Ook regel je een OV chipkaart waar dan later het Na het aanvragen van stufi aanvragen persoonlijke OV chipkaart. Die heb je nodig om straks het studentenreisproduct op te kunnen zetten.

Vergeet ook niet het aanvragen van zorgtoeslag.

dat is een halve zin

Daar moest staan: ook regel je een persoonlijke OV chipkaart waar dan na het aanvragen van stufi het studentenreisproduct op gezet kan worden.

mirreke

mirreke

16-09-2018 om 16:38

Burgerservicenummer en digiD

Als het burgerservicenummer niet in het paspoort staat (dat is namelijk vaak (niet altijd...) het geval bij paspoorten/ID-kaarten van Nederlanders in het buitenland, dan kun je dat wel opvragen als je het niet weet. Dat moet bij een gemeente in Nederland.
Als je dochter nog helemaal geen burgerservicenummer heeft, dan kun je het aanvragen.

Je kunt eventueel hier nalezen wat voor jullie van toepassing is:
https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/toeslagen/hoe_werken_toeslagen/in_het_buitenland_wonen_of_werken/ik_woon_in_het_buitenland/burgerservicenummer-als-u-buiten-nederland-woont

Vervolgens moet je dochter een digiD aanvragen. Daarvoor heb je een burgerservicenummer nodig:

https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/toeslagen/hoe_werken_toeslagen/in_het_buitenland_wonen_of_werken/ik_woon_in_het_buitenland/digid-aanvragen-als-u-buiten-nederland-woont

Een digiD moet je in Nederland aanvragen (bizar maar waar), bij een aantal gemeentes kan dat als je niet in Nederland woont. Ik hoop dus maar dat jullie niet al te ver weg wonen. Engeland kan een probleem vormen vanwege Brexit, dan zou ik het zsm aanvragen, ik hoor nl. verhalen van mensen die het land niet meer inkomen.

Daarna is het niet meer zo moeilijk. Eerst de studie, ze zoekt uit welke ze wil en schrijft zich in via Studielink.nl. Volgens mij kan het als je nog geen digid hebt ook op een andere manier, voor studenten in het buitenland. Maar dat moeten jullie zelf even uitzoeken. Vroeger kon dat, geen idee of dat nog zo is. Dan lening (indien ze daarvoor kiest) en het studententreisproduct (OV-kaart), dit vraagt ze op de website van DUO aan..

Tiktak

Tiktak

17-09-2018 om 06:31

Fijn!

Hier kan ik wat mee, dankjulliewel! Een burgerservicenummer heeft ze nog niet, staat zowiezo niet op haar (nieuwe) paspoort, ws omdat ze nooit in Nederland heeft gewoond. Nederlands is haar tweede nationaliteit. Daar moet ik dus eerst achter aan. Een digiD kun je ook aanvragen via Schiphol zag ik, dus dat kan als we naar Nederland reizen. We wonen redelijk ver weg, dus vandaar dat ik de dingen geregeld moeten worden goed op een rijtje wil, door werk kan ik maar een beperkt aantal dagen naar Nederland dus dat moet even strak gepland worden.

mijk

mijk

17-09-2018 om 11:37

Nederlandse bankrekening

Moet je ook bog hier even regelen weet ik nog van mijn nichtje. Dat was lastiger dan je zou verwachten..

Digid

Een digid kan gemakkelijk aangevraagd worden via internet: https://digid.nl/aanvragen. Het kan alleen zijn dat de codes per post worden toegestuurd, dus dat is wellicht lastig in het buitenland.
Je moet wel een BSN hebben, dus dat is echt het eerste wat je moet regelen.

Tsjor

mirreke

mirreke

17-09-2018 om 14:02

digiD voor nederlanders in het buitenland

Verloopt helaas toch altijd via een balie in Nederland, tsjor.
Je krijgt weliswaar een baliecode maar die moet vervolgens toch echt in NL worden geactiveerd. En daarvoor moet je ook weer eerst een afspraak maken. En die baliecode moet dan ook nog eens binnen 30 dagen na ontvangst ervan geactiveerd worden.

https://digid.nl/aanvragen_buitenland

Je dochter heeft een DigiD met bevestiging via sms nodig. Dus ze heeft dan ook een Nederlandse telefoonkaart nodig, met een nederlands 06-nummer, waarop ze Nederlandse tekstberichten (sms) kan ontvangen.

Het kan vermoedelijk ook via een ander Europees mobiel nummer, maar daar zou ik niet op willen gokken.

Digid en studielening

Je kunt je bevestigings-SMS ook op een buitenlands mobiel nummer krijgen (in elk geval op EU nrs).

Voor wat betreft studiefinanciering: daar heb je alleen onder bepaalde omstandigheden recht op. Ik meen als je van de laatste 6 jaar in elk geval 3 jaar in Nederland gewoond hebt of zoiets...
Feit dat je Nederlander bent, betekent niet zoveel. (Niet alleen voor wat betreft studiefinanciering, Nld regering redeneert: jij bent weg (gegaan), jouw probleem).

Er zijn uitzonderingen mogelijk, maar makkelijk is het niet.

Maar inderdaad: t begint bij een BSN en een Digi-D.

Succes

Tiktak

Tiktak

22-09-2018 om 21:09

Oei

EBSD, ik heb altijd begrepen dat studiefinanciering geen probleem is, ik ga het nog maar eens goed uitzoeken. Voor een bsn nummer moet je of ingeschreven staan op een Nederlands adres, of je verzoek bij de belastingdienst indienen met een vertaald bewijs van adres in het buitenland. Duurt twee maanden, dus dat eerst maar gauw doen. Dank weer voor de reacties!

Flavia

Flavia

22-09-2018 om 21:14

Duo

De site van Duo is redelijk duidelijk over de voorwaarden:
https://www.duo.nl/particulier/studiefinanciering/index.jsp

OV chipkaart

De meeste studenten hebben ook een openbaar vervoer chipkaart nodig.
Dat kun je regelen door digitaal een foto en aanvraag in te dienen voor een persoonlijke kaart. Maar daar heb je wel een adres in Nederland voor nodig.
Niet per se je eigen adres, een bezorgadres.
Als je de kaart hebt kun je daar saldo op zetten maar ook een studenten ov reisproduct op downloaden.

https://www.ov-chipkaart.nl/ov-chip-kopen/persoonlijke-ov-chipkaart-aanvragen.htm

Kan een hoop geld schelen als je dat tijdig regelt. Je kunt altijd ter plaatse een anonieme ov chipkaart kun je in veel automaten los kopen. Maar dan ben je dus nog een keer de 7,50 euro voor een kaart kwijt. Als je later toch een persoonlijke ov chipkaart nodig hebt.

Biene

Biene

22-09-2018 om 23:26

Belgiƫ

Kijk ook eens naar studeren in Belgiƫ. Is goedkoop en lijkt erg goed te zijn.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.