Echtscheiding en erna Echtscheiding en erna

Echtscheiding en erna

gescheiden moeder

gescheiden moeder

29-10-2008 om 18:18

Alimentatie laten herberekenen?

Hallo,

ik heb een vraag waar jullie hopelijk antwoord op hebben of ervaring mee hebben..

Ik ben sinds 7 jaar gescheiden en ontvang sinds die tijd kinderalimentatie voor mijn 2 kinderen. Dit is destijds berekend op basis van het inkomen van mijn ex van destijds. Inmiddels is hij gaan samenwonen (zijn vriendin heeft een goede baan en kan zelf in onderhoud voorzien). Per jaar is de alimentatie wel iets omhoog gegaan door de jaarlijkse indexering. Maar naast het samenwonen heeft mijn ex ook een andere (hogere) functie gekregen. Ik weet zeker dat hij inmiddels veel en veel meer verdiend dan destijds. Maar volgens hem wordt alimentatie berekend op basis van het inkomen dat hij had in de tijd dat wij gehuwd waren. en doet het huidige inkomen niet ter zake. Weten jullie of dit klopt?

Zal ik een herberekening aanvragen? Ik denk echt dat hij qua draagkracht veel en veel meer kan betalen.

Hoop dat jullie antwoord weten op deze vraag...

Groetjes "Gescheiden moeder"

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
groentje-30

groentje-30

29-10-2008 om 19:19

Zelfde vraag maar hij wij juist minder gaan betalen

Hallo,

Ik heb bijna dezelfde vraag, alleen wil in dit geval mijn ex-man de herberekening laten doen, zodat hij minder kan gaan betalen.

Ik wordt hier echt zo boos om, ik ben van baan veranderd en inderdaad meer gaan verdienen, ik werk 32 uur, zodat we niet ieder dubbeltje moeten omdraaien, hij wil daar nu gebruik van maken en minder gaan betalen!

Ik heb alleen al geen zin in alle heisa en stress en energie die het kost. Hij heeft genoeg, krijg geld van zijn ouders, maar dat telt niet mee. HIj rijdt een vrij nieuwe volvo station ik een oude suzuki swift. Ik werk hard en hij zit lekker thuis in de wao.

Wellicht maak ik mij druk om niks, want door mijn hogere inkomen, zijn mijn huurtoeslag en zorgtoeslag vervallen, dus netto houdt ik niet eens zoveel extra over denk ik.

Mijn ex betaald 150 euro per kind per maand, wat ik niet veel vind (heb 2 kinderen), is er inderdaad een kans dat hij nu minder hoeft te gaan betalen omdat ik meer ben gaan verdienen? Zo ja om hoeveel minder zou het dan gaan?

Mag ik vrijwillig minder gaan werken? Want ik werk zoveel omdat we het dan iets makkelijker hebben, maar zou graag 3 uur minder gaan werken, zodat ik woensdag de hele dag vrij ben. Zeker als hij anders minder zou gaan betalen, ga ik liever minder werken.

Kan ik het ergens zelf uitrekenen? Ik heb geen advocaat meer omdat ik naar de andere kant van het land ben verhuisd.

Maar ik vind het zo oneerlijk, het eerste jaar heeft hij helemaal niets betaald en moest ik het maar zien te rooien met mijn lage inkomen, mijn moeder heeft toen 3 dagen n de week voor helemaal niets opgepast, kon haar zelfs geen benzinegeld geven. Kon toen ook niet sparen (lukt nu trouwens ook niet) dus wat als de auto stuk gaat? Maar daar houdt een rechter vast geen rekening mee, of het feit dat ik voor deze betere baan er ook netjes gekleed uit moet zien en daar dus een aparte garderobe voor heb moeten aanschaffen.

Hoop dat iemand hier een antwoord op heeft en in ieder geval weer even mijn frustratie van me af kunnen schrijven.

Groeten Groentje

G.m, je ex heeft het mis . en tinus: link?

Tenzij ze de uitgangspunten hebben veranderd toen ik even niet oplette, geldt voor kinderalimentatie (niet voor partneralimentatie) dat inkomensstijgingen na de echtscheiding gewoon meetellen.

Uitgangspunt is namelijk: kind hoeft er niet slechter van te worden dat zijn ouders uit elkaar gaan.

Dus, gescheiden moeder, in principe zou de kinderalimentatie kunnen stijgen.

Er is een bovengrens, en dat is de behoefte van het kind. Maar die stijgt als het inkomen van de ouders stijgt (omdat rijken meer geld aan hun kinderen spenderen dan armen).

Groentje, er zijn in het hele land advocaten. Bel anders je oude advocaat op of hij/zij iemand weet in dat deel van het land waar je nu woont.

Wat dat zelf uitrekenen betreft: dat is niet bijzonder eenvoudig maar het is wel te doen. Tinus had laatst een link. Heb je die nog, Tinus?

Groeten,

Temet

Tinus_p

Tinus_p

30-10-2008 om 18:27

Link

Temet:
"Tinus had laatst een link. Heb je die nog, Tinus?"
http://www.alimentatiewijzer.nl/berekenen/kinderalimentatie-behoefte.html

Er zijn wel twee problemen: Ten eerste of je je eigen inkomen bij herberekening moet laten meetellen, en ten tweede dat dit alleen de 'behoefte' berekent en niet de 'draagkracht' (die draagkracht is meestal hoger dan de behoefte, maar bij schulden etc kan die lager zijn).

groentje-30

groentje-30

30-10-2008 om 21:09

Pfft valt tegen zeg

Hoi Tinus,

Dank je voor de link, was deze website zelf ook al tegengekomen. Volgens die site is de behoefte 725 en hoeft mijn ex slechts 175 per maand te betalen en moet 550 bijdragen. Het rare is dat die 500 euro precies het verschil is tussen zijn en mijn netto inkomen per maand.

Als dit klopt zie het er dus slecht uit, kan hij bijna de helft gaan betalen, wat de kinderen echt niet ten goede gaat komen. Hij doet dit om mij te pakken, omdat ik degene ben die is weg gegaan en ook weer geniet van het leven.

Nu ik een beter salaris heb, krijgen ze vaker eens iets extra en meer kleding of halen we een keer patat, maar al die fijne kleine dingetjes moeten we dan weer mee stoppen.

Hij gaat natuurlijk door met ieder weekend dat ze bij hem zijn met ze overladen met cadeautjes en eten bij mcDonalds. Mijn enige troost is dat als ze later groot zijn, ze zullen snappen dat ik hard heb gewerkt en hij te beroerd was om voor ze te betalen.

Groentje

Link met trema rekenschema

De link van Tinus geeft een indicatie, maar bij de echte berekening wordt met veel meer factoren rekening gehouden dan alleen inkomen. Denk aan bv nieuwe partner met of zonder eigen inkomsten, woonkosten, kosten voor eventuele andere kinderen, schulden etc etc

Lang googlen levert deze link op, met volgens mij het Trema rekenschema dat advocaten/rechters gebruiken om alimentatiebedrag vast te stellen.
Maar wees gewaarschuwd: het is geen eenvoudig sommetje
http://www.echtscheidingswinkel.nl/downloads/website/bruto_rekenmodel_ali1.pdf
en voor toelichting:
http://www.echtscheidingswinkel.nl/downloads.html
Als ik tijd en energie heb ga ik zelf ook eens rekenen of mijn kinderen misschien recht op meer hebben. Bij onze berekening is uitgegaan van ex die alleen woont, maar inmiddels is ie bij z'n vriendin ingetrokken - dus dubbel inkomen en lagere want gedeelde woonlasten...
groet, Emel

Truus

Truus

31-10-2008 om 01:19

Ligt eraan

Mijn ex had al een vriendin toen wij bij de advocaat waren om de scheiding te regelen. Dus heb ik gelijk laten uit rekenen wat de alimentatie zou worden bij evt. samenwonen. Het komt er inderdaad op neer dat zijn woonlasten gedeeld kunnen worden (mits zij dus wel in eigen onderhoud kan voorzien) en daardoor zou de alimentatie voor mij 200 euro hoger uitvallen.
Ik ben nog steeds blij dat zij niet gelijk bij hem introk omdat wij ook nog samen 2 kinderen hebben, maar alleen om de financiën had het mij dus wel goed uitgekomen.

Truus zegt het goed

Het inkomen van de nieuwe partner telt in zoverre niet mee dat haar inkomen niet bij het zijne wordt opgeteld (dan zou zij moeten betalen voor de kinderen van een ander). Wel is het zo, zoals Truus al aangeeft, dat als zij financieel onafhankelijk is, ervan wordt uitgegaan dat ze de helft van de lasten van de huishouding kan dragen. Vooral bij de woonlasten tikt dat natuurlijk lekker aan. Het heeft trouwens ook gevolgen voor de grondslag van het 'draagkrachtloos inkomen', maar dan wordt het wel erg specialistisch allemaal.

Dus een verdienende nieuwe partner is leuk (althans, financieel gezien ), maar je moet je ook weer niet rijk rekenen.

Groeten,

Temet

Mamasan

Mamasan

31-10-2008 om 10:02

En de kosten om het te krijgen?

Ik zou ook best een herrekening willen. Ten tijde van de scheiding ben ik accoord gegaan met een lager bedrag per maand en de afspraak om 'grote uitgaven' te delen. Van dat laatste komt de laatste tijd weinig terecht. Ik heb wel eens aangekaart om te laten herrekenen maar mijn ex voelt daar weinig voor. Als ik een advocaat in de arm zou nemen, zou dat me een vermogen kosten terwijl ik er per maand misschien 100 euro wijzer van zou worden. Nog een vraagje. Wordt er alleen gekeken naar het inkomen van de partner van de alimentatieplichtige of ook naar dat van de partner van de alimentatiegerechtigde? Ik voel er weinig voor om mijn ex inzage te geven in mijn financiën.

Kom ik weer

Kom je echt niet in aanmerking voor gefinancierde rechtshulp? Zie www.rvr.org. Hoewel, waarschijnlijk niet als je zelf verdient en je partner ook, er even vanuit gaande dat jullie beiden een redelijk inkomen hebben (als je er toch voor in aanmerking komt, sla dan nu toe, Albayrak heeft ernstige bezuinigingsplannen voor het stelsel)

Als je een advocaat zelf moet betalen moet je eens een rondje bellen en vragen wat ze per uur kosten en of ze een klein beetje kunnen schatten wat het kosten gaat. Dat laatste is overigens erg lastig, omdat niet altijd goed valt te voorspellen hoeveel werk er in gaat zitten.

Advocatenkantoren die zich sterk richten op gefinancierde rechtshulp hanteren vaak ook een relatief bescheiden uurtarief, dus dat kan een beetje richting geven bij het zoeken. Maar een dure grap blijft het, helaas. Aan de andere kant: als die alimentatie nog enkele jaren doorloopt levert het per saldo wel wat op.

Wat betreft het inkomen van je partner: dat weet ik gek genoeg niet eens uit mijn hoofd. Zijn jullie getrouwd? Zo niet, dan is hij niet onderhoudsplichtig voor jouw kinderen en in dat geval denk ik dat e.e.a. niet van belang is, behalve dan dat ook aan jouw kant van het verhaal de woonlasten natuurlijk gedeeld kunnen worden.

Het hangt er ook vanaf: als de draagkracht van de alimentatieplichtige sowieso minder is dan de behoefte van het kind dan gaat de discussie vaak alleen maar over 'wat kan meneer eigenlijk missen'. Heeft hij redelijk wat te besteden, dan gaat de discussie wat meer richting 'hoeveel heeft zo'n kind nou eigenlijk nodig' en dan is de vraag hoeveel jij daarvan dan weer betalen moet; ik kan me voorstellen (zou dit uit mijn hoofd moeten weten, maar sorry, dat is dus niet zo) dat in zo'n discussie de inkomsten van je partner relevant kunnen worden.

Enig inzicht in de financiën zul je hoe dan ook moeten geven, daar ontkom je niet aan (denk aan woonlasten etc)

Groeten,

Temet

Mamasan

Mamasan

31-10-2008 om 10:39

Die gefinancierde rechtshulp

Die hebben ze volgens mij juist versoepeld een jaar of drie geleden. Zo'n vier jaar geleden kwam ik er qua inkomen (alleenstaand) wel voor in aanmerking, maar toen had ik teveel spaargeld (en dat was echt niet schokkend veel). Daarna hebben ze die vermogensnorm omhoog gedaan, en nu wil Albayrak dus weer de inkomensgrens naar beneden brengen.
Ik ben er nog helemaal niet uit of ik de alimentatie ga aankaarten. Ex is daar helemaal niet blij mee (heb al eens gepolst of we het niet handjeklap kunnen doen), dus dat gaat de relatie niet ten goede komen.

Vermogen

Die vermogensnorm is enorm versoepeld. Het hele systeem is feitelijk anders geworden omdat nu wordt aangehaakt bij belastbaar inkomen en vermogen.

Ik zou echt even op die site kijken, want het kan de moeite lonen die zaak nu nog aan te kaarten. Die bezuinigingsplannen van Albayrak halen waarschijnlijk niet ongeschonden de eindstreep (PvdA-fractie is al tegen), bovendien zou gefinancierde rechtshulp voor dit soort zaken waarschijnlijk toch blijven bestaan (omdat verzekeraars die zaken nooit dekken) maar dan kan je er bijna vergif op innemen dat ze op een andere manier aan het stelsel gaan lopen rotzooien, bijvoorbeeld door de eigen bijdragen maar weer eens omhoog te gooien.

Groeten,

Temet

Mamasan

Ik vergat nog: ook voor mediation (is iedereen dol op tegenwoordig) zijn er vergoedingsmogelijkheden. Misschien wat minder belastend voor de verhoudingen.

Nogmaals: zie de site www.rvr.org

Groeten,

Temet

groentje-30

groentje-30

02-11-2008 om 11:47

Bedankt

Emel,

Bedankt voor de link. Inderdaad moet je ook de tijd en energie hebben om het allemaal uit te rekenen. Maar fijn dat je het tenminste zelf kan doen, voor je een advocaat in de arm neemt en het nogal mee valt met de alimentatie die hij minder gaat betalen.

Denk dat het van mijn ex vooral een dreigement is om te zien hoe ik reageer en te zorgen dat ik niet blijf vragen om het geld dat hij nu inhoudt.

Andere vraag mat vinden jullie van de alimentatie die ik krijg, in mijn omgeving vindt iedereen het weinig. Ik krijg in totaal 300 euro voor twee kinderen van 4 en 7 jaar.

Groetjes Groentje

Hangt af van jullie inkomen

Groentje,
Alimentatie is afhankelijk van inkomen en overige financiele omstandigheden - dus of 150 per kind veel of weinig is is zo niet te zeggen.
Ook is er een verschil tussen "behoefte van het kind" en "draagkracht" van jou en je ex. De behoefte is uitsluitend gebaseerd op het "gezins"inkomen, dus dat van jou en je ex bij elkaar opgeteld. Zijn draagkracht is afhankelijk van zijn inkomen, eventuele schulden, woonkosten, nieuwe partner met of zonder eigen inkomen etc etc.
Als de behoefte hoger is dan de draagkracht, kun je je ex niet verplichten meer dan de maximale draagkracht te betalen. Hij mag dat natuurlijk wel, maar dat is vrijwillig.
Ik krijg per kind meer dan jij, maar mijn ex heeft een behoorlijk inkomen en we zijn overgekomen dat hij een bedrag tussen draagkracht en behoefte (2x zo hoog als zijn draagkracht) in betaald. Ik heb dit ook meteen schriftelijk bij advocaat en rechter laten vastleggen, zodat hij niet zo maar eenzijdig kan beslissen het bedrag te verlagen.
groet, Emel

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.