Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen
Echtscheiding en erna Echtscheiding en erna

Echtscheiding en erna

MarleenTY

MarleenTY

28-04-2011 om 16:54

Knoop is doorgehakt, waar moet ik op letten?

Hoi allemaal,
Na 24 jaar samenwonen en 2 kinderen hebben we eindelijk de knoop doorgehakt om ieder ons weg te gaan. De reden is in dit verhaal niet relevant, maar alles gaat (nog) in goede harmonie.
Gelukkig kan ik over 2 maanden in een huurhuis waarvan mijn ex (wat klinkt dat vreemd)de eigenaar is. Het stond niet op beider naam en ik mag daar tegen een schappelijke huurpijs dus gaan wonen. Ik mag werkelijk in mijn handen knijpen want het is een leuk huis in een leuke buurt met 3 slaapkamers en op 5 tot 10 minuten loopafstand van ons huidige huis (dus fijn voor de kinderen)
Alleen, nu dus de vraag. Tegen welke dingen kan ik aan gaan lopen en waar moet ik op letten?
Iemand ervaring hiermee?

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Verwarde man

Verwarde man

28-04-2011 om 17:37

Je blijft financieel verbonden

Beste Marleen,
Allereerst: wat ontzettend vervelend voor je dat de knoop is doorgehakt. Ik wens je veel sterkte en wijsheid voor de komende tijd.

Naast algemene zaken zoals alimentatie (partner&kind), verdeling (toekomstige) studiekosten van de kinderen, omgangsregeling (afhankelijk van de leeftijd van de kinderen) en boedelscheiding en pensioenverdeling is jullie constructie qua huurhuis er eentje waar ik zelf over na zou denken.

Ik merk zelf dat ik de wederzijdse afhankelijkheid met mijn ex het liefst zo klein mogelijk maak. In jouw geval studeren de kinderen wellicht al en is van kinderalimentatie dus wellicht geen sprake. Ik weet niet of je werkt en of partneralimentatie aan de orde is maar het zou zomaar kunnen van niet. Dat betekent weinig afhankelijkheid over en weer. Gelet op de duur van jullie huwelijk is zelfs een omgangsregeling waarschijnlijk wat minder ingewikkeld (ik ga er vanuit dat jullie kinderen in de buurt van studeren zitten?).

Met het huis introduceer je echter wel een (extra) zakelijke en financiële afhankelijkheid. Je kunt ruzie krijgen over onderhoud van het huis (wat vind jij nodig en wat vindt hij?), over huurverhogingen, noem maar op. Ik zou een dergelijk contract niet met mijn exgenote willen hebben. Ruzie met een huisbaas is minder erg dan ruzie met de vader van je kinderen, zeg maar.

Ik snap dus dat het scenario aantrekkelijk klinkt, leuk huis etc., maar denk er van tevoren goed over na hoe je dingen dicht gaat timmeren om toekomstige onenigheid te voorkomen. Of wie je bijvoorbeeld als onafhankelijke tussenpersoon inschakelt in geval van onenigheid (en wie die tussenpersoon betaalt in dat geval).

Dit gezegd hebbende hoop ik vanzelfsprekend voor je dat alles in goede harmonie blijft verlopen en dat deze grote stap je veel geluk gaat opleveren.

Verwarde man

MarleenTY

MarleenTY

29-04-2011 om 08:23

Verdere info

De kinderen zjin nu 12 en 14 (brugklas en klas 2). Ook zijn wij niet getrouwd en hebben een testament en samenlevingsovereenkomst. Volgens mijn info heb ik dan geen recht op partner-alimentatie.
Je hebt helemaal gelijk mbt het huis, maar ik ga dat inderdaad schriftelijk allemaal vastleggen. Ik wil er minimaal zeker van zijn dat ik 5 jaar mag huren en hij voor de wettelijke onderhoudskosten opdraait.
Vandaag krijg ik het (nu zeker spannende)bericht of dat ik een nieuwe baan krijg met meer arbeidsuren-mogelijkheden en meer salaris. Als dat door zou gaan dan schijnt het zonnetje net iets meer voor me.
Hoe moet ik me dat voorstellen met pensioen opbouw van hem? Heb ik daar recht op dan? Daarnaast heeft hj een eigen bedrijf. Heb ik dan ook ergens recht op?

Kontrakt

Veel hangt af van wat er in het kontrakt staat. Als je geen gemeenschappelijk bezit hebt afgesproken (wat goed mogelijk is met een eigen bedrijf) dan heb je ook geen rechten op het bezit van de ander. Omgekeerd, stel dat je dat wel had afgesproken dan was het huis waar je nu in gaat wonen deels ook jouw huis.
Geregistreerd partnerschap kan overigens ook grond zijn voor partneralimentatie. In elk geval moet er wel een bijdrage komen voor het onderhouden van de kinderen.
Ik denk dat het toch specialistenwerk is. Vanwege het samenlevingskontrakt en het eigen bedrijf. Laat het gewoon goed uitzoeken, zodat ieder krijgt waar hij/zij recht op heeft en er geen draadjes los blijven hangen.

Tsjor

+ Brunette +

+ Brunette +

04-05-2011 om 01:24

Het huis

Huren van je ex heeft inderdaad zo z´n haken en ogen, niet iedereen weet zaken (verhuur) en privé (ex, vader van je kinderen) goed te scheiden maar ik kan me voorstellen dat je weinig keus hebt omdat de wachtlijsten bij woningbouwverenigingen eindeloos zijn. Ik zou me in ieder geval laten inschrijven (als je dat niet al gedaan hebt) zodat je over een aantal jaren weg kunt als hij geen goede huisbaas blijkt te zijn want ik zie het er nog wel van komen dat hij laks is met onderhoud omdat hij onder de marktwaarde verhuurd. Dat heeft dan niets met jouw status als ex te maken, ik heb mijn huis weleens voor een zacht prijsje aan wildvreemden verhuurd en vond dat ze niet te veel moesten zeuren als er iets kleins was, ze hebben me bijvoorbeeld eens laten opdraven omdat de doucheslang lekte - een nieuwe kost een paar euro en is in een handomdraai verwisseld. Misschien dat je niet al te veel op je strepen moet gaan staan bij kleine opknapdingetjes (lekkende kraan e.d.) en ga hem zeker niet misbruiken als gratis klusjesman. Wel zou ik hem alles op een vriendelijke manier laten weten ("Ik heb vorige week maar even ... want die deed het niet meer/was versleten) zodat je hem ermee om de oren kunt slaan als hij moeilijk gaat doen over dure reparaties. Facturen en bonnetjes zou ik dan ook bewaren, voor het geval dat.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.