Echtscheiding en erna Echtscheiding en erna

Echtscheiding en erna

Petra Groen

Petra Groen

26-01-2009 om 10:21

Overlijden

Stel dat je niet getrouwd bent, je hebt kinderen, je hebt de kinderen erkend (als vader), de moeder komt te overlijden, de moeder van de vader is voogd, dan gaan de kinderen toch niet zomaar naar de moeder van de moeder en blijft dde vader met lege handen achter????

Wie weet hoe dit zit?

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Tinus_p

Tinus_p

26-01-2009 om 10:51

Aanvulling knurf

Knurf:
"Bij overlijden van de gezaghebbende ouder, gaat het gezag in eerste instantie naar de andere gezaghebende, in dit geval de voogd."
Sterker nog, als Petra idd bedoelt dat oma 'ouderlijk gezag' heeft (voogd is een verwarrende term), dan gaan die kinderen zondermeer naar oma -dara hoeft niet eens een rechter aan te pas te komen.
Het wordt lastiger, als oma geen ouderlijk gezag hefet en bv bij testament als voogd is aangewezen. In zo'n geval komt de rechter er aan te pas, die de kinderen meestal (maar niet altijd) aan de andere biologische ouder zal toewijzen.

Ooit uitgezocht

Hallo Petra,

Op deze pagina (http://www.notaristarieven.nl/informatie.php?info_id=83) staat hele duidelijke informatie over deze vraag. Uit je vraag begrijp ik dat de vader het kind wel erkend heeft, maar geen ouderlijk gezag heeft geregeld. Ook is er (testamentair?) een voogd aangewezen. Als de moeder overlijdt, dan gaat de verantwoordelijkheid voor kind naar de aangewezen voogd, mits zij of hij deze verantwoordelijkheid aanvaardt. De vader kan bij de rechter een verzoek indienen om met het gezag te worden belast. Als de voogd zijn benoeming nog niet heeft aanvaard, dan wijst de rechter het verzoek van de vader alleen af als er gegronde redenen zijn. Als de voogd de benoeming wel heeft aanvaard, dan kan de vader binnen een jaar bij de rechter alsnog ouderlijk gezag aanvragen. Ook hierbij geldt dat dit alleen bij gegronde redenen niet wordt toegekend. Na een jaar blijft de voogdij in principe gehandhaafd, tenzij er sprake is van veranderende omstandigheden.

Kortom, de vader heeft grote kans om alsnog ouderlijk gezag te krijgen, maar de rechter moet er wel aan te pas komen.

Groetjes,
Mamamjan

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.