Home » Forum » Echtscheiding en erna » Rekenvoorbeelden alleenstaande ouder

Rekenvoorbeelden alleenstaande ouder

19 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
rodebeuk
Rekenvoorbeelden alleenstaande ouder

Hallo,

Een vriendin van mij zit in onfrisse discussies over scheiden en alimentatie.

Nou ja, ik ben haar nu aan het helpen met de financiën en ik zoek een manier op internet om een snelle inschatting te maken van de heffingskortingen van een alleenstaande ouder. Dat zijn er nogal wat volgens mij maar ik vind geen manier om het snel te berekenen. Ik verzand in de mogelijkheid om een fictieve aangifte te doen bij de Belastingdienst... zou er echt geen makkelijkere manier zijn?

We hebben het over een modaal inkomen (ongeveer 30.000 bruto pj, 1750 netto pm), hypotheek 200.000, maandlast 850 bruto, 600 netto.

Weet iemand een rekenvoorbeeld op internet of kan iemand anoniem een blik in zijn portemonnee bieden?

Een paar jaar geleden heb ik een andere vriendin geholpen die weduwe was geworden, met een vergelijkbaar inkomen, en uit mijn hoofd liep de heffingskorting in de 100-en euro's.

Iemand??

Morgana Fata
Hoeveel

Hoeveel kinderen heeft ze en hoe oud zijn ze?
Hoe gaat de verdeling van de zorg voor de kinderen naar alle waarschijnlijkheid zijn?
En is al het inkomen uit een baan in loondienst?

cqcq
Voorlopige teruggave

Ik zou gewoon het programma voor de voorlopige aanslag 2010 downloaden van de site van de belastingdienst en dat invullen met deze gegevens. Verder heb je het programma nodig van de toeslagen 2010, om een inschatting te krijgen van eventuele zorgtoeslag en kindgebonden budget.

rodebeuk
Antwoorden morgana

1 kind, basisschoolleeftijd.
Verdeling zorg: nog niet beslist. Mede ingegeven door jouw ervaringsverhalen twijfelt moeder over co-ouderschap, omdat dat niet terug te draaien valt.
al het inkomen is uit loondienst, er zit geen alimentatie bij (ka noch pa).

Eigenlijk is het dus een soort nulscenario dat wordt uitgerekend. Ook bij co-ouderschap zal kind bij haar worden ingeschreven, dat is wel al duidelijk.

rodebeuk
Cqcq

Bedankt voor de tip!

rodebeuk
Belastingdienst

cqcq, de toeslagen was een goeie tip. Kom ik nooit omdat ik er maar één heb zelf.
De voorlopige aanslag ligt lastiger, dat moet ik op een andere computer doen omdat ik bang ben dat ik anders iets verknoei aan onze eigen aanslag. ik snap niet zo goed hoe de gegevens en de .exe files gescheiden worden gehouden.

Morgana Fata
Okee

Dan heeft ze recht op de volgende kortingen(ik ben uitgegaan van 30.000 euro bruto per jaar aan inkomen):

Combinatiekorting: 1734
Alleenstaande ouderkorting: 902
Aanv. alleenst. ouderkorting: 1290
Kindgebonden budget: 924

Ze heeft volgens mij geen recht op huur en zorg toeslag.

Dat komt dus al met al neer op 4850 per jaar en 404 per maand aan toeslagen en heffingskortingen.

De regelingen omtrent het huis ben ik niet zo in thuis.

Wat betreft de alimentatie, als hij moet betalen en daarbij boven een bepaald bedrag uitkomt, mag hij dat aftrekken. Het voordeel wat hij daarmee verkrijgt behoort ook weer aan de kinderen toe te komen.

rodebeuk
Geweldig morgana

a. want daar had ze niet op gerekend
b. want dan staat ze sterker tegenover x2be doordat haar financiële ongeletterheid door jou even is bijgespijkerd.

Superbedankt!
Ik ga het zo doorgeven...
PS Kwam trouwens zelf op 77 euro pm kindgebonden toeslag en wel nog 17 euro zorgtoeslag, maar dat laatste kan best zijn omdat ik maand- of juist jaarloon had ingevuld.

PS Ik vind het meer dan $%^*... nou ja, nette termen heb ik daar niet voor dat ze van jouw co-ouderschap ervaring profiteert, maar toch nog eens bedankt dat je dat bij de meeting had verteld. Het is inderdaad iets wat vooral de eerste weken, als er zoveel over je heen walst, speelt en wat ontzettend moeilijk in te schatten is.

Vic
Toeslagen

Je toeslagen krijg je over je verzamelinkomen uit werk en woning, dus na aftrek van de hypotheekrente. Je vriendin krijgt dus wel zorgtoeslag en waarschijnlijk het maximale bedrag aan kindgebonden budget.

marsja
Let op

Je kan niet meer aan heffingskortingen en teruggave hypotheek krijgen dan je aan loonbelasting betaald! Ik betaalde veelste weinig loonbelasting om aan al mijn kortingen te komen (en had best een redelijk salaris). Dus met hypotheek is het realistischer om te rekenen dat je je bruto salaris netto krijgt.

Vic
Ook niet onbelangrijk

Heeft ze de hypotheek al geregeld? Je kunt namelijk met een inkomen van 30.000 bruto geen 2 ton lenen (= 6,5 x het inkomen). Dan moet er waarschijnlijk iemand garant staan of je moet onderhands gaan lenen.

rodebeuk
Hoi vic

Klopt, dat had ik niet helemaal correct opgeschreven. Verschrikkelijk zou dat zijn, 6,5 keer het inkomen lenen. Toen ik het uitprintte viel het me pas op.

Ivm herkenbaarheid houd ik het een beetje vaag allemaal (het gaat immers niet om mezelf) maar die 200.000 tov 30.000 klopt inderdaad niet helemaal. Het ligt net ff anders. Overwaarde, exacte inkomen, aankoopbedrag vs hypotheekbedrag... daar zitten de verschillen in!

Ik ben trouwens helemaal in mijn nopjes, maar dat is off topic, dat ik via een andere ouwe getrouwe heb vernomen wie jij bent. Ik was je kwijt door je nickwissel.

Terpi
Nog even wat rode beuk

Er zit nog wel een addertje onder het gras. Alle kortingen die te maken hebben met het alleenstaand ouderschap krijg je alleen als je langer dan 6 maanden duurzaam gescheiden leeft. De scheiding hoeft er niet officieel door te zijn maar je moet wel kunnen aantonen dat je niet meer met elkaar samenleeft. Dat moet dus geregeld zijn voor 1 juli 2010... In mijn geval woonde mijn ex nog wel in ons gezamelijk huis maar heb ik hem verzocht om zich alvast op het woonadres van zijn ouders in te schrijven om er zo voor te zorgen dat ik niet alle toeslagen voor dat hele kalenderjaar mis zou lopen. Het gaat namelijk niet per maand, ga je uit elkaar op 15 juli 2010 dan heb je voor het hele jaar geen recht meer op de kortingen.

rodebeuk
Ok terpi

..daar houden we al rekening mee... ik had gegokt op minimaal zes maanden van het jaar.

Voorlopig zit vriendin helaas helaas nog een paar stappen eerder, bij het eens worden over tamelijk fundamentele zaken... mijn vraag was dus vooral ter voorbereiding van genoemde onfrisse discussies aangaande alimentatie...

maar bedankt, alle tips nemen we mee...

rozenstruikje
Bij mij komt het hierop neer:

Ja toen ik ging scheiden wilde ik ook heel graag weten hoeveel geld ik terug zou krijgen via belastingdienst als werkende alleenstaande ouder, dus hier een blik op mijn situatie en belastingaangifte:

- gescheiden in 2008 dus heel 2010 alleenstaand.
- 1 kind onder de 12 jaar (andere kind staat op adres vader ingeschreven en telt dus niet mee voor mij qua toeslagen en dergelijke. Feitelijk wonen ze allebei 4 dagen per week bij mij en 3 bij hem)
- betaalde baan
- geen pa en geen ka

Dit staat op mijn voorlopige aanslag 2010 (beetje ingekort)
Jaarinkomen: 28056 (is dus bruto jaarinkomen)

Heffingskortingen:
algemene heffingskorting: 1987
arbeidskorting: BIJ 1489
inkomensafh. combikorting: BIJ 1663
alleenstaande ouderkorting: BIJ 945
Aanv. alleenstaande ouderkorting: BIJ 1207
Totaal heffingskortingen: 7291

De heffingskortingen worden verrekend met inkomstenbelasting Box 1 en premie volksverzekering.

Aanslag: Loonheffing - inkomstenbelasting = 3815
Dus ik krijg 3815 verdeeld over 12 maandelijkse termijnen.

Je kunt ook nog aanvragen:
- kinderopvangtoeslag
- zorgtoeslag
- huurtoeslag

Ik hoop voor haar dat het lukt met de hypotheek, ik kreeg max 160.000 geloof ik, heb nu een huurwoning.

Sterkte voor haar,
Rozenstruikje

rozenstruikje
Oh en

ik krijg per maand ook nog eens apart erbij van de belastingdienst toeslagen:
84 kindgebonden budget
775 kinderopvangtoeslag (3 dagen creche per week)
25 zorgtoeslag

Rozenstruikje

rodebeuk
Dankjewel rozenstruikje

Geweldig, hier kunnen we mee verder. Je ziet ook heel duidelijk wat Vic of Terpi al opmerkte.. of Marsja... dat de hoeveelheid belasting die je betaalt bepalend is omdat het goed kan zijn dat er meer heffingskortingen zijn dan loonheffing.

Ik ga misschien nog een ander draadje starten over de volgende stap, mediation terwijl de uitkomst van 2 advocaten wel heel wschl lijkt...

Maartje
Mijn situatie

Ik heb ook een inkomen van 30000 euro per jaar (netto 1660 euro per maand). Heb een koopwoning met een hypotheek van 155000 euro (en eigen inleg van 70000). Ik krijg per maand terug vwb heffingskortingen (incl. mijn hypotheekrente, dat wordt gelijk gestort). 389 euro excl. 84 euro per maand aan kindgebonden budget. Daarnaast krijg ik nog 1200 euro per jaar terug van de belasting (weet niet waarom maar vul het altijd goed in). Misschien dat je hier ook wat mee kunt. Zorgtoeslag zou ik 7 euro in de maand krijgen maar heb ik eigenlijk nooit aangevraagd.

rodebeuk
Maartje

Dankjewel, daar heb ik zeker wat aan!
Wat een toestanden zijn het toch...

Onderwerp gesloten