Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

beugeltje

beugeltje

11-09-2011 om 11:21

Aantal orthodontievragen

Mijn kind moet binnenkort weer voor de halfjaarlijkse controle en dan zal waarschijnlijk het beugelverhaal ter sprake gaan komen. Om voorbereid te zijn een aantal vragen en afwegingen.
Mijn tandartspraktijk is ook een gespecialiseerde orthodontiepraktijk met een erg goede naam, maar niet naast de deur. Voor enkele reiskosten zal ik een half uur uit moeten trekken. In mijn woonplaats is ook een orthodontiepraktijk en ik heb nog geen ervaringen kunnen horen van mensen die de behandeling daar gedaan hebben. Wel is me verteld dat deze "goedkoper" is dan mijn eigen praktijk. qua blokjesbeugel werken ze met hetzelfde systeem en behandelkosten zijn wettelijk vastgelegd, dus verschil in kosten kan dan toch alleen zitten in de "looptijd" de keuze van behandelen ( extra foto' s ed)?
Ik zou het errug handig vinden als kind bij problemen zelf even naar de orthodontist kan gaan, niet teveel tijd van school/huiswerktijd zal missen en het huishouden in de war brengt doordat ik met auto weg ben.
Hoe kan ik nu een goede afweging maken als ik kijk, naar 1.kwaliteit, 2. gemak., 3. kosten
Wat onderscheid een goed ortho van een wat mindere. Is het bijv. standaard dat er computeranimatie gemaakt wordt, gezichtsfoto's voor de juiste verhoudingen? Hoeveel handelingen/ aanwezigheid van de ortho mag je verwachten?
Kan een ortho een prijsopgave maken, zijn daar handelingen/ kosten voor nodig ( huidige tandarts heeft al eens overzichtfoto's gemaakt). Verder heeft kind last van tandsteen ( extra mondhygiënistebezoek) en aften. Welke invloed heeft een beugel daarop.
beugeltje

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.

Re: beugeltje

Ik heb geen antwoord op al je vragen, maar een schot voor de boeg:

Vooraf maak een orthodontist altijd een prijs/behandelplan voor je. Daarin staat wat het kost, en ook de kosten per jaar enz. Dus dan weet je precies waar je aan toe bent. Een kind gaat eens per maand naar de orthodontist voor controle.

Ik zou zeker een ortho bij jou in de buurt zoeken, zodat je kind (en jij) indien nodig snel terecht kunnen. Reizen voor een ortho is niet handig. Reken maar uit wat een tijd en geregel het kost wanneer je 2 a 3 jaar lang eens per maand naar de ortho moet.

Wat de een onderscheidt van de andere, vind ik een moeilijke vraag. Iedere ortho heeft zijn eigen methode en werkwijze ook al zijn veel dingen standaard. Wat de ene ouder + kind goed vindt aan zijn/haar ortho, hoeft niet voor jou te gelden.

Wij zijn destijds naar de ortho gegaan die in onze tandartspraktijk zat, en ook dichtbij. Ik ben altijd bij elke controle meegegaan. Onze ortho was er nl. een ster in om bepaalde uitspraken te doen, wat er de volgende keer moest gebeuren, en vervolgens stelden wij ons daarop in en waren dingen niet genoteerd of wist ze niet meer dat ze dat had gezegd. Slordig. Dus ik noteerde dat altijd zelf en kwam er direct op terug bij een volgende behandeling, dat dingen ook daadwerkelijk volgens plan werden uitgevoerd.

De behandeling van mijn dochter was nogal gecompliceerd en duurde veel langer, dus ik vond het ook belangrijk dat ik er zelf bij was zodat dingen met mij werden besproken ipv mijn dochter. Sommige dingen blijven bij een kind niet hangen of komen onduidelijk uit de verf omdat ze het zelf niet begrijpen.

beugeltje

beugeltje

11-09-2011 om 13:06

1x per maand

is niet zo'n ramp. Ik moest voor zwemles verder en 1x per week rijden.Maar dat was in te plannen. Ik ben meer bang voor losse draadjes, slotjes (hoe die dingen ook mogen heten), waarvoor je onverwacht moet.
Kan je zo'n prijsopgaaf ook bij meerdere orthodontisten doen ? In hoeverre zijn daar kosten aan verbonden, vergoed?
beugeltje

Onverwacht

Tja, dat is lastig te voorspellen. Bij de een raakt er nooit iets los, bij de ander aan de lopende band.

Een prijsopgaaf bij meerdere orhtodontisten heeft niet zoveel zin, ze zullen allemaal rond de 2000/2300 euro zitten, dat is normaal. Het is meer dat je een goede indruk wilt hebben over werkwijzen misschien.

Veel belangrijker misschien nog is te weten wat je ziektekostenverzekering vergoed aan orthodontie.

Mona

Mona

11-09-2011 om 13:39

Verzekering

Ik zag de bui bij mijn kinderen al aankomen toen ze een jaar of 4-5 waren... hele scheve gebitjes en heb toen een aanvullende tandarts verzekering genomen. Daarbij kreeg ik 24 maanden 90% vergoed. Nu heb ik nooit vooraf een prijsopgaaf gekregen. Het maandelijkse controle tarief was iets van 50 euro en bijv. mijn zoon zijn blokjes beugel kostte 500 euro. Helemaal precies narekenen wat alles nu gekost heeft is teveel werk, want het ging natuurlijk allemaal met losse rekeningetjes. (waarvan ik 90% vergoed kreeg) alleen bijv. niet de reparatie die mijn zoon aan zijn allereerste beugel had, dat was een losse beugel met zo'n draadje voor langs zijn tanden. Dat ding was meer stuk dan heel (hij had hem nooit langer dan 5 dagen in, dan was ie stuk en moest ie gerepareerd worden, duurde een week) dus de winst die er in die 5 dagen geboekt werd in de stand van zijn tanden werd natuurlijk teniet gedaan in de ruim 7 dagen dat hij hem niet in kon) dus na een maand of 3 ben ik daarmee gestopt)
Al met al vielen hier de kosten dus wel mee, bij beiden kinderen heeft het traject iets van 1 tot 1,5 jaar geduurd en ik ging wel altijd mee naar de controles en vroeg ook waarvoor dingen waren of gebeurden en hoe lang het nog zou duren

beugeltje

beugeltje

11-09-2011 om 14:01

2000

de verzekering dekt alles m.u.v. niet nagekomen afspraken eenmalig tot 2000. Ook een second opinion, maar dat gaat dan natuurlijk wel van die 2000 af. Mijn rondvragen heeft tot nu toe opgeleverd dat blokjesbeugel onder en boven start bij 1200 en daar dan de maandelijkse kosten bij komen, maar ook dat bij gelijke behandelduur en beugeltype er 700 verschil in kan zitten. Er ook kosten (paar honderd) zijn voor het verwijderen van de beugel (of zou daar een retentiedraadje bij horen?). Belangrijkste vind ik kwaliteit en afstand.
beugeltje

100%mama

100%mama

13-09-2011 om 12:15

Kosten

Het voor traject van een beugel kost ongeveer 300,=. Daarbij horen foto's (rontgen en schedel foto's), afdrukken, beoordelen, bespreken en begroten.

Het 2e traject, het plaatsen van de beugel, hangt af van met welke er wordt gestart. Als er wordt gestart met een blok dan is het eerste tarief rond de 450,=. Een slotjes beugel start op ongeveer 850,=. Daarna is de controle 4-5 weken (meestal 5 weken) en betaal je het maandtarief van 58,=.

DAAR maakt de ene ortho dus het prijsverschil. 1x per maand mag maar het maandbedrag berekend worden en er zijn dus ortho's die een "reparatie na onzorgvuldig gebruik" rekenen als er een slotje af is. Zelf vind ik dit op zijn zacht gezegd niet netjes aangezien de controle bestaat uit eleastieken vervangen (als deze worden gebruikt) of de draad vervangen. Soms wordt er enkel gekeken omdat de draad nog op spanning staat. Maar goed, het mag omdat het niet te controleren valt. Die nota betaal je dus zelf.

De retentie draad valt onder deze prijs. Er mag aan het einde dus geen rekening komen voor het plaatsen van de draad. Ook een IR (nachtbeugel) na het verwijderen van brackets mag niet berekend worden. Het verwijderen van de brackets overigens ook niet, dat valt allemaal onder het maandtarief en start tarief.

Dat een ortho duur is hoeft dus niet te betekenen dat hij ook goed is, hij kan ook zeer creatief omgaan met code's

beugeltje

beugeltje

15-09-2011 om 09:39

Nou,

voorlopig hoor ik eerst maar eens wat mijn eigen praktijk gaat vertellen. Kind wil ook het liefst waar het vertrouwd is. Ik heb nog geprobeerd informatie te vinden in het bigregister. Geen Tandarts heeft een orthodontieregistratie ( waarschijnlijk nog vergoeding technisch van voor juli). Ik heb bij een beroepsorganisatie gekeken. Daar staat 1 orthodontist in mijn omgeving vermeld, maar uitgerekend daar wil ik niet heen. Verder is me verteld dat de plaatselijk tandarts wel beugels plaatst, maar niet de 4 ? jarige orthodontieopleiding heeft gedaan......Verder biedt mijn eigen praktijk ook mogelijkheden voor afspraken 's avonds.....
Het verschil in prijzen kan ook te maken hebben met de tandarts registratie die gelijk getrokken is en de verlaging van de tarieven. Heb een verhaal gehoord van een offerte die 500 euro hoger lag dan er uiteindelijk aan het eind van de behandeling betaald was.
beugeltje

100%mama

100%mama

15-09-2011 om 20:21

Beugeltje

"Het verschil in prijzen kan ook te maken hebben met de tandarts registratie die gelijk getrokken is en de verlaging van de tarieven. Heb een verhaal gehoord van een offerte die 500 euro hoger lag dan er uiteindelijk aan het eind van de behandeling betaald was"

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.