Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

Onno

Onno

01-01-2011 om 14:50

Acupunctuur (het bewijs)

Omdat hier een tijdje geleden een nogal verhit draadje was over acupunctuur dacht ik dat misschien waardevolle informatie was.
Zelf heb ik het boek opgestuurd gekregen en ben het nu aan het doorworstelen.
http://www.erasmusmc.nl/perskamer/archief/2010/2927057/

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Onno

Onno

01-01-2011 om 18:43

Misschien eerst even het boek lezen?

Toch is het een heel gedegen proefschrift waar geen (acupuctuur)naald tussen te krijgen is. Ik denk dat mijn grote vriend Cees hier toch onrustig van gaat worden.
Nog even over het Erasmus MC:
Erasmus MC is het grootste en wetenschappelijk meest toonaangevende Universitair Medisch Centrum van Nederland. Bijna 13.000 medewerkers werken binnen de kerntaken patiëntenzorg, onderwijs en wetenschap continu aan een verbetering en versterking van de individuele patiëntenzorg en de maatschappelijke gezondheidszorg. Zij ontwikkelen hoogwaardige kennis, dragen dit over aan toekomstige professionals en passen dit toe in de zorg voor patiënten. De komende vijf jaar wil Erasmus MC uitgroeien tot één van de beste medische instituten in de wereld. Erasmus MC maakt deel uit van de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU). Zie www.nfu.nl
Misschien wel een goede kandidaat voor de mr. Kackadorisprijs. (LOL)

Guinevere

Guinevere

02-01-2011 om 11:35

Zeg Onno, zie ik nu goed dat jij positief praat over het Erasmus MC? Dat is reguliere geneeskunde hoor, die daar beoefend wordt.

Onno

Onno

02-01-2011 om 15:32

Kwestie van goed lezen.

Volgens mij lezen een paar forumleden niet goed. Ik heb nooit beweert dat de alternatieve geneeswijzen de reguliere volledig kan vervangen. Op een aantal terreinen is de reguliere geneeeskunde onmisbaar. Als ik mijn been breek of een acute blinde darm heb zal ik toch echt naar het ziekenhuis moeten. Bij chronische klachten. kwalen en ziekten is de reguliere symptoombestrijding weer niet toereikend. Geloof me, het kan heel goed samen gaan. Die trent is allang gaande.

Kari1

Kari1

02-01-2011 om 15:55

Meer ....

Wat deze fysiotherapeute-acupuncturiste in haar proefschrift schrijft is niets nieuws; zij beschrijft de uitkomsten van al gedane onderzoeken. De zweem die het persbericht weet mee te geven, alsof zij iets nieuw heeft ontdekt, klopt dus niet. Bovendien staat de kwaliteit van dit onderdeel van het proefschrift blijkbaar wat ter discussie; ze is mogelijk niet al te zorgvuldig geweest bij haar literatuuronderzoek. (“Het proefschrift blijkt een schoolvoorbeeld van wat in de wetenschap niet mag met feiten: suggereren, selecteren, manipuleren en verduisteren.”) Het schijnt dat ze zich vooral gericht heeft op een aantal (Chinese e.a.) onderzoeken met een positieve uitkomst, waarbij de kwaliteit van die onderzoeken niet altijd hoog was, en dat ze onderzoeken met een negatieve of onbestemde uitkomst niet heeft geïncludeerd.
Onno, “Toch is het een heel gedegen proefschrift waar geen (acupuctuur)naald tussen te krijgen is. Ik denk dat mijn grote vriend Cees hier toch onrustig van gaat worden.”, dat valt nogal mee: “Een gedetailleerde weerlegging van de conclusies van de acupuncturiste is in voorbereiding en zal aan een medisch tijdschrift worden aangeboden.”
Een hele snelle blik op pubmed levert binnen 2 minuten dit op:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20168104
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15846688
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19733275
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19500919
Zo ondubbelzinnig positief als deze mevrouw het afschildert lijkt het dus niet helemaal te zijn.
Nog een leuk detail: wordt er door de alterneutisch gemeenschap niet altijd fors afgegeven op wetenschappelijk ondezsoek dat (mede) gesponsord is door geneesmiddelen fabrikanten, want dat kán niet deugen? Deze mevrouw is bij het tot stand komen van haar proefschrift financieel gesteund door de Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur…
Kari

Biene M.

Biene M.

02-01-2011 om 18:04

Raar

Toen mijn vorige kind in stuit lag, 3 jaar geleden, heb ik zelf wat literatuuronderzoek gedaan. Ik heb toen geen publicaties gevonden over goed opgezet onderzoek waaruit bleek dat moxa werkt. Sterker nog, er wás bijna geen goed opgezet onderzoek, het meeste was vrij knullig opgezet, niet gerandomiseerd en met een te kleine onderzoekspopulatie. Het zou me verbazen als er drie jaar later opeens wel genoeg kwalitatief goed onderzoek is gedaan en gepubliceerd om een dergelijke analyse op te baseren.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.