Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

Daan

Daan

21-11-2008 om 16:00

Afspraak oogarts zoon 5 - waar en wanneer

Iemand ervaringen? Mijn zoon is 5, bijna 6. Schoolarts
heeft geconstateerd dat zijn ene oog minder ziet dan de ander (0.4 en 0.8) en nu moeten we naar de specialist.

Is het Antonius beter dan Mesos (omgeving Utrecht zitten we..)?? De een "lijkt" wat kindvriendelijker, maar ik heb totaal geen ervaring met ziekenhuizen (gelukkig).

De wachtlijst bij de een is 6 weken en bij de ander 15.

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Mari

Mari

21-11-2008 om 17:07

Wat het handigste is

Tja, voor de orthoptist zou ik gewoon een ziekenhuis uitkiezen die het dichtste bij is. Het hangt dan ook weer af wie je krijgt. Dochter loopt bij het Diak, zelfs per locatie verschilt het. Wij hebben nauwelijks wachttijden maar in Utrecht kan je rustig 30 min. wachten tot je afspraak. Ik zou kiezen voor het gemak, wat is dichterbj en makkelijk te bereiken. Bedenk dat als je kind een bril krijgt of moet plakken, je de komende jaren er naar toe moet. Dan maakt de wachttijd tot de eerste afspraak niet zo veel uit.

Minnie

Minnie

21-11-2008 om 21:24

Ik heb..

Mijn zoon moest ook naar de oogarts. Bij het Oogziekenhuis (R'dam) hadden ze 'n wachtlijst van meer dan 'n half jaar (9 maanden dacht ik), bij het lokale ziekenhuis hier konden we in anderhalve week terecht.

Ben erg blij dat we daarvoor hebben gekozen want we zijn prima geholpen, er was verder niks 'medisch' aan de hand, gewoon slechte ogen. Omdat hij goed meewerkte en een ongecompliceerde afwijking heeft mocht hij (toen net 8) de keren daarna gewoon naar een goede opticien.

Minnie

juno

juno

21-11-2008 om 21:26

Via huisarts

Je huisarts kan dit toch regelen?

Daan

Daan

22-11-2008 om 12:00

Tja

tja, huisarts stuurt me alleen maar door, ik mag zelf een ziekenhuis uitzoeken.

Bij de een (mijn voorkeur) dus langere wachtlijst, maar weet niet goed of die 2 maanden nu nog zo belangrijk zijn? En ik weet ook niet goed hoe vaak / hoe lang ik nog terug moet naar datzelfde ziekenhuis, zie berichtje van Mari...

En, als ik toch bezig ben, wil ook zeker weten dat behandeling nodig is. Hij heeft zelf geen last (pijn, zicht) en vind dat er voor veel dingen nogal snel wordt ingegrepen terwijl dat wellicht niet echt nodig is (beugels, buisjes, pufjes, eh.. noem maar op? Heel vaak nodig natuurlijk, maar ook soms wel eens een beetje een modeverschijnsel denk ik) Als het beter voor het kind is doe ik er alles voor, maar wat is beter he..

Wendy2

Wendy2

22-11-2008 om 12:21

Visie

Wij zijn uiteindelijk bij oogzorgcentrum Visie op de Koninging Wilhelminalaan in Utrecht terechtgekomen. Daar konden we binnen een week terecht met een verwijzing. Bevalt erg goed. Geen lange wachttijden in een volle wachtkamer en erg kindvriendelijk.

Groetjes,

Wendy2

Compensatie

Daan,
Als je kind problemen heeft met een bepaalde functie of zintuig zal het extra energie stoppen in het compenseren. Daar merk je als ouder weinig van. Je zit er te dicht op.

Ik zou een advies om de ogen na te kijken altijd erg serieus nemen. Het kan best zo zijn dat je kind heel veel energie kwijt is met compenseren, energie die het anders in zijn ontwikkeling zou kunnen steken.

Pijn of klachten over zicht zijn dus niet het belangrijkste criterium om hulp te zoeken, dat is de vraag of je kind onnodig ergens energie aan kwijt is.

Wat mij betreft dus van een andere orde dan overdreven betuttel.

Daan

Daan

22-11-2008 om 16:42

Wendy en rodebeuk

Goeie tip. Hoe oud was je kind? Op de foto's op de site ziet het er nogal clean / niet op kinderen gericht uit, maar dat ik wellicht voor de foto gedaan.

Rodebeuk, je hebt gelijk hoor. Daarom gaan we ook zeker direct naar de specialist. Ik heb helemaal geen ervaring met/kennis van oogproblemen. Zeg alleen dat ik niet klakkeloos maar meedoe aan elke voorgestelde behandeling. Er zitten soms ook wel nadelen aan die niet altijd opwegen tegen de voordelen. Goed zicht is zeker wel belangrijk, een beugel daarentegen is vaak vooral cosmetisch, en dan mag kind wat mij betreft zelf kiezen..

Ben blij met elk commentaar, zoals gezegd, ik ben een beginner op oogheelkundig / ziekenhuis gebied!

Wendy2

Wendy2

22-11-2008 om 21:57

Daan

Mijn dochter was zeven toen we er voor het eerst kwamen. we zijn er pas laat achter gekomen dat ze een sterke plusafwijking heeft. Ik ben zelf naar de huisarts gegaan en die verwachte geen afwijkingen, maar als ik het wilde mocht ik laten kijken. Consultatiebureau, schoolarts en huisarts hebben dus nooit iets gesignaleerd. Ik zag zelf wat scheelkijken bij vermoeidheid en verder niet. Sinds ze een bril heeft is haar motoriek met sprongen vooruit gegaan en is ze veel minder moe dan voorheen.

Het is inderdaad nogal strak ingericht, maar ze zijn heel kindvriendelijk en werken met nieuwe apparatuur. Met kindvriendelijk bedoel ik vooral hoe ze dingen uitleggen, eerst het kind aanspreken en dan pas de ouders, een grapje maken etc. We zijn begonnen in het ziekenhuis en dat was veel krakkemikkiger. Mijn dochter heeft met afgeplakt oog gelopen en nu hebben we hier een nieuwe meting met druppels gedaan omdat ze een kapotte bril had. Daar kwam uit dat de pleisters waarschijnlijk zinloos zijn omdat ze geen lui oog heeft, maar een cilinder nodig heeft. Ik heb mijn eigen ogen er ook laten meten en ben heel tevreden met het advies. Heel duidelijk wat echt nodig is en wat je kunt doen uitsluitend omdat het prettiger is. Als je naar de orthoptiste gaat daar, vraag dan om Esme (spreek uit Esmuh) of Bibi, die dames zijn erg goed.

Groetjes,

Wendy

Daan

Daan

23-11-2008 om 08:49

Dank wendy2

Super, dat is wat ik graag wilde horen. Ik ga maandag even bellen!

Daan

Ik ben zelf een kind met een bril geweest. Nog altijd blij dat ik zo snel aan de bril geraakt ben. Had een buurmeisje dat blijvend scheel is geraakt doordat ze niet gepleisterd hebben, dan baal je wel hoor.

En ook in de generatie van mijn zoons zie ik dat kinderen moeilijk zitten zolang de goede diagnose niet gesteld is. Het vriendinnetje van mijn zoon vroeg de hele dag door alles aan haar moeder. "Onzeker, bevestiging zoekend, kan moeilijk contact leggen".... had gewoon plus 4. Ander meisje was "zo onhandig, valt voortdurend, is roekeloos" - pas op haar zesde bleek ze ook een zware plus te hebben.

Dus mijn blik is gekleurd
Als je blijvend scheel kijkt kun je moeilijker contact maken, niet echt een cosmetisch probleem lijkt me.

Andersom, en dat geeft vooral mijn gloedvolle betoog: zonder bril ben ik mezelf niet. Zonder die goede waarneming mis ik zoveel input dat ik verloren raak.

Niet om te discussieren of te verdedigen, meer dat je weet waar het vandaan komt. Succes bij Visie!

Daan

Daan

23-11-2008 om 17:47

Uitleg

ja dank je, rode beuk. Snap ook dat hoe eerder hoe beter soms wel opgaat, daarom ook mijn vraag over die paar weken verschil in wachttijd!

Het gekke aan mijn zoon vind ik dat ik helemaal niets merk. Hij is motorisch ontzettend goed, kijkt niet scheel, ziet (mi) alles.. Is alleen nogal slecht met "ballen", maar ja, dat zit ook wel in de familie!

Maar wellicht valt het kwartje pas als hij inderdaad zometeen een bril nodig blijkt te hebben. Ik ga zeker testen.

Ben een beetje bang voor brillen en plakken enzo omdat ik ook wel zie dat kindjes daarmee gepste worden, en daar dan weer een trauma aan overhouden. En als het niet echt nodig is.. vandaar. (uitleg van mijn kant).

Zal nog terugkomen hier met de uitslag!

Mari

Mari

23-11-2008 om 20:58

Daan

Ik heb echt nog nooit ervaren dat een kind wordt gepest vanwege een bril of afplakken. Dochter heeft tot haar tiende moeten plakken (niet continu) en nooit een rare opmerking erover gehad. Vroeger gebeurde dat wel, maar toen waren brillen (en pleisters) foei lelijk. Brillen tegenwoordig zijn haast een mode item.
Trouwens ik merkte ook nooit wat aan mijn dochter dat ze minder zag, bleek ze +6 te hebben, oei!
Nog een weetje, kinderen waarbij er vroeg wordt begonnen met afplakken en/of een bril kunnen op latere leefijtd geen bril meer nodig hebben.

reina

reina

24-11-2008 om 12:35

Daan

Vaak merken kinderen helemaal niet als ze niet voldoende zien, zeker niet als de afwijking klein is. Ik vergeet nooit de opmerking van mijn zoon toen hij voor het eerst zijn bril op had (die heeft hij van zijn 4e tot zijn 7e gedragen) en we door het schemerdonker naar huis reden: "Hé, de lampen van de lantarenpalen zijn rond!" Aan dat soort dingen merkte hij opeens dat hij veel beter zag Bril-dragen is geen probleem en kinderen wennen er snel aan. Zowel ik (brildragend sinds mijn 7e), als mijn kinderen zijn er nooit mee gepest.

Als ik eerlijk ben

..was ik verbaasd/teleurgesteld hoe de moeders reageerden in mijn buurt als hun kind een bril moest. Ze vonden het echt erg. Dat lees ik bij jou ook een beetje tussen de regels door. Jij bent bang dat je kind gepest wordt. Je kunt het ook omdraaien: iedereen heeft wel iets waar hij/zij mee gepest zou kunnen worden. En als ze je ergens mee willen pesten zullen ze altijd wat vinden.
Betekent dat dan dat je alles moet mijden waar je mee gepest zou moeten worden? Dat zijn allemaal boodschappen die je je kind meegeeft. Draai het om, en zeg: je hebt misschien een bril nodig, mooi dat er een oplossing bestaat voor je zichtbeperking...
Zo kan je het ook brengen!

mijk

mijk

24-11-2008 om 22:59

Hier twee kinderen met een bril

en beiden ook geplakt en het is echt geen issue onder kinderen. Volwassenen blijven er nog wel eens over door mekkeren maar over het algemeen krijgen mijn kinderen alleen positieve reacties op de bril.

overigens kan een kind dat een bril nodig heeft meestal gewoon scherp zien omdat een kinderoog veel verder kan accomoderen dan een volwassen oog. Het kost dan echter wel meer inspanning en dat is zonde!

Ik moet eerlijk zeggen laats zei iemand een beetje meewarig kan hij er nog overheen groeien en ik antwoorde spontaan:Ik hoop het niet. Ik vind zoon erg bloot zonder bril

reina

reina

25-11-2008 om 07:06

Kinderen met bril

De juf van mijn zoon wist het destijds zo positief te brengen toen mijn zoon voor het eerst metr zijn briletje naar school kwam dat ik later van diverse moeders hoorde dat hun kind thuis ook gezeurd had om een bril!

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.