Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

slanker

slanker

15-12-2010 om 15:11

Afvallen bij hypoglykemie

ik heb hypoglykemie, en wil een kilo of 5 afvallen. Omdat ik bibberig en gammel wordt, ga transpireren en zowat flauwval als ik te weinig of niet vaak genoeg eet, weet ik niet goed hoe ik het moet aanpakken.
Een gewoon dieet (minder eten) lukt haast niet omdat ik dan smiddags om 4 uur echt helemaal niet lekker wordt omdat mijn bloedglucose heel laag wordt .
Heeft er iemand tips hoe je dat het beste aanpakt bij hypoglykemie?
Ik weet dat het in de reguliere geneeskunde niet erkend wordt, maar ja, je zal het maar hebben, dan schiet je daar niet veel mee op.
Ik probeer al zoveel mogelijk volkorenprodukten te eten, maar dat helpt niet tegen de hypoglykemie.

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Puck

Puck

15-12-2010 om 15:43

Dietiste

Is dit niet iets waarmee je bij een diƫtiste terecht kunt?
En ik wist niet dat hypoglycemie niet erkend wordt? Komt toch veel vaker voor. Ik merk ook dat de tijd tussen lunch en avondeten soms te lang is en dan gaat het met een paar dextro's weer goed.

Meer kleine maaltijden

zie titel, ik denk dat dat iig helpt, zo verdeel je je eten gelijkmatig zodat de bloedspiegels ook wat gelijkmatig blijven (natuurlijk niet een heel koolhydraatrijk tussendoortje doen, dat werkt juist weer die piek-dip in suikers in de hand)

Biene M.

Biene M.

15-12-2010 om 17:40

Weight watchers

Als je weight watchers doet mag je tussendoor gewoon fruit eten. Wat fruit lijkt me uitstekend om een suikerdip op te krikken.

slanker

slanker

15-12-2010 om 18:11

Fruit

Helaas geeft fruit blijkbaar een te korte en te snelle bloedsuikerstijging, want daar redt ik het niet mee.

MRI

MRI

15-12-2010 om 21:00

Bloedsuikerspiegel

Het beste zal het gaan met een koolhydraatarm dieet. Niet Atkins of zo maar een verantwoord dieet dat je bloeksuikerspiegel zo weinig mogelijk doet schommelen. Kijk bijvoorbeeld eens bij Harriet Verkoelen. Zij is dietiste en diabetesverpleegkundige en zou je goed kunnen helpen. Zij is op de hoogte van hypoglykemie in samenhang met koolhydraten en afvallen.

MR

MariaV

MariaV

17-12-2010 om 10:09

Mijn man

Mijn man heeft zeer ernstige hypoglykemie. Het wordt door sommige artsen dan misschien niet erkend, er is zeker wel wat aan de hand. Mijn man heeft een gewone suikertest gedaan bij de huisarts (3 uur lang) en daaruit bleek dat zijn bloedsuikers heel snel naar een gevaarlijk dieptepunt zakken: kans op flauwvallen en coma. Om de oorzaak te vinden, is mijn man vier dagen opgenomen in het ziekenhuis (endocrinologie) waarvan hij 3 dagen moest vasten, hij mocht alleen water drinken. Daaruit bleek dat zijn bloedsuikerspiegel inderdaad heel snel, d.w.z. anderhalf uur na een maaltijd, tot een gevaarlijk niveau daalt. Gelukkig waren er geen problemen met zijn hormonen/insuline, zijn lichaam is "gewoon overgevoelig" voor insuline. Nu moet hij heel regelmatig een klein beetje eten (elke anderhalf uur), alle koolhydraten moeten langzame koolhydraten zijn (zilvervliesrijst, volkorenpasta, volkorenbrood etc.), GEEN FRUIT als tussendoortje, alleen na de maaltijd, bananen en druiven zijn verboden (snelle suikers), en verder neemt hij chroomtabletten (1 's ochtends, 1 's avonds). Dat heeft volgens de specialist geen wetenschappelijk bewezen invloed op de bloedsuikerspiegel, maar het kan geen kwaad en het helpt ondertussen maar mooi. We merken het echt als hij er eens een vergeten is!
Als mijn man wil afvallen, dan gaat hij een Atkins-achtig dieet volgen. Dat werkt bij hem prima. Hij voelt zich dan goed en valt af. Hij neemt er dan wel een multivitamine bij, maar verder niks bijzonders.
Maria

slanker

slanker

17-12-2010 om 11:38

Bedankt allemaal

Ik heb de genoemde site bekeken en het dieet lijkt op een soort atkins. Ik heb wel eens een dergelijk dieet gevolgd, maar ik kon de leefstijl helaas niet volhouden. Ik zal toch strenger voor mezelf moeten zijn vrees ik. Wel balen, vooral in deze tijd van kerstbrood, amandelstaven en oliebollen.
Koop je die chroom gewoon bij de drogist, of is het een voorgeschreven medicijn/voedingssuppplement?

Slanker

wat heel goed kan helpen om de Kerst door te komen is de dag stevig beginnen en na vier uur jezelf wat te gunnen. Dan komt de suiker minder aan omdat je dan al een stevige bloedspiegel voor die dag heb ingezet... is althans mijn ervaring.

Dus zeker niet ontbijten met kerstbrood, maar middag/avond wel wat feestelijk houden.

slanker

slanker

17-12-2010 om 13:21

Stevig ontbijt?

Een stevig ontbijt helpt hier helaas niets.(ik eet meestal bruinbrood met kaas) Om half elf is mijn bloedsuiker zo laag dat ik flauw van de honger word, of ik nou veel of weinig eet smorgens. Ik verdeel mijn ontbijt dus in 2-en. Een deel om 7 uur en een deel om 10 uur.
Als ik tussen de middag iets zoets eet, heb ik hetzelfde om half 3 al.
Ik ving het dan op door dan ook wat te eten, maar daar word ik dus langzamerhand wel mollig van...Meestal eet ik geen zoet broodbeleg, maar ook van hartig beleg heb ik het tegenwoordig.
Ik heb net chroom gekocht, wie weet helpt het bij mij ook.

MRI

MRI

17-12-2010 om 13:22

Waarschuwing

Ik heb bijna dertig jaar last gehad van hypoglykemie. Nee, was niet zo volgens de artsen. Die noemden het dan maar ' functionele hypoglykemie'. Maar ... toch kunnen dergelijke symptomen als je niet oppast een voorstadium van suikerziekte zijn. Dit is ook niet wetenschappelijk bewezen maar feit is natuurlijk wel dat je erg gevoelig reageert op suiker en insuline. Ik heb zelf nu suikerziekte en zou iedereen die zich vaak hypo-achtig voelt in ieder geval alleen trage koolhydraten te eten. Dus geen suiker en witmeelproducten. Dat is sowieso gezonder.

MR

Slanker

Ik bedoelde dat ik 's ochtends heel strikt korte suikers vermijd. "stevig" is niet zo'n duidelijk woord.

Ik heb ooit een 'bloedsuikerdieet' gevolgd waarbij het ontbijt uit eiwit plus ongeraffineerde koolhydraat bestond. Geen vet dus ook. Dat werd vervolgens om de twee uur aangevuld met harde groente (stuk rode kool of venkel ofzo). 'S middags een salade met eiwit, dus helemaal geen koolhydraat, dan weer verder met 'harde snacks' in de vorm van groente of ook wel een grapefruit (die alleen 's middags) en dan 's avonds redelijk normaal eten, maar weinig koolhydraten en al helemaal geen geraffineerde.

Dit patroon beviel heel goed, en het ging mis als ik op de ochtend weer suiker at. Dan hield ik de rest van de dag niet vol.

Wat voor brood gebruik je trouwens? Ik zou aanraden om het bij natuurvoedingsbrood te houden. Normaal brood is niet volkoren genoeg.

MariaV

MariaV

17-12-2010 om 16:23

Inderdaad rodebeuk

Ik was nog vergeten te zeggen dat mijn man zoveel mogelijk suiker vermijdt (zo vanzelfsprekend is dat geworden) en dat we zelf volkorenbrood bakken. Hij eet ook vrijwel geen zoet op brood, alleen soms pure choladehagelslag. Zondigt hij een keer, dan merkt hij dat aan zijn energiepeil. Het is een keuze, je hoeft jezelf niet alles te ontzeggen, maar zoet en "wit" heeft gewoon gevolgen en die moet je er dan ook bij nemen.
Als hij wil afvallen, dan laat hij suiker en de meeste meelproducten (koolhydraten dus) weg.
Maria

MariaV

MariaV

17-12-2010 om 16:25

Chroom

Je kunt in elke drogisterij chroomtabletten krijgen. De ervaring van mijn man is wel dat de ene de andere niet is. We hebben voor noodgevallen een potje van een goedkope drogist achter de hand, maar dat werkt echt minder goed dan de "bio-chromium" die hij normaal slikt. Er zullen wel andere hulpstoffen in zitten.
Maria

MariaV

MariaV

17-12-2010 om 16:36

Slanker

Door juist te eten, heb je ook minder trek, dus zo zou je ook al kunnen afvallen. Ik denk dat als je het een tijdje probeert, het best nog wel eens zou kunnen meevallen. Je krijgt er namelijk iets heel fijns voor terug: energie! Daarbij: als je meer bezig bent doorat je meer energie hebt, beweeg je meer, denk je minder aan eten en heb je minder tijd voor eten.
Mijn man was bang dat hij zou aankomen door het verplicht elke anderhalf uur iets echts eten (geen crackertje, da's te weinig), maar niets is minder waar: hij is sindsdien afgevallen.

slanker

slanker

17-12-2010 om 16:48

Suiker

ik neem ook nergens meer suiker in, en eet niet veel "witte" dingen. We eten wel vaak pasta, dat zal ik maar niet of minder meer nemen dan.

Op zoek naar de ingredienten

Hoi Slanker,

Dan denk ik dat er nog een stuk winst zit in de producten die je kiest. Je kan namelijk verhuizen naar spullen met een gunstigere glycemische index, waarbij dat ook nog een beetje individueel bepaald kan zijn. Wat de een goed kan hebben is voor de ander te veel.

Mijn tip: stap met het gezin over op volkoren pasta, en probeer korrels uit zoals gierst, quinoa of volkoren bulghur.

Als je dit een tijd volhoudt en je eet weer witte pasta dan weet je niet wat je voelt: de suiker giert dan door je bloed! Die vezels en langere koolhydraten in volkoren pasta maken een enorm verschil.

angel3

angel3

18-12-2010 om 12:01

Geen koolhydraten

Ik heb ook suiker dips en wordt s nachts wakker van de honger. Totdat ik low carb ging doen. Ik heb zoveel minder wegtrekkers of gierende honger. Ik eet in ochtend flinke bak bio kwark met lijnzaad. Ik hou het daarop makkelijk vol tot half een. Als ik ontbijt met brood heb ik om half elf alweer honger. Als lunch salade of scrambledeieren zonder brood. In avond veel groente wat vlees en geen koolhydraten. Je moet niet altijd zonder koolhydr doen dan kom je wellicht iets te kort. Maar wij eten echt veel minder brood. Meer rauwkost bijv als tussendoor en minder pasta of iets en dan alleen volkoren variant. Als ik brood eet neem il dat duitse rogge achtige brood. Geen schommelingen meet, geen honger gevoel meer en afgevallen. Suk6

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.