Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

Afwijkende harttonen; ene arts hoort ze wel, ander niet

Hm, 't lukt even niet om een dekkende titel te bedenken.
Met mijn dochter van net 2 jaar was ik vorige week bij de cb-arts. Deze hoorde, naast een ruisje, een afwijkende (nl. gespleten) tweede harttoon. Collega-arts hoorde het na enig luisteren ook. Cb-arts gaf me een briefje mee voor de huisarts, met de bedoeling dat ik daar een verwijzing voor de kindercardioloog zou krijgen. Nou hoorde mijn huisarts niks bijzonders. Collega-huisarts (dus arts nr. 4 die dag) hoorde (zonder te weten wat ze "moest" horen), heel zacht, maar toch een gespleten tweede toon. Mijn eigen huisarts zou eea nakijken en mij deze week terugbellen. Hij benadrukte dat hij nauwelijks een ruisje hoorde (maar het ging vnl. om die toon, en dat heb ik nog maar es gezegd), en zei me geen zorgen te maken.
Nou doe ik dat natuurlijk toch een beetje, 3 artsen hebben wél wat gehoord. Goed, heel verhaal, mijn vraag aan jullie is: wat doe je als de ha belt en geen verwijzing wil geven? Leg je je erbij neer of probeer je toch een verwijzing los te peuteren? Ik moet zeggen dat ik niet héél bezorgd ben, ze is een voorbeeld van blakend welvaren en ontwikkelt zich heel goed. Ik heb ook al flink zitten googlen waar een gespleten 2e toon op kan duiden (atriumseptumdefect) en dat is ook heel vaak iets onschuldigs. Ik ben dus niet hysterisch van angst, maar voel wel dat het aan me knaagt. De cb-artsen waren vrij stellig, en eentje gaat me over 2 weken terugbellen om te vragen hoe het is afgelopen. Dus die gaven me de indruk dat het wel belangrijk is om uit te zoeken. Ik blijf ook maar denken: zij horen honderden, duizenden hartjes kloppen en zullen een afwijking er toch wel terecht uithalen?
Ik moet natuurlijk het telefoontje afwachten, maar wil voorbereid zijn als ha geen verder onderzoek wil doen (wat ik een beetje voel aankomen). Ik wil hem niet voor 't hoofd stoten door zijn waarneming opzij te vegen, maar wil toch dat het verder onderzocht wordt. Heb overigens een goed contact met hem.
Alvast dank voor de input.

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
ayla

ayla

13-01-2009 om 13:36

Bij twijfel

altijd een verwijzing vragen. Als 3 van de 4 artsen iets horen dan vind ik dat reden genoeg om eens door een specialist te laten kijken.

Anneque

Anneque

13-01-2009 om 14:14 Topicstarter

Hij belde net

Jemig, heel verhaal getypt, belt-ie al! Gelukkig worden we idd doorverwezen, in eerste instantie naar de kinderarts, die bekijkt of 't nodig is om naar de kindercardioloog te gaan. Ik zou ws. idd hebben doorgezeurd, merk dat 't me toch wel bezighoudt (anders had ik ook geen draad gestart)
Dank voor je reactie, Ayla.

Sandra

Sandra

13-01-2009 om 21:42

Deja-vu

Gelukkig dat je inmiddels toch de verwijzing, fijn. Ik kreeg direct een deja-vu van jouw berichtje. Een paar jaar geleden hebben wij het ook aan de hand gehad. De CB-arts wilde ons doorverwijzen, de huisarts vond het niet nodig. Heel vervelend. De CB-arts heeft zelfs de huisarts nog gebeld, maar ze bleef bij haar standpunt. Na een half jaar (!) zeuren en een second opinion door een andere huisarts heeft ze uiteindelijk een verwijzing gegeven. Niet omdat ze het nodig vond, maar om van ons gezeur af te zijn. Bij de specialist kregen we vervolgens het verwijt dat we niet veel eerder waren gekomen...

Anneque

Anneque

13-01-2009 om 22:22 Topicstarter

Jemig sandra

Wat zul je "blij" geweest zijn met je eigen vasthoudendheid! Gek toch eigenlijk dat je er zo voor moest strijden, cb-artsen zien duizenden kinderen per jaar, mijn huisarts zei het vanmiddag nog aan de telefoon: dat-ie nou ook weer niet zó vaak kinderhartjes hoort, en daarom de specialist wil laten kijken.
Zo zie je maar weer: volg je intuïtie als ouder. Ik hoop dat het verder goed afgelopen is met je kindje?

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.