Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

Allergie vraag

Zojuist heb ik de jas van mijn dromen gevonden alleen .......hij is gevoerd met dons en ik ben dus allergisch voor veren.
Zijn er mensen die daar ervaring mee hebben. Slapen onder een dons dekbed kan ik dus niet want dan krijg ik een astma aanval maar met een jas loop je natuurlijk buiten.
Graag jullie advies. Hij is zo leuk en nu zo lekker veel afgesprijsd.

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Guinevere

Guinevere

22-01-2010 om 14:45

Niet doen

Dat zou ik beslist niet doen. Dit is waarschijnlijk niet de jas van je dromen, maar de jas van je nachtmerries. Je gaat die jas op je lijf dragen, vlak onder je neus en mond. En je loopt ook wel eens binnen met zo'n ding of zit ermee in de bus/trein/auto.

Puck

Puck

22-01-2010 om 20:26

Nee niet doen

Zo'n jas draag je tegen je aan, thuis hangt hij binnen. Het is vragen om problemen of zitten er gelijk 3 puffers Ventolin bijgeleverd?

Kari1

Kari1

23-01-2010 om 11:11

Kanttekeningen

"hij is gevoerd met dons en ik ben dus allergisch voor veren."
Twee dingen: dons is iets anders dan veren, en hoe is jouw diagnose veren-allergie gesteld?
Ik vraag dat omdat daarover in de medische literatuur eigenlijk niets te vinden is. Problemen met allergie en veren zijn daar beperkt tot bird related hypersensitivity pneumonitis, in het Nederlands wel genoemd duivenmelkers long. Dat is een chronische longaandoening waar je met Ventolin echt niets uitricht; Ventolin werkt op de kleine luchtwegen en niet op de longen zelf. De meeste gevallen zijn gerelateerd aan het houden van duiven, parkieten, papegaaien etc. Een heel enkele keer keer wordt slapen onder een veren dekbed beschreven als (mede)factor.
Je zou het in de winkel kunnen uitproberen. Neem de tijd, ga met je neus in de jas een tijdje in de paskamer zitten met een boek ofzo. Neem voor de zekerheid wel de medicijnen mee die je hebt. Maar het zou zomaar kunnen dat dat dons geen reactie geeft.
Kari

groentje

groentje

23-01-2010 om 17:05 Topicstarter

In het ziekenhuis

Bij de longarts is met een allergie test ( zo een met prikjes in beide armen) vastgesteld dat ik allergisch ben voor huisstofmijt( maar dat is zowat de hele bevolking) stof, gras,pollen van zowel bomen,bloemen als grassen en vogels,veren en dons.
Toen dit werd ontdekt hadden wij dus net een nieuw dekbed,kussen en matrassen gekocht en toen ik klachten kreeg bleek dat dus door de dekbedden en kussens te komen. Ik ging enorm piepen,zelfs zo hard dat mijn man er niet van kon slapen.
Toen de klachten na weken tobben met antibiotica,ventolin ,flexotide en zelfs prednison maar niet weg gingen , ben ik doorverwezen naar een longspecialist die een test heeft laten uitvoeren. Ik heb ook een longfuncie onderzoek gehad . Uiteindelijk bleek ik dus asmatisch te zijn en zeer allegisch voor veren,dons en vogels. De overige dingen ook maar in mindere mate.
Het dekbed en kussens hebben we direkt weg gedaan en toen verdwenen mijn klachten,
Na een kleine 2 jaar overleed mijn moeder die 2 kanaries had die ik toen in huis heb genomen . Ik was de hele veren allergie alweer vergeten. Prompt begon de ellende weer na een aantal dagen en toen ik daar voor naar de huisarts ging somde die het lijstje van de longarts op en ja , stom stom, daar kwamen de veren,dons en vogels weer. Vogels weg en na een paar dagen klachten weg.
Op dit moment gebruik ik dagelijks een tabletje Aerius en alleen als het nodig is Ventolin . Vooral als de grassen,bomen en bloemen hun werk weer gaan doen heb ik veel problemen .
Ik denk dat ik de jas maar laat waar hij is. Ik krijg tenslotte geen klachten na een uurtje dragen dus uitproberen gaat niet.

Kari1

Kari1

23-01-2010 om 18:48

Groentje

Als je allergisch getest bent voor veren en voor dons dan snap ik je overweging om misschien toch een donzen jas te kopen niet zo goed. Gewoon niet doen dan.
Is er apart getest op veren en op dons? Meestal wordt er getest op vogel(s). Want net als bij hond en kat zijn de meeste allergie├źn niet te wijten aan de haren/veren maar aan de huidschilfers van die dieren. De huidschilfers en het huidstof wat nog aan de veren kan kleven geven de problemen, niet de veren zelf. Allergie tegen zuiver dons ken ik niet. Maar als er bij jou idd een apart prikje met dons als allergeen is gezet dan zal zal het wel bestaan.
Kari

groentje

groentje

24-01-2010 om 15:58 Topicstarter

Geen idee

Of dat appart is getest maar de uitslag was zoals de longarts het voorlas: Veren,dons,vogels enz. Overigens is het bij honden en katten niet perse zo dat het ras niets uit maakt. Ik ben dus absoluut niet allergisch voor katten, sterker nog, we hebben er zelfs 2. Maar toen we er een roodharige bij kregen begon alle ellende weer opnieuw en zoals mijn huisarts wist te vertellen kunnen sommige mensen dus niet tegen roodharige kittens. Zodra ze volwassen zijn is er geen verschil meer maar zolang het een kitten is wel. Huisarst had namelijk exact hetzelfde probleem en omdat ik dit toch nogal vreemd vond klinken heb ik de longarts er over gebeld en deze bevestigde het dus inderdaad. Poeslief is na 7 ,maanden alsnog bij ons komen wonen en inderdaad, ik heb nergens last meer van gehad.

Nu denkt iedereen natuurlijk gelijk, astma en allergieen en dan toch 2 katten en zelfs een langharige hond en ja, dat kan dus. Elke dag wordt ons hele huis ( 3 verdiepingen ) gestofzogen en de woonkamer gedweild. Best een hoop extra werk maar dat hebben ik en mijn gezin er graag voor over.

De overweging van de jas komt omdat je een jas nooit uren achter elkaar binnen draagt maar meestal buiten. Ik was gewoon benieuwd of er meer mensen waren die deze allergie hebben en of er iemand ooit de gok genomen heeft.
Helaas heb ik daar nog geen antwoord op dus mijn jas blijft waar hij is, in de winkel.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.