Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform
Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

Amoxcicilline, streptokokken en acuut reuma

hallo,

Ik schrijf dit bericht voor een goede vriendin van me die een zoontje van bijna vijf heeft die verschrikkelijk ziek is geworden.
Ik hoop reacties te krijgen die ons wat meer duidelijkheid kunnen geven over wat er met haar kindje aan de hand is.\\

Hij heeft een maand geleden amoxcicilline gekregen voor een streptokokken infectie, die zich uitte in keel en oorontsteking
Na de antibiotica heeft hij een zwelling op zijn voet gekregen. Sinds dien is het bergafwaarts gegaan met hem. Hij is ziekenhuis in en uit geweest.
Het is altijd een supergezond jongetje geweest en hij heeft nooit medicijnen gebruikt.
Hij heeft ontstekingsremmers gekregen omdat hij meer zwellingen kreeg. Daarbij kreeg hij maagtabletten, waar hij heel ziek van is geworden (overgeven).
Sinds vandaag is de moeder gestaakt met het geven van alle medicijnen (in overleg met een arts), omdat zij vermoed dat de reacties die hij tot dusver heeft vertoont vooral reacties zijn geweest door het toedienen van de medicijnen. Maar weten doen we het niet...

Momenteel zit hij onder de bulten op zijn benen. Het zijn bultjes die na verloop van tijd ontstekingen laten zien. Er komt dus troep uit. Hij loopt alsof hij houten benen heeft, als hij al kan lopen. Op zijn rug is ook een zwelling ontstaan.
In de hele tijd is er geen koorts aanwezig geweest bij hem.
Hij heeft sinds vannacht onderhuidse bloedingen in zijn vingertoppen...

Artsen weten het niet en geven verschillende informatie.

We maken ons verschrikkelijke zorgen om dit jongetje en weten niet goed waar we het zoeken moeten.

Mijn vraag hier is vooral: is er iemand die een reactie van amoxicilline kent, zoals hij hem nu lijkt te zijn geweest.
De ontsteking is niet versprongen, maar wel op verschillende plekken geweest.

Mijn excusses als het verhaal wat onzamenhangend is, vraag vooral om verduidelijking, ik zal het geven waar ik kan.
Hieronder heb ik de laatste mail van de moeder voor een deel gekopieerd om inzicht te geven in de medicijnen en het verloop. Inmiddels is hij dus gestopt met de duclovenac omdat de maagtabletten die hij kreeg zo heftig voor hem waren, maar ook omdat de moeder bang is dat de reacties die hij nu heeft onduidelijk zijn waardoor ze komen, en ze niet medicijnen wil geven zonder dat er een duidelijk beeld is.

nog even op een rijtje de vragen die we hebben:

-Is er iemand bekend met een dergelijk ziektebeeld/ verloop
-Is er iemand die in een soortgelijke sitatie heeft gezeten en tips heeft als het gaat om specialisten (we hebben nog niemand gevonden die echt gespecialiceerd is en die ook met kinderen om kan gaan
-Zijn er tips omtrent het ondersteunen van zijn lichaam met natuurgeneeskundige middelen
- is er iemand met ervaringen met heftige reacties op de amomxicilline

Ik hoop wat te horen,

Lunamaya

Op 24 april kreeg hij na een keel/oorontsteking plotseling gewrichtsontsteking aan hand, elleboog, beide voeten en knieen, sindsdien is het snel bergafwaarts gegaan met zijn gezondheid wat gepaard ging met infecties, pijn, tijdelijke invaliditeit, vermoeidheid, kortom algehele malaise.
Na ziekenhuisbezoeken, bloedprikken, medicijnen (duclofenac, amoxicilline, claritromycine, betadine, miconazol pfffff) stress, angst en onzekerheden hebben we eindelijk iets meer overzicht;

Gisteren, vrijdag 8 mei, voor een 'second opinion' bij Dr. Dolman, specialist kinderreumatoloog in het Andreas/Lucas ziekenhuis geweest.
De eergisteren gestelde diagnose 'acuut reuma' door kinderarts Dr. Keessen van het OLVG kon hij niet positief bevestigen, noch ontkennen,
dit naar aanleiding van een uitgebreide anamnese bij hem; onderzoek mobiliteit van de gewrichten, lokaliseren van eventuele nodulen, pijn- en drukgevoeligheid testen alsmede intensief doorvragen over het verloop van de ontstekingen de afgelopen maand.
Dat er een streptokokken infectie heeft plaatsgevonden staat vrijwel zeker vast (meer onderzoek is nodig om helderheid te krijgen over het type streptokok en de lokatie waar de feitelijke infectie heeft plaatsgevonden, vaak via een keelontsteking). Dat deze infectie nog reactief in het lichaam aanwezig is staat ook vast gezien de ontstekingen in de gewrichten en het aantonen van de aanwezigheid van een antistreptolisinetiter > 5120 eenheden (normaal is 1-16 eenheden) en een anti dnase >800 eenheden, (dit geeft de aanwezigheid van een lichaamseigen antistof te voor streptokokken weer.)
Nu is het van belang uitsluitsel te krijgen welke van de 2 reactieve streptokokken infecties het hier betreft;
- post streptocale arthritis ( ontsteking aan gewrichten) of
- acuut reuma (ontsteking aan gewrichten en hartkleppen)

Op dit moment ontbreekt een belangrijk symptoom bij hem nl. het kort op elkaar verspringen van pijn in de diverse gewrichten (dus dan weer het ene gewricht pijnlijk en even later een ander pijnlijk gewricht, wat een onmiskenbaar signaal voor acuut reuma is, ook zijn er op dit moment geen duidelijke noduli ( bulten onder de huid) te ontdekken.

Aangezien het pas na 6 weken duidelijk wordt of het een post streptocale arthritis was of dat we toch aan acuut reuma denken, moet Zev de komende 4 weken 3 x dagelijks een hoge dosering ontstekingsremmers (duclofenac) blijven innemen (zucht). Als de ontstekingen (momenteel l. voet en r.knie) dan volledig verdwenen zijn en niet meer terugkeren was er sprake van een anti streptocale arthritis.

Binnenkort volgt nog onderzoek door de kindercardioloog om hartruis uit te kunnen sluiten, iets wat kenmerkend is voor acuut reuma.

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Jose

Jose

14-05-2009 om 00:22

Postviraal syndroom

Ik kan even niet op de naam komen, maar de dochter van een bevriend stel had een postviraal syndroom waarbij de leverfunctie aangedaan was en risico op gewrichtsaandoeningen was.
Ik zal morgen een uitzoeken wat de naam was. Het is natuurlijk theoretisch mogelijk dat de infectie viraal was en dit geen reactie op de medicijnen is.
Ik kan me niet voorstellen dat de artsen dat niet bedacht en gecheckt hebben, maar je weet maar nooit.
Jose

Jose

Jose

14-05-2009 om 00:29

Sorry, nierfunctie ipv leverfunctie

ik bedoelde nierfunctie ipv leverfunctie

christientjo

christientjo

14-05-2009 om 08:37

Amoxicilline

Daar ben ik ook allergisch voor. Maar 1 keer een reactie gehad: overal rode bultjes en jeuk. Was vrij snel weer over.

Vriendin heeft kind met mogelijk acuut reuma na streptokokkeninfectie. Kind kon niet meer lopen, maar is inmiddels hersteld (heeft enkele maanden geduurd). Weet niet precies hoe dat allemaal gegaan is.
Het lijkt mij dat er adequaat gereageerd wordt door de behandelende artsen - afwachten dus?

rosa

Petra-

Petra-

14-05-2009 om 09:08

Dr dolman

is wel één van de specialisten op dit gebied. Onze dochter is al weer een paar jaar patient bij hem en zijn onderzoeken zijn altijd grondig en hij blijft goed luisteren naar de oudedrs! Sterkte!

Tango

Tango

14-05-2009 om 12:17

Heftig

Wat een heftig en vooral triest verhaal zeg voor dat jongetje.
Zelf heb ik wisselende ervaring met amoxcicilline. Tangodochter reageert er goed op maar Tangozoon heeft er ook heel allergisch op gereageerd: diarree, overgeven en daarna overal bultjes (maar geen ontstekingen). Huisarts deed er toen ook vrij lang over om de link te leggen met de medicijnen.
Maar dit is natuurlijk veel erger. Ik denk inderdaad afwachten wat er gebeurd zonder medicatie en evt. een second opinion in een ander ziekenhuis aanvragen ofzo.

Maranmat

Maranmat

14-05-2009 om 12:26

Deels herkenning

Om je vraag te beantwoorden of iemand een rare reactie op amoxicilline kent: ja, bij ons toen 2,5 jarig zoontje. Ik kan het verhaal wel vertellen, misschien heb je er iets aan.
Ons zoontje was ziek, een griepachtig beeld. Koorts, hangerig, niet fit, keelpijn, etc. Koorts zakte wat en ineens kreeg hij allemaal rode bultjes die dan hier dan daar opdoken. (mn schouder en benen) Huisarts dacht aan urticaria + griepachtig beeld. Toch maar amoxicilline gegeven.
De dag erna schrokken we ons een hoedje. De koorts was weg, maar zijn knieen zwollen op, werden rood en dik. Hij ging ineens heel houterig lopen. Polsen werden ook wat dikker. Bij de HAP werd direct doorverwezen naar de kinderarts. Ze wisten ook niet wat dit voor beeld was. (acuut reuma?) De kinderarts dacht echter aan de ziekte van Henoch Schonlein. (daarbij kunnen ook puntvormige bloedingen onstaan volgens mij, google maar eens op die naam...) en stuurde ons weer naar huis. De zwellingen konden overal gaan optreden en verdwijnen om even later weer terug te komen. Ook kon hij bloederige diarre krijgen, dan zou het een opname worden.
Wij namen onze peuter weer mee, en 's avonds werd zijn hele gezicht dik, lippen, oogleden, het zag er niet uit.
De volgende dagen zakte de zwelling af, hij bleef echter koorts houden, niet fit. Er zijn iedere keer weer bloedonderzoeken gedaan, alles onderzocht, want volgens de kinderarts was het achteraf toch geen Henoch Schonlein. Hij had niet alle kenmerken van die ziekte. Uiteindelijk heeft hij ca 2mnd elke avond koorts gehad en bleek dat hij ook de ziekte van Pfeiffer doorgemaakt heeft. Dat kan nl. ook de rare reactie na de amoxicilline verklaren. Volgens de kinderarts was dat haast diagnostisch, geef een kind met mogelijk pfeiffer amoxicilline. Gaat het kind opzwellen dan kun je haast met zekerheid zeggen dat hij pfeiffer heeft. Na 2mnd was het leed geleden, en heeft hij nog een aantal jaren last gehad van bultjes die zomaar kwamen en gingen. Totdat hij een jaar of 7 was en de klachten verdwenen.

Ik weet niet of ze bij dit kindje al op de ziekte van lyme gecontroleerd hebben, maar dat zou ik als ouder ook zeker willen weten. Die ziekte kan nl. ook de meest vreemde klachten geven, ook van gewrichten e.d.

Misschien heb je iets aan dit verhaal,in ieder geval sterkte gewenst!

Kari1

Kari1

15-05-2009 om 15:59

Waarom

denk je dat zijn klachten een gevolg zijn van/een reactie zijn op het gebruik van amoxicilline???
Kari

Polly Shearman

Polly Shearman

15-05-2009 om 16:13

Ik heb veel gelezen

de afgelopen tijd over auto-immunziektes en reuma.
Als je er van uit zou gaan dat de reaktie niet door de amoxicilline veroorzaakt is zou het de ziekte van Still kunnen zijn. Maar daar hoort koorts bij die hij dus niet schijnt te hebben.
Ik ben geen arts ik weet het echt niet. Ik zou vertrouwen hebben in de medici en zelf gezond verstand gebruiken.

sterkte het klinkt heel akelig

Polly Shearman

Polly Shearman

15-05-2009 om 16:17

Dr house

jammer dat dr house niet echt bestaat dit zou echt iets voor hem zijn.
ik heb nog eens gelezen maar nee, de ziekte van still is toch ook weer heel anders. het kunnen natuurlijk 2 dingen zijn waar hij last van heeft?

groet, polly

Wanneer heeft arts laatst gezien

Wanneer heeft een arts dat kind voor het laatst gezien. Vooral die bloedinkjes in de vingers moeten gezien worden! En snel ook. Terug naar de huisarts, terug doorverwijzen, terug naar een second opinion als dat nodig is.

Mariel

lunamaya

lunamaya

18-05-2009 om 10:01 Topicstarter

Bedankt voor het meedenken

Bedankt voor jullie reacties.
Afgelopen donderdag is duidelijk geworden wat er aan de hand is. Hij is voor een 3th (of 4th) opinion geweest in het sofia kinderziekenhuis en hij blijkt meningokokken bacterie te hebben, dus niet streptokokken zoals al een maand werd beweerd.
Morgen gaat er meer duidelijk worden over de prognose. Nu een hele zware antibiotica kuur, die hopenlijk deze bacterie elimineert. Anders een week infuus.

Nog even: natuurlijk moet je specialisten serieus nemen, maar zoals nu ook weer blijkt, niet klakkeloos aannemen wat ze zeggen... en zeer kritisch en meedenkend blijven als ouder. Dit jongentje heeft dik een maand met een zeer ernstig bacterie rond gelopen, ik ben in erg blij dat deze moeder zo goed is op blijven letten, en alles goed heeft bijgehouden waardoor de diagnose in het sophia ziekenhuis eenvoudig te maken was.

Groeten,

Lunamaya

Polly Shearman

Polly Shearman

18-05-2009 om 12:36

Lang leven het sophia!

Ik hoop dat het mannetje snel opknapt en er helemaal van af komt!!

Amoxicilline

Moet je mij niet geven.
Ik heb het ooit jaren geleden eens gekregen bij een longontsteking....

Mijn lichaam reageerde er heel heftig op, ik liep helemaal leeg en bleef aan de diarree. Overal rode bulten op mijn lichaam en ik werd gek van de jeuk en van de misselijkheid.

Sindsdien heb ik het stickertje van het recept standaard in mijn agenda als reminder. Dat ik dat maar nooit meer voorgeschreven krijg.

lunamaya

lunamaya

25-05-2009 om 09:54 Topicstarter

Update

Bedankt voor alle berichtjes en het meedenken.
Hier een update. Het is dus nog steeds onduidelijk. Kindje is nu al meer dan een week in het ziekenhuis opgenomen...

Zwaar, met name voor het jongetje, die al heel wat pijn- en prikmomenten heeft moeten doorstaan, 2 x een nieuw infuus gekregen heeft, 2 x een biopt heeft ondergaan, en al heel wat buisjes met bloed heeft gevuld. Hij is nog steeds bereid om mee te werken al is het soms onder luid protest.

De onderzoeken lopen en zijn tot nu toe negatief, kweken zetten heeft zijn tijd nodig dus het is afwachten, specialisten buigen zich over zijn zeldzame ziektebeeld heen, men wil voor alles de veiligheid van hem kunnen garanderen. Op dit moment is er geen duidelijke diagnose, een 'vermoedelijke' meningococcen infectie is waar men vanuit denkt, maar het blijft een raadsel waarvan men de uitkomst niet weet. Er zijn nog steeds bultjes die opkomen, gewrichtjes die pijn doen ondanks deze zware antibiotica kuur die alles wat bacterieel zou kunnen zijn de nek omdraait. Er wordt nu ook gedacht richting auto-imuunziekte > een vasculair defect?
Maandag komen alle (specialistische) onderzoeken en rapportages van de afgelopen maand naast elkaar te liggen en gaan we in overleg.

Het gaat op zich goed met hem, we lopen elke avond stiekum even weg wat het naar bed gaan wel heel spannend en leuk maakt, maar iedereen die hem een beetje kent kan zien dat hij er moeite mee heeft om hier zo lang te moeten zijn met elke dag wel iets pijnlijks en onprettigs, kindjes worden snel 'groot' in het ziekenhuis...

Ik reageer nog maar even..

...omdat je schrijft dat het "vermoedelijk" een meningokokken infectie is.
Mijn zoontje had vorig jaar opeens allemaal rode bulten op zijn lichaam, ter grote van een euro. Hier mee naar de HA en deze dacht aan galbulten. Het verergerde heel snal, het werden enorme rode vlekken, ( hij was nog net niet egaal rood) en was geheel opgezwollen. Ook had hij zo'n pijn in zijn beentjes. ze leken ook een stuk dikker. hij ging als een houtenklaas lopen, als hij al liep. OP een gegeven moment kreeg hij ook blauwe vlekken.
Het bleek om Post Streptokokken Reactieve Artritis te gaan. ( lijkt heel veel op acuur reuma) De pijn ging niet van gewricht naar gewricht, maar bleef voornamelijk in de knieën en heupen. Na een hoge dosering diclofenac ( ik weet niet mer hoeveel, maar in ieder geval "veel te hoog" voor zijn leeftijd )was hij er na een week vanaf.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.