Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

schone slaapster

schone slaapster

04-12-2008 om 20:32

Apneu

Hallo allemaal,

Ik (wij) zitten met het volgende probleem:
Mijn vriend slaapt al jaren slecht. Als hij 's ochtends op (moet) staan voelt hij zich nooit uitgeslapen of uitgerust. Pas gedurende de dag komt hij langzaam op gang. Ook al gaat hij 's avonds vroeg op bed, hij voelt zich echt nooit uitgeslapen.
Ongeveer twee jaar geleden heeft hij onderzoeken gehad voor slaap-apneu, hier is uitgekomen dat hij dit slechts in lichte mate heeft. Dit zou dus op zich geen verklaring zijn voor zijn eeuwige vermoeidheid. Zelf slaap ik natuurlijk regelmatig naast hem (inmiddels met oordoppen) maar hoor dan wel dat zijn ademhaling heel vaak stokt. Daarna snurkt hij dan een paar keer diep en dan slaapt ie weer even rustig en dit herhaalt zich telkens weer. Ook slaapt hij ontzettend onrustig waardoor ik dus ook altijd slecht slaap bij hem.
Hij is het inmiddels natuurlijk flink zat om altijd zo moe te zijn en daarom zijn we op zoek naar een oplossing. Uit verdere (bloed) onderzoeken is overigens niks naar voren gekomen.

Zelf denken we toch dat hij wel slaap-apneu heeft, alle signalen hiervan zijn herkenbaar. Nu hebben we gelezen over één of ander masker dat je hiervoor kunt krijgen. Mijn vraag aan jullie is dan ook: wie heeft hier ervaring mee en kun je het ook gewoon zelf (zonder verwijzing van arts) aanschaffen? Ook andere tips zijn natuurlijk van harte welkom!!!!!!

Alvast bedankt voor jullie reacties....

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
(Janneke)

(Janneke)

04-12-2008 om 21:46

Mijn vader

heeft slaapapneu en heeft een masker om te slapen.

Hij heeft destijds 2x in het ziekenhuis moeten overnachten...daar stelde ze apneu vast. Toen heeft hij via de arts (huisarts of specialist, weet ik niet meer) een aanvraag voor dat masker gekregen. Hij krijgt het ook vergoed via de zorgverzekeraar.

Ik denk op zich niet dat het een probleem is als je het zelf koopt. Maar de vraag is, wil je dat?? Eerst moet toch echt door een arts worden vastgesteld dat je apneu hebt, anders heb je aan dat masker toch ook niets? En als de arts dit vaststelt, dan krijg je het via je zorgverzekeraar vergoed, dus waarom zou je het zelf aanschaffen.

Ik zou gewoon terug naar de arts gaan en je verhaal uitleggen. Vragen om nog een opname voor overnachting.

Sterkte!

Groetjes Janneke

Patrick Bleijenberg.

Patrick Bleijenberg.

04-12-2008 om 23:44

Achteraf toch slaapapneu

hallo.

Ik zal even mijn verhaal vertellen,misschien dat je er iets aan hebt.
Ik sliep al sinds een jaar of drie slecht,weet eigenlijk helemaal niet meer hoe en wanneer het precies begonnen is,het is er langzaam ingeslopen denk ik.
Hoe dan ook,op een gegeven moment was ik door slaapgebrek lichamelijk helemaal op.
Ik moest me ziek melden op mijn werk en zat er geestelijk ook helemaal doorheen op een gegeven moment.
Voor mijn gevoel werd ik een keer of tien per nacht wakker,draaide me dan om en sliep weer verder.
Mijn vrouw melde me dat ze me vaker hoorde stoppen met ademen in mijn slaap,dus we kwamen al snel zelf op slaapapneu uit.
via de huisarts een verwijzing gehaald voor de kno arts
Die heeft me helemaal binnenstebuiten gedraaid ,een slaaponderzoek gedaan,maar kwam met de diagnose dat ik wel vaak wakker werd maar het was geen slaapapneu.Vervolgens doorgestuurd naar de longarts,Die heeft me ook op de kop gedraaid maar kon ook niks vinden eigenlijk,Ik was kerngezond.
Daarna doorgestuurd naar de neuroloog,deze was gespecialiseerd in slaaponderzoeken,Hij wilde het slaaponderzoek over doen omdat het wel vaker voorkwam dat een onderzoek niet duidelijk genoeg was.
Bij dit onderzoek kwam uit dat ik rond de 30 keer per uur wakker werd door slaapapneu.
via het ziekenfonds een cpap masker aangevraagd,dit word helemaal vergoed trouwens,en vanaf toen gaat het een stuk beter met me.
Dit masker zorgt voor overdruk in je keel waardoor deze niet kan dichtzakken als je slaapt en de slaapapneus zo voorkomen kunnen worden.
Ik denk dat je wel moet aandringen op verder onderzoek en je niet moet laten afschepen. Apneu is niet altijd even duidelijk maar een masker kan wel helpen.

Minnie

Minnie

05-12-2008 om 00:07

Ook mijn vader...

Mijn vader had ernstige slaapapneu. Heel veel ademstilstanden, die tijdens de meetnacht tot wel 2 minuten duurden!

Niet alleen slecht voor de nachtrust, maar ook gewoon slecht voor je lijf. Sindsdien slaapt hij dus met een CPAP-masker. Hij snurkt niet meer, dus ook m'n moeder slaapt beter.

Ik zou er niet zelf een aanschaffen, maar teruggaan naar de huisarts. Zo'n apparaat is bepaald niet gratis, en m'n vader krijgt ook service als hij kapot is en voor de vakantie eentje in een handzamer formaat en op eventueel een andere voltage.

Minnie

Vriendin en vriend

hebben allebei apneu. Vriendin slaapt al een jaar of 3 met een masker en is daar tevreden over. Bij de vriend werkte dat niet, en die heeft onlangs (als uiterste redmiddel) een operatie ondergaan. Daarbij hebben ze het achterste deel van de tong vastgezet. Deze kan dan tijdens het slapen niet meer in de luchtpijp zakken, wat de ademhalingsstoornissen veroorzaakt. Het is nog niet duidelijk of het werkt, hij is nog aan het herstellen van de operatie (die trouwens erg meeviel).

Ik zou weer naar de huisarts gaan. Misschien heeft die nog suggesties, want het blijkt dus dat zo'n masker niet voor elke apneupatiënt geschikt is.
Succes!

Marloeske

Marloeske

06-12-2008 om 22:06

Vraagje

Valt af en toe tien seconden niet ademen ook onder apneu? Komt soms een paar keer per uur voor bij mijn jongste van 3, vindt ik wel een beetje eng.

Minet

Minet

08-12-2008 om 08:50

Marloeske

Ik ben nogal verbaasd over jouw vraag. Als mijn peuter een paar keer per uur 10 sec. niet zou ademen zou ik allang bij de huisarts hebben gezeten!
Mijn beide kinderen hebben als minicouveusekindje veel apneus gehad, ik zou er niet aan moeten denken dat ze dat op peuterleeftijd nog hadden.
Ik kan jouw vraag dan ook bijna niet serieus nemen marloeske.
Groetjes, Minet

amk

amk

08-12-2008 om 09:49

Minet

mijn dochter heeft dit ook, en ik heb er ook bij de huisarts voor gezeten. Het blijkt zeer regelmatig voor te komen bij jonge kinderen. Ergens tussen het 2e en 4e jaar gaat het meestal over. En vaak ademen ze wel maar heel oppervlakkig om dat dan in te halen met een heel diepe ademteug, en die valt dan op.

Het is natuurlijk wat anders bij couveusekindjes, dan is er veel meer aan de hand.

Angela

Marloeske

Marloeske

08-12-2008 om 11:11

Wel degelijk

een serieuze vraag, minet. Misschien een beetje onwetend, en ik merk het dus vooral als ze bij me in bed ligt en dat is niet zo vaak. Wat AMK schrijft lijkt er wel op, ik hou het in de gaten en ik zal volgende nog beter luisteren of ze wel of niet ademt. Mijn man heeft het overigens af en toe ook, maar gezien dat ze beide astma hebben weet ik het tot nog toe aan een onregelmatige ademhaling als gevolg daarvan. Dit draadje over apneu zette me aan het denken, vandaar mijn vraag.

Neus- en keelamandelen

Mijn zoontje had ook apneu rond zijn derde en vierde jaar. Zijn adem stokte ook herhaaldelijk op een nacht. Omdat hij ook nog eens niet zo goed groeide en er niet zo gezond uitzag (waarvan de artsen dachten dat dat door de apneu kwam) is toen besloten om zijn neus- en keelamandelen eruit te halen. Sindsdien is het helemaal over en heeft hij een rustige ademhaling. Hij ging gelijk beter groeien en zag er stukken beter uit. Marloeske als je je kind een paar nachtjes bij je in bed laat slapen ben je er al gauw achter.

Marloeske

Marloeske

08-12-2008 om 11:44

..al gauw achter..

Inderdaad, want dan slaap ik snachts niet (. Ik zal het zeker in de gaten houden, ze is wel wat moe soms want smiddags valt ze wel bij mij in bed in slaap. Ben niet zo´n voorstander van amandelen knippen, omdat ik zelf de ervaring heb dat ze (neus) weer aangroeien in no time, dus na een paar keer knippen voel ik ze nu ook weer zitten. Ze is ook niet echt verkouden, maar kennelijk is dat inherent aan astma-kindjes, alleen longverkouden en niet of nauwelijks neusverkouden. Maar dat is een ander onderwerp.

Wel opvallend is dat zowel zij als mijn man snurken, dus ik zal maar eens wat meer gaan lezen over apneu.

Snurken

Mijn zoontje snurkte ook heel erg. Zo erg dat het door de muren heen te horen was. Verkouden was hij niet buitensporig. Dat was dan ook geen reden om de amandelen te verwijderen. Het ging echt alleen om de apneu. Of de amandelen inmiddels weer zijn aangegroeid weet ik niet. De apneu is in ieder geval nog steeds weg. Snurken doet hij alleen nog als hij verkouden is en dan maar een heel klein beetje. Bij hem heeft het heel erg geholpen. Hij is er toen erg van opgeknapt. Ik heb trouwens begrepen dat apneu niet helemaal onschadelijk is voor de hersenen. Omdat de hersenen gedurende de apneu eventjes geen zuurstof krijgen.

marie

marie

08-12-2008 om 17:01

Snurken = slecht slapen

Hallo Marloeske
Je schrijft dat je dochter (en je man ook) snurkt. Ik heb me laten vertellen dat door snurken de slaapkwaliteit achteruit gaat. Je neemt dan minder zuurstof op en daardoor word je niet uitgerust wakker. Dat zou ook kunnen verklaren waarom je dochter (en je man misschien ook?) zo moe is.
Wat je vertelt over de neusamandel begrijp ik niet helemaal: groeit die nu bij je zelf of bij je dochter snel terug?
Trouwens bij onze beide dochters is met 2 jaar de neusamandel gepeld en die is bij allebei niet teruggegroeid. Bij jongste hielp het ook voor haar astma. Ze was daarna minder benauwd. Bij oudste hielp het heel goed tegen de steeds terugkerende oorontstekingen.
Ik raad je dus aan om toch eens naar de KNO-arts te gaan.
http://www.kno.nl/voorlichting/amandel-kind.php
succes

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.